Studiul 2 – CREDINTA

(EVREI 11, PSALMI 19, IOAN 20, 1 PETRU 1, LUCA 8)

Copyright 2009, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: Ni se spune ca in sine credinta nu este o convingere rationala. Poti sa crezi asta? haideti sa luam in considerare faptul ca ucenicii au crezut ca Isus va veni in timpul vietii lor. (Vezi 1 Tesaloniceni 4:15-18). Este asa si acum,dupa 2000 de ani. Am asteptat clienti care au intarziat, si am intarziat la randul meu la intalniri. Dar daca ananlizezi aceasta, pare sa fie ridicol. Ai crezut vreodata ceva care a fost complet irational? Ceva in care nu era nici o urma de adevar? Numim acestea superstitii! Ce spune Biblia cu privire la credinta? Este ceva mai presus de orice evidenta palpabila? Se asteapta de la noi ca sa fim in asteptare mii de ani fara nici o dovada ca nu suntem cam redusi mintal? Sau poate, ar avea credinta o radacina evidenta pe care putem cladi speranta noastra? Haideti sa patrundem in studiul nostru si sa aflam!

I. Nici o evidenta?
A. Citeste Evrei 11:1. Ceea ce spune acest text este cu adevarat o baza evidenta a credintei noastre? (Sperantele noastre in lucruri care nu se vad).
1. Nu sunt un expert in Limba Greaca, dat Evrei 11:1 in Greaca pare sa spuna despre credinta "ca este evidenta a ceea ce nu se vede". Inseamna aceasta ca acei oameni care spun "credinta nu este o convingere rationala" au dreptate?
a. Sau, insemana aceasta ca exista cu adevarat credinta, dar noi nu suntem "martori’ , nu o putem vedea cu ochii nostri?
 
B. Citeste Evrei 11:3. Suntem martori oculari la aceasta? (Nu).
1. Este ceva realmente de observat aici? (Da. Vedem universul).

2. Este adevarat ca "evidenta nu se vede" cu privire la credinta noastra ca Dumnezeu a creat universul la porunca Sa? (Nu L-am putut vedea pe Dumnezeu facand aceasta. O "comanda" verbala nu poate fi fi vizibila, chiar daca sa presupunem ca am observat evenimentul).

C. Citeste Psalmi 19:1-3. Au avut David si autorul cartii Evrei diferente de opinie?
1. Evrei 11:3 ne spune ca numai prin credinta credem ca Dumnezeu a creat universul. regele David spune ca si cerurile iau atitudine ( "declara", "pricep" cu privire la Dumnezeul Creator. Oricine aude si poate sa inteleaga mesajul acesta. Care dintre cele doua texte, cel al lui David sau cel din Evrei, are cel mai bun argument?
D. Priveste imprejurul tau. Ce spune ceea ce vezi tu in fiecare zi, ca evidenta zilnica, despre faptul ca universul ori a evoluat, ori a avult un Designer doarte inteligent?
1. Cum poate sa creasca si sa infloreasca curtea si gradina ta fara interventie umana?

2. Cum poate casa ta sa infloreasca fara interventie umana?

3. Cum poate masina ta sa straluceasca fara interventie umana?

4. Cum poate slujba ta sa infloreasca fara interventie umana? (Nu stiu ce sa spun despre tine, dar casa si gradina mea, masina mea si slujba mea sunt intr-o continua nevoie dupa atentia mea- pot spune ca nu pot supravietui fara o "inteligenta din afara". Daca nici un om nu intervine, ar fi in pericol de a nu avea o existenta productiva).

E. Dupa cum inteleg eu, curentul acesta stiintific de explicare a universului este o teorie Big Bang in care se spune ca universul a explodat dintr-un singur punct, intr-un singur eveniment. Care este evidenta stiintifica pentru aceasta? (Universul  infloreste uniform in toate directiile).
1. Este aceasta de asemenea o evidenta ca Dumnezeul Creator intr-un anume punct in timp a transformat universul in existenta?

2. Oamenii de stiinta cred ca rata de expansiune a universului a ajuns intr-un punct critic. Daca se extinde prea repede, fortele gravitationale vor slabi si universul poate "exploda". Daca se extinde prea incet, fortele gravitationale pot avea o superputere asupra expansiunii si universul poate produce o implozie. Este aceasta o evidenta pentru o stire la intamplare, o sansa pentru un singur "bang" sau o lucrare a unui Designer care cu precizie a programat expansiunea?

F. Citeste Evrei 11:4. POti vedea vreo evidenta a faptului ca Abel a avut credinta in Dumnezeu? (Tot ce l-a inconjurat a dovedit aceasta. Ceea ce este interferenta, este ca Dumnezeu le-a vorbit in mod direct si lui Cain si lui Abel (Geneza 4:6).
 
1. Deci, care anume era obiectul credintei lui Abel? (El credea in Dumnezeu. Increderea in Dumnezeu era punctul spre care se focaliza credinta lui Abel).

2. Ni se spune ca Abel inca ne vorbeste. Ce iti spune tie? Pe ce se bazeaza credinta ta in cele spunse de el? (Scurta istorisire despre Abel (Geneza 4:1-10) prezinta tot felul de idei despre credinta. Ne spune ca respingandu-L pe Dumnezeu conduce la cele mai grave pacate. Ne spune ca ascultandu-L pe Dumnezeu  s-ar pute sa nu insemne ca avem o viata perfecta aici. Ne arata ca dorinta lui Dumnezeu de a fi salvati vine spre noi pe termen lung).
 

II. Primul exemplu de credinta: Toma
A. Citeste Ioan 20:19-25. A avut Toma vreo evidenta ca Isus a fost inviat din morti? (Da. El a primit marturisirile catorva martori oculari de incredere).
 
1. Ce fel de evidenta a cerut Toma? (Evidenta de prima clasa).
 
B. Citeste Ioan 20:26-29. Ce fel de credinta a asteptat Isus de la ucenici? (Toti aceia care nu au vazut , dar au crezut).
 
1. Ne cere Isus o credinta oarba, irationala? (Priviti doua lucruri: Isus ii da lui Toma in mod precis tipul de dovada pe care i-a cerut-o. In al doilea rand, "binecuvantati" sunt aceia care au crezut pe baza marturiei altora. Isus ne cere de la cei care-L urmeaza sa-si imagineze numai ca El a fost inviat).
III. Al doilea exemplu de credinta: TU
A. Citeste 1 Petru 1:3-5. Versetul 5 se refera la noi ca fiin d paziti prin "credinta". De ce anume am fost paziti?(Citeste 1 Petru 1:6. Credinta noastra ne pazeste de descurajare atunci cand se ivesc evenimente dificile).
1. Citeste din nou 1 Petru 1:3-5. Care este obiectul credintei noastre? (Acela ca Dumnezeu ne va da o viata noua intr-o noua lume creata numai pentru noi. Speranta noastra in aceste lucruri se bazeaza pe invierea lui Isus din morti).
B. Citeste 1 Petru 1:8. Suntem noi martori oculari ai invierii lui Isus? (Nu).

C. Citeste 1 Petru 1:10-12. Nu avem nici o evidenta a invierii lui Isus? (Nu. Avem numai relatarea lui Petru cu privire la aceasta. Dar mai mult, avem profetiile despre Isus. Acesti profeti ai Vechiului Testament ne-au vorbit in mod special noua atunci cand au scris profetii despre Isus).

IV. Al treilea exemplu al credintei: Iair
A. Citeste Luca 8:40-42. A avut Iair credinta? In ce s-a increzut el? (Credinta sa (speranta?) era ca Isus putea sa-i vindece copila bolnava).
1. A fost credinta lui Iair irationala?
B. Citeste Luca 8:43-49. A avut Iair vreo idee ca Isus il va ajuta? (S-a gandit ca asa va fi, dar acum orice samanta de speranta s-a dus).

C. Citeste Luca 8:50. Are acum Iair o idee clara a faptului ca Isus il va ajuta?

1. Daca spui da, ai vreo dovada?
D. Citeste Luca 8:51-56. Care a fost starea de credinta a celor ce-si bateau joc inainte de versetul 54?
1. Priveste cu atentie la versetul 56. Care este nivelul de credinta a lui Iair? (Parintii au ramas inmarmuriti – ceea ce explica faptul ca Iair nu a avut credinta ca fiica lui va putea fi inviata din morti).
E. Ce ne invata aceasta ultima relatare in legatura cu credinta in Dumnezeu si starea evidenta a credintei noastre? ( In primul rand ne arata ca oricand Dumnezeu ne lasa putin din mana Sa, credinta noastra ar trebui sa astepte un semn de la El. In al doilea rand, Iair are evidenta prin puterea lui Isus – daca Isus nu s-ar fi oprit din cauza acelei femei, atunci nu ar fi intarziat, iar fiica sa nu ar fi murit. A fost nevoie de o credinta fara dovezi, atunci s-a produs miracolul – invierea).
 
F. Prietene, este asa multa evidenta in credinta. Vrei sa te tii aproape cu credinta ta, chiar si atunci cand nu esti "martor ocular" la evenimente, sau cand ceea ce vezi este in contradinctie? Daca vei astepta, cu credinta, Isus iti va da viata vesnica! Daca simti ca incepi sa te indoiesti cu privire la anumite aspecte, priveste la univers si la creatie si intreaba-te singur daca toate acestea arata ca si cum ar fi venit din intamplare.
V. Saptamana viitoare: SPERANTA

[list-related-attach type=”” count”-1″]