Studiul 10 – MESAJELE PROFETILOR

(GENEZA 22, FAPTELE APOSTOLILOR 4, GALATENI 3, EVREI 4)

Copyright 2009, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: Daca cineva mi-ar cere sa predau unei clase despre mesajele primite de la sotia mea, ar trebui sa me gandesc putin inainte. Sotia mea imi da tot felul de mesaje. Este o tema generala in mesajele pe care le primesti de la sotul sau sotia ta, sau de la cel ami bun prieten al tau? In general, mesajele pe care le primesc de la sotia mea sunt pozitive si nu de criticare. Sunt simpatice, si nu uracioase. Ador sa primesc mesaje de la ea. Ce poti spune despre mesajele care vin de la Dumnezeu? Are El o tema generala de discutie? Sunt ele simpatice, sau uracioase? Exista vreo metoda de a insuma tot ceea ce transmite El prin profeti? Haideti sa patrundem in studiul nostru si sa exploram aceasta posibilitate impreuna!
 

I. Abraam – Profetul

A. Citeste Geneza 22:1-2. Spune-mi toate motivele din pricina carora crezi ca acesta nu este un mesaj de la Dumnezeu ( daca ai fi Abraam).

1. Ce fel de Dumnezeu i-ar fi reamintit lui Abraam ca si-a iubit unicul fiu ca parte a mesajului de a-l ucide si a-l aduce ardere de tot? 

2. Citeste Leviticul 20:1-3. Este Dumnezeu acela care da mesaje mixte? 

B. Citeste Geneza 22:9-12. Putem sa ne dam seama ca DUmnezeu nu a intentionat ca Abraam sa-si ucida propriul sau fiu. Care crezi ca a fost intentia lui Dumnezeu? A avut El vreun mesaj? (Acesta a fost un teribil test de loialitate).

1. Este acest mesaj despre egoism? Dumnezeu vorbeste despre a-l "lega" pe baiat. (Dumnezeu vorbeste ca si cum ar fi fost si un test de egoism).

2. Ar putea aceasta sa arate ca acei parinti care si-au sacrificat copii pentru Molec au fost egoisti? (Citeste Evrei 11:17-19). Parintii care si-au dat copiii lui Molec au facut aceasta ca sa primeasca binecuvantari. Abraam a concluzionat ca Dumnezeu il va invia pe fiul sau la viata. Aceasta ne arata ca Abraam niciodata nu a crezut ca va fi binecuvantat prin sacriicarea lui Isac. El a fost numai foarte ascultator).

C. CIteste Geneza 22: 15-18. Ce i-a promis Dumnezeu lui Abraam? (Abraam nu a facut aceasta numai pentru binecuvantare, dar Dumnezeu promite binecuvantari si multi urmasi care vor fi deasemenea binecuvantati. Dumnezeu a promis de asemenea ca urmasii lui Avraam vor fi ramasita prin care toate natiunile pamantului vor fi binecuvantate).

1. De ce asa de multe promisiuni la adresa lui Abraam? (" Pentru ca M-ai ascultat").

D. Acesta este un timp de contemplare: Ce fel de mesaj trimite Dumnezeu prin inger si prin Abraam? (Acela ca El doreste de la noi loialitate si ascultare).

1. Este mesajul mult mai adanc decat atat? De ce ar fi ales Dumnezeu un test  asa de teribil si cu doua intelesuri? De ce folosesti un asa context fara logica?

II. Fiul si Sanctuarul

A. Citeste Faptele Apostolilor 3:24-26. Cu ce eveniment face legatura experienta lui Abraam? (Venirea lui Isus e pamant).

B. Citeste Galateni 3:6-9. Care este teologia folosita de Galateni in legatura cu experienta lui Abraam? (Neprihanirea prin credinta).

C. Istoria lui Abraam si sacrificiul lui Isaac par complet ilogice la suprafata. Ele miros a sacrificiu pagan pentru Molec. Haideti sa parcurgem caile in detaliu prin care experienta lui Abraam este inrudita cu mesajul pe care Dumnezeu ni l-a dat (si inca ni-l mai da):

1. Primul detaliu: un fiu nevinovat. Cum se aplica aceasta la mesajul lui Dumnezeu? (Isus este fiul cel nevinovat al lui Dumnezeu. Compara cu Luca 1:46-55).

2. Al doilea detaliu: un fiu iubit. Cum se aplica aceasta la mesajul lui Dumnezeu? (Dumnezeu ne arata incredibila sa dragoste si loialitate deoarece El a fost gata sa-Si dea pe singurul Sau fiu – a fost gata sa se jerfeasca pe Sine insusi).

3. Al treilea detaliu: Un altar pentru jertfa. Cum se aplica aceasta la mesajul lui Dumnezeu? (Dumnezeu ne-a iertat pacatele prin intermediul darului vietii Fiului Sau. Compara cu Luca 1:67-77).

4. Al patrulea detaliu: Dumnezeu intervine cu o alta jertfa in locul prea iubitului fiu Isaac. Cum se aplica aceasta la mesajul lui Dumnezeu? (Neprihanirea prin credinta). Dumnezeu a murit in locul nostru – ceea ce noi acceptam prin credinta. Dumnezeu a lurit ca sa-i salveze pe cei pe care ii iubeste de la moarte vesnica!)

III. Odihna

A. Citeste Geneza 2:1-2. Ce mesaj ne da Isus aici? (Acela ca El este Creatorul si ca odihna Sabatului este parte a creatiei Sale).

B. Citeste Exodul 20:8-11. Care este mesajul lui Dumnezeu din acest text? (Aceasta arata in mod explicit ceea ce implica Geneza: Dumnezeu doreste sa serbeze creatia Sa prin odihna saptamanala a Sabatului).

C. Citeste Deuteronom 5:12-15. Care este mesajul lui Dumnezeu aici? (Aici este prezentat un alt punct de vedere cu privire la odihna Sabatului. Dumnezeu doreste ca noi sa sarbatorim salvarea noastra din pacat prin ziua de odihna saptamanala).

D. Citeste Evrei 3:18-4:2. despre ce fel de odihna vorbeste Dumnezeu in acest text? (Odihna care vine din Scriptura – aceasta este istoria lui Abraam si a lui Isaac  ca o profetie a mortii lui Isus din pricina pacatelor noastre).

E. Citeste Evrei 4:3-6. Acesta este inca un timp de contemplare. Ce au in comun Evanghelia si odihna Sabatului? (Amandoua sunt puncte al victoriei. Cand atunci cand moare cineva se citeste un orbituariu compus de catre familie, acesta contine toate punctele "inalte" (de victorie) ale vietii acelei persoane. Dumnezeu ne- a creat si El a facut odihna Sabatului ca sa celebreze si sa aminteasca de aceasta victorie a autoritatii Sale. Dumnezeu a scos pe poporul Sau din sclavia Egiptului. El i-a reamintit poporului ca odihna Sabatului  era o comemorare a autoritatii Sale de Creator si a autoritatii Sale asupra Egiptului (pacatului). Propozitia "Lucrarea Sa a fost terminata inca de la crearea pamantului" inseamna ca planul lui Dumnezeu de salvare era in vigoare inca de la creatiune. Sabatul insusi ne reaminteste aceasta).

F. Citeste Evrei 4:7-11. Ce fel de odihna a Sabatului aflam aici si ce are aceasta de-a face cu ceea ce tocmai am terminat de contemplat? (Isus a venit, a murit si a inviat la viata vesnica din pricina noastra. Tot asa cum Dumnezeu ne-a creat, tot asa i-a scos pe poporul Sau din sclavia egipteana, asa ca El ne scoate si pe noi din pacat si din moarte vesnica. Noi comemoram toate aceste saptamanal prin intrarea in odihna Sabatului.

G. Citeste Evrei 4:14-16. Acest text ne aduce inapoi, ca intr-un cerc, la Abraam si Isaac. Cu ce ispita s-a confruntat Abraam, aceeasi cu care s-a confruntat si Isus? (Sa te predai egoismului. Sa alegi calea cea mai simpla pentru a iesi din incurcatura. Sa eviti durerea sacrificiului).

1. Care este mesajul lui Dumnezeu pentru noi prin lucrarea Sa de "Mare Preot", prin istoria lui Abraam si prin celebrarea Sabatului si a victoriei lui Dmnezeu? (Aceea ca de la inceput El a facut o ordine pentru toate lucrurile ca sa ne garanteze noua victoria).

2. Poti observa acum de ce istoria lui Abraam sacrificandu-l pe Isaac nu este un fel de mesaj cam ciudat, cu evenimente neintelese, ci mai mult, o insumare a mesajelor lui Dumnezeu pentru omenire?

IV. Ultima Victorie

A. Citeste Isaia 25:6-8. Ce mesaj impartaseste profetul Isaia cu noi? (Sarbatoare victoriei cand vom merge cu totii la cer! Vegetarienii pot sa trimita o comanda speciala din timp.)

B. Citeste 1 Corinteni 15:50-57. Ce punct al victoriei descoperim aici? (Moartea este inghitita prin victoria lui Isus asupra pacatului. Isaia 25:8 ne spune ca moartea va fi inghitita, iar 1 Corinteni 15:54-55 citeaza acest mesaj profetic pentru ca sa-l faca cu mult mai clar).

1. Pentru acei vegetarieni care au suferit din pricina glumei mele in legatura cu textul din Isaia 25:6, ii intreb acum pe carnivori, cum isi vor mai procura ei carnea daca nu va mai exista moarte?

C. Prietene, poti sa intelegi mesajul consistent care vine de la Dumnezeu prin profeti? Eu pot. El este Creatorul nostru, El este Salvatorul nostru din pacat si moarte. El ne ofera odihna Sabatului ca sa comemoram creatia Sa, planul de salvare si victoria asupra pacatului. Aceasta odihna a sabatului anticipeaza ultima odihna a Sabatului din ceruri si reinnoirea pamantului. Vei accepta mesajul profetilor astazi? Vei intra in odihna Sabatului lui Dumnezeu?

V. Saptamana viitoare: Interpretand Scrierile Profetice
 

 

 

[list-related-attach type=”” count”-1″]