Studiul 9 – CERUL

(2 Imparati 2 si 13, Matei 17, Apocalipsa 21)

Copyright 2009, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: Ce te motiveaza pe tine in viata? Bani, reputatie, putere, dragoste, succes, Dumnezeu sau toate cele de mai inainte? De ce l-am asezat pe Dumnezeu pe lista motivelor umane? Pentru ca Dumnezeu este motivatia. Una dintre cele mai importante motivatii este promisiunea Lui de a ne lua la cer, asta pentru toti cei care au credinta. Saptamana trecuta v-am rugat sa luati in consideratie strategia lui Satana atunci cand incearca sa suprime autoritatea lui Dumnezeu. Care crezi ca este strategia lui Satana in ceea ce priveste problema cerului? Daca cerul nu exista, pacatul (care exista) arata destul de bine, nu-i asa?  haideti sa patrundem in studiul Bibliei si sa vedem ce ne spune cu privire la rasplata eterna!

I. Ilie, Elisei si cerul
A. Citeste 2 Imparati 2:1 si 2 Imparati 2:11-12. Cum a murit Ilie? (El nu a murit!)
1. Unde s-a dus atunci? (A mers direct la cer).

2. Ce invatam cu privire la ceruri din aceste cateva versete? (Este "sus" si are transport public. Mai serios, este un loc fizic in care persoane din punct de vedere fizic pot trai).

3. Cum explici reactia lui Elisei? Sa tragi de haina cuiva inseamna ca nu prea esti bucuros. (Elisei l-a numit pe Ilie "carul si calaretul lui Israel". Israel nu avea nici care si nici calareti. Elisei a vrut sa spuna ca Ilie era puterea lui Israel, si a fost foarte trist sa-l vada plecand).

B. Citeste 2 Imparati 13:21. Ce s-a intamplat cu Elisei cand a murit? A urmat el calea prietenului sau Ilie? (Nu. Oasele lui s-au odihnit intr-un mormant).
1. Inseamna aceasta ca Elisei nu a fost in cer? (Stim cu siguranta ca, in mod diferit de ceea ce s-a intamplat cu Ilie, trupul lui nu a fost luat la cer).
II. Moise si cerul
A. Citeste Deuteronom 34:5-7. Ce s-a intamplat cu marele Moise cand a murit? (Dumnezeu l-a ingropat!)
1. A fost Moise in cer cand a murit? (Elisei ne arata ca Dumnezeu a avut optiunea ca sa-l ia la cer, dar textul ne spune ca Dumnezeu l-a ingropat in loc de a-l lua la cer).
B. Citeste Iuda 1:9. Despre ce vorbeste Iuda? (In aparenta, dupa ce Moise a murit, Dumnezeu si Satana au avut o disputa asupra trupului lui Moise. In acea disputa Dumnezeu l-a invins pe Satana).
1. Care crezi ca a fost subiectul disputei lor? (Fara indoiala, Dumnezeu dorea trupul lui Moise si Satana nu credea ca Dumnezeu are vreun drept asupra lui pentru ca Satana era cel care facea "regulile" pe pamant).
C. Citeste Matei 17:1-3. Cine a castigat disputa asupra trupului lui Moise? (Dumnezeu a fost acela). 
1. Unde a dus Dumnezeu trupul lui Moise? (Trebuie sa-l fi luat la cer pentru ca acolo este unde Ilie a fost luat!)

2. Cand exact a fost luat Moise la cer? (Candva dupa ce Dumnezeu l-a ingropat).

III. Isus in ceruri
A. Citeste Matei 22:23-28. De ce ar fi pus saducheii aceste intrebari daca ei oricum nu credeau in invierea din morti? (Ei doreau sa arate ca era o idee impracticabila).

B. Citeste Matei 22:29-32. Ce spune Isus despre faptul daca va fi o inviere din morti in viitorul tau? Ce spune Isus despre planul lui Dumnezeu pentru cei care cred? (Isus, in mod specific, explica ideea ca vom fi inviati. El se bazeaza pe dpua lucruri, pe Biblie si pe puterea lui Dumnezeu).

C. Putem vedea, din aceste istorisiri si din afirmatia lui Isus, ca exista o inviere viitoare. Ce ne invata aceasta cu privire la interesul pe care Dumnezeu il are cu privire la persoana ta? (Aceea ca Dumnezeu are un plan de salvare pentru noi si daca noi vom fi credinciosi, putem trai prin El).

IV. Unde sunt cerurile?
A. Exista multe speculatii si dezbateri pe tema a ceea ce se va intampla atunci cand un credincios moare. Unii cred ca "spiritul" acelei persoane merge la cer in timp ce trupul putrezeste. Altii cred ca spiritul nu este separat de trup, si corpul si spiritul raman inconstiente in mormant pana la inviere. Ce ne invata istorisirile despre Ilie, Elisei si Moise, istorisiri care un mare grad de implinire? (Ilie ne invata ca Dumnezeu poate sa ne ia direct la ceruri fara ca sa vedem moartea. Elisei ne invata ca un curs normal al vietii va avea loc, vom muri si trupurile vor ramane pe pamant. Moise ne invata ca dupa ce vom muri, Isus poate sa ne readuca la viata inainte de invierea generala).
1. Ce ne invata aceste istorisiri cu privire la a avea spiritul separat de trup si constient?
(Au tendinta de a respinge aceasta idee. De ce a fost trupul lui Ilie luat la cer? De ce trupul lui Moise subiect de lupta daca avem spiritu care ramane sa existe in ceruri? Faptul ca Dumnezeu a luat trupurile a doi dintre cei mai credinciosi oameni arata ca in ceruri vom avea trupurile noastre. Dumnezeu poate sa ne ia la ceruri in orice moment al vietii noastre ori dupa moartea noastra. Dar se pare ca El ia orice la ceruri, acolo unde trupurile par sa fie foarte importante).
V. Tu si Cerul
A. Bun, deci tu esti in ceruri cu trupul tau. Ce este de facut acolo? Avem un parc acvatic? Au niste copaci acolo in care vei putea sa te cateri? Ce poti sa spui despre restaurante bune?

B. Citeste Apocalipsa 21:2-3. Care este primul lucru de facut in ceruri? Vom ave o apropiata relatie de prieteni cu Dumnezeu. Creatorul nostru si Rascumparatorul nostru – care ne iubeste mai mult decat ne putem imagina-  va fi acolo cu noi).

C. Citeste Apocalipsa 21:4. Care va fi starea emotionala in ceruri? (Nu vom fi tristi. Nu va fi nici moarte si nici durere. "Vechea ordine" a progresului impotriva mormantului este terminat).

D. Citeste Apocalipsa 21:5 si Isaia 65:17. Iti plac lucrurile noi? (Este totul nou in ceruri si pe noul pamant).

E. Citeste Apocalipsa 21:10-11 si Apocalipsa 21:18-21. Imagineaza-ti cea mai frumoasa bijuterie. Apoi imagineaza-ti un oras intreg care arata ca un giuvaier masiv! Acesta este viitorul nostru!

1. De ce ar crea Dumnezeu un Nou Ierusalim ca acesta? (Timpul sacrificiului de sine este trecut. Aceasta inseamna ca Dumnezeu creaza si ne daruieste o lume cu frumuseti din abundenta).
F. Citeste Apocalipsa 21:23-26. Ce invatam despre conditiile de lumina si orarul de somn?
1. Ce ne invata discutia despre "imparati" si "natiuni"? (Aceea ca vom avea o organizatie).
G. Citeste Apocalipsa 22:1-3. Ce ne spune aceasta cu privire la parcurile acvatice, catararea in copaci si mesele din ceruri? (Toate vor fi acolo).
1. Ce ne arata aceasta ideea de a manca si de a bea cu privire la existenta spiritului? (Accea ca noi nu suntem spirite).

2. Observa din nou referinta cu privire la "natiuni". Discutia despre Noul Ieerusalim include toate problemele fizice care ne sunt familiare – cu exceptia ca sunt cu mult mai bune. Ce ne invata aceasta despre ceruri? (Aceea ca ne va fi familiar din multe puncte de vedere).

H. Am citit o carte a lui Randy Alcorn care se intitula "Cerul". Alcorn priveste la Biblie si concluzioneaza ca atunci cand Dumnezeu aduce Noul Ierusalim jos pe pamantul innoit, inseamna ca aceleasi formatiuni geografice vor fi create. Apocalipsa 21:1 ne spune ca nu vor mai exista mari si oceane. Aceasta va extinde uscatul. Cu toate acestea, intelegerea lui Alcorn este plauzibila. Mi-as dori sa continui sa locuiesc in Virginia. Ti-ai dori pe un pamant nou sa locuiesti acolo unde locuiesti si acum? Sa ai posibilitatea ca sa vizitezi locurile pe unde ai crescut?

I. Citeste Ioan 14:2-3. O, nu! trbuie acum sa ne reducem numai la "o camera" in ceruri? (Nu. Acesta este apartamentul din "Noul Ierusalim". In Noul Ierusalim este spatiu limitat. Noi avem apartamentul nostru in Ierusalim si casa(casele) de vacanta de la tara acolo unde dorim).

1. Citeste Isaia 65:21-22. este aceasta casa de la tara la care tocmai m-am referit?  (Nu sunt sigur cum ar trebui sa tratez acest text. cred ca se refera in primul rand la planul lui Dumnezeu cu privire la evrei, daca ei I-ar fi fost credinciosi Lui. Cu toate acestea, tocmai ca unele dintre profetiicare au mai mult de o implinire, cred ca aceasta conduce deasemenea la cer. Cu siguranta ne da o privire de ansamblu cu privire la ceea ce Dumnezeu doreste de la noi).
J. Prietene, ti-ai dori sa traiesti pentru totdeauna intr-ul loc perfect? Un loc al bucuriei? Un loc de o frumusete uimitoare si extravaganta. Dumnezeu i-a promis poporului Sau cerul, un Nou Ierusalim si un pamant nou. Poti fi si tu acolo. Iti doresti sa-ti marturisesti pacatele lui Dumnezeu, sa accepti viata si moartea lui Isus din vina ta si sa-L rogi pe Isus ca sa fii partas la marea inviere la o noua viata impreuna cu El? 
VI. Saptamana viitoare: UCENICIA
 
 

[list-related-attach type=”” count”-1″]