Studiul 3 – SPERANTA

(PSALM 33, 39, 43, 71 si 146, 1 PETRU 1)

Copyright 2009, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: Te simti ca si cum ti se ineaca orice speranta? Cand aveam 20 de ani credeam ca Statele Unite se afla in anii de apus. De ce nu? Toate natiunile rasar si se destrama. De ar trebui ca noi sa fim diferiti? Apoi, Ronald Reagan a fost ales presedinte si atitudinea mea s-a schimbat complet. Am sperat cu privire la viitorul tarii mele. Acum Statele Unite, si lumea in general, pare ca intampina timpuri dificile. Cum ar trebui un crestin sa arate in aceste timpuri? Cu totii locuim in tari diferite, se poate ca sperantele noastre de viitor sa transforme viitorul tarii noastre? Recunoaste, ai vrea sa stai in intuneric, intr-un demisol rece si sa visezi la speranta spirituala de unul singur? Haideti sa patrundem in studiul Bibliei si sa vedem  ce fel de speranta ofera Dumnezeu celor ce-L urmeaza!

I. Speranta sau ajutor?
A. Psalmi 146:5. Daca ti-as oferi speranta sau ajutor, pe care l-ai prefera?
1. Sunt cele doua diferite?

2. Cum explica acest text ca cele doua merg impreuna? (Asa cum speranta in Dumnezeu ne este de un real ajutor).

B. Citeste Psalmi 146:6. De ce psalmistul da credit la ceea ce a spus Dumnezeu imediat dupa ce s-a vorbit despre aceia a caror speranta si credinta este in Dumnezeu? (Aceasta dovedeste ca la Dumnezeu totul este cu putinta. Daca Dumnezeu poate  sa creeze cerurile si pamantul, El poate  sa rezolve micile tale probleme!)

C. Citeste Psalmi 146:7. Priveste la prima propozitie. Cum este subiectul din prima parte a acestei propozitii mult diferit de a doua parte a acestei propozitii? (Dumnezeu da drepatate si El da si mancare!)

1. Cum poate face Dumnezeu aceasta? (Aceasta s-ar putea sa necesite ajutorul tau!)

2. Dupa ce ma asigura de justete, citesc acum ca Dumnezeu elibereaza prozonierii! Cum este aceasta dreptate? (Diferenta este ca acestia erau prizonieri care au fost incarcerati fara motiv. Dumnezeu face dreptate si se confrunta cu injustitia oamenilor).

D. Citeste Psalmi 146:8. Crezi ca vorbim aici despre aceia care erau literalmente orbi (Matei 9:27-30), dar referinta la toti aceia "incovoiati" ma face sa ma gandesc ca acest text se refera de asemena la aceia a caror poveri sunt foarte mari. Acestia sunt oameni care sunt descurajati cu privire la circumstantele faptului ca ei nu pot sa vada nici o speranta pentru viitorul lor).
1. Ce inseamna sa "privim" in viitor?

2. De ce textul adauga explicatia ca Dumnezeu iubeste pe cel neprihanit? (Dumnezeu este interesat in special de aceia care-L asculta. Ascultarea te ajuta ca sa vezi viitorul mult mai clar).

E. Citeste Psalmi 146:9. Ce au in comun vaduvele, strainii si orfanii? (Ei sunt cei care detin cea mai putina putere in societate. Dumnezeu este preocupat de cel fara putere si El intervine ca sa-i ajute impotriva celor rai).

F. Ce fel de speranta ofera versetele din Psalmul 146? (O speranta de un real ajutor! Dumnezeu poate sa ajute. El ajuta cu dreptate si cu mancare. El ajuta in depresie. El ii ajuta pe toti aceia care nu au "putere" in aceasta lume. El ii vegheaza pe toti aceia cale-L asculta).

II. Speranta vie
A. Psalmi 33:18-19. Guvernele par sa instaleze camere de filmat din ce in ce mai multe ca sa inregistreze activitatea cetatenilor. Apreciezi faptul ca guvernul te are in vizor? Ce spui despre Dumnezeu care te are in vizor?
1. Avem niste prieteni care au trei fii. Tatal este un tip destept, dar este cumva cam absent. Sotia sa a povestit cum l-a lasat pe sotul ei ca sa aiba grija de copilasul din carucior intr-un mall. "Tatal" a fost interesat in altceva si a plecat de langa carucior, lasand copilul singur in mall. Cand "mama" s-a intors si a gasit copilasul singur in mall…- ei bine, a fost o poveste care s-a repetat de mai multe ori! Care este reactia ta atunci cand Dumnezeu te asigura ca El vegheaza asupra ta? (Vestea cea buna este aceea ca Dumnezeu cunoaste prin ceea ce trec. El este prezent in problemele mele si ma iubeste).
B. Citeste Psalmi 33:20-21. De ce foloseste textul cuvantul "nadajduieste"? (Ne arata ca Dumnezeu nu actioneaza intotdeauna conform planului nostru).

C. Citeste Psalmi 33:22. De crezi ca Psalmistul descrie dragostea lui Dumnezeu ca "nesfarsita" in acest context? (Dumnezeu este ajutorul si adapostul nostru. Cateodata pare ca adapostul si ajutorul sa nu fie prezente – acesta este motivul pentru asteptarea si speranta noastra. Psalmistul ne spune ca Dragostea lui Dumnezeu este nesfarsita ca sa ne asigure ca ajutorul vine curand).

III. Speranta pentru reputatia noastra
A. Citeste Psalmi 39:7-8. Cand eram copil prfesorii mei au insamantat in mintea mea ca Dumnezeu imi va ierta pacatele , dar ca va trebui sa ma confrunt cu censecintele pacatului meu. Ce fel de speranta este este prezentata in aceste versete?  (Putem spera ca pacatul nostru nu ne va face sa ne simtim prost. Dumnezeu in bunatatea Sa ne acopera cateodata ca sa nu suferim din cauza consecintelor pacatului nostru).

B. Citeste Psalmi 39:10-11. Sterge Dumnezeu consecintele pacatelor? (Dumnezeu poate ca ne acopera cateodata ca sa nu ne facem de rusine si ca sa nu rada alti pacatosi de noi, dar cu siguranta Dumnezeu ne disciplineaza pentru binele nostru).

IV. Speranta in descurajare
A. Citeste Psalmi 43:5. Intelegi ceea ce spune Psalmistul? Ai experimentat vreodata un timp in care sufletul  iti este "mahnit" si te simti nefericit si tulburat? 
1. Care este speranta noastra intr-o astfel de situatie? (Ca Dumnezeu ne va scapa de descurajare si suparare. Poate ca a-L lauda pe Dumnezeu este inceputul. Stiu ca a-L lauda pe Dumnezeu imi inalta sufletul).
V. Speranta in timpurile stravechi
A. Citeste Psalmi 71:9. Cum se schimba speranta odata cu varsta?
1. Imagineaza-ti ca esti dependent de altii pentru cea mai mare parte a vietii tale. Cum ti-ar afecta acest lucru atitudinea?
B. Citeste Psalmi 71:10-12. Aceasta suna ca si cum Regele David scrie, (Comentariile nu sunt de acord cu aceste puncte), si este preocupat din pricina dusmanilor sai politici. Este aceasta numai teama regilor in varsta, sau s-ar putea ca acest fel de lucruri sa li se intample si altor lucratori mai in varsta?
1. Poate aceasta sa fie o analogie la dificultatile varstei inaintate?

2. Avem noi speranta chiar si la batranete? In cine ne punem noi speranta? (Speranta noastra este in Dumnezeu si in nerabdarea Sa de a ne salva).

VI. Speranta in salvare
A. Pana acum am studiat ca Biblia ne invata cu privire la speranta in Dumnezeu pentru un real si concret ajutor in viata. Haideti sa ne intoarcem acum catre o alta sursa de speranta. Citeste Coloseni 1:24-27. Pavel scrie despre suferintele sale pentru Evanghelie.  Care este scopul sperantei lui? (Isus. Din cauza lui Isus avem speranta de "glorie").

B. Citeste Tit 1:1-3. Care este speranta noastra cu privire la viata crestina? (Aceea ca vom avea viata vesnica).

1. Pe ce se bazeaza speranta vietii vesnice? (Inainte de inceputurile timpurilor Dumnezeu a facut o promisiune ca sa ofere omenirii viata vesnica. Isus a facut ca aceasta promisiune sa se tina).
C. Citeste 1 Petru 1:3-5. Mai mult decat viata vesnica, ce alta speranta avem noi cu privire la ceruri? (Aceea ca vom avea o mostenire care nu se va darama).
1. Intre timp ce s-a intamplat cu noi? (1 Petru 1:5 ne spune ca prin credinta "suntem paziti de puterea lui Dumnezeu"  pana cand salvarea noastra va veni! Lasand la o parte problemele noastre curente, avem speranta pentru viata vesnica).
VII. Sfintire si Speranta
A. Ce binecuvantati suntem! Putem avea speranta in Dumnezeu pentru ajutor chiar acum si avem speranta pentru o viata vesnica glorioasa. Aceasta este posibil numai prin Isus. Ce ar trebui noi sa facem intre timp? (Citeste Ioan 3:2-3. Sa ne "purificam").
1. Ce inseamna a ne purifica? Numai Dumnezeu este pur. (Avem nevoie sa ne zbatem prin puterea Duhului cel Sfant, pentru o mai buna gandire si o traire dupa voia Sa).
B. Prietene, ce poti spune despre tine? Ai experimentat probleme in viata ta de zi cu zi? Dumnezeu iti ofera speranta si te ajuta aici si acum – dupa programul facut de El, nu de tine. Mult mai important, El ofera speranta pentru viata vesnica. Traiesti ca unul care are speranta in Dumnezeu?
VIII. Saptamana viitoare: VIATA 
 

[list-related-attach type=”” count”-1″]