Studiul 4 – VIATA

(IOAN 10, FAPTELE APOSTOLILOR 27si 28, LUCA 12)

Copyright 2009, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: Te-ai gandit vreodata contemplativ la viata ta? Ce curs ia viata ta? Unde ai dori sa te conduca? Cu slujbele noastre, cu televiziune si internet, copii si gospodarie, este foarte usor sa te simti ocupat cu treburile care trebuiesc rezolvate "imediat". Daca mai ai timp de un moment de respiro, il petreci altcumva decat numai stand cu mainile in san si gandindu-te. Meditatia este probail ceva legat numai de Yoga in viziunea ta, din vreme ce suntem asa de preocupati, si nu mai face demult parte din viata noastra. Haideti sa ne luam ceva timp si sa meditam , cu ajutorul cuvintelor din Biblie, la ceea ce inseamna a trai. Haideti sa luam in consideratie tintele pe care ni le-a pus Dumnezeu!
I. Orbul si Belsugul
A. In Ioan 9 Isus reda vederea unui orb. Aceasta a creat o aversiune a liderilor religiosi. Haideti sa deschidem la Povestirea aceasta la sfarsitul capitolului 9 din Ioan. Citeste Ioan 9:39-41. Isus spune ca El a venit pe pamant ca sa judece. A venit Isus ca sa ne judece pe noi? (Citeste Ioan 3:17-18. Isus a venit ca sa salveze omenirea).
1. Daca Isus nu a venit ca sa judece pamantul, despre ce fel de judecata vorbeste El in Ioan 9:39? (Noi stim ca Isus a venit ca sa moara pentru pacatele noastre. De aceea, judecata trebuie sa fie cel putin in parte a Sa).

2. Ce fel de judecata l-ar face pe orb ca sa vada si pe toti aceia care vad, sa-i transforme in niste nevazatori? (Un dumnezeu care este nerabdator ca sa moara pentru noi, un Dumnezeu care arata compasiune fata de noi ne deschide ochii cu privire la natura lui Dumnezeu. Cel rau care aduce orbirea, cel care L-a torturat si L-a omorat pe Isus, ne deschide ochii cu privire la natura conflictului dintre bine si rau).

3. Acum ca L-am vazut pe Isus, ce ar trebui sa facem? (Isus ne invata ca odata ce am inteles probleme spirituale, avem o decizie de facut ca sa evitam pedeapsa si judecata).

B. Citeste Ioan 10:1-2. Daca m-as fi uitat cu atentie la casa vecinilor si as fi vazut pe cineva care incearca sa intre printr-o fereastra din spatele casei, ce ar fi trebuit sa cred? (Acesta este cineva care nu are cheie sau acesta este cineva care nu detine autorizatie ca sa patrunda in aceasta locuinta).
1 Care este scopul unei usii cu cheie la o casa? Care este scopul unui staul de oi cu portita? (Ca sa protejeze pe cei care locuiesc inauntru, ca sa tina oamenii cei buni si sa-i pastreze afara si la distanta pe cei care sunt rai).

2. Ce are aceasta de a face cu discutia lui Isus c privire la orbire? Isus spune ca si Fariseii sunt orbi- sau cel putin ei reactioeaza ca niste orbi. Isus ne spune ca sunt niste adevaruri in viata – ca si adevarurile cu privire la usi- pentru toti aceia nerabdatori sa priveasca).

C. Citeste Ioan 10:3-6. Te afli cumva inaintea ucenicilor  de aici? Inteleg ca Isus spune despre staulul oilor – pe care il putem cmpara cu casele noastre – dar cum putem aplica aceasta la viata noastra? (Haideti sa citim mai departe).

D. Citeste Ioan 10:7. Acum ajungem mai departe. Daca Isus este poarta, ce inseamna staulul si cine sunt oile? (Cred ca noi suntem oile. Staulul trebuie sa fie protectia pentru vietile noastre.  Isus ii lasa pe cei buni sa intre si ii tine pe cei rai afara).

E. Citeste ioan 10:8-9. Cum ai putea aplica aceasta la viata ta? (Daca Isus este poarta cea buna si toate celelalte intrari sunt folosite de oameni care vor raul, aceasta inseamna ca Isus doreste sa protejeze si sa imbunatateasca viata noastra. Este ca si cum ai avea o casa asigurata de un sistem de acces controlat).

F. Citeste Ioan 10:10. Daca as spune ca as putea sa-ti dau o "viata din belsug", ce ai intelege ca inseamna aceasta?

1. Isus a vorbit cu noi despre acces si protectie, cum poate o viata din belsug sa fie expllicata? (Daca traiesti o viata in concordanta cu invataturile lui Dumnezeu (El este singura usa prin care poti lasa sa intre) vei avea o viata implinita).
a. Este aceasta adevarat? Sunt tot felul de programe de televiziune care ne invata ca o viata din belsug si plina de nerabdare implica un alt fel de lucruri care nu sunt aprobate de catre Dumnezeu. Este si un alt adevar aici?

b. Ce poti spune despre oamenii care decid ca traiesc o viata e care si-o doresc acum si se intorc la Dumnezeu mai tarziu?  Este aici vreun adevar?

 
G. Citeste Ioan 10:11-13. De ce cel angajat sa faca lucrarea nu a facut treaba buna? Nu suntem noi angajati cu totii ca sa facem aceasta lucrare? (Cei angajati privesc lucrurile din punct de vedere rational – nu merita salariul ca sa-si riste viata. Daca nu se gandeste la viata sa, cu ce mai ramane?)
1. Care este locul lui Isus in viata noastra? (Isus nu intra in viata noastra pentru bani. El ne-a aratat ca ii pasa de noi prin faptul ca si-a dat viata pentru noi).

2. Ce are aceasta de-a face cu noi in prezent cand ne bucuram de o viata asa de buna prin faptul ca facem tot ce ne place din lucrurile pe care le vedm la televizor? (Toate "lucrurile bune" de la televizor implica maini angajate.  Felul in care lumea decide cine este "numarul unu" si cel mai tare este prezent in vietile noastre.)

3. Care este principiul spiritual pe care ii intalnim aici? (Daca vom privi si nu vom fi orbi, vom vedea ca instructiunile lui Dumnezeu cu privire la viata noastra se revarsa dinr-o dragoste care este asa de mare, incat El este gata sa-Si jertfeasca viata pentru noi. Oamenilor le pasa numai de facut bani din programele pe care le dezvolta. Lectia de viata pe care o invatam de la ei este aceea ca nu este responsabilitatea lor – sau cel putin asa lasa sa se inteleaga).

 
H. Citeste Ioan 10:14 -18. Este Isus fortat ca sa moara pentru noi? (Nu! Priveste la ideea pe care Isus o dezvolta aici. El si-a dat viata pentru tine. De ce ti-ar da El instructiuni care sa te faca sa suferi, instructiuni care ar limita trairea vietii din belsug. El nu te-ar face sa suferi. Dar El te face sa intelegi ca oamenilor nu le pasa de tine. Ideilor lor despre viata reflecta aceasta).

I. Daca ti-ai lua timp cateva momente si ai reflecta la viata ta si despre faptul cum ar trebui sa ti-o traiesti, care ar fi cea mai inteleapta decizie? (Decizia de a-L urma pe Singurul care a fost gata sa moara pentru tine! Daca ai fi dorit sa faci ceea ce era cel mai bine pentru tine, atunci ar fi trebuit sa respingi sfaturile acelora care sunt interesati numai de propria lor persoana si nu de tine).

1. Este aceasta concluzie limitata numia de probleme spirituale? (Nu! Isus a folosit  o afacere – cresterea de oi – ca exemplu. Acest sfat se aplica in toate sferele de domeniu ale vietii, asa cum vom vedea si mai tarziu).
II. O viata cu o influenta adevarata
A. Iti amintesti cand Pavel a predicat multimii evanghelia si a fost bagat la inchisoare? El a fost imbarcat, ca si prizonier, pe un vas cu alti prizonieri si au fost trimisi la Roma.

B. Citeste Faptele Apostolilor 27:10-12. Ce "sfere de influenta" sunt implicate in aceasta povestire? (Il avem pe Pavel, care reprezinta pe Dumnezeu si interesele spirituale. Ii avem pe proprietarii de vas, care reprezinta interese in afaceri. Il avem pe centurion, care reprezenta guvernul).

1. Daca ai fi fost Pavel si ai fi dorit ca viata ta sa sa influenteze afaceri si guverne, care ai fi considerat ca sunt sansele de succes la acel moment? (El este un ostatic!)
a. Este sfatul lui Pavel luat in consideratie? (Nu).
 
C. Citeste Faptele Apostolilor 27:14-20. Ce nu functioneaza in legatura cu pastrarea inereselor in afaceri si intereselor guvernului? (Propriile lor sisteme).

D. Citeste Faptele Apostolilor 27:21-26. Cum lucreaza Dumnezeu prin Pavel ca sa influenteze afaceri si guverne? Ce nu a facut Pavel? (El nu a spus  "Dumnezeu a trimis pedeapsa asupra ta" In loc de aceasta, un inger a venit la Pavel ca sa-i dea solutia la problema. Pavel si-a amintit de guvernul caruia ii dadause cu timp in urma sfat).

1. Daca ai dori sa influentezi afaceri si guverne, ce arme ai avea in dotare? (Ingerii lui Dumnezeu. Duhul Sfat. Controlul lui Dumnezeu asupra circumstantelor).
E. Citeste Faptele Apostolilor 27:30-32. Cine este acum in masura sa rezolve lucrarea cu guvernul? (Omul lui Dumnezeu, Pavel).
1. Cat timp ii ia ca sa se intoarca de la a nebaga in seama sfatul lui Pavel pana la a urma sfatul lui?
F. Citeste Faptele Apostolilor 28:1-4. Ce fel de zi are Pavel? Cum il priveste lumea?

G. Citeste Faptele Apostolilor 28:5-6. Care este punctul de vedere al lumii cu privile la Pavel acum? Cat de mult a durat ca sa faca aceasta schimbare?

H. Citeste Faptele Apostolilor 28:7-9. Pavel ia in calcul si guvernul Maltei. Ce fel de influenta exercita cu privire la cei care conduc guvernul?

I Ce fel de lectie ne invata aceasta istorioara cu privire la urmarea regulilor lui Isus atunci cand avem de-a face vreo afacere sau vreun guvern?

III. Lipsiti de teama
A. Citeste Luca 12:22-26. Priveste cu atentie la versetul 25. Care este raspunsul la aceasta?
1. Dar daca am pus intrebarea in mod diferit: cine, prin controlarea (dietei, fumatului, exercitiului, sofatului, maniei) poate sa adauge onoare vietii sale? Cati dintre voi ar raspunde "da" la aceasta?
a. Care este atunci intelesul trairii unei vietii fara griji? (Nu cred ca Isus ne spune ca trebuie sa mergem sa dormim sub masa. Coloseni 3:23-24 ne spune contrarul. Cheia pentru o viata libera si fara teama este sa urmezi regulile pe care ti le-a dat Dumnezeu si sa lasi restul in mana Sa).
B. Prietene, gandeste-te cum ar putut sa fie viata daca ai fi decis sa urmezi planurile lui Dumnezeu si sa-ti dai seama ca Dumnezeu are cele mai imbucuratoare cai si mai fericite? Gandeste-te cum viata ta ar fi putt sa influenteze afaceri din cele mai importante si chiar guverne. Servindu-L pe Dumnezeu din toata inima este calea spre o viata plina de succes, fara griji si o viata care influenteaza cu adevarat! Vei alege calea Domnului astazi?
IV. Saptamana viitoare: Revelatia
 
 
 
 

[list-related-attach type=”” count”-1″]