Studiul 5 – REVELATIA

 (ROMANI 1, EVREI 1 si 4, IOAN 16)

Copyright 2009, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: Ti se pare corect ca orice lucrare complexa ca aceea a universului sau ca tine sa fie aparut printr-un simplu accident? Nu este cu mult mai rezonabil sa crezi ca Jaguarul (masina) este asamblata de cimpanzei (animale) decat sa crezi ca universul a aparut din nimic? Cele mai rezonabile intrebari sunt acestea: Ce fel de Dumnezeu avem? S-a hotarat El ca sa vorbeasca cu oamenii si sa le povesteasca despre El? Cum putem descoperi mesajele Sale? Haideti sa patrundem in studiul Bibliei si sa vedem ceea ce ne descopera cu privire la toate aceste intrebari!

I. Unele lucruri sunt asa de clare
A. Citeste Romani 1:18-19. Oridecate ori un text incepe cu cuvintele "mania lui Dumnezeu" eu personal, in mod involuntar, ma cutremur. De ce este Dumnezeu suparat aici? (Dumnezeu este manios pe aceia care ascund adevarul Lui. Pavel poate sa se refeara la unul dintre cele doua lucruri intalnite aici: 1) Pacatosul Il reneaga pe Dumnezeu din cauza ca in starea lor pacatoasa tind sa ascunda adevarul despre Dumnezeu, sau 2) Toti aceia care nu cred in existenta lui Dumnezeu reactioneaza asa deoarece sunt pacatosi).

B. Citeste Romani 1:20. De ce sunt pacatosii in mod asa de clar gresiti cu privire la Dumnezeu?  (Existenta lui Dumnezeu este data in mod lamurit pe fata din ceea ce El a creat).

1. Esti de acord cu faptul ca lucrarea de creatiune ii apartine lui Dumnezeu? (Sabatul trecut am vazut un film foarte potrivit la acest subiect. Vorbitorul se cheama Louis Giglio, iar filmul se intituleaza "Cat de Minunat este Dumnezeul nostru". Poti sa gasesti cateva din primele parti pe You Tube: http://www.youtube.com/watch?v=_821Z2PpYQE&feature=related

2. Observa ca Pavel de asemenea spune:" asa ca omul nu are nici o scuza" Ce fel de scuza, pentru ce? Crezand in Dumnezeu, sau crezand ca Dumnezeu are un mesaj pentru noi? Referinta lui Pavel la "natura divina" a lui Dumnezeu sustine ca natura comunica niste mesaje morale).

C. Citeste Romani 1:21-23. Care este primul adevar moral pe care-l putem invata din creatie? (Acela ca decand exista un Creator Dumnezeu, ar trebui Sa-L glorificam si Sa-l multumim pentru creatiune. Asa cum se continua in ordine logica, se spune ca noi nu ne vom inchina in fata unei imagini a ceva creat, in loc de aceasta ar trebui sa ne inchinam inaintea Cfreatorului in persoana).

D. Haideti sa recem peste cateva versete din argumentul lui Pavel, ca sa vedem cum aplica El aceste informatii mai departe. Citeste Romani 1:26-27. La ce se refera Pavel cand spune "intrebuintare fireasca" ? (Ce implica natura a cum am fost creati?)

1. Cum ne invata creatiunea ca practicarea homosexualitatii este un lucru gresit? Am ascultat deunazi la o reclama care implora oamenii sa aiba grija de mediul inconjurator, asa ca ursii polari sa nu  devina pe cale de disparitie. As fi crezut, in mod logic, ca una dintre probleme mediului inconjurator este aceea de a spune ursilor polari ca sa evite homosexualitatea. Bineinteles ca banii stansi cu aceste ocazii nu au nimic de-a face cu problema in sine. Dar am convingerea ca ai inteles care este punctul de vedere a lui Pavel in legatura cu "relatiile naturale", firesti.
 
II. Purtatorii de cuvant
A. Citeste Evrei 1:1. Cum spune acest text ca Dumnezeu comunica cu oamenii? (Prin profeti).
1.Observa schimbarea de aici. pavel ne spune sa privim imprejurul nostru a sa gasim mesajele de la Dumnezeu. Evreii ne spun ca Dumnezeu vorbeste prin profeti. Argumentul creatiunii este clar. Ce motiv "clar" avem ca sa credem ca profetii vorbesc actualmente de la Dumnezeu? (Doua lucruri: In primul rand, daca creatiunea este dovada unui Creator, nu este logic ca si Creatorul sa doreasca sa comunice cu noi? In al doilea rand, mesajele venite de la profeti sunt foate consistente. Daca cativa egoisti de-a lungul istoriei au afirmat fals ca ei vorbesc de la Dumnezeu, ai astepta de la ei ca sa aiba tot asa de multe mesaje ca si mesagerii. Un mesaj consistent implica o sursa comuna).
B. Citeste Evrei 1:2-3. De ce ar trebui sa credem a Isus este Dumnezeu? (In primul rand, Isus a spus ca este Dumnezeu (Matei 26:63-64; Ioan 12:44-46). In al doilea rand, Invierea Sa a fost ceva mai mult decat putere umana ori autoritate. Acestea sunt cu siguranta lucrarile lui Dumnezeu).
1. Ce mesaj de la Dumnezeu primim noi prin Isus? (Isus a spus ca daca Il cunoastem pe El, Il cunoastem pe Tatal. Ioan 8:19. Daca studiem viata lui Isus, intelegem natura lui Dumnezeu).
III. Priveste in sus!
         
A. Citeste Evrei 4:12-13. Cati dintre voi puteti descriei locul Bibliei in caminul vostru ca "lucrator si viu"?
1. Luati aminte la cuvintele "judeca simturile si gandurile inimii". Subiectul nostru este despre cum ni se descopera Dumnezeu.  Ce rol se spune aici ca joaca Biblia in aceasta revelatie? (Toti avem ganduri si atitudini despre cum ar trebui sa traim si sa ii tratam pe altii.)

2. Ai afirmat vreodata: "As dori ca Dumnezeu sa-Si descopere dorintele cu privire la mine" in cel mai interesant detaliu?

a. Daca raspunsul este "Da", te-ai gandit vreodata ce a spus DUmnezeu despre aceasta in Biblie? Daca nu, doresti cu adevarat sa stii care este dorinta lui Dumnezeu?
 
B. Citeste 2 Timotei 3:16-17. Cine este sursa Bibliei? (Dumnezeu).
1. Ce rol poate avea Biblia in descoperirea dorintei lui Dumnezeu pentru viata noastra? (Propozitia "sa invete, samustre, sa indrepte si sa dea intelepciune in neprihanire" pare sa acopere toate aspectele vietii).
IV. Asculta!
A. Citeste Ioan 16:7-9. Cine este "Mangaietorul"? (Duhul Sfant).
1. Este Richard Dawkins (o persoana care nu crede in Dumnezeu) deranjat de pacatele sale? (Observa ca in versetul 9 spune ca Duhul Sfat convinge chiar si pe atei cu privire la pacat! (Sau cel putin pe aceia care nu cred in Isus).
B. Citeste Ioan 16:10-11. Ai fost vreodata in trecut conins de pacatele tale? Ai fost vreodata in trecut convins de ceea ce ar trebui sa faci cu privire la pacatele tale?
1. Daca ai raspuns "Da" la un dintre aceste intrebari este aceasta o dovada cu atat mai mult ca Dumnezeu exista si ca El este in mod activ implicat in comunicarea cu oamenii?

2. Aceasta este o alta problema care se confrunta cu evolutionismul. De ce am evolua noi ca si constiinta? De ce aceasta "bucata de carne" care controleaza functiile corpului ar avea orice alte idei  mai mult decat ceea ce este necesar ca sa supravietuiasca?

a. Cine este sursa constiintei noastre? Daca noi nu evoluam, atunci inseamna ca reflecta puteri mai presus de orice este uman, nu-i asa?
C. Citeste 1 Timotei 4:1-4. Putem noi sa vem o constiinta malformata? O constiinta care sa ne spuna sa nu facem lucruri care sunt perfect acceptabile de catre societate?
 
a. Cum poti distinge intre gandurile tale si Duhul cel Sfant care iti vorbeste?

b. Cum poti distinge intre "duhurile inselatoare si invataturile dracilor" si Duhul Sfant care iti vorbeste?

D. Citeste Matei 12:31-32. Ce este blestemul impotriva Duhului Sfant? Are ceva de-a face cu confundarea mesajului cu privire la Duhul Sfant sau il confunda cu o ispita demonica? (Ca sa intelegem aceasta, avem nevoie sa ne gandim la cele intamplate anterior).

E. Citeste Matei 12:22-24. Despre ce vorbea Isus atunci cand s-a referit la vorbirea impotriva Duhului Sfant? (Isus ii avertizeaza pe toti aceia care atribuie lucrarea Duhului Safnt cu lucrarile Satanei).

1. De ce ar fi acesta un pacat de neiertat? De ce rostirea de cuvinte urate la adresa uneia din partile Trinitatii este ceva mai rau decat rostirea de cuvinte urate la adresa unuii alt membru al Dumnezeirii?
F. Citeste 1 Samuel 3:12-14. Dumnezeu ii da un mesaj Marelui Preot Eli prin Samuel, cu privire la fiii sai, preotii. Este acesta un alt exemplu de pacat care nu se iarta? Daca asa este, cat de multe pacate de neiertat exista? Nu cred ca exista pacate de neiertat. Aminteste-ti ca fiii lui Eli erau responsabili cu  procedura din Sanctuar cu privire la iertarea pacatelor. Ei detineau procesul de ierarhizare a pacatului pe nivele. Din momentul in care ei au corupt acest proces, ei nu au mai putut fi iertati. Aceeasi idee exista in legatura cu Duhul Sfant. Este o parte esentiala de iertare in procesul de iertare – aceea ca ne convinge de pacat. De aceea, daca respingem Duhul Sfant, am fost corupti de procesul de iertare a pacatului).

G. Citeste Tit 1:15-16. Daca constiinta ta este corupta, poti sa dormi intr-un loc unde, din punct de vedere practic, pacatul tau nu poate sa fie iertat pentru ca ai corupt pana si procesul?

H. Stabilind ideea ca noi putem sa corupem lucrarea Duhului Sfant, haideti sa ne intoarcem la problema noastra nerezolvata cu privire la cum sa distingi intre mesajul Duhului cel Sfant care vine din constiina si alte mesaje? (Citeste inca odata Ioan 16:15. Duhul Sfant ia mesajele de la Dumnezeu. De aceea, mesajele Duhului Sfant ar trebui sa se alinieze cu celelalte mesaje care ni-L descopera pe Dumnezeu – prin cuvantul Bibliei, prin profeti adevarati si prin natura).

I. Care este nivelul tau alerta cu privire la mesajele de la Duhul Sfant? Poti sa auzi clar? Sau poate mesajul devine aproape indescifrabil?

J. Prietene, avem un Dumnezeu care doreste sa-ti transmita voia Sa. Vei fi deschis la mesajele Sale? Vei asculta Duhul Sfant si vei fi gata sa-L urmezi?

V. Saptamana viitoare: PACATUL
 
 
 

[list-related-attach type=”” count”-1″]