Studiul 6 – PACATUL

(GENEZA 3, ROMANI 5, 6 si 7)

Copyright 2009, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: Imagineaza-ti o sotie sau un sot care in mod voluntar te irita. (Sper ca sa-ti imaginezi aceasta cu greu!) Este aceasta o atitudine despre dragoste? Ne invata aceasta ceva despre pacat sau despre Legea lui Dumnezeu? Un imens numar de crestini afirma ca ei pot face orice doresc si sa ramana in acelasi timp oamenii care-L urmeaza pe Hristos. Ei sustin ca legea nu mai este prezenta, asa ca nu mai este nevoie ca sa fie atenti la ceea ce doreste Dumnezeu si la directiile pe care le da El. Este aceasta adevarat? Este un punct sensibil? De ce ne da Dumnezeu indrumari? Haideti sa patrundem in studiul Bibliei si sa aflam mai mult despre pacat!

I. Pacatul: Inceputul lumii
A. Citeste Geneza 2:16-17. Si-a exprimat Dumnezeu dorinta fata de Adam?
1. De ce ar avea Dumnezeu o asa regula? De ar fi fost nevoie do vreo regula in gradina aceea perfecta?

2. Crezi ca "Legea lui Dumnezeu" avea vreun sens pentru Adam? ("De ce Dumnezeu ascunde lucruri? " putea Adam sa intrebe. El putea sa gandeasca: "Cunostinta este un lucru bun, nu unul rau!" "De ce nu crede nimeni acest lucru?")

B. Geneza 3:1. De ce a intrebat Satana daca au voie sa manance din frunctele copacilor? (Eva nu a inteles pe deplin insemnatatea faptului de a manca fructele copacilor. Satana nu dorea o disputa pe tema intelegerii Legilor lui Dumnezeu de catre Eva).

C. Citeste Geneza 3:2-3. A raspuns Eva in mod corect? (Ea greseste si este si foarte incurcata. Daca recitesti Geneza 2:16-17 vei vedea ca Dumnezeu nu a spus nimic cu privire la "a atinge" fructele. Asa dupa cum spune Biblia, El a spus clar: "Sa nu mananci". In plus, erau doi copaci in mijlocul gradinii: Pomul Cunostintei Binelui si Raului si Pomul Vietii (Geneza 2:9).

1. A fost o idee buna ca sa se abtina de la a atinge fructele? (Daca ai sa te feresti sa-l atingi te ajuta si ca sa te feresti sa-l mananci).

2. A facut bine Eva cand a spus ca daca va atinge fructul va muri? (Citeste Deuteronomul 4:1-2. Incepem sa avem ochii deschisi cu privire la pacat. Eva este deja in incurcatura. Este o greseala foarte mare sa confunzi ceea ce "Dumnezeu a spus" cu ceea ce inseamna " o idee buna" cand vine vorba de pacat. Cand iti inveti copilul, nu trebuie sa aduci confunzie in mintile lor cu privire la ceea ce este cu adevarat pacatul si care sunt caile cele mai bune de a-l evita).

 
D. Citeste Geneza 3:4-5. Analizeaza natura pacatului. Cum se prezinta pacatul in fata oamenilor? (In primul rand, Satana Il contrazice pe Dumnezeu pe fata. In al doilea rand, Satana sugereaza ca Dumnezeu a mintit-o pe Eva, asa incat ea sa ramana inferioara. Ea nu poate sa fie ca Dumnezeu).
1. Cum ai caracteriza ispita la care a supus-o Satan pe Eva? Este vorba de apetit? Este verba despre incredere? Este vanitate? Este mandrie? (Cu siguranta este vorba despre mandrie, vanitate si  pre putina incredere in Dumnezeu).

2. Compara Geneza 3:22 cu Geneza 3:5. A spus Satan adevarul? (Partial).

E. Citeste Geneza 3:6. De ce a mancat Eva din fructul oprit cand ea stia clar ceea ce spusese Dumnezeu? (Textul ne spune ca fructul era asa de apetisant. Arata foarte bine. I-ar fi adus si intelepciune).
1. De ce a fost infatisarea fructului un factor in decizia Evei? (Ceea ce a vazut contrazicea ceea ce ea a asteptat sa vada de la un copac despre care Dumnezeu spusese ca va cauza moartea. Cu siguranta un "copac al mortii" ar fi trebuit sa aiba o infatisare neatragatoare, sau cel putin suspicioasa).
a. A fost gandirea Evei una foarte superficiala?
2. A fost pacatul Evei unul treptat? (Da. A inceput in momentul in care Eva a inteles gresit Legea lui Dumnezeu (Geneza 3:3). Ea a atins fructul inainte ca sa-l manance. Din cauza ca nu a murit atunci cand l-a atins, a crezut ca Dumnezeu nu era de incredere si ca va castiga si putina intelepciune daca va manca din el. Apoi Eva s-a gandit ca fructul trebuie sa fie foarte bun din moment ce arata asa de bine).

3. De cate ori ai crezut ca Dumnezeu nu este de cuvant cand o adevarata problema ti-a adus neincredere in cuvantul lui Dumnezeu?

F. Citeste 1 Timotei 2:14. De ce a intrat Adam in pacat? (Pavel nu spune aceasta, dar se pare ca este destul de clar ca Adam a ales-o pe Eva si a pus-o mai presus decat Dumnezeu. El a ales creatia maiinilor Sale in loc sa-L aleaga pe El ca si Creator).
1. Pavel pare sa concluzioneze ca Adam este putin mai lipsit de vina pentru ca el nu s-a lasat a fi inselat, dar Eva s-a lasat inselata. Cum intelegi aceasta problema? (Toate pacatele sunt pacate, dar cred  ca aici este vorba despre o neascultare in mod deliberat, intr-o lumina cu mult mai cenusie. Ia in consideratie faptul ca o compari cu acea stare in momentul in care copilul nu te asculta).
G. Ce lectie cu privire la pacat invatam din experienta lui Adam si a Evei?  (In primul rand, trebuie sa fim in alerta maxima cand cineva contrazice Cuvantul lui Dumnezeu. Noi nu avem nici o speranta din faptul ca suntem in alerta cand cineva contrazice Cuvantul lui Dumnezeu. In al doilea rand, noi trebuie sa ne incredem in Dumnezeu. Eva ar fi trebuit sa fi fost satisfacuta cu intelepciunea pe care Dumnezeu i-o daduse de la inceput.  A fost vorba de vanitate si de respingerea autoritatii lui Dumnezeu, ceea ce conduce la pacat. In al treilea rand, noi nu trebuie sa lasam absolut nimic in creatiune ca sa creasca in valoare mai mult in ochii nostri, decat ascultarea de Dumnezeu. Aceasta este baza pe care se cladesc furtul, adulterul si pofta).

H. Haideti sa mergem spre sfarsitul Bibliei. Citeste Apocalipsa 14:12. Ce asteapta Dumnezeu de la poporul Sau la sfarsitul timpului? (Acelasi lucru pe care L-a asteptat de la inceputuri – incredere si ascultare).

II. Pacatul: Natura Sa
A. Reciteste Geneza 3:22. Am crezut ca Dumnezeu a creat oameni dupa Chipul Sau (Geneza 1:27). Ce este rau in a cunoaste raul, in plus fata de a cunoaste binele, tocmai la fel ca si Dumnezeu?
1. Ce este rau in a "cunoaste raul" si a trai pentru totdeauna? Dumnezeu este din vesnicie si traieste pentru totdeauna!
B. Ce anume in mod exact au castigat Adam si Eva in intelepciune din faptul ca au mancat din fruct?  Continea fructul o portie de intelepciune?  (Fructul nu le-a dat o intelepciune noua, chiar deloc. Era problema actiunii lor de a-L neasculta pe Dumnezeu si a nu avea incredere in El, ceea ce pentru ei insemna o "noua intelepciune". Aceasta a rupt relatia lor cu Dumnezeu si a inlocuit-o cu o relatie cu Satana. Tot felul de probleme cu privire la teribila lor intelepciune au urmat la scurt timp). 
1. Ce ne arata aceasta despre natura pacatului? (Este neicredere si neascultare din cauza ca noi redem ca stim mai multe decat Dumnezeu).
C. Citeste Romani 5:16-17. Care a fost rezultatul pacatului lui Adam si al Evei? (Ne-a adus condamnarea).
1. De ce s-a intamplat aceasta? (Conexiunea dintre fiintele umane si un Dumnezeu fara pacat s-a rupt. De-acum eram pacatosi care i-am aratat fidelitate Satanei).

2. Cum este diferit darul lui Isus de acela al lui Adam si al Evei? (Un sigur pacat a fracturat relatia noastra cu Dumnezeu si ne-a adus condamnarea. Dar viata, moartea si invierea lui Isus ne-a acoperit toate pacatele care s-au infaptuit de la Eva incoace).

D. Citeste Romani 6:11-13. Cum ne numaram noi printre cei "morti" pentru pacat? Este aceasta ca si cum ai lua inapoi cunostinta raului? (Adam si Eva, daca ar fi ascultat, ar fi putut in cele din urma sa inteleaga ce se intampla cu pacatul- dar nu sa aiba parte de el. Noi cunoastem despre pacat din cauza lui Adam si a Evei (si din propriile noastre slabiciuni), dar Dumnezeu ne cere ca sa traim ca si cum nu am cunoaste pacatul. El ne cere sa fim "morti" cu privire la aceasta. 
III. Pacatul – Inceputul in Noi
A. Bun, deci cum traim o viata care este "moarta" pentru pacat? 

B. Cred ca Evei i-a fost tare greu cand i s-a spus "nu atinge" atunci cand probabil ca ea incerca sa evite pacatul. Care crezi ca ar fi fost cea mai buna cale de a evita pacatul de a manca din fructul oprit?

C. Citeste Romani 8:5-8 si Matei 5:27-28. Haideti sa privim al doilea text pentru cateva momente. Pare Isus sa spuna ca este ceva gresit cu privire la "adulterul inimii"? De ce? (Se spune ca sunt oameni care sunt nerabdatori sa  comita adulter, tot ceea ce le lipseste este oportunitatea. Daca ar avea ocazia, ar face-o).

1. Ce se spune in textul din Romani 8 cu privire la relatia dintre mintile noastre si pacat? (Se spune ca noi facem un pas mental inainte de a-l face din punct de vedere fizic. Ceea ce facem noi este coordonat de ceea ce gandim. Ori ne concentram la ceea ce Dumnezeu doreste de la noi, sau pur si simplu ne concentram asupra dorintelor noastre egoiste).
a. Cum se potriveste aceasta idee cu pacatul Evei? (Ea a decis sa nu Il asculte pe Dumnezeu inca mai inainte ca sa manance fructul. Ea s-a concentrat numai asupra propriilor dorinte egoiste. Cand pavel ne spune sa fim "morti" cu privire la pacat, el ne spune ca sa nu-l lasam sa traiasca in mintile noastre. Nu ca sa ne concentram la dorinte egoiste).

b. Crezi ca pacatul nu ar trebui infaptuit?

 
1. Daca da, este aceasta numai o chestiune de timp pana cand vei pacatui din nou?
D. Prietene, cred ca pacatul este in mare parte o atitudine – o atitudine a egoismului. "Intelepciunea" cu privire la rau a fost prima decizie care a condus la neincredere si neascultare fata de Dumnezeu. Isus a reparat aceasta ruptura pe care Adam si Eva au facut-o prin pacatul lor, dar cred ca Pavel si Eva ne invata ca acea incredere si ascultare este inca esenta relatiei noastre cu Dumnezeu. Te vei lepada de toate pacatele tale si Il vei ruga pe Dumnezeu ca sa-ti dea o atitudine de ascultare si incredere?
IV. Saptamana viitoare: HARUL
 
 

[list-related-attach type=”” count”-1″]