Studiul 8 – ODIHNA

 (EXODUL 20, MATEI 5, COLOSENI 2, EVREI 4)

Copyright 2009, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: Daca este nevoie sa fac ceva, as dori sa fac acel lucru chiar acum. Daca gandesti la fel ca mine, atunci a fi lipsit de orice vina este un lucru mare. din cauza aceasta imi place Sabatul asa de mult. Stiu ca nu trebuie sa lucrez in aceasta zi si de aceea ma pot odihni fara sa ma simt vinovat. In timpul facultatii de drept a fost minunat. Unii colegi dea-i mei foarte ambitiosi invatau in fiecare zi ca sa ia note cele mai bune. In Sabat eu nu invatam legile, si am fost mult binecuvantat pentru aceasta. Haideti sa patrundem in studiul nostru si sa aflam de ce odihna Sabatului este inca un punct vital al planului pe care Dumnezeu Il are cu noi!

I. Scopul Sabatului
A. Citeste Exodul 20:8:11. Ce motiv ne da Dumnezeu pentru tinerea Sabatului? (Ca sa ne reamintim faptul ca El a creat cerurile si pamantul).

B. Citeste Geneza 2:2-3. Cand Dumnezeu a creat Sabatul, care a fost motivul Sau? (Acelasi motiv intalnit in Exodul – pentru ca Dumnezeu a creat lumea).

C. Incearca sa te pui putin in locul lui Dumnezeu. Noi vorbim adesea cu privire la faptul de ce noi, ca oameni, ar trebui sa-L urmam pe Dumnezeu. Care este punctul lui Dumnezeu de vedere cu privire la aceasta? Daca erai Dumnezeu ai fi fost poate intrebat de ce oamenii ar trebui sa te urmeze, atunci ce ai fi raspuns? (Deoarece eu v-am creat!)

1. Este de fapt aceasta ceea ce a spus Dumnezeu? (Citeste Geneza 1:1. Acesta este primul cuvant al lui Dumnezeu pentru noi – acela ca El este Creatorul).

2. Citeste Apocalipsa 14:6-7. Am vazut cum Dumnezeu Si-a facut cunoscuta dorinta ca noi sa ne inchinam Lui in prima carte a bibliei. Ce motiv ne da Dumnezeu in ultima carte a Bibliei? (Motivul pentru care ar trebui sa ne inchinam lui Dumnezeu este pentru ca El este Creatorul. De fapt, aceasta se chema "Evanghelia vesnica").

3. Catalogul  Naves 104 de texte Biblice, sub cuvantul "creator" noteaza ca Dumnezeu ori in mod direct, ori prin oameni, aduce referire asupra faptului ca are autoritate asupra oamenilor prin aceea ca este Creator).

D. Strategie de timp. Daca ai fi Satana si ai fi la inrtrecere cu Dumnezeu cu privire la autoritatea asupra oamenilor, care ar fi scopul tau? (Sa diminuezi sau sa elimini bazele chemarii lui Dumnezeu la supunere in fata autoritatii Sale).
1. Vedem aceasta intamplandu-se? Sunt istoria si aducerea aminte a chemarii lui Dumnezeu la supunere luate ca fiind invechite?

2. Ar trebui aceasta sa conteze pentru crestini? (Martin Luther a spus: "Daca am sa vorbesc cu voce tare …. orice parte a Cuvantului lui Dumnezeu cu exceptia minuscului punct in care lumea si diavolul sunt pe cale de a ataca, nu Il marturisesc pe Hristos… Unde batalia urla, acolo credinciosia soldatilor este dovedita").

a. Multi spun ca Sabatul nu mai conteaza foarte mult. Daca Martin Luther are dreptate, atunci nu este Sabatul in mijlocul bataliei dintre Isus si diavolul?

b. Daca este la centru, Il acceptam noi pe Hristos daca nu luam o pozitie puternica cu privire la o reamintire saptamanala a autoritatii lui Dumnezeu asupra umanitatii?

II. Sabatul este inca parte a Planului lui Dumnezeu?
A. Saptamana trecuta am discutat despre Har si am aflat (Romani 8:2) ca "legea Duhului de viata in Hristos Isus, m-a izbavit de Legea pacatului si a mortii".I nseamna aceasta ca toate cele 10 Porunci (incluzand si porunca cu privire la Sabat) sunt moarte?

B. Citeste Matei 5:17-19. Ceea ce a spus Isus este parte a scopul Sau pentru care a venit pe pamant? (El nu a venit ca sa desfinteze cel 10 Porunci! main mult, El a venit ca sa  le "indeplineasca". Ar trebui ca sa nu-i invatam pe altii sa calce poruncile).

1. Ce inseamna aceasta – sa implineasca? (Am invatat saptamana trecuta ca Isus a venit si a avut succes acolo unde Adam a avut un esec – in aceea de a pastra Legea lui Dumnezeu. Cu toate acestea, noi am invatat ca aceasta nu este un "pasaport" pentru pacat (Romani 6:1) si ca suntem insarcinati a sa traim o viata "in concordanta cu Duhul Sfant". Romani 8:5. Aceste a sunt spuse in concordanta cu afirmatia lui Isus ca noi nu avem niciodata dreptul sa invatam pe cineva sa incalce legea).
C. Citeste Coloseni 2:16-17. Pana acum am vazut ca Sabatul este centrul conflictului cu Satana deoarece acesta simbolizeaza autoritatea lui Dumnezeu ca si Creator al nostru. Spune cumva Pavel aici ca Sabatul nu conteaza? Va fi Pavel "ultimul" in Imparatia Cerurilor? (Pavel pare sa fi citatdin Osea 2:11. Aici referinta se face la sarbatorile evreiesti care erau de asemenea numite "Sabate". Mai mult, cuvantul grecesc tradus prin "sabat" in Coloseni 2:16 ste realmente la plural: "sabate".Multi translatori (dar nu si cei ai New English Version) traduc termenul "sabate".
1. Ce vrea sa spuna Pavel  atunci cand numeste sabatele " o umbra a lucrurilor care vor veni?" (De cand Isus a implinit serviciul din sanctuar din timpul Vechiului Testament, este logic ca El sa fi urmat sabatul dupa cum evreii sarbatoreau sabatele, care erau parte ale sistemului de jertfe. Acest termen poate sa nu fie adevarat cu privire la sabatul saptamanal, care era o comemorare a creatiunii si nu parte a serviciului din sanctuar).

2. Multi comentatori ai Bibliei, in mod special cei ale comentariilor mai vechi sunt de acord cu privire la ideea ca textul din Coloseni 2 nu se refera la sabatul saptamanal. daca luam in considerare ce spun notele lui Barnes cu privire la acest text – este eva tipi pentru altii. El a subliniat pentru prima data ca termenul este la plural si de aceea se refera la festivalurile evreilor, ca apoi sa continue: "nici o parte a Legii Morale – nici una dintre cele 10 Porunci – ne poate vorbi ca o "umbra a lucrurilor bune ce vor urma" Aceste porunci sunt, e la natura legii morale o obligatie constanta si universala).

D. Citeste Evrei 4:8-11. In ultimii ani unii au inceput sa discute aprins cu privire la faptul ca de la inviere am fi inceput "era Sabatica". In fiecare zi este Sabat. Care ar fi un rezultat normal al acestei idei?  (Vei putea ori sa nu te inchini in nici o zi sau sa incepi sa te inchini in ficare zi).
1. Ce ne spune Evrei cu privire la orele lor de intalnire si slavire a lui Dumnezeu? (Citeste Evrei 10:25. Ne spune ca ar trebui sa ne intalnim in mod regulat).

2. Daca ai sarbatori faptul ca traiesti in "anul sabatic" si ai sti ca ar trebui sa te intalnesti in mod  regulat ca se te inchini Creatorului tau, care zi ai alege-o din punct de vedere logic? Citeste Evrei 4:9-10. Daca suntem aproape de a inra in odihna lui Dumnezeu, asa dupa cum El a facut, ar trebui sa ne inchinam sambata! Aceasta este unica concluzie logica).

E. Unii spun ca, fara o baza de porunca din partea lui Dumnezeu gasita in Biblie, ca invierea lui Isus in ziua de Duminica a schimbat totul cu privire la Sabat. Au vreun motiv cei care-l urmeaza pe Isus, sa creada ca este adevatar acest lucru?
1. In ce zi a fost Isus crucificat? (Citeste Marcu 15:42-44. Vineri).

2. Citeste Matei 27:50-52. Care este motivul pentru care Isus nu poate reinvia imediat, si in ochii tuturor sa se coboare de pe cruce cu o extraordinara putere si glorie ca sa fie cu Tatal Sau?

a. Daca tu, ca printe ti-ai vedea copilul torturat si batut, nu ai dori sa vii imediat si sa-l salvezi?

b. Daca tu, ca parinte ti-ai vedea copilul cum castiga o intrecere foarte importanta in lume, ai dori sa astepti un minut, mult mai putin decat o zi intreaga, ca sa-ti pui  bratele in jurul gatului lui si sa il lauzi si sa-l feliciti?

c. De ce a asteptat Isus? Impotriva tuturor instinctelor naturale, de ce au asteptat si El si Tatal Sau? (Isus s-a odihnit in Sabat pentru acelasi motiv pentru care El s-a odihnit in Sabat dupa ce a creat lumea. El a comemorat lucrarea Sa originala a creatiunii si acum, lucrarea din urma de salvare a creatiei Sale de la distrugere).
 

III. Tinand Sabatul
A. In lumina trecutului istoricCum doresti sa pasrezi Sabatul? (Este o zi in care sa te opresti din munca si sa-ti pese de alceva, sa celebrezi intalnirea cu Creatorul si Rascumparatorul tau! Este o zi speciala pentru lauda si inchinare).

B. Citeste Marcu 2:23-28. Spune Isus aceasta pentru faptul ca David violase legile consacrate? (Nu. Isus spune ca Sabatul s-a dorit sa fie un lucru bun pentru omenire. Binecuvantarile omenirii, si nu reguli care deranjeaza, sunt adevaratele scopuri ale Sabatului).

C. Prietene, Unde te aflii in batalia cu privire la autoritatea lui Dumnezeu? Esti un soldat credincios si loial in aceasta problema mult disputata? daca nu, pierzi una dintre cele mai mari binecuvantari ale lui Dumnezeu pentru omenire! De ce nu hotarasti chiar acum ca sa fii credincios si binecuvantat atunci cand vine vorba despre Sabat?
 

IV. Saptamana Viitoare: CERUL
 
 
 
 
 

[list-related-attach type=”” count”-1″]