Cancerul de sân, numit şi cancer mamar, este o tumoră malignă care apare la nivelul glandelor mamare. Există mai multe tipuri de cancer de sân, marea majoritate a acestora fiind carcinoame ductale sau lobulare.
Cancerul de sân apare în marea majoritate a cazurilor la femei. Bărbaţii pot fi afectaţi dar mult mai rar. Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei.
În România, incidenţa cancerului de sân la femei s-a dublat în ultimele două decenii. Peste 50% din cazuri sunt depistate în stadiile avansate ale bolii.
Care sunt principalele simptome la care ar trebui să fim atenţi
De cele mai multe ori, prima modificare observată în cancerul mamar este apariţia unei formaţiuni tumorale (nodul) la nivelul sânului. Dacă nodulul este nedureros, de consistenţă fermă, cu margini nedelimitate probabilitatea ca el să fie de natură canceroasă este mai mare. Oricum, există şi tumori de consistenţă moale sau bine delimitate.
În plus, în cancerul mamar pot să apară o serie de alte simptome cum ar fi: durerea, scurgerile mamelonare, eczematizările şi eroziunile mamelonului şi areolei, retracţia tegumentului sau mamelonului, adenopatia axilară (noduli sub braţ), roşeaţa tegumentului, semnul cojii de portocală.
Este important ca fiecare femeie să ştie că orice nodul sau modificare neobişnuită apărută la nivelul sânului trebuie examinată de un medic.
Care sunt cauzele şi factorii de risc ai cancerului mamar
Cancerul de sân apare în urma producerii unor mutaţii la nivelul anumitor gene. Cauza majorităţii mutaţiilor ADN care duc la apariţia cancerului de sân nu este cunoscută. Se cunosc însă o serie de factori de risc care cresc probabilitatea apariţiei cancerului de sân.