“Dupa o bataie crunta, am reusit sa plec doar cu copii si cu hainele de pe mine. La Casa ADRA am gasit un “acasa” mai bun” – Mihaela, beneficiar al serviciilor de asistenta al Agentiei Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere si Ajutor
Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei, doamna Mihaela Mostavi si directorul ADRA Romania, domnul Cornel Roman, impreuna cu domnul Nelu Burcea directorul de Comunicare al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea au inaugurat oficial, alaturi de invitatii prezenti la eveniment, primul Centru de Primire in Regim de Urgenta al Victimelor Violentei in Familie din judetul Ilfov. Noul serviciu social a fost acreditat in data de 12 martie 2009 de Comisia de Acreditare a Furnizorilor de Servicii Sociale a Municipiului Bucuresti si reprezinta o noua componenta esentiala a portofoliului de proiecte sociale ADRA Romania.
Centrul „Casa ADRA” este situat in judetul Ilfov avand 10 camere cu o capacitate maxima de gazduire pentru 24 de persoane, un birou de primire si unul de consiliere a beneficiarilor. Centrul ofera locuitorilor din orice judet servicii de asistenta medicala, sociala, juridica precum si consiliere psihologica, avand personal specializat pentru aceste tipuri de interventie.
“Conform statisticilor si a realitatiilor pe care le observam zilnic aici la centru, violenta in familie este din ce in ce mai frecventa. Acest adapost este un prim pas in ajutarea victimelor acestui tip de evenimente. Aici persoanele afectate vor primi gazduire si servicii complexe de refacere pentru o perioada de 60 de zile. De asemenea, vom oferi o sansa reala pentru un nou start in viata: vom incerca obtinerea unui loc de munca, sustinere psihologica si juridica si un cadru natural de exceptie pentru acestea si pentru copii lor care de cele mai multe ori sunt niste victime colaterale” a declarat directorul ADRA Romania, domnul Cornel Roman cu ocazia ceremoniei de inaugurare.
In ciuda legislatiei si a unor campanii punctuale, fenomenul violentei domestice este din ce in ce mai amplu. Conform statisticilor, anul trecut, in Romania s-au inregistrat 11.534 de cazuri de violenta domestica, saptamanal o femeie fiind ucisa de sot, frate sau tata. Astfel, in 2008, 150 de persoane din Romania au murit in urma agresiunilor savarsite in familie. Desi statisticile ingrijoreaza, expertii sociali avertizeaza ca acesta este doar varful aisbergului, realitatea fiind mult mai tragica, insa foarte multe cazuri nu sunt reclamate din considerente culturale, din teama sau din necunoasterea institutiilor abilitate.
Cu ocazia inaugurarii si a semnarii protocolului de colaborare, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei, doamna Mihaela Mostavi, a felicitat ADRA Romania “pentru calitatea si confortul adapostului si de asemenea pentru suportarea integrala a costurilor aferente realizarii. Desigur, nu pot sa nu apreciez numarul mare de beneficiari pe care l-ati avut in vedere la realizarea acestuia mai ales ca, in acest domeniu Bucurestiul este deficitar”.
De asemenea, directorul de Comunicare al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, pastorul Nelu Burcea, a aratat in interventia sa faptul ca „Biserica Adventista este interesata nu doar la nivel teoretic sa faca ceva in acest domeniu ci si la nivel practic prin identificarea personelor afectate de violenta domestica si ajutarea lor sa isi recastige demnitatea. Suntem aici sa raspundem nevoilor societatii romanesti si in mod special nevoilor persoanelor care sunt afectate de violenta domestica. Speram ca venirea acestor persoane la Casa ADRA sa le ajute sa isi redescopere valoarea si sa isi recastige demnitatea in scopul unei vieti mai bune”.
La evenimentul de inaugurare au participat reprezentanti ai Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, ai Agentiei Nationale de Protectia Familei, precum si reprezentanti a doua organizatii nonguvernamentale cu preocupari in acest domeniu: Fundatia Sensiblu si Children Action Romania.
Sursa: ADRA Romania / AARC