|
|
Buletin Info AZS nr 422
|
Vineri, 06 Februarie 2009
|
|
Biserica din Romania
|
1. Editorial: “Urmeaza Biblia” – o proba de responsabilitate sociala si o marturie
|
2. „Urmeaza Biblia” plin de creativitate II
|
3. Declaratii oficiale ale Consiliului de nutritie al Conferintei Generale
|
4. Festivalul Licuricilor din judetul Constanta
|
|
Biserica Mondiala
|
|
5. „Maini inzestrate: Povestea lui Ben Carson”, din 7 Februarie pe micile ecrane
|
6. Fostul Secretar al Bisericii Adventiste din Jamaica a fost ales presedinte
|
7. Interpretul Adventist Phipps vorbeste despre impactul ceremoniei de investitura a Presedintelui Obama
|
|
Anunturi
|
|
8. Centenarul prezentei adventiste la Braila
|
9. Program pregatire misionari
|
10. Festivalul Fanfarei Adventiste din Romania
|
__________________________________
Biserica din Romania
1. Editorial: „Urmeaza Biblia” – o proba de responsabilitate sociala si o marturie
(Viorel Dima / Director Departamentul de Relatii Publice si Libertate Religioasa )
Proiectul „Urmeaza Biblia” (www.urmeaza-Biblia.ro) este inca un proiect care dovedeste comportamentul responsabil al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea fata de celelalte biserici, religii si institutii. Multe dintre programele, departamentele si institutiile sale nu sunt motivate de nevoi si interese confesionale ci de interesul general.
Astfel Biserica Adventista se implica in promovarea si prezervarea libertatii religioase in tarile in care se bucura de toate drepturile si libertatile pentru ca stie ca libertatea religioasa este fragila, poate repede sa dispara si ca de libertatea de circulatie a Bibliei depinde bunastarea societatilor, iar in tarile in care nu exista aceasta libertate se implica pentru a determina recunoasterea si respectarea demnitatii umane si a drepturilor fundamentale ale omului, elemente esentiale in imbunatatirea calitatii vietii individuale si a celei colective.
In tot timpul anului si in special pe 31 mai, in fiecare an, mii de tineri adventisti sunt pe strazi, in parcuri si in locuri aglomerate pentru a promova abandonul fumatului si a constientiza populatia cu privire la riscurile fumatului in ciuda faptului ca aceste riscuri pe adventisti nu ii afecteaza, ei fiind nefumatori. Ei fac acest lucru pentru ca iubesc pe oameni si le doresc binele.
Proiectul „Urmeaza Biblia” este datorat aceluiasi comportament responsabil si preocuparii pentru interesul general. El urmareste sa atraga atentia cu privire la criza morala si spirituala care se afla la baza crizei multiple in care omenirea este pe punctul sa intre, afirmand ca solutii pentru aceasta se gasesc in Biblie. „Urmeaza Biblia” constituie un apel pentru intoarcere la Biblie adresat Bisericilor, crestinilor si tuturor oamenilor, pornit din constatarea conform careia redesteptarile religioase care au contribuit la depasirea crizelor morale si spirituale, de cele mai multe ori in istorie, au fost generate de redescoperirea Sfintelor Scripturi.
In acelasi timp, „Urmeaza Biblia” este o marturie a raportului adventistilor de ziua a saptea cu Biblia. Practica de a citi zilnic Biblia, de a memora texte importante din ea si obiceiul lor de a face referiri frecvente la afirmatiile acesteia in toate discutiile religioase purtate atat de teologi cat si de enoriasi le-a atras adventistilor recunoasterea de oameni ai Bibliei. Actiuni precum scrierea intregii Biblii din memorie in numai 22 minute cum a fost cea realizata in Parcul Carol din Bucuresti in 1999 de catre peste patru mii de tineri ca si proiectul „Urmeaza Biblia” arata locul prioritar pe care aceasta carte in ocupa in viata comunitatii adventiste si al credinciosilor care o alcatuiesc.
In cadrul simpozioanelor si conferintelor prilejuite de eveniment adventistii de ziua a saptea si-au reafirmat credinta ca, pentru ei, Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu, transmis prin profeti, care au scris condusi de Duhul Sfant si ca, in ciuda obstacolelor de tot felul pe care aceasta carte le-a intalnit, s-a pastrat nealterata de-a lungul istoriei. Traditiile, cultura, descoperirile stiintifice si arheologice nu diminueaza ci intaresc credinta in Cartea Sfanta.
2. „Urmeaza Biblia” plin de creativitate II
(AARC)
Daca data trecuta am vorbit despre primele locatii in care Biblia calatoare a ajuns, iata ca este randul altor initiative si idei pe care le-au pus in aplicare ceilalti organizatori implicati in acest proiect.
La Craiova si Turnu Severin pe langa prezentarile despre Cuvantul scris al lui Dumenzeu – „Biblia care schimba”, „Biblia in istorie” si „Rolul Bibliei in societate” organizatorii au ales sa prezinte fiecare carte a Bibliei prin intermediul a 66 de copii apoi un grup de tineri au recitat un verset din psalmul 119 in zece limbi diferite. Participantii si-au exprimat bucuria celebrarii Bibliei cantand mai multe imnuri intre care, datorita consacrarii fata de Biblie care l-a precedat, imnul „Dati-ne-n mana Biblia cea sfanta” a avut rezonante speciale. Lauda adresata lui Dumnezeu pentru darul Sfintelor Scripturi a fost sporita de melodiile care au rasunat in clinchetele de clopote ale grupului Liceului Teologic Adventist din Craiova.
La Alexandria, in cadrul ceremonialului prezentarii Bibliei calatoare, au vorbit domnii Petre Nita, pastorul local, Daniel Delcea, presedintele Conferintei Oltenia, Viorel Dima, directorul Departamentului de Relatii Publice si Libertate Religioasa al Bisericii si Viorel Patrana, din partea Societatii Biblice Intercofesionale. Expozitia a cuprins o Biblie in alfabetul Braille dar si Biblii in limbile greaca, slavona, romana, germana, engleza, din secolele al XVI-lea, al XVII- lea si pana in zilele noastre.
In capitala Maramuresului, la Baia Mare, evenimentul a fost organizat in cadrul Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea expunand 130 de Biblii in forme, versiuni si editii diferite dintre care cea mai veche a datat din anul 1785, care au reusit sa atraga in doar trei ore de desfasurare peste 250 de oameni de diferite convingeri religioase, romani si maghiari, doritori sa vada exponatele, dar si sa participe la seminariile prezentate.
La Bacau, evenimentul a atras peste 250 de participanti in fata carora au conferentiat personalitati locale si invitati speciali printre care s-au numarat preotul ortodox Octavian Balan, preotul catolic Daniel Cimpu, pastorul Ovidiu Viisoreanu de la Biserica Crestina dupa Evanghelie, pastorul Daniel Lacatos din partea Bisericii Baptiste si lect. univ. dr. Laurentiu Ionescu, de la Institutul Teologic Adventist. Toti acestia au plecat cu o amintire: textul de aur imprimat pe o reproducere actuala a tiparnitei inventate de Gutenberg. Pastorul Cristian Modan a coordonat ceremonia de consacrare in cadrul careia pastorul Munteanu Marius, presedintele Bisericii Adventiste din Moldova a inaltat rugaciunea de consacrare.
„Casa Cartii” din Iasi a fost pentru o zi gazda „Cartii Cartilor”. La simpozionul desfasurat sub titlul “Rolul formativ al Bibliei in educatie si armonie sociala” au participat peste 120 de persoane si au luat cuvantul pe langa reprezentantii Bisericii Adventiste si pastorul Ghica Costel din partea Bisericii Evanghelice, preotul Cadar Corneliu, consilier cultural in cadrul Episcopiei Romano-Catolice Iasi, pastorul Caileanu Emil din partea Bisericii Penticostale si Bazgan Doina, ziarist. Acestia au accentuat in unanimitate rolul Scripturii, care poate transforma vieti si schimba destine, si s-au angajat personal in studierea zilnica a acesteia.
La Sfantu Gheorghe evenimentul a avut loc in sala Centrului Eclesiastic „Mitropolit Nicolae Colan” in prezenta a peste 30 de oficialitati culturale si administrative ale orasului si a inceput cu rugaciunea: „Tatal Nostru”, dupa care referentii au prezentat Biblia din diferite perspective. Programul desfasurat pe parcursul a patru zile a inclus o dezbatere pe tema „Biblia ca mijlocitor intre Dumnezeu si om”, un seminar despre Biblia si provocarile adeloscentei, abordari practice a Bibliei pentru omul contemporan si consacrarea credinciosilor in cadrul ceremoniei de aducere a Bibliei Multilingve.
La Brasov, proiectul a cuprins o expozitie desfasurata pe parcursul a trei zile si o promovare intensa. Rezultatele au fost pe masura: peste 500 de persoane au participat la Centrul Cultural Reduta la ceremonia de prezentare a Bibliei multilinvge si alte cateva sute la expozitie. Organizarea evenimentului dar si ideea de a expune Bibliile in vitrine de sticla ca pe niste valori, precum si vizitele conduse de ghizi dintre care majoritatea erau copii au atras admiratia vizitatorilor dar si pe a directorului acestui edificiu, reputatul om de cultura Ion Popescu Topolog care a declarat: “Sunt mandru ca a putut avea acest eveniment aici. Si va multumesc pentru acest lucru”.
La Targu Mures, evenimentul a fost organizat in doua Biserici Adventiste dar si in foaierul Teatrului National din Targu Mures. Acolo vizitatorii au avut ocazia sa admire o Biblie scrisa cu litere chirilice din anul 1800 si una din anul 1732.
Se vor prezenta alaturi de aceasta Biblie multibilingva si cateva zeci de Biblii deosebite, de la cele mai vechi pana la cele digitale. Astazi targumuresenii
Ultima localitate in care “Biblia Calatoare“ a poposit a fost Clujul. Evenimentul a fost unul plin de speranta ca acest eveniment atat de amplu va continua in fiecare dintre noi prin hotararile pe care le-am luat de a studia zilnic Biblia dar si prin prisma numarului impresionant de vizitatori: aproape 1000 de persoane.
La eveniment, pe langa celelalte expoate au atras atentia doua exemplare ale Cuvantului lui Dumnezeu: o Biblie din anul 1590 si una pe microfilm cu dimeniunea de doar ¾ centimetri, continand 1.450 de pagini, 733.000 de cuvinte si scrisa in limba engleza.
3. Declaratii oficiale ale Consiliului de nutritie al Conferintei Generale
(Dr. Valentin Nadasan / Departamentul Sanatate / Conferinta Transilvania de Sud)
Chiar daca nu toti sunt vegetarieni, majoritatea adventistilor stiu ca alimentatia vegetariana este specifica stilului de viata adventist. Din nefericire insa, nu exista un punct de vedere unitar asupra a ce presupune aceasta dieta. Desi diversitatea este in general de apreciat, practicarea unor forme extreme de vegetarianism poate fi insotita de riscuri, nu doar pentru sanatatea persoanelor in cauza ci si pentru imaginea bisericii si pentru misiunea ei. E.G White a spus: „Reformarea sanatatii devine o deformare a sanatatii, atunci cand e dusa pana la extrem”. (E.G. White, Counsels on Diet and Foods, p. 202.)
Departamentul de Sanatate al Conferintei Generale a elaborat in urma cu mai multi ani o serie de documente oficiale despre diverse aspecte de mare actualitate ale alimentatiei vegetariene. Departamentul de Sanatate al Uniunii Romane va pune la dispozitie aceste documente in limba romana, atat in format text cat si audio (MP3). Primul dintre aceste documente fundamentale poate fi consultat pe site-ul Asociatiei pentru Sanatate si Educatie la sectiunea RESURSE SI INFORMATII (http://www.asociatiasanatate.ro/node/4 ). Recomandam aceste documente pastorilor, cadrelor medicale si tuturor celorlalti membri.
4. Festivalul Licuricilor din judetul Constanta
(Pastor, Georgescu Robert / Biserica Adventista Viile Noi)
Sambata, 31 ianuarie 2009, in Biserica Adventista de Ziua a Saptea din Navodari s-a desfasurat Festivalul Licuricilor din judetul Constanta cu tema „Pentru Isus, cu bucurie!”
Atmosfera de sarbatoare pregatita cu atata atentie de credinciosi impreuna cu pastorul local, Kadar Gabriel a constituit un cadru prielnic desfasurarii evenimentului mult asteptat de zecile de licurici.
Cu respect si autoritate, Filimon Alina din Topraisar, liderul Instructorilor de licurici din Judetul Constanta a deschis intalnirea salutand in mod conventional licuricii si instructorii prezenti. Programul a continuat cu prezentarile creative si inedite ale grupelor.
La eveniment a fost invitat pastorul Catalin Barbulescu, Director de Tineret din cadrul Bisericii Adventiste din Muntenia. In cuvantul adresat in primul rand licuricilor, dar si instructorilor de licurici si parintilor prezenti a subliniat importanta unui spirit crestin caracterizat de rabdare.
Intr-un cadru solemn, manifestandu-si atasamentul prin exprimarea legii si angajamentului Licuricilor, 26 de copii au fost investiti ca „Licurici” intrand in familia mai mare de Licurici de pe teritoriul judetului Constanta. Tot atunci Ciornovalic Geta din Biserica Navodari a intrat in mod oficial in randul instructorilor de licurici.
Pe parcursul intalnirilor, moderatorul intalnirii, pastorul Robert Georgescu a indreptat atentia celor prezenti prin interventiile sale si prin cantari catre Cel ce a chemat copilasiii pe timpuri creand o atmosfera potrivita pentru evenimentul mult asteptat.
La finalul Festivalului licuricilor din Judetul Constanta pastorul Catalin Barbulescu a cerut binecuvantarea pentru toti cei prezenti.
Biserica Mondiala
5. „Maini inzestrate: Povestea lui Ben Carson”, din 7 Februarie pe micile ecrane
(ANN)
Castigatorul Premului Academiei, Cuba Gooding Jr il va reprezenta pe Ben Carson in „Maini Inzestrate: Povestea lui Ben Carson”, un film original al postului. Filmul se va transmite pe TNT in 7 februarie.
Kimberly Elise, de doua ori castigatoare a premiului NAACP Image, o va reprezenta pe Sonya Carson, mama lui Ben, iar Aunjaunue Ellis va fi sotia lui Carson, Cindy.
„Maini inzestrate este mai mult decat o poveste inspiratoare despre depasirea obstacolelor pentru a reusi, a spus intr-o declaratie Vicepresedintele TNT Michael Wright. „Este acea poveste rar intalnita despre a gasi ceva mai profund si mai semnificativ in viata in timp ce te confrunti cu provocarile lumii cu credinta, speranta si curaj.”
Filmul are la baza autobiografia lui Ben Carson si va urmari calatoria sa de la copilul considerat fara valoare la directorul departamentului de neurochirurgie pediatrica din cadrul Centrului pentru Copii al Johns Hopkins.
In iunie 2008 Carson a primit Medalia Libertatii din partea fostului Presedinte George W. Bush pentru rezultatele sale in tulburarile neurologice si al contributiei sale la avansarea medicinii.
6. Fostul Secretar al Bisericii Adventiste din Jamaica a fost ales presedinte
(ANN)
Derek Bignall, fostul secretar al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Jamaica a fost ales presedinte al Bisericii din regiune, inlocuindu-l pe Patrick Allen. Allen a acceptat de curand postul de Guvernator General pe care-l va prelua in luna februarie.
Jamaica Observer l-a citat pe Bignall, care il numeste pe Allen „un lider transformator”, cineva care a „… adus adventismul din Jamaica pe prima pagina”.
Bignall a spus, de asemenea, ca este onorat ca liderii Bisericii l-au ales pentru a conduce Biserica din Jamaica si cei 260.000 de membri.
Absolvent al Colegiului West Indies (devenit Universitatea Nothern Caribbean) si a Universitatii Andrews din Berrien Springs, Michigan, Statele Unite, pastorul Bignall este licentiat in teologie si a absolvit un master in educatie. In prezent este doctorand in educatie in cadrul Universitatii Northern Caribbean.
7. Interpretul adventist Phipps vorbeste despre impactul ceremoniei de investitura a Presedintelui Obama
(ANN)
Interpretul de muzica Wintle Pipps nominalizat la premiile Grammy a cantat „Amazing Grace” pentru noul Presedinte Barack Obama in timpul ceremoniei de investitura din 21 ianuarie. Phipps, pastor adventist de ziua a saptea, a spus ziarului TCPalm din Florida ca interpretarea lui a fost o cinstire si o binecuvantare.
Phipps, care a mai interpretat si cu ocazia altor investituri este obisnuit sa cante in fata unor audiente distinse si a spus ca aceasta nu a fost o exceptie.
„Deosebit de interesant a fost prezenta Secretarului de Stat Hillary Clinton si a [fostului] presedinte Clinton”, a spus Phipps in timpul unui interviu acordat Adventist Review. “O parte dintre membrii Cabinetului si senatorii John McCain si Joe Lieberman au fost, de asemenea, prezenti. A fost un serviciu plin de putere. Este un loc minunat pentru a canta.”
Phipps a discutat despre ceea ce va insemna noul Presedinte pentru un anumit segment al societatii americane.
„Nu stim ce impact va avea asupra inimilor si mintilor copiilor afro-americani ascensiunea Presedintelui Obama. Depaseste orice estimare sau imaginatie”, a spus el.
Phipps este, de asemenea, fondatorul U.S. Dream Academy, o organizatie non-profit ce asigura consilierea si educatia copiilor detinutilor.
Anunturi
8. Centenarul prezentei adventiste la Braila
(Marius Necula / AARC Muntenia)
Catre finele anului 1908 misionarul Ion Mantu venea in zona Brailei predicand solia adventa. In iarna si primavara anului 1909 apar si primele roade, formandu-se un mic grup de credinciosi ce se intalneau intr-o casa particulara de pe strada Rahovei din Braila.
Pe 28 februarie 2009, Bisericile Adventiste de Ziua a Saptea din Judetul Braila sarbatoresc 100 de ani de prezenta adventista, Sabatul respectiv din fiind dedicat acestui eveniment jubiliar. Toti cei care sunt legati intr-un oarecare fel de meleagurile brailene sunt asteptati la acest eveniment. Invitatia este adresata in mod special celor care originari din judetul Braila si tuturor slujitorilor care au lucrat petru Domnul in aceasta zona a tarii.
Mai multe informatii la pastorul Marius Necula (comunitatea Rahova) sau oricine slujeste in zona. Telefoane: 0239692266 sau 0741079338 Email: marius.necula@gmail.com
9. Program pregatire misionari
(Livia Cojocaru / Centrul pentru Sanatate si Familie Sibiu)
Centrul pentru Sanatate si Familie Sibiu va anunta ca programul pentru pregatire de misionari medicali continua. Va invitam sa va inscrieti in acest program organizat pentru tinerii si adultii din toata tara (limita minima de varsta este de 18 ani). Programul se va desfasura in patru serii pe parcursul anului 2009. Aceste serii sunt:
– 15 februarie – 15 martie
– 1 mai – 1 iunie
– 1 august – 1 septembrie
– 1 octombrie – 1 noiembrie
Cursurile vor fi in limba romana si vor combina zilnic, intr-un mod cat mai atractiv si temeinic, teoria si practica.
Curriculumul va contine subiecte ca: Initiere in studiul Bibliei, Profetii biblice, Spiritul profetic si lucrarea medical-misionara, Evanghelizare si Castigarea de suflete pentru Hristos, Masaj, Hidroterapie, Remedii naturale, Nutritie, Boli cronice, Clase de gatit vegetarian, Cum se organizeaza expozitii de sanatate, cluburi de sanatate, Cum se sustin prezentari de sanatate, etc.
Partea practica va consta in activitati de gradinarit, stuparit, intretinere si gatit vegetarian desfasurate in campus, dar mai ales in activitati misionare pe teren.
Costul cursului de o luna este de 150 € + 10 € taxa de inscriere (care va fi achitata dupa primirea confirmarii de acceptare) care va acoperi cheltuielile de cazare, masa si transport.
Inscrierile se fac pe baza formularului de inscriere si a fisei de recomandare.
Daca aveti pe inima lucrarea lui Dumnezeu si doriti sa invatati cat mai multe ca sa ii puteti ajuta pe semenii d-voastra, nu amanati nici o clipa. Solicitati formularele de inscriere acum.
Date de contact: Centrul pentru Sanatate si Familie Sibiu, Str. Lunga nr.. 150 (fosta ferma), Loc. Amnas, Or. Saliste, Cod: 557227, Jud. Sibiu, Romania, Tel: +40-751-534 2238, 40-765-564 920, Email: csfsamnas@yahoo.com
10. Festivalul Fanfarei Adventiste din Romania
(Emanuel Untesu)
Festivalul Fanfarei Adventiste din Romania va avea loc pe data de 11 aprilie 2009 in Sala Polivalenta din Alexandria, Teleorman. Cerinta pentru participanti este de a veni cu minim 4 piese. Nu va fi un concurs, ci sarbatoare si bucurie, cantand pentru Dumnezeu.
Data limita pentru inscrieri este 3 aprilie 2009 (pentru cei care solicita cazare, este nevoie de inscriere pana la data de 15 martie). Persoana de contact este fr. Emil Mavru ce poate fi gasit la numarul de telefon 0765661126 sau 0247327241.
De mai bine de 6 ani, in comunitatea Peretu 2 se organizeaza Festivalul Fanarei. Initial acesta era rezervat fanfarei locale, insa intre timp s-a extins la orice fanfara din Conferinta Oltenia ce a dorit sa participe. Anul trecut insa au fost invitate formatii de fanfara si din conferinta Muntenia si sarbatoarea a fost frumoasa, spre slava lui Dumnezeu. (Inregistrarea poate fi urmarita la http://intercer.net/intercer_download.php?id=6497&type=intern
Beneficiile festivalului trecut se vad deja in Bisericile unde formatiile de fanfara au fost reactivate sau unde s-au infiintat noi formatii.