|
|
Buletin Info Adventist nr 423 |
Vineri, 20 Februarie 2009 |
|
Biserica din Romania
|
1. Editorial: Puterea de a construi viitorul care ne-a fost destinat |
|
3. Expozitia „Impactul Bibliei in istorie” la Ploiesti |
4. „Iosua”, chemare la slujire |
5. Dincolo de limite |
6. Pasi mici spre cer |
7. Ocazie de bucurie |
8. Festivalul tinerilor hunedoreni |
9. Sarbatoare dubla |
|
Biserica Mondiala |
|
10. „Intersection: Your Faith, Your World” o noua emisiune a televiziunii adventiste |
11. Importanta Crestinismului in Societate |
12. Originea speciilor la 200 de ani dupa Darwin |
13. In Orissa, relatiile intre crestini si hindusi sunt in continuare tensionate |
|
Anunturi |
|
14. Asociatia Adventista pentru Suport si Initiativa din Romania anunta inscrierile pentru proiecte din domeniile: social, medical, evanghelistic si educational |
15. Declaratia Consiliului de Nutritie al Conferintei Generale despre vitamina B12 la vegetarieni |
__________________________________
Biserica din Romania
1. Editorial: Puterea de a construi viitorul care ne-a fost destinat
Aniversare la Matca, Galati
(Pastor Dima Viorel)
Saptamana aceasta va avea loc aniversarea a douazeci si cinci de ani de la inaugurarea Bisericii Adventiste din Matca, Judetul Galati. Cea mai mare Biserica Adventista din Europa, construita in principal cu munca voluntara a unei comunitati de gradinari, care, cu cateva exceptii, nu fusesera niciodata implicati in lucrari de constructii a devenit cea mai moderna biserica din tara si a lansat un stil in arhitectura bisericeasca adventista.
Biserica din Matca, ca si multe alte edificii adventiste construite inainte de 1989, dainuie peste decenii ca o dovada de credinta si curaj, viziune si jertfa manifestate de credinciosii adventisti din aceasta localitate, dar si ca un simbol al credinciosiei fata de Dumnezeu si al rezistentei la opresiunile regimului comunist manifestate de bravul popor adventist din Romania.
De fiecare data, aproape fara exceptie, dupa ce tanarul pastor negocia tema de proiectare pentru fiecare etapa cu tanarul si indraznetul arhitect Gheorghe Petrescu lucrarile erau realizate inaintea primirii planselor de arhitectura. Cat despre plansele de executie, cele mai multe dintre ele nu au fost realizate niciodata pentru ca nu mai erau necesare. In cateva ocazii lucrarile au fost sistate de autoritati, dar pana se negocia modul in care sa fie modificat proiectul, astfel incat sa se permita finalizarea constructiei, etapa de constructie contestata era finalizata.
Sutele de oameni care erau zi de zi pe santier, disponibilitatea lor de a face lucrari pe care nu le incercasera niciodata in viata, curajul lor de a continua sa fie pe santier cand autoritatile ii obligau sa plece acasa si capacitatea lor de a se uni in realizarea unor proiecte pe masura curajului si a credintei lor dar mai ales pe masura Marelui Dumnezeu pe care au ales sa-l urmeze cu placere dovedesc ca toate lucrurile sunt cu putinta celui ce crede.
„Experimentul Matca”, cum am aflat ca era numit de unii dintre liderii cei mai de seama ai Bisericii din vremea aceea, a oferit celor implicati in administrarea proiectului nenumarate dovezi ca misiunea Bisericii nu se realizeaza nici prin putere nici prin tarie omeneasca ci numai prin interventia Celui care are toata puterea in cer si pe pamant. Astfel, intr-o vreme in care faptul de a vinde materiale pentru construirea unei bisericii era o crima, s-au gasit pretutindeni oameni care declarau ca isi asuma riscul pentru ca vor sa faca ceva pentru Dumnezeu. Imi este imposibil sa uit vreodata pe domnii Pamant de la Fabrica de bitum din Vaslui, Cenusa, seful garii din Onesti, Cretu Mihai directorul Fabricii de mobila de la Salatruc, Buznea Dumitru, redactorul de la ziarul Ceahlaul, Piatra Neamt care ne-a facilitat obtinerea vagoanelor pentru transportul sutelor de tone de ciment de la Bicaz, ca sa mentionez numai cateva nume din galeria miilor de anonimi, oameni de bine pe care Domnul Domnilor i-a folosit in vremuri grele, cum au fost cele pe care le-a parcurs poporul nostru in timpul comunismului.
Experimentul Matca este unul dintre crampeiele istoriei care a facut posibil prezentul de care ne bucuram si care da forta prezentului pentru modelarea unui viitor plin de siguranta. Intr-adevar, cum spunea un autor nu este pericol mai mare decat acela de a uita modul in care ne-a condus Dumnezeu pana in prezent. Din trecut ne vine puterea de a construi viitorul care ne este destinat.
3. Expozitia „Impactul Bibliei in istorie” la Ploiesti
Teofil Brasov / AARC Muntenia
In perioada 8-12 februarie 2009, Biserica Adventista de Ziua a Saptea din Ploiesti si Asociatia Sola Scriptura au organizat Expozitia ”Impactul Bibliei in istorie” la Casa de Cultura a Sindicatelor din Ploiesti.
In cadrul expozitiei, participantii au putut vedea peste 100 de Biblii in diferite formate, editii si traduceri. Copii ale sulurilor masoretice, toata Biblia pe o singura pagina, Biblia pentru nevazatori, editii diverse pentru copii, Biblia in limba chirilica, o multitudine de traduceri contemporane in limba romana, Biblii in limbile de circulatie universala, au constituit cateva repere pentru vizitatori. Cei interesati au putut primi o Biblie tiparita sau in format audio, iar pentru cei doritori sa studieze intr-un mod organizat Sfanta Scriptura, a fost posibila inscrierea la cursurile biblice prin corespondenta.
In fiecare zi cei prezenti au avut posibilitatea sa participe la dezbateri tematice in cadrul carora conferentiarii au aratat drumul Bibliei in istorie, precum si impactul pe care Biblia il are sau il poate avea in diferitele aspecte ale vietii cotidiene. Muzica instrumentala si vocala de calitate, sustinuta de tineri devotati, au contribuit la completarea momentelor inaltatoare traite de participanti.
In cadrul dezbaterilor, pastorul Traian Aldea a prezentat, duminica, 8 februarie, „Documente despre istoricul scrisului si al Bibliei”, iar luni, 9 februarie a prezentat seminarul „Biblia intre cuvant si imagine: conflictul cultural intre cuvantul scris si imaginea grafica”. Marti, miercuri si joi, pastorii Aron Moldovan, Marius Andrei si Laurentiu Ionescu au prezentat seminarile: „Biblia si viata spirituala”, „Biblia si familia” si „Influenta Bibliei in societatea contemporana”.
Duminica, in prima zi a expozitiei, au fost prezente aproape 200 de persoane, iar activitatile intregii saptamani au fost sustinute activ de credinciosii tuturor bisericilor adventiste din Ploiesti.
Evenimentul si-a propus sa incurajeze studierea Bibliei, descoperind relevanta ei pentru lumea de azi si aratand cum Biblia, Cuvantul lui Dumnezeu transmis oamenilor, aduce insanatosire morala si ofera putere spirituala avand un impact deosebit asupra calitatii vietii acelora care aprofundeaza adevarurile ei
4. „Iosua”, chemare la slujire
(Cristina Neagu / Departamentul Tineret)
In perioada 27-31 ianuarie 2009 Centrul de Tineret de la Lapusna a fost gazda unei tabere de instruire pentru aproximativ 36 de tineri din partea de sud a Transilvaniei care s-au pregatit pentru a deveni instructori de licurici, exploratori sau companioni.
Vreme de aproape o saptamana fiecare dintre acestia a avut posibilitatea de a descoperi o serie de instrumente pe care le vor putea folosi o data intorsi acasa in activitatea cu copiii si adolescentii: lectii din natura, notiuni de prim-ajutor, constructii de campus, noduri, orientare, trasee, activitati practice, focuri, jocuri etc. Dar pentru ca doar informatiile nu sunt de ajuns, la acestea au fost adaugate o serie de seminarii pe teme care vizau activitatea cu copiii si motivatia implicarii intr-un astfel de program: pedagogie, conducere, povestiri crestine, comunicare, organizarea grupei etc.
Activitatea fiecarei grupe a constituit o imagine in oglinda a ceea ce va fi grupa de acasa. Fiecare a trebuit sa-si stabileasca un nume si o deviza, sa-si compuna un imn, sa invete ceea ce este punctualitatea si care ar putea fi consecintele absentei ei, sa descopere ce inseamna si implica lucrul in echipa. Experienta unui traseu de orientare in miez de noapte a fost doar una dintre ilustratiile faptului ca un instructor trebuie sa fie oricand pregatit pentru orice situatie.
Mai mult decat o tabara de formare, tabara „Iosua” a fost si una de chemare la slujire, la implicarea intr-un mod unic si personal in vietile copiilor si adolescentilor, la crearea unui climat placut in cadrul grupelor in care acestia sa creasca frumos si sa-L descopere pe Dumnezeu intr-un mod personal.
5. Dincolo de limite
(Cristina Neagu / Departamentul Tineret)
A face un traseu de munte pe timp de iarna poate reprezenta pentru unii o trecere dincolo de limitele cu care sunt obisnuiti. La fel si a intra intr-o pestera neamenajata sau a continua in ciuda oboselii si a durerii din picioare.
„Dincolo de limite” a fost si moto-ul taberei de formare pentru adolescentii inscrisi in programul Scolii de Lideri din partea de Sud a Transilvaniei (coordonata de Semida Marginean), desfasurata in perioada 1-5 februarie 2009 in zona Muntilor Apuseni.
Fiecare zi a constituit pentru fiecare dintre cei 27 de participanti o provocare. Provocarea de a trece dincolo de limitele pe care le avem fiecare dintre noi intr-un fel sau altul. Limita incadrarii intr-un anumit program, limita realizarii fiecarui lucru intr-un timp special alocat, limita cunostintelor in domeniul pedagogiei sau al consilierii – domenii cu care viitorul instructor de exploratori va avea de a face in activitatea lui – , limita rezistentei fizice cu care este obisnuit un om de oras.
Traseele de munte au constituit unul dintre principalele obiective ale taberei, pentru ca intr-un astfel de drum se pun in aplicare si se verifica cunostintele acumulate din carti, se consolideaza echipa, se formeaza oamenii. La acestea s-au adaugat mesajele spirituale de dimineata si de seara centrate pe descoperirea a noi si noi dimensiuni ale moto-ului taberei, seminariile, jocurile, activitatile practice si ocaziile de evaluare in cadrul caruia fiecare participant avea ocazie sa impartaseasca cu ceilalti ce anume i-a placut, ce nu i-a placut, ce lucru nou a invatat si ce ar putea fi schimbat.
A trece dincolo de limite nu este o dovada de teribilism cum ar parea la prima vedere. Este provocarea de a oferi mai mult, a crede mai mult, a invata mai mult, a fi mai responsabil, a face totul la un nivel…excelent.
6. Pasi mici spre cer
(Cristina Neagu / Departamentul Tineret)
Daca 31 ianuarie 2009 a fost o zi speciala pentru licuricii din judetul Targoviste care s-au bucurat de un festival organizat special pentru ei, 7 februarie 2009 a fost o zi la fel de speciala pentru licuricii din zona Buzaului.
80 de copii inscrisi in programul adresat celor cu varsta cuprinsa in intervalul 7-10 ani, impreuna cu parintii lor au umplut Biserica Adventista de Ziua a Saptea „Miorita” din Buzau pentru a participa la festivalul cu titlul „Pasi mici spre cer”.
Ce se poate face in cadrul unui astfel de eveniment? Se asculta povesti pentru copii care cu siguranta vor fi insa bine gustate si de parinti, se lanseaza si invata imnul festivalului, se realizeaza un concurs de desene, concurs la care este invitata sa participe intreaga familie, se mananca impreuna, se organizeaza seminar special pentru parinti in vreme ce copiii sunt prinsi cu activitati special realizate pentru ei, se realizeaza investitura copiilor noi intrati in program sau avansarea celor care au indeplinit toate cerintele unui anumit an.
Dincolo de program, desene, seminarii, activitati, un astfel de festival reprezinta un timp special pentru familie.
7. Ocazie de bucurie
(Cristina Neagu / Departamentul Tineret)
Biserica Adventista de Ziua a Saptea din Resita a fost sambata, 7 februarie 2009 gazda Festivalului „Iosua”, eveniment adresat tinerilor din tot judetul Caras-Severin, realizat in colaborare cu Departamentul de Tineret din Banat.
Intregul program, construit pe moto-ul „Vom sluji Domnului” a fost realizat de copii, adolescenti si tineri. Fie ca a fost vorba de companionii sau licuricii care si-au adus aminte de taberele si activitatile in care s-au implicat de-a lungul anului, de mini-recitalul de mandoline sustinut de grupul de tineri din Caransebes, de copii sau tineri care au prezentat texte si scenete pregatite special pentru aceasta ocazie, fiecare si-a adus aportul la realizarea programului.
Pentru ca programul sa fie complet nu putea lipsi povestea pentru copii, spusa de Mia Zeiler, asistent director in cadrul Departamentului Tineret si mesajul spiritual sustinut de Beniamnin Zeiler, directorul aceluiasi departament.
Un astfel de festival constituie intotdeauna o ocazie de bucurie. Bucuria reintalnirii, a multumirii si a descoperirii.
8. Festivalul tinerilor hunedoreni
(Andra Camelia / instructor companioni Banat)
Ziua de sambata 14 februarie 2009 este posibil sa nu fi avut pentru multi o anumita semnificatie, dar pentru tinerii din judetul Hunedoara a fost cu siguranta o zi deosebita. Motivul? Festivalul de tineret organizat special pentru ei in Biserica Adventista de Ziua a Saptea din localitatea Ponor, in colaborare cu Departamentul Tineret din Banat.
Ca si la Caras-Severin, festivalul a fost centrat pe viata lui Iosua, avand drept moto: , “…vom sluji Domnului.” Iar prezenta tinerilor acolo a fost o prima dovada a acestui lucru. Tinerii din Ponor, Lupeni, Livadia, Pui, Salas, Ohaba de sub Piatra, Hateg si Hunedoara care au incantat auditoriul prin cantecul, poezia si tineretea lor.
Concluzia de la finalul acestui festival a fost ca fericirea poate exista atunci cand putem spune asemenea lui Iosua, “…eu si casa mea vom sluji Domnului.”
9. Sarbatoare dubla
(Aurel Neatu / Conferinta Oltenia)
Sabatul din 7 Februarie a fost marcat in Conferinta Oltenia printr-o sarbatoare dubla a hirotonirii desfasurata in doua dintre cele mai mari si reprezentative biserici din aceasta zona a tarii, Craiova 1, in judetul Dolj si Alexandria 1, in Teleorman. In centrul atentiei au fost, binenteles, cei sase colegi pastori – Bancianu Romica, Branzan Daniel, Neagu Adrian, Pisica Daniel, Purnea Cristian, Radut Florin – impreuna cu familiile lor, care, inca odata, au avut ocazia sa declare public ca sunt gata, in orice clipa si mai presus de orice, sa slujeasca lui Dumnezeu si semenilor.
Alaturi de membrii comitetului Conferintei, prezenti in formula completa la ambele evenimente, au participat fratii Campian Tatar, trezorier, si Niculescu Emilian, secretar, din partea Uniunii de Conferinte, la Alexandria alatrandu-li-se fratele Viorel Dima, director al departamentului de Libertate Religioasa.
Daca la Craiova numarul mare al participantilor, peste 800 de persoane din toate judetele Olteniei, sau corul, in care au cantat aproximativ 70 de coristi, au dat o nota speciala programului, la Alexandria a impresionat numarul mare de pastori, 15, participanti la momentul binecuvantarii, lucru posibil datorita faptului ca programul a avut loc dupa-amiaza, dar si pentru ca in zona Teleormanului slujesc mai multi pastori. Totul a fost frumos spre bucuria celor prezenti, oameni si ingeri, si pentru lauda lui Dumnezeu prin harul caruia am fost beneficiarii directi ai celor doua programe de hirotonire.
Biserica Mondiala
10. „Intersection: Your Faith, Your World” o noua emisiune a televiziunii adventiste
(ANN)
Biserica Adventista de Ziua a Saptea lanseaza, luna aceasta, o noua emisiune de televiziune, care are in vedere abordarea unor subiecte precum rolul femeilor in biserica, influenta mijloacelor media asupra crestinismului si importanta casatoriei in societatea actuala.
Seria intitulata „Intersection: Your Faith, Your World” a inceput sa fie transmisa incepand cu 6 februarie pe reteaua internationala prin satelit a bisericii, Hope TV. Programele pot fi incarcate de pe intersection.adventist.org. Seria cuprinde 100 de episoade, care vor fi difuzate in fiecare vineri seara timp de doi ani, cu reluari in alte repere orare ale saptamanii.
„Programele isi propun sa exploreze subiecte cu care ne confruntam toti in societate dar si ca adventisti de ziua a saptea in comunitatea noastra de credinta”, spune Rajmund Dabrowski, producator executiv si director de comunicare al Bisericii Adventiste mondiale.
Aceasta serie de emisiuni, de tip „masa rotunda”, initiata de presedintele Bisericii Adventiste mondiale, Jan Paulsen, va cuprinde o gama de subiecte, printre care: „Crestinii intr-o cultura a indiferentei”, „Devenim ceea ce privim”, „Casatoria conteaza inca?”, „De ce studiem Biblia?”, „Arta iertarii”, „Crestinii si politica” etc.
Programul este menit sa slujeasca drept punct de plecare pentru discutii in grupuri mici, in ocaziile de studii biblice si de Scoala de Sabat, spune Williams Costa Jr., director asociat al Bisericii pentru productii media.
Dabrowski adauga faptul ca programele au scopul sa prezinte telespectatorilor necunoscatori ai adventismului perspectivele bisericii in subiectele abordate. „Speram ca schimbul de idei dintre specialistii prezenti in emisiune sa ofere o imagine despre modul nostru de gandire si de abordare a lumii ca adventisti.”
Bettina Krause, producator senior pentru Intersection, va fi gazda emisiunilor. Invitatii vor fi din randul comentatorilor, profesorilor universitari si specialistilor adventisti.
11. Importanta Crestinismului in Societate
(ANN)
Savanti, cercetatori si membri ai bisericii s-au adunat luna trecuta pentru a discuta despre importanta crestinismului in societate, despre perspective noi legate de odihna Sabatului si de trairea unei vieti crestine intr-o lume secularizata. Conferinta „New Perspectives on Christianity” s-a desfasurat intre 15 si 18 ianuarie la Colegiul Adventist Avondale din Cooranbong, Australia.
Profesori universitari din Universitatea Adventista Pacific si Colegiul Adventist Avondale dar si participanti din alte denominatiuni au prezentat in cadrul conferintei un total de 36 de documente pentru discutie si publicare.
„Exista multe motive pentru care ar trebui sa fim crestini in societatea actuala si exista multe contributii pe care le putem aduce ca raspuns la situatiile si problemele din societatea noastra”, a spus dr. Vivienne Watts, vice-presedinte pentru administratie si cercetare la Colegiul Avondale.
Discutiile interconfesionale au atins subiecte precum: rolul transformator al crestinismului in societatea australiana, relatia cu ceilalti credinciosi, reactiile crestinilor la preocuparile legate de mediu si diverse aspecte cu privire la biserica, teologie si educatie.
Vorbitorul principal David Tacey, profesor asociat la Universitatea La Trobe, Australia, a prezentat rolul spiritualitatii in societatea australiana si parerea sa legata de importanta acesteia in rezolvarea problemelor de mediu din societatea contemporana.
Optimist in privinta contributiilor adventiste actuale aduse societatii australiene, Tacey a spus: „Mie personal, ca neadventist, mi se pare ca miscarea adventista este foarte preocupata sa-si aduca aportul. Ea incearca sa aiba impact asupra societatii si a starii de bine a oamenilor in moduri foarte practice, in aspecte precum spiritualitatea, sanatatea si dreptatea sociala – in aceste domenii imi alatur fortele adventistilor.”
12. Originea speciilor la 200 de ani dupa Darwin
Megan Brauner/ ANN
Pentru unii crestini, prin aniversarea in acest an a 200 de ani de la nasterea lui Charles Darwin se recunoaste contributia sa in dezvoltarea stiintei si educatiei. Pentru altii, aniversarea poate parea un memento al faptului ca aceste teorii par sa ameninte relatarea biblica a creatiunii.
Faimos om de stiinta britanic si autor al „Originii speciilor”, Darwin este considerat pionierul teoriei evolutiei prin selectie naturala.
Nascut in 12 februarie 1809 in Shrewsbury, Anglia, Darwin a studiat teologia inainte de faimoasa sa calatorie pe H.M.S. Beagle. In timpul calatoriei ce a durat cinci ani, observatiile si datele lui Darwin au dus la formarea gandului care in cele din urma a avut ca rezultat „Originea speciilor”.
Conceptul de origine a vietii care a fost dezvoltat in scrierile lui Darwin sugera faptul ca stiinta este opusa religiei, a spus Kwebena Donkor, Director Asociat al Biblical Research Institute al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea.
„Uneori oamenii cred ca evolutionismul este in totalitate stiinta iar creationismul este in totalitate credinta, dar nu exista asa ceva.”, a spus Donkor. „Evolutionismul nu este o stiinta exacta in care … observi datele si formulezi o ipoteza care sa explice ceea ce ai observat.”
De fapt, spune Donkor, evolutionismul nu este o stiinta exacta mai mult decat teologia.
„De fapt, este o stiinta istorica”, a spus Donkor. „Formulezi ipoteze si faci presupuneri, sperand ca explicatia ta cu privire la artefactul la care te uiti este cea corecta.”
Earl Aagaard, profesor de biologie in cadrul Southern Adventist University din Collengedale, Tennessee, Statele Unite, crede, de asemenea, ca sursa controversei sunt speculatiile istorice.
„Crestinii in general si adventistii in special se confrunta cu putine dificultati cu privire la descoperirile empirice ale stiintei”, a spus Aagard. „Disputa dintre teisti si non-teisti s-a declansat in aria istorica – in arheologie, paleologie, geologie etc. – in care procedura consta in colectarea datelor si in formularea unei istorisiri pentru a le explica.”
In ciuda contradictiei dintre creationisti si evolutionisti, contributiile lui Darwin la avansarea stiintei sunt considerabile, a spus Aagard.
„Conceptul de micro-evolutie s-a dezvoltat avand la baza scrierile lui Darwin si s-a eliminat conceptia crestina larg raspandita si falsa potrivit careia speciile sunt neschimbate de la creatiune.”, a spus el.
Si, oricare au fost intentiile sale, descoperirile lui Darwin au contribuit la afirmarea credintei crestine in abilitatea lui Dumnezeu de a se ingriji de creatia Sa, a spus Aagard.
„Selectia naturala, combinata cu descoperirile de mai tarziu in domeniile geneticii au explicat modul in care Dumnezeu a creat viata a numeroase populatii de plante si animale pentru a se schimba odata cu schimbarea conditiilor de pe Pamant”, a spus Aagard. „Daca populatiile ar fi fost incapabile sa „evolueze” in timp ce clima devenea mai uscata sau mai rece sau la oricare dintre schimbarile care s-ar fi putut produce atunci rezultatul probabil ca ar fi fost disparitia completa.
Biserica Adventista din Marea Britanie transmite emisiunea „Darwin Revizuit”, un program in cadrul caruia patru oameni de stiinta abordeaza credinta crestina si modul in care aceasta este legata de stiinta, ratiune si teoria evolutiei. Pentru a afla programul de difuzare vizitati Hope Channel. Site-ul Bisericii britanice ofera, de asemenea, mai multe informatii despre perspectiva crestina cu privire la origini.
In cele din urma, in dezbaterea creationism vs. evolutionism, un crestin trebuie sa accepte ca nu poate avea toate raspunsurile, a spus Donkor.
„Am ajuns la concluzia ca pentru a fi crestin nu trebuie sa pot explica totul. Simt ca sunt intr-o tabara mai buna cu inspiratia decat daca ma bazez doar pe presupunerile umane.”
13. In Orissa, relatiile intre crestini si hindusi sunt in continuare tensionate
Aditi Bhaduri/ ANN
La sase luni dupa ce in urma atacurilor violente au fot ucisi zeci de crestini in Orissa, India, liderii Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea declara ca in regiune conditiile sunt inca tensionate.
Atacurile din august 2008 au inceput dupa ce gruparile hinduse de dreapta i-au invinovatit pe crestini pentru asasinarea unui cleric hindus.
Ultimele estimari vorbesc despre uciderea a 119 persoane, distrugerea a peste 4.000 de case si refugierea a mai mult de 50.000 de persoane din 360 sate in timpul lunii septembrie, declara oficialii prezenti la Consiliul Crestinilor din India (All India Christian Council).
Extremistii de stanga si-au asumat apoi responsabilitatea pentru moartea clericului hindus.
Guvernul a inchis taberele create pentru miile de persoane fara locuinta din Orissa, spun liderii adventisti locali.
Au fost distruse aproape 800 de locuinte ale membrilor Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea. Paka Jesuratnam, Presedintele Bisericii din Sudul Orissa a spus ca membrii bisericii se tem sa se intoarca in satele lor dupa ce au auzit povestiri legate de noi atacuri si decese. Jesuratnam a spus ca el nu cunoaste numarul persoanelor care au decedat recent.
Fortele de ordine nu doresc sau nu pot sa asigure siguranta in sate, a spus John Dayal, Secretar General al Consiliului Crestinilor din India. El a adaugat ca Kanhamai este o zona impadurita care este dificil de pastrat sub control.
Personalul fortelor de politie (Central Reserved Police Forces, CRPF) chemat din Delhi pentru reinstituirea ordinii si asigurarea securitatii in regiune inca patruleaza in zona, a spus Dayal. El estimeaza ca deocamdata sunt in Orissa 6.000 de angajati ai CRPF, dar oamenii e simt inca amenintati.
Dayal a spus ca extremistii hindusi i-au fortat, de asemenea, pe cativa crestini sa isi paraseasca credinta, estimand ca numarul convertirilor fortate este intre 100 si 200.
Inainte de atacuri, in districtul Kandhamal din provincia Orissa traiau intre 6.000 si 7.000 de adventisti de ziua a saptea, intre 2 si 3% din populatia crestina, a spus Jesuratnam.
Jesuratnam a spus ca el crede ca toti adventistii, inclusiv cei care nu si-au pierdut casele, au plecat in alte orase din Orissa si din alte parti ale Indiei pentru a fi in siguranta.
Anunturi
14. Asociatia Adventista pentru Suport si Initiativa din Romania anunta inscrierile pentru proiecte din domeniile: social, medical, evanghelistic si educational
Cei interesati pot depune proiectele lor, in vederea obtinerii unei finantari in anul 2009-2010, pana la data limita de 30 aprilie 2009.
Pentru a inscrie proiectele dumneavoastra va rugam sa accesati site-ul www.asiromania.ro si sa completati cererea de finantare.
Asociatia Adventista pentru Suport si Initiativa din Romania isi desfasoara activitatea din anul 1997, finantand proiecte din urmatoarele domenii: social, medical, evanghelistic, educational.
15. Declaratia Consiliului de nutritie al Conferintei Generale despre vitamina B12 la vegetarieni
Dr. Valentin Nadasan / Dep. Sanatate, Conferinta Transilvania de Sud
Vitamina B12 este un punct de interes in special pentru cei care au adoptat sau intentioneaza sa adopte un regim strict vegetarian deoarece este singura vitamina care nu se gaseste in cantitati semnificative in alimentele de origine vegetala. Deficienta de vitamina B12 poate sa se manifeste in principal prin anemie macrocitara si o serie de tulburari neurologice si psihiatrice. Suplimentele de vitamina B12 din comert nu contin intotdeauna vitamina B12 activa.
Declaratia Consiliului de nutritie al Conferintei generale despre vitamina B12 la vegetarieni, poate fi consultata pe site-ul Asociatiei pentru Sanatate si Educatie la sectiunea RESURSE SI INFORMATII (http://www.asociatiasanatate.ro/node/4 ) unde veti putea consulta o lista cu continutul in vitamina B12 a peste 250 de alimente.