Sursa: AARC, Autor: AARC
Info AZS
Buletin informativ
AARC – Departamentul Comunicatii
Biserica Adventista de Ziua a Saptea din Romania
Nr. 134 – 20.05.2004
_______________________
1. Buletinul presedintelui
Din viata bisericii din Romania:
2. Lansare cluburi de sanatate si seminarii – jud. Maramures
3. Seminar International de Imnologie – Timisoara
4. Festival de creatie si interpretare – Buhusi, jud. Bacau
5. Ziua internationala a familiei – Vaslui
6. Oraselul Copiilor – Bals, jud. Olt
7. Comunicare si relatii externe – Constanta
8. Seminar de familie – Hateg, jud. Hunedoara
Anunturi:
9. Infiintare filiala ADRA – Bucuresti
10. Concursul "Altarul si Biblia"
Din viata bisericii mondiale:
11. Planul de rugaciune al Diviziunii Euro-Africa (EUD) – 23-29 mai 2004
12. In ciuda schimbarilor, Biserica Adventista continua sa creasca – Israel
13. Intalnirea dintre Primul Ministru Berlusconi si conducatorii adventisti – Italia
_______________________
1. Buletinul presedintelui
La sfarsitul saptamanii trecute am participat la ultima zi a Seminarului International de Imnologie, desfasurat la Timisoara si Oradea.
Initiat de fr Felician Rosca, profesor universitar la Facultatea de Muzica a Universitatii de vest din Timisoara, manifestarea a ajuns la a patra editie. Seminarul, care are intre organizatori institutii importante si majoritatea organizatiilor religioase din zona, reuneste la fiecare editie personalitati muzicale si bisericesti de prestigiu.
Atat la nivelul specialistilor, cat si pentru publicul participant la concerte de muzica crestina, seminarul promoveaza adevaratele valori muzicale si artistice si dezvolta un spirit pozitiv intre diferitele denominatiuni participante.
Vineri seara am predicat in Timisoara, iar in dimineata Sabatului, impreuna cu mai multi frati de la Conferinta, am vizitat biserici dintre Oradea si Salonta. Pentru prima data am fost la Beius, si am fost placut impresionat de caldura si angajamentul misionar al credinciosilor.
In dupa-amiaza Sabatului, in Biserica Oradea A, am urmarit cu interes si bucurie aproape 20 de copii si tineri (intre 12 si 18 ani), fiecare cu o scurta "predica". Nu putini dintre ei asteapta cu nerabdare o noua ocazie sa predice intr-un program complet de prelegeri.
Marti, la sediul Conferintei Oltenia, impreuna cu Comitetul Conferintei, am condus intalnirea si discutia finala, premergatoare consacrarii prin punerea mainilor, cu un grup de sase pastori. Intotdeauna aceste ocazii imi intaresc credinta in chemarea lui Dumnezeu la slujire si am mult de invatat. Evenimentul va avea loc in al treilea Sabat al lunii iunie.
Marti seara si miercuri seara, la invitatia bisericilor si pastorilor din zona Petrosani, Hateg si Deva, am prezentat doua conferinte de familie la Hateg. Participantii au reflectat marea diversitate religioasa a zonei si s-au aratat decisi sa faca din binele familiilor o prioritate si sa pastreze legaturile stabilite cu aceasta ocazie pentru sprijin reciproc intre familii.
_______________________
2. Lansare cluburi de sanatate si seminarii – jud. Maramures
(Anca Beniamin / AARC Transilvania de Nord)
La Sighet, Sabatul din 8 mai 2004 a fost unul special prin lansarea pentru judetul Maramures a Cluburilor de Sanatate si a seminariilor in institutii publice. Cu aceasta ocazie am beneficiat de vizita sorei Teodora Goran, director al Departamentului Sanatate si Temperanta in cadrul Uniunii Romane si a fratelui Mihai Goran, colportor.
Prezentarile au fost practice, oferind solutii si directii diverse de aplicare, dublate de experiente remarcabile in domeniu. Cele doua idei valoroase au deschis campuri noi de lucru si pentru aceasta zona de interes misionar.
sus
_______________________
3. Seminar International de Imnologie – Timisoara
(Felician Rosca / AARC Banat)
Seminarul International de Imnologie de la Timisoara, organizat sub egida Universitatii de Vest din Timisoara, a Consiliului Judetean Timis si a Consiliului Local al Municipiului Timisoara, s-a desfasurat in perioada 11-14 mai 2004.
Lucrarile Seminarului au fost imbogatite de o serie de concerte sustinute de formatii corale de copii si tineri din Timisoara si Oradea, precum si de prezenta a numeroase personalitati din domeniu, din tara si strainatate.
Au fost prezentate un numar de 40 referate din tematica imnologiei si a teologiei imnului. Cu aceasta ocazie, 200 de copii, care au evoluat in corurile prezente in Seminar, au primit gratuit volumul "Ciripit de pasarele".
A fost apreciat ca deosebit aportul Bisericilor Adventiste de Ziua a Saptea din Timisoara si Oradea care au primit cu bucurie si interes oaspetii acestui Seminar.
Sabatul din data de 15 Mai 2004 a fost consacrat, in intreaga Conferinta Banat, ca Sabat al Imnului crestin.
Seminarul are o pagina de internet unde sunt cuprinse toate lucrarile din prezenta sesiune precum si din sesiunile anterioare. Pagina de internet se poate accesa pe adresa www.hymnology.ro si este o realizare a studentului Razvan Emanuel Rosca.
Seminarul a avut un ecou pozitiv reflectat de mijloacele mass-media din Timisoara.
Urmatorul Seminar de Imnologie va avea loc in anul 2006, si va avea ca tema "Imnul crestin intr-o societate in continua schimbare".
_______________________
4. Festival de creatie si interpretare – Buhusi, jud. Bacau
(Benone Catana / AARC Moldova)
Sabatul din 15 mai 2004 a fost pentru inca o parte a tineretului adventist din Conferinta Moldova un prilej de manifestare a bucuriei de creatie, exprimata in diverse moduri: poezie, muzica, pictura, media, etc.
Si toate acestea cu scopul de a proslavi dragostea lui Dumnezeu, asa cu spune si poezia: "Despre ce altceva am putea sa vorbim?". La festival au participat tineri din Pascani, Roman, Piatra Neamt, Bacau, Targu Frumos si nu numai, alaturi de cei din frumoasa comunitate Buhusi.
O zi frumoasa cu cer senin si soare zambitor si masa servita impreuna au contribuit la reusita acestui moment, care a fost ultimul din seria festivalurilor zonale.
_______________________
5. Ziua internationala a familiei – Vaslui
(Emanuel Salagean / AARC Moldova)
Cu ocazia Zilei internationale a familiei, vineri, 14 mai 2004, Directia de Sanatate Publica Vaslui, Centrul pentru Asistenta Psihopedagogica Vaslui si Departamentul Viata de Familie al Bisericii Adventiste – Conferinta Moldova au organizat un simpozion cu tema "Este pregatit adolescentul pentru viata de familie?" Intalnirea a avut loc in sala de sedinte a Directiei de Sanatate Publica Vaslui.
La acesta intalnire au participat reprezentanti ai Prefecturii, Consiliului Judetean, Primariei municipiului Vaslui, Inspectoratului Scolar Judetean, Inspectoratul Judetean pentru Protectia Copilului, directorii educativi de la liceele din municipiul Vaslui insotiti de elevi si reprezentanti ai altor institutii locale si mass-media. In cadrul intalnirii au fost prezentate mai multe referate.
Simpozionul s-a bucurat de un real succes, fiind mediatizat si in presa locala, multi dintre participati apreciind calitatea prezentarilor si nevoia de a se organiza si in viitor astfel de manifestari. Elevii care au participat la intalnire au subliniat faptul ca astfel de intalniri sunt binevenite pentru ca se simte o lipsa acuta a pregatirii tinerilor pentru viata de familie.
______________________
6. Oraselul Copiilor – Bals, jud. Olt
(Daniel Delcea / AARC Oltenia)
Duminica, 16 mai 2004, a avut loc a doua sesiune a Oraselului Copiilor in parcul orasului Bals, judetul Olt, sub organizarea Asociatiei "Exploratori pentru viitor". Au fost prezenti 130 de copii care au participat si la prima sesiune a oraselului organizat in acelasi loc, in luna aprilie.
Majoritatea copiilor si-au exprimat dorinta sa participe si la alte activitati ale asociatiei, intalniri de club sau chiar tabere. Urmeaza a treia intalnire, in luna iunie, avand ca prim obiectiv dezvoltarea increderii parintilor in Asociatia "Exploratori pentru viitor".
Programul a fost posibil prin participarea voluntara, dar plina de daruire, a instructorilor de exploratori si licurici din Slatina, Craiova si Bals, sub coordonarea lui Augustin Angheluta, director asistent pentru copii in cadrul Conferintei Oltenia.
_______________________
7. Comunicare si relatii externe – Constanta
(Roland Paraschiv / AARC Muntenia)
Luni, 17 mai 2004, la Constanta a avut loc o intalnire a Consiliului Judetean de Relatii Externe pentru a face evaluarea activitatilor anterioare si pentru planificari viitoare. Cu aceasta ocazie au fost prezenti: presedintele Conferintei Muntenia, Teofil Petre si directorul Departamentului Libertate Religioasa si Relatii Publice, Cornel Roman. Au participat pastorii din judetul Constanta si membrii comitetului de relatii publice, condus de Erwin Kestner si Marian Teletin – copresedinti.
Presedintele Conferintei Muntenia a prezentat o meditatie biblica bazata pe pasajul din Coloseni 3:12-16, prin care a dorit sa incurajeze dobandirea acelor caracteristici ale crestinismului autentic in fiecare biserica: ingaduinta, iertarea, pacea si manifestarea dragostei.
O astfel de biserica va creste numeric, va aduce alinare sufletelor si va putea sa aiba o puternica activitate in exterior. Dobandirea si promovarea acestor calitati crestine se va face printr-o comunicare eficienta in interiorul bisericii, ca suport pentru comunicarea externa.
_______________________
8. Seminar de familie – Hateg, jud. Hunedoara
(Sorin Mincinoiu / AARC Banat)
Marti, 18 mai, si miercuri, 19 mai, in sala de festivitati a orasului Hateg s-a desfasurat seminarul "Ce viitor vrei sa aiba familia ta?" sustinut de fratele Adrian Bocaneanu. Atmosfera de familie, prezentarea calda si bine structurata, discutiile in grupe si intrebarile ascultatorilor au facut ca la sfarsitul programului cei 100 de participanti sa solicite inca o ocazie, apreciind in felul acesta calitatea foarte buna a seminarului.
De asemenea, fratele Adrian Bocaneanu a oferit si un amplu interviu postului de televiziune TV Parang.
_______________________
9. Infiintare filiala ADRA – Bucuresti
(George Uba / AARC Muntenia)
De la 1 aprilie 2004, pe langa Conferinta Munteia s-a infiintat filiala ADRA Muntenia (Agentia Adventista pentru Refacere si Dezvoltare), a carei director asistent este fratele Liviu Pana.
Cu sprijinul ADRA national, filiala are ca scop orientarea proiectelor in teritoriul Conferintei, pe suportul bisericilor care au misiunea de a raspunde nevoilor concrete ale oamenilor si ale institutiilor. Cu ajutorul resurselor interne si externe, ADRA Muntenia va desfasura proiecte diverse, sociale, medicale si de orientare profesionala, cat si actiuni ce raspund la calamitati si situatii extreme.
Directorul asistent va organiza celule ADRA la nivelul fiecarei comunitati, capabile sa desfasoare initiative care sa raspunda la imperativele sociale ale fiecarei zone in mijlocul careia isi desfasoara viata spirituala.
O prima activitate a filialei este organizarea unei expozitii de sanatate in Bucuresti, prevazuta a fi desfasurata incepand cu 20 iunie 2004.
_______________________
10. Concursul "Altarul si Biblia"
(Titu Ghejan / AARC)
Altarul zilnic si Biblia la rand – Saptamana 22: 23 – 29 mai 2004; Iov 1- 21
Altarul zilnic:
1. D. Viata si incercarile ei. Din experienta lui Iov vedem cat de bogat si complex este rostul vietii si al incercarilor. Ce putem spune noi in acest sens?
2. L. Prietenii… "Trei prieteni ai lui Iov…s-au sfatuit…sa se duca sa-i planga de mila si sa-l mangaie". Si cum l-au mangaiat?
3. M. Fara vina. Cum raspundem la intrebarea lui Elifaz: "Fi-va omul fara vina inaintea lui Dumnezeu? Fi-va el curat inaintea celui ce l-a facut?"
4. M. Nevrednic. "Oricata dreptate as avea, gura mea ma va osandi; si oricat de nevinovat as fi, El ma va arata ca vinovat." Cum se explica acest lucru?
5. J. Originea suferintei. "Nenorocirea nu rasare din tarana si suferinta nu incolteste din pamant". Dar de unde vine?
6. V. Marea deceptie. Ce spune Tofar despre biruinta celor rai si despre bucuria nelegiuitului?
7. S. Marea intalnire. Care era convingerea lui Iov privind intalnirea sa cu Dumnezeu?
Altarul memoriei:
8. Textul saptamanii: Iov 15,12 p.p. – "Incotro te trage inima…?" Cum putem raspunde la aceasta intrebare de autocercetare?
9. Cantarea saptamanii: 47 / ICV – "O poarta-n ceruri s-a deschis". Si ce putem vedea si auzi?
10. Citatul saptamanii – Fara compromis:
"Daca ochiul tau este sanatos, tot trupul tau va fi plin de lumina; dar daca ochiul tau este rau, tot trupul tau va fi plin de intuneric. Curatia si statornicia scopului sunt conditiile primirii luminii de la Dumnezeu. Acela care doreste sa cunoasca adevarul trebuie sa fie gata sa primeasca tot ce ii descopera acesta.
El nu poate face nici un compromis cu ratacirea. Daca cineva este nestatornic si nehotarat in ceea ce priveste adevarul, va alege intunericul ratacirii si al amagirii satanice." (HLL, cap 31 – Predica de pe Munte)
Uneori compromisul pare sinonim cu o alegere inteleapta. Cum putem noi lua decizii care sa fie in afara de orice "compromis cu ratacirea"?
_______________________
11. Planul de rugaciune al Diviziunii Euro-Africa (EUD) – 23-29 mai 2004
(Ana Brad / AARC)
In saptamana 23-29 mai 2004, pe lista de rugaciune a Diviziunii noastre se gaseste Conferinta Slovaca, din cadrul Uniunii Ceho-Slovace, cu dorinta de a sustine in rugaciune:
– noua conducere a conferintei;
– lucrarea evanghelistilor cu literatura;
– succesul lucrarii "The Gospel to every home";
– proiectul "Go one million".
_______________________
12. In ciuda schimbarilor, Biserica Adventista continua sa creasca – Israel
(preluare dupa Bertil Wicklander / ANR)
Pentru prima data sesiunea Campului Israel a avut loc intre 21 si 24 aprilie 2004, intr-un chibut, la 20 km de Ierusalim. Campul Israel a raportat o continua crestere a membrilor. In ultimii 3 ani s-au adaugat bisericii 385 de noi membri, prin botez si marturisire de credinta, si 622 de membri prin transfer.
Chiar daca in jurul a 350 de membri, care au fost muncitori straini, au trebuit sa paraseasca Israelul anul trecut, numarul inregistrat de membri a crescut cu 84%, de la 617 in anul 2000 la 1.134 la sfarsitul anului 2003. Numarul bisericilor si grupelor a crescut de la 17 la 29.
Cel mai incurajator aspect al cresterii este acela ca biserica devine din ce in ce mai locala, serviciile divine desfasurandu-se in ivrit. Multi cetateni vorbitori de limba ivrit din Israel se alatura acum credintei noastre, citind literatura si cantand cantece in ivrit.
Acesta este partial rezultatul unui proiect special al Misiunii Globale, Proiectul Shalom, in care Diviziuna si Campul Israel au cooperat sa educe si sa pregateasca membri vorbitori de limba ivrit pentru misiunea pastorala.
Lucrarea dedicata a pastorului Michael Murga si a sotiei sale Olga, printre evreii vorbitori de limba rusa si ivrit, a dat multe roade. Conducatorul campului, pastorul Richard Elofer, are planuri de a ajunge si la populatia palestiniana cu un plan similar, numit Proiectul Salam.
In Sabat aproape toti adventistii din tara s-au intalnit pentru serviciul divin intr-un cort special amenajat. Dr. Bertil Wiklander, presedintele Diviziunii Trans-Europene, a predicat mesajul Evangheliei. In timpul serviciului divin din Sabat, o tanara adventista a venit impreuna cu prietenul ei, arab.
Ei s-au intalnit in armata si s-au indragostit dar nu se puteau casatori din cauza religiilor diferite. Pentru un timp el a participat la studii biblice intr-o biserica locala, iar in acest Sabat s-a decis sa se boteze.
La fiecare intalnire, rugaciunile care se rostesc sunt pentru pacea in lume, si in mod special pentru pacea dintre evrei si palestinieni, dintre evrei, crestini si musulmani. Visul Bisericii Adventiste din Israel este ca, in ciuda atator diferente, oamenii sa se uneasca in slujirea lui Dumnezeu.
_______________________
13. Intalnirea dintre Primul Ministru Berlusconi si conducatorii adventisti – Italia
(rezumat dupa ANN)
Pastorul Lucio Altin, presedintele Bisericii Adventiste din Italia, a inaintat o cerere pentru autorizarea recunoasterii gradului de teologie avansata in cadrul Colegiului biblic Adventist din Florenta catre Primul Ministru Silvio Berlusconi, la biroul acestuia din Palatul Chigi din Roma.
Intalnirea a fost parte a procesului legislativ in care este necesara semnatura Primului Ministru pentru modificarea statutului de organizare al Seminarului Adventist de Teologie Villa Aurora, un Colegiu biblic adventist din Florenta.
Primul Ministru Berlusconi si-a exprimat interesul pentru lucrarea Bisericii Adventiste din Italia. Impreuna cu pastorul Altin au mai fost prezenti la aceasta intalnire Ignazio Barbuscia, directorul Institutului Villa Aurora, instructorii Rolando Rizzo si Filippo Alma, si Dora Bognandi, director al Departmentului Libertate Religioasa si Relatii Publice pentru Biserica Adventista din Italia.
Villa Aurora, fondata in anul 1940, gazduieste in prezent 40 de studenti din Italia, Europa si America Latina.
_____________________________ / _____________________________________
Copyright © 2002 Agentia Adventista Romana de Comunicatii Com. Voluntari, Jud. Ilfov, Str. Erou Iancu Nicolae 38 – 38A, Cod 72900, O.P. 30; Tel. 01 / 490 8590, Fax 01 / 490 8570. E-mail: comunicatii@adventist.ro
Comitetul redactional: Teodor Hutanu – director, Ana Brad – asistent director, Mirela Csavdari – asistent editorial.
Directorii AARC din teritoriu: Marius Morar – Banat, Stefan Ropotica – Moldova, Roland Paraschiv – Muntenia, Constantin Popescu – Oltenia, Stefan Tomoioaga – Transilvania de Nord, Geza Szasz – Transilvania de Sud.
Incurajam reproducerea partiala sau integrala a acestui buletin, cu mentionarea sursei Info AZS. Pentru inscrierea sau stergerea de pe lista abonatilor Info AZS transmiteti optiunea dumneavoastra la comunicatii@adventist.ro .
Stiri selectate din Info AZS si alte informatii pot fi gasite pe pagina web a Bisericii Adventiste din Romania www.adventist.ro .