SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”
Semnele saptamanii 6 Ianuarie 2011
Catastrofele naturale in 2010. Anul 2010 a ramas in istorie ca unul extrem de bogat in catastrofe naturale, care au produs victime si pagube materiale deosebite. De fapt unul din cele mai importante evenimente a avut loc in ianuarie 2010 cand a survenit cutremurul din Haiti. Cu o magnitudine de 7 grade, acest cutremur a redus in ruine capitala Port-Au-Prince, si a facut peste 220.000 de victime, 300.000 de raniti si a lasat 1 milion de persoane fara adapost. Intr-adevar a fost un cutremur puternic, dar zona este cunoscuta pentru activitatea seismica si cladirile ar fi trebuit sa respecte normele seismice ceea ce nu s-a intamplat. Ca referinta la sfarsitul anului a avut loc un cutremur similar in Chile, care nu a facut nici o victima si nu se poate spune ca Chile sete o tara bogata. Pe 27 februarie, a avut loc in Chile un cutremur de o magnitudine de 8,8. A urmat apoi pe 14 aprilie cutremurul din China, unde in prefectura Yushu a avut loc un cutremur de o magnitudine de 6,9. Inundatii, in Pakistan, 1.800 de morti si 10 milioane de persoane fara adapost. Recent in Australia inundatii, seceta in Rusia, si cate altele. Observatorii avizati au remarcat ca un factor important in efectele acestor cataclisme a fost si neglijenta oamenilor, suprapopularea unor regiuni care a implicat construirea de locuinte in zone instabile. In total, bilantul celor 950 catastrofe naturale recensate in lume in 2010 este de peste 295.000 de morti, si au cauzat pagube materiale in valoare de 130 miliarde de dolari, dupa estimarea companiei de asigurari Munich Re.
Nigeria. Anul nou insangerat. Trecerea la noul an, in general considerata ca o sarbatoare crestina, a cunoscut atentate sangeroase in Nigeria. In capitala tarii Abuja, a avut loc un atentat impotriva celor care erau prezenti la petrecerea de anul nou intr-o piata publica aflata langa o cazarma militara. Rapoarte oficiale mentioneaza ca numarul mortilor a atins cifra de 30. In alte zone ale orasului s-au inregistrat alte doua explozii. In nordul tarii in orasul Kano, au fost arestati 92 de suspecti care fac parte din grupul islamist radical care a atacat saptamanile trecute cartierele crestine. Acest grup cunoscut dupa numele sefului sau Boko Haram, este responsabil de 32 de morti in atacurile din orasul Jos, si de 3 atacuri ale unor biserici crestine in orasul Maiduguri. Ca urmare a acestor atacuri au fost ucise 6 persoane, si o biserica a fost distrusa in incendiu.
Egipt. Tensiuni pe fond de conflict religios. Credinciosii bisericii crestine copte din Alexandria Egipt, care ieseau de la slujba religioasa de anul nou, au fost tinta unui atac terorist, care a facut 21 de morti si 79 de raniti. Este clar ca cei care sunt la originea acestui atac sunt islamisti, se pare insa ca nu sunt egipteni. Ca urmare au avut loc importante tulburari. Crestinii copti au manifestat, au atacat politia pe care o acuza ca nu i-a protejat. In ciuda faptului ca reprezentantii oficiali ai comunitatii musulmane au venit sa prezinte condoleante, multimea credinciosilor s-a manifestat in mod foarte zgomotos si a aratat ostilitate. Acest atac este unul din cele mai sangeroase din istoria recenta, si a fost precedat de alte doua atacuri similare care au avut loc in Irak. Presedintele egiptean Hosni Mubarak, cel american Barak Obama, cel francez Nicolas Sarkozy si papa Benedict si-au exprimat ingrijorarea deoarece pe langa conflictul dintre religii, aceste confruntari sangeroase pun in pericol stabilitatea tarii. Intr-adevar Egiptul este considerat o tara laica si moderata, dar comentatorii politici noteaza ca articolul II al constitutiei mentioneaza ca singura religie este cea musulmana. Ar fi probabil util sa facem o referire istorica asupra religiei copte si a originei ei. Insasi numele de copt insemna la origine egiptean, ca apoi sa se transforme in minoritate crestina atunci cand islamul care a cucerit Egiptul in secolul VII a devenit majoritar. Religia copta este una din cele mai vechi religii crestine, si are o importanta iastorica semnificativa deoarece aici in orasul Alexandria, a fost deschisa in anul 190 prima scoala catecistica din lume. La aceasta scoala au apartinut figuri ale filozofiei antice, cum ar fi Pantanaeus, Athenagoras, Clement, Didymus, sau Origen care este considerat parintele teologiei in domeniul studiilor comparative si ale comentariilor Bibliei. De asemenea tot aici a fost inventat in secolul XV cu mult inaintea sistemului Braille, un procedeu de scriere gravata in lemn pentru orbi. Odata cu invazia islamului, religia copta a devenit o minoritate. Astazi ea reprezinta circa 10% din populatia Egiptului care este de 83 de milioane de locuitori. Ca un ecou al acestor evenimente triste, coptii care traiesc in Europa, au inceput sa fie amenintati la randul lor. Un evec din Germania a cerut protectia politiei pentru ceremonia craciunului ortodox care va avea loc pe 6 ianuarie. In Franta evecul bisericii copta din Chatenay-Malabry, a depus plangere pentru suspiciune de atac terorist. Este prima oara in istorie cand bisericile copte din afara Egiptului sunt amenintate cu acte teroriste.
Australia. Inundatii. Sfarsitul anului 2010 si inceputul lui 2011 au fost marcate de una din cele mai severe catastrofe naturale inregistrate vreodata in Australia. Statul Queensland situat in nord estul continentului (Australia este de fapt un continent) este practic sub ape de cateva zile, apele continua sa se ridice la peste 9 metrii peste nivelul obisnuit si nu exista perspective ca ele sa scada curand. Primul ministru Anna Bligh a estimat ca apele se vor mentine la actualul nivel inca cateva saptamani. Peste 40 de orase si 200.000 de locuitori sunt complet izolati de restul tarii, singura cale de a aproviziona populatia sinistrata, este cea aeriana. Din avion orasul Rockhampton arata ca o adevarata insula. Acest stat cu o suprafata de 1,73 milioane km patrati adica egala cu a Frantei si Germaniei la un loc, este cunoscuta pentru minele de carbune, productia de grau si bumbac. In aceste conditii de devastare totala, pagubele si impactul economic depaseste cu mult granitele Australiei, deoarece 75% din productia de carbune a fost intrerupta. Minele au fost inundate, iar acolo unde ele inca produc, carbunele nu poate fi transportat in port din cauza cailor ferate care sunt sub apa. Asa se face ca industria siderurgica din Asia, care era aprovizionata in principal de acolo, a inceput sa-si opreasca productia, sau este extrem de afectata. De asemenea pretul graului pe piata internationala a crescut deja, deoarece este clar ca recolta este cu totul compromisa, cel putin pentru consumul uman. Pe plan national se estimeaza ca cel putin 0.4% din venitul national al Australiei a fost inghitit de ape. Michelle Devlin cercetatoare la James Cook University, avertiza despre o alta catastrofa ecologica care se pregateste, noroiul carat de apele revarsate care a incorporat pesticide si alte chimicale, va ajunge in curand sa se reverse in apele oceanului si va distruge cea mai mare bariera de corali din lume, care se afla in preajma coastelor acestui stat.
Afganistan. Lupte. In provincia afgana Kunduz, din nordul tarii au fost ucisi cel putin noua luptatori talibani, intre care un comandant de rang inalt, in cursul unei ofensive a trupelor ISAF. De asemenea, mai multi luptatori inarmati au putut fi capturati in districtul Imam Sahib. In capitala Kabul a fost ucis intr-un atentat cu bomba un politist. Alte trei persoane au fost ranite in urma deflagratiei produse in centrul orasului, a precizat un purtator de cuvant al Ministerului de Interne afgan.
Pakistan. Atentat. Guvernatorul provinciei Punjab din Pakistan a fost grav ranit intr-un atentat. Din cauza ranilor, a murit la scurt timp in spital. Focul a fost deschis, potrivit martorilor oculari, de unul din politistii care asigurau paza. Incidentul s-a petrecut in fata casei din Islamabad, a guvernatorului. Politistul in cauza a fost arestat. In tara a fost decretat doliu national vreme de trei zile.
Israel. Complot terorist. Doi angajati palestinieni ai consulatului general al Marii Britanii in Ierusalimul de Est, au fost arestati intr-un presupus complot terorist, au anuntat oficiali israelieni citati de BBC. Suspectii, care se ocupau de intretinere la consulat si nu aveau acces la informatii sensibile, ar fi ajutat alte doua persoane, acuzate ca ar fi membri Hamas, sa obtina arme. Ierusalimul de Est este considerat teritoriu ocupat in baza legii internationale. Israelul a cucerit zona cu populatie predominant araba in 1967 si a anexat-o in 1981. In prezent o considera teritoriul sau. Israelul sustine ca orasul este capitala sa eterna si nedivizata, in timp ce palestinienii vor ca Ierusalimul de Est sa fie capitala viitorului stat palestinian. Comunitatea internationala nu recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului, iar majoritatea tarilor au ambasade la Tel Aviv.
Olanda. Bomba intr-un tren. Alerta cu bomba intr-un tren de pasageri cu destinatia Amsterdam. Politia olandeza din Barneveld a cautat explozibil intr-un tren care venea din Germania, toti pasagerii fiind evacuati, informeaza AFP. O echipa de politie specializata in explozibili urmeaza sa vada daca exista o bomba. In tren se aflau aproximativ 300 de pasageri, care au fost evacuati. Locuitorii fermelor situate in apropierea trenului au fost de asemenea evacuati. Autoritatile olandeze au oprit trenul dupa un avertisment din partea autoritatilor germane, carora o pasagera a trenului le-a spus ca a considerat suspect comportamentul altui pasager. Pasagerul suspect parasise trenul, inainte de oprire si evacuare.
SUA permit din nou forajul in Golful Mexic. Pentru prima oara de la catastrofa din Golful Mexic, unde acum cateva luni a explodat o platforma petroliera, Statele Unite au anuntat ca forajul la mare adancime va fi din nou permis in aceasta regiune. In acest sens, administratia de la Washington se pregateste sa dea unda verde unui numar de 13 companii petroliere pentru ca acestea sa isi inceapa activitatea. Acestea sunt insa obligate sa respecte masuri stricte de siguranta in exploatare, intrate in vigoare dupa catastrofa cauzata de explozia platformei Deepwater Horizon, in luna aprilie, cand 780 de milioane litri de petrol au fost deversati in apa.
Hrana pentru animale contaminata cu dioxina, provenita din carburanti bio. Specialistii germani au stabilit ca la baza recentelor cazuri de contaminare cu dioxina a unor loturi de hrana pentru animale se afla erori de productie a acesteia. In hrana pentru animale au fost descoperite resturi de grasime provenind din motorina bio. Un producator din landul german Schleswig-Holstein a cumparat resturile contaminate cu dioxina, prelucrandu-le apoi in hrana pentru animale, desi stia ca acestea sunt destinate exclusiv industriei tehnologice, spune un purtator de cuvant al Asociatiei Federale pentru Protectia Consumatorului. In toata Germania au fost inchise deja mai multe ferme din cauza contaminarii animalelor cu dioxina. Masura este menita sa impiedice ajungerea carnii provenite de la aceste animale in magazine. Dioxina este extrem de otravitoare pentru organismul uman si poate produce cancer.
Gripa porcina in Germania. Doi oameni au murit in Germania din cauza imbolnavirii de asa-numita gripa porcina. Conform informatiilor Ministerului Social din landul Niedersachsen victimele sunt un barbat de 51 de ani si un copil de 3 ani. Acestia fusesera tratati la clinica universitara din Goettingen. In ambele cazuri, decesul a fost provocat de virusul H1N1. Autoritatile au cerut sa nu se creeze panica inutila.
Arkansas. Mii de pasari si zeci de mii de pesti morti. Biologii incearca sa rezolve un dublu mister cu care se confrunta de cateva zile statul american Arkansas, dupa ce joi fusesera descoperiti 100.000 de pesti morti intr-un rau. Vineri dimineata mii de mierle au cazut pur si simplu din cer, majoritatea moarte. In primele ore ale ajunului Anului Nou, pe o raza de numai 1,6 km in jurul orasului Beebe – o comunitate de 5.000 de locuitori – au cazut din vazduh cateva mii de grauri si mierle cu aripi rosii. Majoritatea erau moarte, dar unele mai traiau inca. Specialistii de la protectia animalelor au adunat de pe strazi si acoperisuri, pana la 5.000 de pasari moarte, si cateva zeci dintre ele au fost duse la laboratoare spre a fi examinate. Expertii incearca sa-si dea seama ce a cauzat decesele multiple in randul pasarilor si al pestilor, desi exclud ca intre cele doua fenomene sa existe vreo legatura.
Ce trebuie sa aiba un om ca sa fie fericit. De maniera generala si desigur gresit, opinia generala este de parere ca valoarea averii si numarul de obiecte pe care le posedam este direct proportional cu cat de fericiti si optimisti suntem. Daca aceasta supozitie ar fi adevarata, locuitorii tarilor bogate ar fi fericiti si optimisti, s-ar prapadi de ras, in timp ce acei ai tarilor sarace ar fi tristi amarati si depresati. Dar iata ca un recent sondaj efectuat de BVA-Gallup International, infirma aceasta parere. Potrivit acestui sondaj, francezii sunt campionii pesimismului, 61% dintre ei cred ca anul 2011 va fi un an dificil. Media pentru cele 57 de tari investigate este 28%. Mai interesant este ca cei mai fericiti si increzatori in viitor sunt Vietnamezii, 70% dintre ei au incredere in viitor. Desigur francezii nu sunt singuri pe lista pesimistilor; englezii, spaniolii si italienii ii urmeaza la mica distanta. Cat priveste optimismul, vietnamezii nu sunt singura tara saraca si optimista, 80% dintre nigerieni cred ca in anul acesta situatia lor se va inbunatatii simtitor. Mai surprinzator, in Irak doar 14% sunt ingrijorati pentru viitorul lor, iar in Afganistan numai 12% au acest sentiment. In Brazilia, India si China, 49% din cei interogati cred ca anul 2011 va fi un an de prosperitate economica si doar 14% cred ca va fi un an dificil.
Holera. In Haiti, holera continua sa se intinda in toate cele 10 provincii, ba chiar a trecut si in tara vecina Republica Dominicana, unde a facut deja 139 de victime. Potrivit statisticilor publicate pe 26 decembrie de catre Ministerul Sanatatii, in Haiti s-au inregistrat incepand cu 19 octombrie 2010, data la care a fost declarata epidemia, 148.787 persoane infectate si tratate, dintre care 83.166 spitalizate si 3.333 de morti.
Minte sanatoasa in corp sanatos. O noua inventie. Oamenii de stiinta de la Massachusetts General Hospital din Boston, au descoperit un nou test pentru cancer, si impreuna cu compania farmaceutica Johnson & Johnson, se spera sa-l introduca in cabinetele medicilor in viitorul apropiat. Numai o singura eprubeta de sange recoltata de la un pacient, poate spune daca celulele canceroase sunt prezente sau nu in sange. Acest test poate inlocui biopsiile care sunt costisitoare, dureroase si care de multe ori creaza complicatii. Aceasta noua descoperire este extrem de importanta, mai ales pentru monitorizarea progresului tratamentelor. In momentul de fata, dupa ce pacientul este diagnosticat cu un anumit tip de cancer, de obicei chemoterapia sau radiatiile sunt administrate ca tratament. Dupa doua luni de zile pacientul este supus unui test radiologic (CT scan) pentru a se observa daca diametrul tumorii s-a redus. Daca nici un progres nu s-a inregistrat, medicii opteaza pentru un alt tratament. Din nefericire insa, multi pacieti nu supravietuiesc destul timp ca sa incerce tratamente alternative. Cu acest test se poate afla mult mai repede daca tratamentul este adecvat si aduce rezultate. Prin analiza sangelui, care identifica celulele cancerose din sange, se poate afla in numai cateva ore progresul unui tratament. ,,Medicii pot acum sa prescrie un tratament intr-o zi, si ziua urmatoare sa testeze sangele sa vada daca celulele canceroase care circula in sange au disparut”, explica Dr. Mark Kris, de la Memorial Sloan-Kettering Cancer Center din New York. Testul poate identifica o singura celula canceroasa dintr-un miliard de celule sanatoase. Massachusetts General Hospital, Sloan-Kettering, University of Texas M.D. Anderson Cancer Center din Houston si Dana-Farber Cancer Institute din Boston, vor incepe sa foloseasca anul acesta noua inventie cu speranta ca unele biopsii si multe CT scans, vor deveni instrumente ale trecutului in lupta impotriva cancerului.
Textul saptamanii. ,,Fiule, da-mi inima ta, si sa gaseasca placere ochii tai in caile Mele”. Proverbele 23,26
Petre si Paul Gheorghe