SEMNELE SFÂRSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.
Semnele saptamânii 27 Martie 2014
Papa Francisc l-a primit pe Barack Obama la Vatican. Presedintele american Barack Obama s-a întâlnit pentru prima data cu Papa Francisc. Într-o atmosfera cordiala, liderul american a stat de vorba aproape o ora cu Suveranul Pontif. Barack Obama a avut o relatie destul de rece cu fostul Papa, Benedict al XVI-lea, iar acum spera la un dialog mai deschis cu Vaticanul. Papa Francisc l-a primit pe Barack Obama în biblioteca Vaticanului. Flancati de translatori, cei doi au discutat despre puncte comune de interes: combaterea saraciei în lume si reducerea inegalitatilor între oameni, dar si despre situatia umanitara din Siria, care de mai bine de trei ani este macinata de un razboi civil. Suveranul Pontif si presedintele american nu au abordat subiecte pe marginea carora au pareri diferite, cum ar fi avorturile, contraceptia sau casatoriile între persoane de acelasi sex. Barack Obama a venit la Vatican însotit de secretarul de stat, John Kerry si nu de familie. Michelle Obama si cele doua fiice tocmai au încheiat un turneu în China. „Ultima data când am fost aici ca sa ma întâlnesc cu predecesorul dumneavoastra am putut sa vin cu sotia si copiii”, a spus Barack Obama. Barack Obama este cel de-al noulea presedinte american care face o vizita in Cetatea Sfântului Scaun. Analistii spun ca încearca sa aiba cu Papa Francisc o relatie asemanatoare celei dintre republicanul Ronald Reagan si Papa Ioan Paul al II-lea, în anii ‘80. Presedintele american i-a oferit Papei Francisc un cufar de piele pe care l-a adus de la o biserica din Baltimore, primul lacas catolic construit in Statele Unite dupa declararea independentei.
Madrid. Violente. Marsul împotriva austeritatii ce a avut loc sâmbata în capitala spaniola, Madrid, a degenerat spre final într-o confruntare violenta între fortele de ordine si protestatari, soldat cu cel putin 101 de raniti. Sute de mii de spanioli au marsaluit pe strazile a 46 de provincii, protestând împotriva masurilor de austeritate impuse de guvern în ultima perioada. Strazile din capitala au fost blocate de grupurile de manifestanti ce scandau slogane anti-austeritate precum, ,,fara reduceri” si ,,ne-am saturat de promisiuni seci”. Aproape de finalul marsului, la miezul noptii, un grup de tineri mascati ar fi initiat un atac cu pietre împotriva fortelor de ordine ce le blocau drumul. Politia a raspuns violent si a început dispersarea protestatarilor din perimetru cu ajutorul gazelor lacrimogene si a bastoanelor. În urma incidentelor de la finalul marsului, cel putin 29 de protestatari madrileni au fost arestati si alte 101 de persoane au fost ranite, conform autoritatilor guvernamentale din Madrid. Spaniolii din provinciile Extremadura, Andalusia, Valencia, Murcia, Asturias, Galicia, Aragon si alte provincii învecinate capitalei s-a deplasat în Madrid pentru a participa la manifestatii. Din cauza recesiunii prin care trece zona euro, guvernul spaniol a fost obligat de catre Uniunea Europeana sa impuna reduceri de buget chiar mai drastice în mai multe sectoare precum cel educational, de sanatate si alte sectoare de baza, ceea ce a provocat nemultumirile în masa.
Rusia a capturat 51 de nave ale marinei ucrainene. De la începutul invaziei urmate de anexarea Republicii Crimeea, Rusia a capturat 51 de nave ale marinei ucrainene si a scufundat intentionat doua nave proprii, conform lui Dmitri Tymchuk, directorul Centrului de Cercetri Militare si Politice din Kiev. Printre navele ucrainene care se pare ca au fost capturate de fortele armate rusesti se afla si submarinul Zaporizia, nava de management Slavutici, navele de debarcare Konstantin Olshanski si Kirovohrad si cautatoarele de mine Cernihiv si Cherkasy. Înaintea invaziei din Crimeea, multi dintre comandantii dezertori ai marinei ucrainene erau subordonati ai amiralului pro-Kremlin, Iurie Ilian – omul numit sef al Statului Major de catre Viktor Ianukovici în timpul protestelor din Kiev. Asa se face ca unele dintre nave au fost predate rusilor, fara a opune rezistenta. La începutul invaziei, pe 7 martie, marina ruseasca a scufundat un vapor vechi pentru a bloca o parte din marina ucraineana în portul din Crimeea. În timpul atacurilor ulterioare asupra vaselor care înca mai opuneau rezisenta, rusii au scufundat al doilea vapor propriu, pentru a crea o bariera de netrecut, în golful strâmt unde erau ancorate navele ucrainene. Nava Cerkasi a fost capturata ultima, pe 25 martie, dupa ce nu a reusit sa treaca de blocada formata din cele doua vapoare scufundate, pentru a iesi în Marea Neagra. Cerkasi, a fost supus la saptamâni întregi de amenintari si ultimatumuri pentru a se preda, înainte de a fi capturat. Multe dintre navele marinei ucrainene au fost capturate prin forta armata de catre soldatii rusi. Armata ucraineana nu a primit ordin sa deschida focul împotriva atacatorilor decât în ultima saptamâna. De asemenea, guvernul de la Kiev nu a pretins eliberarea niciunui vapor ucrainean capturat de armata rusa. În prezent, marina ucraineana este practic decimata. Din data de 26 martie, numai 10 nave au mai ramas în posesia Ucrainei, printre care Fregata Hetman, vasul de scufundari Netisin si un vapor al serviciilor de informatii.
Raid la resedinta fostului ministru al Energiei din Ucraina. Ministrul ucrainean al Afacerilor Interne a anuntat sâmbata ca politistii au efectuat un raid la locuinta fostului ministru al Energiei Eduard Stavitsky, în urma caruia au fost descoperite si confiscate 42 de kg de aur si 4,8 milioane de dolari cash, saci cu pietre pretioase asemanatoare briliantelor.
Alunecarile masive de teren care au avut loc sâmbata, în oraselul american Oso, s-au soldat cu opt decese, în timp ce alte 18 persoane sunt date disparute, au anuntat, duminica, autoritatile locale. Pamântul, pietrele, si copacii din regiunea muntoasa aflata în nord-vestul Statelor Unite au venit la vale, sâmbata, „ca un tren încarcat” peste Oso, distrugând casele si blocând autostrada. Guvernatorul statului Washington a instaurat starea de urgenta în regiune si a organizat operatiuni de salvare cu efective complete. „Se face un efort de salvare agresiv, cu efective complete si implicare 100%”, iar la locul calamitat au ajuns de urgenta elicoptere, vehicule pe perna de aer si personal de salvare pentru situatii de urgenta, a declarat guvernatorul statului Washington, Jay Insle. Bucata din versant surpat avea 2,4 km lungime si între patru si sase metri adâncime. În unele locuri, pamântul umed care a acoperit orasul era atât de instabil încât membri operatiunilor de salvare au ramas imobilizati si au trebuit sa primeasca ajutor pentru a se elibera. În ultimele saptamâni, ploile din zona Muntilor Cascade au avut mai ales un aspect torential. Meteorologii au anuntat ca ploile vor continua toata saptamâna.
Japonia. Ajutor financiar pentru Ucraina. Japonia va oferi Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 100 de miliarde de yeni, aproximativ 710 milioane de euro, au declarat sâmbata surse din cadrul executivului de la Tokyo, potrivit „Japan Today. Prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, urmeaza sa anunte aceasta masura în cursul întâlnirilor informale pe care o va avea cu liderii G7, la Haga, pentru a discuta situatia din Ucraina, informeaza „Japan Today”. Shinzo Abe va participa a reuniunea liderilor statelor din G7 (Germania, Canada, SUA, Franta, Italia, Japonia si Marea Britanie) de la Haga, convocata de Barack Obama pentru a discuta despre Ucraina. Obiectivul vizat de conducerea de la Tokyo prin acordarea ajutorului financiar este de a contribui la stabilitatea Ucrainei si de a combate dificultatile financiare pe care aceasta tara le-ar putea suferi pe pietele internationale din cauza tensiunilor din Crimeea dupa anexarea acestei peninsule ucrainene de catre Rusia. Abe a declarat în fata legislativului nipon ca „ajutorarea economiei Ucrainei trebuie realizata de dragul rezolvarii pasnice a situatiei”, facând referire la problemele economice ale tarii est-europene, inclusiv aprovizionarea de gaze. O parte din cele 100 de miliarde de yeni se va pune la dispozitia Kievului prin Fondul Monetar International (FMI), au adaugat sursele din cadrul executivului japonez. Premierul nipon va participa, de asemenea, la o reuniune trilaterala cu presedintele SUA, Barack Obama, si cu presedinta Coreei de Sud, Park Geun-hye. Japonia, care a respins alipirea Crimeei la Rusia, a suspendat negocierile cu Moscova pentru flexibilizarea regimului de vize si pentru semnarea altor acorduri bilaterale si examineaza masuri aditionale. Cu toate acestea, Abe este printre putinii lideri pro-occidentali care au ales sa participe la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci si care a purtat discutii cu liderul de la Kremlin în ceea ce priveste legile împotriva homosexualilor.
Guineea. Epidemie de Ebola. Statul african Guineea a fost lovit de o epidemie de febra hemoragica virala cauzata de virusul Ebola, numai în ultima luna aceasta fiind cauza a 59 de decese, potrivit unui bilant provizoriu prezentat sâmbata de seful departamentului de preventie din cadrul Ministerului Sanatatii. Focarul de febra hemoragica a aparut în sud-estul tarii, autoritatile declarându-se depasite de situatie. Diagnosticul în ceea ce priveste aceasta epidemie a fost stabilit la Lyon, în Franta. Solutiile în ceea ce priveste tratarea acestui tip de virus sunt foarte putine, deoarece vorbim de un virus pentru care nu exista leac si care are o rata a mortalitatii de aproximativ 90%. Procentul ridicat al mortalitatii are la baza doua mari motive: socul hipovolemic si faptul ca organele cedeaza. Primul caz de îmbolnavire cu Ebola a aparut prima oara în 1976, în centrul Africii. Virusul are o perioada de incubatie cuprinsa intre doua si 21 de zile, iar boala se manifesta prin aparitia brusca a unei febre puternice, diaree, varsaturi si o oboseala pronuntata.
Panica la Moscova. Populatia ia cu asalt casele de schimb valutar. Banca SMP a declarat ca noua miliarde de ruble au fost retrase din conturile sale. Washingtonul a prezentat saptamâna trecuta o lista cu 20 de rusi din cercul de apropiati ai presedintelui Vladimir Putin care sunt vizati de sanctiuni politice si economice, ca raspuns la campania invaziva a Rusiei în Peninsula Crimeea. Printre acestia se numara doi actionari ai bancii SMP: fratii Arkady si Boris Rotenberg. Dmitry Kalantisky, directorul executiv al grupului bancar SMP, a declarat luni în timpul unei conferinte de presa ca aproximativ cinci miliarde de ruble au fost retrase de catre companii, iar restul de patru miliarde de ruble de catre persoane fizice. SMP a anuntat vineri ca Visa si Mastercard si-au suspendat furnizarea de servicii pentru operatiunile de plata ale clientilor bancii, situatie care s-a prelungit pâna duminica, când operatiunile au fost reluate. Banca Rossiya, cu sediul în Sankt Petersburg a cerut anterior clientilor ei sa evite sa mai efectueze plati cu monede straine, din cauza masurilor aplicate de SUA. Atât grupul bancar Rossiya, cât si directorul executiv si cel mai mare actionar Yuri Kovalciuc se afla pe „lista neagra” a Washingtonului. Însa Kovalciuc a declarat ca masurile Statelor Unite au avut efectul opus celui vizat, deoarece banca a reusit sa atraga mai multi clienti rusi patriotici. Chiar si presedintele Vladimir Putin a anuntat saptamâna trecuta ca îsi va deschide un cont la banca Rossiya.
Razboiul legal împotriva islamistilor din Egipt. Instantele de judecata din Cairo au condamnat la moarte în ultimele patru luni 1.351 de persoane sub acuzatia de ,,revolta”, în timp ce alte 15.000 de persoane sunt tinute în închisoare, de cele mai multe ori fara acuzatii sau dovezi. Persoanele care mai ajung în instantele de judecata sunt de cele mai multe ori acuzate de participare la violentele ce au urmat înlaturarii de la putere a presedintelui ales prin vot în iulie 2013, Mohammed Morsi. La începutul acestei saptamâni, 529 de persoane ce ar face parte din Fratia Musulmana au fost condamnate sub acuzatia de crima si tentativa de crima împotriva a câtiva politisti în timpul violentelor din ultimele 8 luni. Marti, alte 700 de persoane, printre care si liderul spiritual al gruparii islamiste, Mohammed Badie si fostul presedinte al parlamentului, Saad al-Katatni, au fost judecate sub aceleasi acuzatii.
Houston. Foc. Incendiu de proportii în orasul american Houston, unde un complex rezidential, aflat în constructie, a ars aproape complet. Flacarile s-au ridicat la zeci de metri înaltime, în timp ce fumul gros s-a vazut de la km distanta. Nu se stie de la ce a pornit focul, iar pompierii nu au reusit sa salveze mare lucru. Zeci de apartamente s-au facut scrum, iar mai multe cladiri s-au prabusit. Mai multi muncitori care lucrau în complex au fost salvati din flacari. Unul dintre ei, rams blocat pe un balcon neterminat, a fost recuperat în ultimul moment de pompieri.
Alaska. O petitie de pe site-ul Casei Albe, care cere secesiunea statului Alaska de Statele Unite si realipirea la Federatia Rusa, a ajuns la 22.000 de semnaturi, anunta agentia rusa RiaNovosti. Disponibil pe site-ul Casei Albe de pe 21 martie, petitia trebuie sa ajunga la 100.000 de semnaturi în decurs de o luna, pentru ca administratia lui Obama sa fie obligat la un raspuns în conformitate cu normele americane. Textul „Alaska Back to Russia“ (Alaska înapoi la Rusia) încurajeaza organizarea unui referendum pentru desprinderea de SUA si o reîntoarcere la Rusia, prin datele istorice. Petitia informeaza despre calatoriile exploratorilor rusi în Alaska, care au început înca de acum 10.000 de ani, când bastinasii din Siberia traversau Strâmtoarea Bering. Documentul disponibil pe site-ul administratiei prezidentiale mentioneaza ca pâna în 1867 Alaska era colonie ruseasca, fiind ulterior vânduta Statelor Unite de catre tarul Alexandru al II-lea pentru suma de 7,2 milioane de dolari la acea vreme, echivalentul a 120 milioane de dolari în prezent.
Minte sanatoasa în corp sanatos. Clorul. Clorul sau chlorine, este unul dintre cele mai comune solutii de dezinfectare de uz casnic folosit pe scara larga in toata lumea impotriva microbilor, a bacteriilor din apa si in numeroase solutii dezinfectante. Clorul, este de fapt un gaz care sub presiune devine lichid, are multiple intrebuintari. Este pompat in piscine, in bazinele de apa cu eficienta impotriva microbilor din baie si bucatarie. ^n cantitati mici este si adaugat la apa potabila de la robinet. ^nsa, mai multe studii recente realizate in USA arata ca riscul la mai multe forme de cancer creste cu 93% in cazul persoanelor care consuma apa purificata cu clor, comparativ cu cei care nu consuma astfel de apa. Riscurile sunt valabile si pentru cei care inoata in bazine cu apa care contine clor si pentru cei care folosesc constant clorul in gospodarie, relateaza Yahoo. Probleme respiratorii ale copiilor ar putea fi provocate de clorul din piscine, este opinia unui raport al Universitatii din Bruxelles. Cauza o reprezinta capacitatea clorului de a modifica permeabilitatea mucoasei respiratorii si prin aceasta o predispozitie pentru infectii virale si implicit forme severe de bronsita, astm si alte afectiuni respiratorii. Cancerul de sân a fost si el asociat cu utilizarea clorului. Organiazatia Greenpeace a emis in acest sens un apel in care se arata ca mediul sufera din cauza consumului excesiv de clor, si arata o legatura directa intre clorine si derivate de clor si cancerul de sân. Studiile au dovedit ca cel putin 16 substante derivate din clor, folosite ca dezinfectant, sunt responsabile pentru aparitia cancerului de sân la cobaii de laborator. Clorul are capacitatea de a se depozita in celulele adipoase, ceea ce creste riscul mai ales in cazul femeilor de peste 40 de ani si cu precadere in cazul celor supraponderale. Cancerul de vezica urinara este un alt risc major pe care il implica utilizarea clorului pentru dezinfectare si in apa de baut. Jurnalul American de Epidemiologie sugereza ca cei care beau apa purificata cu clor au un risc sporit sa dezvolte cancer al vezicii urinare cu 35% precum si cei care inoata frecvent in piscine cu apa tratata cu clor au acest risc crescut cu 57%.
Textul saptamânii. ,,Nu v-a ajuns nici o ispita, care sa nu fi fost potrivita cu puterea omeneasca. Si Dumnezeu, care este credincios, nu va ingadui sa fiti ispititi peste puterile voastre; ci, impreuna cu ispita, a pregatit si mijlocul sa iesiti din ea, ca s-o puteti rabda”. 1 Corinteni 10,13
Petre Gheorghe