SEMNELE SFÂRȘITULUI MATEI 24
Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“
Semnele săptămânii 25 Aprilie 2013
China. Cutremur devastator. Ultimul bilanț oficial al victimelor a ajuns luni la 188 de morți, 25 de dispăruți și aproape 11.500 de răniți. După mai mult de 48 de ore de la producerea cutremurului cu mangnitudinea de 6,6 grade în provincia Sichuan, una dintre cele mai populate din China, unele localități sunt accesibile doar pe jos, drumurile fiind blocate de obstacole. Operațiunile de salvare în sud-vestul Chinei, o regiune lovită de un seism puternic sâmbătă, se intensificau luni, dar erau afectate de replici seismice și de un acces dificil în zonele sinistrate. Un grup de 198 de salvatori trimiși de Rusia erau așteptați luni pe aeroportul din Chengdu, a anunțat agenția provincială de seismologie, citată de agenția de presă China Nouă. Din capitala provinciei Sichuan, ei trebuiau să meargă imediat în zona afectată din apropierea orașului Ya’an. Salvatorii ruși se vor alătura miilor de militari, pompieri și polițiști mobilizați deja. Voluntari, fără mandat din partea autorităților, au venit din toată țara pentru a ajuta la deblocarea drumurilor. Peste 2.000 de replici seismice, cea mai puternică atingând magnitudinea de 5,4 grade, s-au succedat începând de sâmbătă dimineața, alimentând o adevărată psihoză în rândul unor supraviețuitori, îngrijorați de asemenea de aversele așteptate în regiune, care ar putea agrava condițiile. Aproximativ 17.000 de familii și-au pierdut locuințele în urma catastrofei, potrivit Biroului pentru Probleme Civile din Sichuan. Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a anunțat că este profund întristat de viețile pierdute și distrugerile cauzate de seism și replicile sale.
Canada atac terorist dejucat. Autoritățile canadiene au surprins doi teroriști care se pregăteau să comită un atentat terorist împotriva unui tren care circula între Toronto și New York. La rândul lor americanii au arestat în New York doi complici. Ei plănuiau să arunce în aer trenul de pasageri care face legătura între Toronto și New York, eventual când trecea peste un pod aproape de granițele dintre cele două țări. Cei doi Chiheb Esseghaier, un Tunisian de 30 de ani student PhD în Montreal și Raed Jaser, de 35, student în Toronto, au fost inculpați în mod oficial sub acuzația de terorism. Procurorii au spus că cei doi sunt membri al Ăaeda și acțiunea lor a fost inițiată din Iran, fără a se preciza dacă statul iranian sau o organizație particulară este la originea acestui complot. Este interesant de subliniat că cei care au avertizat autoritățile sunt responsabilii moscheelor frecventate de cei doi. De asemenea colegii lor îi descriu ca fiind studenți exemplari, cu note bune, care nu dădeau semne că pregăteau așa ceva. În fața tribunalului, Chiheb Esseghaier, a declarat că judecătorul nu are dreptul să îl acuze, el respectă numai legea coranului, codul penal canadian nu are nimic sfânt pentru el. Ceea ce este extrem de îngrijorător este faptul că tineri educați, inteligenți și aparent integrați, cu diplome universitare, sunt capabili de așa fapte criminale.
Tripoli. Atac terorist. În mod categoric Tripoli este un loc în care nu este bine să fii diplomat. După atacul împotriva ambasadei americane, atac în care și-a pierdut viața ambasadorul și 3 membri ai personalului de securitate, a fost rândul ambasadei franței să fie atacată. Marți în zorii zilei a explodat în fața ambasadei o mașină încărcată cu explozibil. Deoarece ambasada nu era încă deschisă, doar doi jandarmi au fost grav răniți, în schimb clădirea a fost grav avariată. Până în prezent nimeni nu a revendicat acest atentat. Aceasta dovedește că situația în Libia este extrem de tulbure și că nimeni nu știe exact cine conduce țara. Zeci de formații militare își împart teritoriul și fac ce le place.
Evaziuni fiscale. „Offshore-leaks”, istoria marilor evaziuni fiscale abia începe să fie povestită. Dar ar fi suprinzător dacă n-ar provoca prăbușirea multor miniștri și chiar a unor guverne. „Șmecheriile bogătașilor” și-a titrat Süddeutsche Zeitung articolul consacrat modalităților în care marii bogătași ai lumii își ascund averile de fisc. Acest articol e probabil, doar primul dintr-o serie întreagă care ar putea zgudui din temelii establishmentul financiar și politic al mai multor state. Cotidianul din München și un post de radio din nordul Germaniei sunt cei doi beneficiari din Republica Federală ai dezvăluirilor anonime, transmise presei din 46 de țări ale lumii, cu privire la evaziuni fiscale și metodele utilizate în vederea camuflării unor conturi și averi în varii paradisuri fiscale. Divulgările vizează nu mai puțin de 170 de țări și 130.000 de persoane, între care, printre cele germane, pe defunctul Gunter Sachs, între cele rusești pe oligarhul Mihail Fridman și în spațiul asiatic, pe fiica fostului dictator filipinez, Imee Marcos. Urmele evaziunilor duc în diverse paradisuri fiscale, precum insulele Virgine Britanice. Divulgările afectează nu numai numeroase bănci și personalități din lumea de afaceri, ci și politicieni, miniștri, demnitari și ar putea antrena demisii spectaculoase dacă nu și căderi de guverne. Potrivit informațiilor circulând în Germania, e posibil ca mari bănci precum Deutsche Bank, din Germania și UBS, din Elveția să le fi facilitat clienților lor accesul la firme fantomă din astfel de oaze fiscale. Și mai serioasă pare a fi situația pentru oricum puternic anemiatul guvern socialist francez. Grav zdruncinate de o afacere de mare corupție și evaziune la nivel înalt care a explodat recent, avându-l pe afiș pe fostul ministru al bugetului, Cahuzac, guvernul președintelui Hollande și întreaga stângă franceză se văd din nou țintuite la stâlpul infamiei. În urma divulgărilor actuale, s-a aflat că, împreună cu alți acționari, trezorierul campaniei electorale a lui Hollande, Jean-Jacăues Augier, și-a creat, în 2005, în oaza fiscală a insulelor Cayman, prin Holdingul său Financiar, Eurane, întreprinderea Internațional Bookstores, după cum relevă cotidianul parizian Le Monde. Trei ani mai târziu Augier și-a înființat o firmă în același paradis fiscal. Se cere precizat că acest „offshore leaks”, după cum li s-a spus dezvăluirilor de informații bancare, e un fenomen de-o amploare globală și de dimensiuni fără precedent. E vorba de cea mai mare divulgare de date confidențiale din istorie. Cu aceste dezvăluiri, se va putea face lumină într-o sumedenie de afaceri tenebroase nu doar de evaziune fiscală, ci și de spălare de bani murdari.
Gripa aviară noi evoluții. Pentru un necunoscător s-ar părea că gripa aviară este ceva care a trecut și nu mai există deloc, ceva despre care nu trebuie să ne mai îngrijorăm. Această părere este cu totul falsă, gripa aviară există și cunoaște evoluții din ce în ce mai îngrijorătoare. Recent în China se investighează posibilitatea apariției unei noi forme, care de această dată se transmite de la om la om. Autoritățile medicale au declarat că sunt pe cale să analizeze moartea a 17 persoane care au murit de gripa aviară și care se pare că s-au infectat de la o altă persoană și nu de la păsări. În mod sigur mii și mii de păsări au fost omorâte, iar mai multe piețe în care se vând păsări au fost închise ca să se evite propagarea epidemiei. Nu este încă clar dacă noul tip de virus H7N9 se transmite între oameni, însă Feng Zijian, directorul centrului de urgență medicală declara că autoritățile urmăresc cu atenție evoluția situației și că numărul îmbolnăvirilor, 82 până acum, este în continuă creștere.
Europa și criza economică. Economia spaniolă cunoaște un fenomen de depresiune de două până la trei ori mai pronunțat decât se estima. Departe de a marca îmbunătățirea sperată, se așteaptă ca economia să se contracte de la 1% la 1,5% anul acesta, estima ministrul economiei Luis de Guindos, într-un interviu cu Wall Street Journal, aceasta în ciuda estimărilor inițiale care mizau pe un deficit de numai 0,5%. Cât privește Comisia europeană, ea estimează că acest deficit va fi între 1,4% și 1,6%. Problema esențială este că bugetul țării a fost întocmit pe baza estimării unui deficit de 0.5% așa că orice depășire va produce efecte dramatice asupra economiei țării și așa în mare dificultate. Chiar și primul ministru Mariano Rajoy, a fost obligat să recunoască că această estimare a fost depășită de realitățile unei crize fără precedent. Nici celelalte țări europene nu stau mai bine. Franța care și-a făcut bugetul contând pe o creștere de 0,3%, estimează că va avea un deficit de 0,1%. La începutul anului președintele francez Francois Hollande, se arăta optimist declarând că în curând criza va fi depășită. Săptămâna trecută declara fără ezitare că nu are nici o idee când se va întâmpla aceasta. De asemenea șomajul a atins în Franța niveluri record 10,2% anul trecut, 11,2% în 2013 și se prevede 11,6% în 2014.
Alertă la bursa din New York. Nu este nici un secret că în era electronică piratajul conturilor de Email sau mai recent Twiter, poate avea efecte catastrofice. Dacă la nivel personal pot ieși la iveală tranzacții finaciare frauduloase, relații amoroase ilicite sau alte fapte reprobabile, la nivel economic se vorbește de spionaj industrial. Iată însă că această formă de piraterie poate avea și efecte mult mai grave. Săptămâna aceasta contul Twiter al agenției americane de presă Associated Press (AP) a fost piratat și a trimis un mesaj fals la peste 2 milioane de abonați. Acest mesaj spunea că a avut loc un atentat la Casa Albă și că președintele Barack Obama a fost rănit. Acest mesaj a produs un adevărat haos la bursele din toată lumea, și pierderi de peste 136,5 miliarde de dolari. Imediat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a intervenit declarând că este un fals, că nu a avut loc nici o explozie și că președintele este în plină formă. Acest pirataj a fost revendicat de către Armata Siriană Electronică, o organizație fidelă președintelui Bachar al Assad. Această organizație are deja la activul ei piratatea websiturilor unor organizații prestigioase cum ar fi Național Public Radio americană, de la BBC, de la CBS și de la Reuters News.
Franța o țară unde nu este bine să fii bogat. Vă mai aduceți aminte de legea 18? Pentru cei tineri care nu au avut ocazia să trăiască în România anilor Ceaușescu, orice persoană cu aparențe de bunăstare putea fi judecată și deposedată de bunurile sale. Dacă vecinii, rudele sau dușmanii aveau ceva cu tine, te reclamau la legea 18 și o echipă de experți îți examinau veniturile și modul de viață. Dacă dovedeau că cheltuiești mai mult decât câștigi însemna că ai venituri ilicite și te condamnau. Această lege nu era îndreptată numai împotriva vânzătorilor de legume sau carne, ci era o modalitate de a discredita pe cei bogați, pe opozanții politici, și de a-i deposeda de avere. Încă din timpul campaniei electorale noul președinte francez Francois Hollande, a promis că va impoza cu 75% pe cei care câștigă peste 1 milion pe an. Această lege a fost anulată de Consiliul Constituțional forul suprem care aprobă legile în Franța, dar președintele a spus că o va reformula și va insista până când îi va jumuli cum se cuvine pe cei bogați. Iată însă că în urma scandalului Jerome Cahuzac, ministrul care avea un cont bancar secret în străinătate cu bani nedeclarați, probabil mită de la companiile farmaceutice, sau contribuții ilegale la campanii electorale, președintele a ordonat ca toți miniștrii să-și declare patrimoniul. Se pregătește de asemenea o lege care va obliga pe înalții funcționari și pe oamenii politici, de la deputați la primari de comune să facă același lucru. Așadar de voie de nevoie miniștrii s-au executat și au declarat câte case sau apartamente au, vile de vacanță, tablouri și mobile de valoare, bijuterii și bani în bancă. S-au alăturat deși fără să fie obligați și alte personalități politice care au vrut să arate că sunt curați adică săraci. Acest exercițiu de exchibiționism are efecte perverse. Pentru cei săraci care au declarat o bicicletă, o barcă de cauciuc, un scaun moștenit de la bunica și 10.000 de euro datorii la bancă, s-a făcut remarca că nu sunt în stare să-și chivernisească averea personală; ce pot face pentru țară. Pentru cei bogați alte comentarii: uite în ce lux se huzuresc și noi murim de foame. Desigur că o eventuală lege are și alte implicații, aceste personalități au un soț sau soție care nu face politică dar care își va vedea averea expusă în public, ceea ce este contrar oricăror reguli ale democrației. Declarația la fisc face parte din documentele pe care statul are obligația să le țină secrete. Cu siguranță sunt țări în care declararea veniturilor nu este o problemă deoarece membri guvernului sunt de viță nobila și putred de bigați ca în Anglia, sau pentru că sunt săraci. Așa de exemplu în Pakistan o femeie care candidează la funcția de deputat nu a avut această problemă, ea poseda două paturi, 5 saltele și câteva cratiți, nimic care să creeze controverse.
Frații Tsarnaev plănuiau alte atentate la New York, după atacul din Boston. Cei doi au deturnat o mașină cu șofer cu tot, joia trecută, și intenționau să meargă la New York pentru a detona șapte dispozitive explozive. Potrivit Reuters, șoferul a reușit să scape într-o benzinărie, iar frații Tsarnaev au fost localizați de polițiști. Tamerlan Tsarnaev, în vârstă de 26 de ani, a murit în schimbul de focuri cu forțele de ordine, iar fratele său, Djokar, de 19 ani, este la spital. Trei persoane au murit și alte 260 au fost rănite în exploziile produse pe 15 aprilie, la maratonul din Boston. Între timp, tatăl fraților spus că el a planificat să călătorească în Statele Unite din Rusia, să-și îngroape fiul său mai mare, Tamerlan Tsarnaev. Tsarnaeva nu are de gând să însoțească fostul ei soț în timpul călătoriei sale. Un fapt care ar fi putut influența decizia Zubeidat Tsarnaeva de a nu călători cu fostul ei soț este un mandat de arestare restant în Massachusetts. Un mandat de arestare Zubeidat Tsarnaeva a fost emis la data de 25 octombrie. Tsarnaeva a fost arestată în luna iunie la un magazin Lord & Taylor, pentru suspiciunea de furt din magazine de rochii de femei în valoare de 1.624 dolari, potrivit Natick Departamentul de Poliție. Văduva lui Tamerlan Tsarnaev, de 24 de ani, Katherine Russell, are de asemenea, un cazier. În 2007, la scurt timp după absolvirea liceului, ea a fost arestată pentru furt de cinci obiecte în valoare de 67.00 dolari dintr-un Old Navy în Warwick, Rhode Island.
Minte sănătoasă în corp sănătos. Zâmbetul. Un zâmbet pe buze poate ajuta la o sănătate mai bună; este opinia cercetătorilor americani. Zâmbetul poate avea un efect pozitiv asupra organismului uman în mai multe feluri: contribuind la reducerea stresului și a ritmului cardiac. Un studiu recent sugera că numai un zâmbet sincer și din toată inima poate infleunța pozitiv organismul, pe când alte studii susțin că și atunci când oamenii zâmbesc doar formal, sau din politețe poate ajuta sănătății. În același timp, s-a observat că încruntarea are efecte negative asupra sănătății. „Poți influența sănătatea mintală prin expresia feței tale, fie că zâmbești mai mult sau te încrunți mai puțin”, a declarat Dr. Eric Finzi, unul dintre co-autorii unuia dintre studii. Un studiu publicat recent în revista Psychological Science arată că oamenii care zâmbesc după situații stresante pot reduce pulsul cardiac în comparație cu cei care au o expresie facială neutră. Un studiul la care au participat 170 de persoane sugerează că oamenii se recuperează mai bine după evenimente stresante dacă zâmbesc, afirmă Dr. Sarah Pressman, profesor de psichologie la University of California, Irvine. Ea spune că atunci când zâmbim mușchii implicați într-un zâmbet trimit mesaje creierului, transmițând sentimentul de siguranță și traducându-se într-un ritm cardiac mai mic și un nivel scăzut al stresului. Specialiștii cercetează acum modul în care zâmbetul afectează hormonii de stres precum cortizolul, dar și hormonul încrederii, oxitocina.
Proverbe 15:13: O inimă veselă înseninează fața; dar când inima este tristă, duhul este mâhnit.
Proverbe 15:30 O privire voioasă înveselește inima și veștile bune dau sănătate oaselor.
Proverbe 17:22 O inimă veselă este un bun leac, dar un duh mâhnit usucă oasele.
Textul săptămânii. „Cel ce va birui, va moșteni aceste lucruri. Eu voi fi Dumnezeul lui, și el va fi fiul Meu“. Apocalipsa 21,7
Petre șI Paul Gheorghe