Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”
Semnele saptamanii 12 Mai 2011
Ce inseamna sa fii crestin in Orient.partea a II-a Saptamana trecuta, Egiptul a fost un loc foarte periculos pentru crestini. Cairo capitala tarii si orasul Alexandria, au fost teatrul unor atacuri inversunate ale musulmanilor salafisti, care au atacat biserici crestine copte. Ei au incendiat doua biserici copte si au atacat in mod violent pe membri lor. Agentiile de presa mentioneaza ca in aceste confruntari au murit 12 persoane si au fost ranite peste 230. Muslmanii salafisti ii acuza pe copti ca tin prizoniere femei care vor sa se converteasca la islam. Religia copta este una din cele mai vechi religii crestine si isi are originea in evanghelizarea lui Marcu, unul din cei 12 ucenici. Conducerea acestei religii se afla la Alexandria in biserica Sfantul Takia. Religia copta s-a despartit de celelalte religii crestine in secolul V. Ei se declara urmasii religiei intemeiate de eunucul etiopean care a fost botezat de Filip pe drumul care duce la Gaza. Ei venereaza pe Sfantul Takia, despre care spun ca a fost singura fiinta umana care a avut aripi. In ciuda vechimii religiei lor, coptii reprezinta numai 9% din cei 80 de milioane de egipteni. In noaptea de anul nou biserica copta din Alexandria a fost teatrul unui atentat cu bomba care a omorat 23 de persoane.
Fenomene climaterice deosebite. In aceasta primavara au loc fenomene climaterice care afecteaza mai toate zonele geografice. In Nord America au loc inundatii cu totul iesite din comun. In Canada in provinciile Quebec si Manitoba, mii de hectare au fost inundate, armata a fost chemata sa salveze victimele inundatiilor. In sudul Statelor Unite fluviul Mississipi a atins nivele record si a inundat peste 3 milioane de acri. Statele Tennessee, Arkansas si Mississippi, sunt cele mai afectate. Pe de alta parte nord-estul Chinei este devastat de o seceta cumplita; peste 1,7 milioane de hectare de teren agricol sunt serios afectate de lipsa precipitatiilor. Una din cele mai afectate regiuni este provincia Heilongjiang, considerata granarul Chinei. Anul trecut aceasta provincie a produs peste 100 milioane de tone de grau, adica 10% din productia nationala. Raurile si lacurile au nivele extrem de scazute. Cu aceeasi situatie este confruntata si Franta, unde au inceput deja sa se aplice restrictii la consumul de apa.
Interdictii si libertati. Nu demult relatam despre o scoala din Chicago, care interzice copiilor sa vina cu mancare de acasa ca sa-i invete cum sa manance sanatos la cantina scolii (unde bineinteles trebuie sa plateasca), deci copiii au doua alternative: platesc ca sa manance la cantina, sau rabda de foame pe gratis, de fapt ar mai avea si o a treia, sa faca contrabanda cu mancare. Dar iata ca un studiu al regulamentelor scolare arata ca aceasta situatie nu este izolata, si alte scoli au interdictii tot atat de ciudate. Scolile din New York au interzis vanzarea de dulciuri facute in casa, care erau sursa de venituri pentru comitetele de parinti, aceasta in efortul de a promova alimentatia sanatoasa si de a reduce consumul de zahar. Baltic High School in South Dakota, a interzis o bratara din plastic care era distribuita pentru a promova lupta impotriva cancerului de san, deoarece desigur avea referinte la san. De remarcat ca parintii nu se plansesera de aceasta. Smith Cotton High School in Missouri, a avut alta problema, elevii au inceput sa vina la scoala cu bluze a caror inscriptie facea referire la darwinism, parintii s-au plans si ca sa rezolve problema, scoala ,,a cumparat” de la elevi toate aceste bluze, pentru care au cheltuit 700 de dolari. O scoala in Scotia a interzis felicitarile de Father’s Day (ziua tatalui) deoarece nu a vrut sa intristeze pe elevii care nu au tata. In schimb felicitarile de ziua mamei sunt acceptate. In multe scoli din Anglia, au fost interzise in scoli dictionarele, deoarece copiii erau tentati sa se uite la explicatia si eventual ilustratia unor cuvinte nepotrivite pentru varsta lor. In altele li s-a cerut profesorilor sa renunte a folosi culoarea rosie cand corecteaza lucrarile elevilor, deoarece rosul ii va stresa. Poate ar fi fost mai intelept sa-i sfatuiasca pe elevi sa invete mai mult ca sa nu aiba profesorii nevoie sa faca corecturi. In Denver Colorado, scolile au decis sa interzica orice steag, inclusiv cel american, pentru a nu suscita discutii cu emigrantii si a incita la discursuri si atitudini nationaliste. Lista acestor ciudatenii poate continua, dar nu pot sa nu ma gandesc la faptul ca poate inconstient dar eficient societatea educa tanara generatie sa fie obisnuita cu interdictiile, chiar daca sunt discutabile. In acest fel, odata educati, ei pot fi mult mai usor convinsi sa urmeze deciziile.
Picnic la iarba verde. Asa era descrierea ,,evenimentului” care a avut loc saptamana trecuta in Ottawa capitala Canadei. Pe peluzele parcului Quen Park, sediul parlamentului federal, peste 25.000 de participanti si-au petrecut ziua mancand, band si mai ales fumand marihuana. Dupa ce au defilat prin centrul orasului, acesti manifestanti entuziasti, s-au instalat pe peluzele celui mai faimos parc din Canada, si si-au exprimat in mod practic suportul fata de legalizarea consumului de droguri. Desigur in ocazii ca acestea se invoca faptul ca anumite categorii de bolnavi ar beneficia de pe urma fumatului marihuanei, dar este greu de crezut ca starea sanatatii populatiei in Canada este asa de proasta ca milioane au nevoie de marihuana. Ziarul care publica stirea insotita de fotografii, insera declaratia unui elev de 15 ani care era foarte interesat de aceasta legalizare. De fapt la 15 ani el nu avea voie sa bea sau sa fumeze tabac, deci ma intrebam care era treaba lui, si mai ales care era interesul reporterului sa il intervieveze tocmai pe el.
Informare sau dezinformare. Imi citeam linistit ziarul de dimineata in metro in drum spre birou, cand privirea mi-a fost atrasa de un titlu extrem de vizibil. Pe un sfert de pagina era in prim plan fotografia a diferite feluri de nuci si alune, sub ele un titlu de o schioapa: ,,Nucile te ajuta sa slabesti”. Putin mai jos pe pagina, cu litere mult mai mici, un subtitlu care spunea ca ziarul Universitatii Harvard, prezinta un raport care arata ca daca mananci nuci de doua ori pe zi la micul dejun, poti evita sa iei in greutate. Mai departe in articol se arata ca de fapt studiile au aratat ca nucile sunt foarte sanatoase (multumesc de stire, o stiam de mult) si ca ele contin multe substante nutritive, grasimi (din cele bune) si sunt hranitoare. Am citit inca odata sa vad de unde vine concluzia cu pierdutul in greutate, sau macar cu evitarea ingrasarii, si tot nu am gasit paragraful. Desigur ca faptele stiintifice sunt incontestabile, nucile sunt un aliment sanatos, hranitor, care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra, cu conditia sa nu ai alergie la ele. Problema este insa in alta parte, ca prea adesea granitele dintre informare si dezinformare este foarte greu de marcat si sunt convins ca multi dintre cei care au citit peste umarul vecinului titlul articolului au plecat acasa cu concluzia ca vor face cura de slabire cu nuci. Daca in ce priveste sanatatea nu este un pericol prea grav, nu tot asa este cu spiritualitatea; prea adesea multimi intregi sunt entuziasmate si mobilizate de teorii si opinii care nu au fundament solid, si mai ales Biblic. Deci inainte de trage o concluzie, sa cercetam putin si sa vedem daca intr-adevar afirmatiile entuziaste au o baza serioasa.
Afganistan dupa moartea lui Bin Laden. Imediat ce s-a anuntat ca Bin Laden a fost ucis in Pakistan, presedintele Afganistanului Hamid Karzai, s-a grabit sa afirme ca americanii nu au ce cauta in Afganistan. Uite ca inamicul era in Pakistan. Ca raspuns la aceste declaratii, talibanul si-a inceput Campania de primavara cu atacuri si atentate pe toata linia, obiectivul lor declarat este sa cucereasca Kandaharul. Desigur ca aceste atacuri au fost pregatite cu mult inainte, si nu sunt rezultatul asasinarii lui Bin Laden, dar totusi ele dovedesc ca talibanul nu este in nici un caz o forta de neglijat. De fapt insasi administratia americana este divizata cu privire la viitorul prezentei lor in Afganistan. Doi senatori cu mare influenta, John Kerry, democrat din Massachusetts, si Richard G. Lugar, republican din Indiana, suporta retragerea treptata din Afganistan, ceea ce in cele din urma va da loc la revitalizarea Talibanului.
Obama. Sistemul de imigratie. Presedintele american Barack Obama, a cerut o reforma ampla a sistemului american de imigratie. In Texas, Obama a sustinut gasirea unei cai pentru obtinerea statutului legal de catre imigrantii ilegali, precum si sanctionarea celor care angajeaza imigranti ilegali. Circa 11 milioane de imigranti ilegali, majoritatea hispanici, locuiesc in SUA. Presedintele a subliniat ca a rasapuns apelurilor conservatorilor de a spori securitatea la granite si de a spori deportarile de imigranti ilegali. El a cerut Congresului sa reformeze sistemul imigratiei intr-un mod care sa incurajeze imigrantii motivati si calificati sa fie parte a societatii americane, descurajand, in acelasi timp, economia ce profita de pe urma imigrantilor ilegali. Intr-un moment in care toata lumea se concentreaza pe economie, Obama a spus ca reforma din imigratie este un imperativ economic.
Violente antiimigranti la Atena. Cateva sute de persoane, inclusiv neonazisti, au atacat marti seara zeci de imigranti intr-un cartier muncitoresc al Atenei, dupa ce strainii au fost socotiti vinovati pentru o crima petrecuta in cursul zilei, potrivit politiei. Fortele de ordine au fost desfasurate in cartierul Patission si au folosit gazele lacrimogene pentru a-i tine la distanta pe protestatari, de o cladire in care se adapostisera imigranti dupa ce au izbucnit violentele. 25 de persoane au fost retinute. Revoltele au fost generate de uciderea unui barbat in varsta de 44 de ani, in timp ce acesta se pregatea sa-si duca sotia insarcinata la maternitate. Barbatul a fost injunghiat de trei indivizi, pe care martorii oculari i-au descris drept imigranti, in momentul in care se pregatea sa intre in masina. Mobilul crimei ar fi fost furtul camerei video pe care o avea, potrivit politiei. Manifestantii au strigat marti seara pe strazile Atenei ,,Strainii afara!”, dupa ce anterior i-au atacat pe imigranti si au vandalizat cel putin un magazin detinut de straini.
Rebelii actioneaza la Tripoli. Opozitia libiana a declarat marti ca rebeli actioneaza in prezent la Tripoli, capitala tarii, dupa raidurile NATO asupra orasului. Potrivit site-ului de opozitie, martori au declarat ca pe unele scoli din Tripoli au fost inaltate drapele ale rebelilor, iar proteste au avut loc in centrul comercial Gomaa si in alte cartiere din Tripoli. Desi o mare parte a capitalei se afla in continuare sub controlul lui Muammar Gaddafi, exista din ce in ce mai multe informatii ca rebelii actioneaza la Tripoli, ceea ce inseamna ca opozitia ar putea castiga teren in campania impotriva liderului libian. Potrivit postului arab de televiziune Al Jazeera, rebelii au revendicat o victorie la 40 de km in afara orasului din estul tarii Ajdabiya, aflat sub controlul opozitiei de mai multe saptamani. De asemenea, ei ar fi impins trupele loiale lui Gaddafi din mai multe zone de la marginea Misratei, oras aflat sub asediu.
Sanctiunile UE vizand 13 oficiali sirieni.Uniunea Europeana a publicat marti o lista cu 13 oficiali sirieni vizati de sanctiuni pentru inabusirea violenta a protestelor din tara araba. Presedintele Bashar al-Asad nu este inclus pe aceasta lista, insa unul dintre fratii sai, da, relateaza DPA. Maher al-Assad, care comanda o divizie a armatei siriene, a fost principalul responsabil pentru violentele vizand manifestantii. Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a avertizat luni seara ca blocul va lua in considerare extinderea masurilor restrictive, inclusiv vizand cel mai inalt nivel de conducere, daca violentele din Siria nu inceteaza. Printre cei vizati de prima runda de sanctiuni se numara ministrul de interne Mohammad Ibrahim Al-Shaar, inalti oficiali din serviciile de informatii si de securitate politica din tara si membri ai militiei Shabiha.
Afganistan. Talibanii au atacat un post de politiei. Sute de rebeli au atacat in nord-estul Afganistanului un sediu de politie. Potrivit autoritatilor locale, aproximativ 400 de luptatori talibani au luat cu asalt un post de control al politiei din apropierea orasului Parun, capitala provinciei cu acelasi nume. Intre timp autoritatile locale au cerut ajutorul armatei afgane si a trupelor ISAF sub comanda NATO. In aceasta provincie afgana situata la granita cu Pakistanul, se afla doar izolat unitati ale armatei afgane sau ale NATO. Talibanii islamisti si alti extremisti controleaza in mare parte regiunea. La sfarsitul saptamanii trecute, talibanii au atacat o cladire guvernamentala din orasul Kandahar, aflat in sudul tarii. In timpul schimburilor de focuri au fost ucisi cel putin 23 de luptatori talibani.
Libia. Responsabila ONU pentru asistenta, Valerie Amos, a cerut o pauza in ostilitatile din Libia, din cauza crizei umanitare. Amos a spus Consiliului de Securitate ca Misrata, singurul oras rebel din vestul Libiei, se confrunta cu penurie de alimente si lipsa apei potabile. Circa 750.000 de persoane au fugit din Libia de la declansarea revoltelor. Misrata este asediata de trupele lui Gaddafi de doua luni. ONU a cerut tuturor vapoarelor pe ruta Mediterana sa fie pregatite sa ofere asistenta vaselor cu imigranti din Libia ce se indreapta spre Europa. Cel putin trei ambarcatiuni sunt date disparute in Mediterana. Amos a cerut Consiliului sa se asigure ca toate partile respecta legile internationale si a subliniat ca folosirea bombelor cu submunitii, a minelor de apa si sol, precum si raidurile aeriene ignora total viata civililor.
Egipt. Condamnari. Fostul ministru egiptean al Turismului, Soheir Garranah, a fost condamnat la cinci ani inchisoare pentru coruptie. Un tribunal din Cairo a decis ca fostul ministru a vandut sub pret terenuri apartinand statului, unor oameni de afaceri apropiati. Bugetul de stat a fost astfel prejudiciat cu mai bine de 35 de milioane de euro. Garranah este cel de-al doilea ministru al fostului presedinte Hosni Mubarak, alungat de la putere in luna februarie, care a fost condamnat la o pedeapsa cu inchisoarea. Saptamana trecuta, fostul ministru de Interne, Habib el Adli a fost condamnat la 12 ani inchisoare pentru delapidarea unor fonduri publice. Anchetati in stare de arest sunt de asemenea fostul presedinte Mubarak insusi, precum si fiii sai Alaa si Gamal.
SUA. Dreptul pentru raiduri in strainatate. Statele Unite isi rezerva dreptul de a desfasura raiduri in strainatate, chiar daca autoritatile pakistaneze spun ca astfel de operatiuni sunt ilegale, a declarat luni un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, Mark Toner. Ori de cate ori avem informatii despre cineva care este responsabil pentru moartea a mii de americani si nu numai, vom lua masuri si vom considera ca este dreptul nostru sa o facem, a spus Toner intr-o conferinta de presa. Anterior, premierul pakistanez Yousuf Raza Gilani a declarat in Parlament ca raidul american in care a fost ucis Osama ben Laden reprezinta o incalcare a suveranitatii tarii.
Plagi moderne. Am stat pe ganduri cum sa intitulez acest articol, si pana la urma am optat pentru acest titlu, de fapt este vorba de plosnite care si-au facut aparitia in forta in multe dintre metropolele nord americane. In ciuda progreselor stiintei moderne, marile aglomeratii citadine sunt prada acestor paraziti: paduchi de cap, plosnite si altele se simt ca acasa in cartierele sarace din New York, Toronto sau Vancouver. Si mai grav, un studiu recent a aratat ca bolnavii provenind din centrul orasului Vancouver, erau parazitati de plosnite, care erau purtatoarele de microbi rezistenti la antibiotice. Dr Marc Romney a gasit la un numar de bolnavi bacterii rezistente la meticilina si vancomicina. Aceste bacterii odata ce infecteaza bolnavii sunt extrem de greu de tratat si ii pot pune in pericol viata. Intr-adevar nu s-a demonstrat pana acum ca aceste plosnite sunt capabile sa transmita aceste infectii la oamenii pe care ii viziteaza, dar nu este exclus ca aceasta sa se intample.
Criminalul nazist John Demianiuk condamnat. In varsta de 91 de ani, John Demianiuk, acuzat de moartea a aproape 28.000 de evrei in lagarul de exterminare de la Sobibor, a fost condamnat de Tribunalul de la Land, de la München, la 5 ani de inchisoare. De origine ucrainiana, Demianiuk a supravietuit colectivizarii staliniste, oferindu-si apoi colaborarea Wehrmachtului. In aceasta calitate, el a ajuns la Sobibor, lagar de exterminare nazist. Dupa razboi, John Demianiuk a emigrat in Statele Unite ale Americii.
Spania. Cutremur. Un cutremur de 4,5 urmat de altul de 5,1 s-a produs miercuri dupa-amiaza in sud-estul Spaniei, afectand cel mai grav orasul Lorca, din regiunea Murcia. Bilantul cutremurului a fost de opt morti si doi raniti grav.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Odihna de noapte. Un nou studiu condus de cercetatorii de la Northwestern University School of Medicine din Chicago, arata ca persoanele care au obiceiul sa mearga la culcare dupa miezul noptii, au sanse mai ridicate sa devina obezi comparativ cu cei care se culca de obicei inainte de miezul noptii. De asemenea, persoanele care se duc la odihna in orele diminetii, dorm in medie cu o ora mai putin decat restul populatiei. Cercetatorii explica ca organismul uman are un ceas intern bazat pe 24 de ore, un ciclu de lumina si intuneric numit ritmul Circadian. Orice dereglare in acest ciclu produce modificari hormonale in organism, care afecteaza negativ sanatatea. In plus, s-a observat ca persoanele care dorm mai putin, consuma in medie 248 mai multe calori pe zi fata de cei care dorm un numar de 6 sau mai multe ore pe noapte.
Textul saptamanii. ,,Eu ma culc si adorm in pace, caci numai Tu Doamne, imi dai liniste deplina in locuinta mea”. Psalmul 4,8
Petre si Paul Gheorghe