SEMNELE SFÂRȘITULUI MATEI 24
Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“
Semnele săptămânii 13 Iunie 2013
Mali normalizarea situației politice întârzie. După debarcarea și înaintarea triumfală a trupelor franceze în Mali, atunci când se pune problema normalizării vieții politice, a retragerii, francezilor și instaurării unei ordini democratice în nordul țării, situația este departe de se clarifica. Este adevărat că islamiștii au fugit în deșert fără mare opoziție, numai că rebelii tuaregi care sunt o populație nomadă din nordul țării au revendicări importante pe care guvernul de la Bamako nu este dispus să le accepte. Pierre Buyoya, șeful forței africane încearcă să salveze aparențele și să se arate optimist, dar realitatea este că întregul context politic și social este extrem de complicat și nu se poate aștepta să se normalizeze curând. Diversele formațiuni rebele, MNLA și HCUA, refuză să accepte prezența trupelor guvernamentale în zonele pe care le controlează, ceea ce face pregătirea alegerilor prezidențiale programate pentru sfârșitul lunii iulie, problematică. În prezent negocierile au loc în Ouagadougou, capitala lui Burchina Faso.
Grecia. O nouă etapă a fost depășită. Pentru prima dată într-o democrație constituțională, guvernul grec a închis în mod brutal canalul de televiziune publică ERT. Marți dimineața guvernul a anunțat că va închide toate posturile de radio și TV publice deoarece așa cum s-a exprimat purtătorul oficial de cuvânt al guvernului nu mai are bani să finanțeze un serviciu care costă scump, plin de persoane leneșe și neproductive. Puțin înainte de miezul nopții în ciuda jurnaliștilor care transmiteau non stop, guvernul a oprit releul central care transmitea, așa că în întreaga țară ecranele televizoarelor au devenit negre pe canalele unde transmiteau posturile publice. Cei 2.600 de salariați au ocupat localurile stației de TV și organizează manifestații la care s-au adăugat mulțime de cetățeni. Sindicatele au chemat la grevă generală pentru ziua de joi. Nu este prima dată când primul ministru conservator Antonis Samaras, s-a arătat autoritar, în ultimele luni el a împiedicat desfășurarea de greve. De această dată situația este mai complicată deoarece această măsură a fost decisă de partidul său, dar nu a fost votată de parlament și nu este susținută de Pasok și Dima, celelalte două partide care fac parte din coaliție. Într-un cuvânt situația este extrem de dificilă și poate degenera într-o criză politică extrem de periculoasă.
Guvernul turc nu mai „tolerează” protestele. Poliția a preluat controlul asupra Pieței Taksim, după ce premierul a avertizat că guvernul „nu mai dă dovadă de toleranță”. Forțele de ordine au dispersat în forță manifestanții din Piața Taksim din Istanbul folosind tunuri cu apă, gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc contra manifestanților, majoritatea tinerilor din piață refugiindu-se în Parcul Gezi din apropiere. Unii dintre activiști au aruncat cu cocktailuri Molotov și pietre în polițiști, potrivit BBC. Premierul Recep Erdogan a luat apărarea acțiunii în forță a polițiștilor, spunând că mișcarea ecologistă, de la care au pornit protestele inițiale, pentru apărarea Parcului Gezi, a fost deviată de la scopul său de anumite persoane care vor să facă rău Turciei. Într-un discurs în fața deputaților partidului său, întrerupt de mai multe ori de aplauze, Erdogan a întrebat: „Ce se așteptau protestatarii? Ca noi să îngenunchem în fața lor?”. „Îi invit pe demonstranți să se retragă din parc și le cer asta ca prim-ministru. Îmi pare rău, dar parcul este pentru plimbare, nu pentru a fi ocupat”, a spus el. Zeci de polițiști au intrat în parc, pentru scurt timp, dar apoi au revenit în Piața Taksim, unde au avut loc ciocniri cu sutele de oameni din zonă. Poliția a înlocuit bannerele protestatarilor de pe o clădire din piața centrală cu drapele naționale și un portret al fondatorului statului turc modern, Kemal Ataturk.
Rusia a trimis cel puțin 12 nave militare în largul Siriei, în apropierea bazei navale ruse de la Tartus. Operațiunea se vrea a fi un semnal adresat Occidentului și Israelului de a nu interveni în conflictul sirian. Agenția oficială siriană SANA a anunțat că ultimele cinci nave din cele 12 au trecut joi prin Canalul Suez, intrând în Marea Mediterană. Forțele Navale ruse au comunicat că este prima dată în ultimele decenii când nave militare ruse sunt trimise din Oceanul Pacific în Marea Mediterană. Surse citate de New York Times au dezvăluit că Rusia a trimis Siriei rachete navale de croazieră de tip Iahont, pe care regimul Bashar al-Assad le-ar putea utiliza în cazul în care Statele Unite, sau alte țări occidentale ar interveni. „Este vorba de o demonstrație de forță. Rușii vor să demonstreze că sunt determinați să își protejeze interesele strategice”, afirmă un oficial din cadrul Pentagonului. Rusia deține, din 1971, o bază navală în portul sirian Tartus. Este vorba de ultima bază militară pe care Rusia o are în afara spațiului fostei Uniuni Sovietice. Baza de la Tartus, unde există încă personal militar rus, are rolul de intreținere, în caz de necesitate, a navelor militare ruse din Marea Mediterană, care nu ar mai fi nevoite să traverseze Strâmtoarea Bosfor pentru a ajunge în Marea Neagră și în Rusia.
Paris. Muzeul Luvru, închis din cauza hoților de buzunare. La sfârșitul lunii aprilie, Muzeul Luvru a fost închis timp de o zi din cauza unei greve spontane a agenților de supraveghere care protestau împotriva înmulțirii hoților de buzunare care fură și îi agresează atât pe ei, cât și pe vizitatori. Sindicatele au menționat „agresiuni, scuiparea unor angajați, amenințări, lovituri și insulte din partea hoților organizați în bande, adesea minori, care fură de la vizitatori și pe care nu-i oprește nimic”. Acești hoți sunt, potrivit agenților, în majoritate minori proveniți din Europa de Est, care intră gratuit în muzeul care asigură intrare liberă persoanelor sub 25 de ani. După întărirea securității în muzeu, prefectul poliției din Paris și conducerea Muzeului Luvru au anunțat o scădere cu 75% a numărului de plângeri referitoare la hoții de buzunare. Numărul de plângeri referitoare la furturi în incinta muzeului a scăzut de la o medie de 120 pe lună înainte de greva agenților de supraveghere ai Luvrului, la circa 30 în luna mai, adică o scădere cu 75%, au anunțat prefectul poliției, Bernard Boucault, și administratorul general al muzeului, Herve Barbaret, într-o întâlnire cu polițiștii și gardienii de la obiectivul turistic. „Polițiștii în uniformă prezenți în piramidă și pe esplanadă dau încredere turiștilor și au, în același timp, capacitatea de a interveni”, a explicat Boucault.
Franța, prima căsătorie gay. La o lună după votarea legii, a avut loc în orașul francez Montpellier, prima căsătorie a unui cuplu homosexual. Doi bărbați, Vincent Autin și Bruno Boileau, în vârstă de 40 și 30 de ani care trăiesc împreună de peste 7 ani au devenit în mod oficial prima familie de homosexuali din Franța. La acest eveniment au participat peste 500 de persoane printre care 234 de reporteri și Najat Vallaud-Belkacem, ministra drepturilor femeilor. Reporteri din toată lumea au venit să imortalizeze acest eveniment „memorabil”. Autoritățile au luat măsuri de protecție speciale, dar până la urmă totul a decurs în liniște, doar câteva huiduieli și ceva fum. Poliția a efectuat doar o singură arestare.
Despre responsabilitate. De câte ori vizitezi o pagină internet, chiar și cele mai serioase ziare și reviste, ești îmbiat să te înscrii pe Facebook, să te destăinui ce faci, unde ești, să dai detalii despre viața ta. Ultima ediție a hotmail este de asemenea „poluată” cu asemenea îndemnuri, este plină de tot felul de întrebări indiscrete. A devenit evident pentru toți cei care fac orice fel de busines că reclama pe aceste medii sociale este cel mai puternic instrument publicitar. Însă pe cât este de eficient ca mijloc publicitar poate fi și un mijloc de denigrare a unei persoane, pentru unul ca mine care nu a vizitat niciodată facebook acest pericol este minim, pentru cei care îl folosesc ar fi o soluție să se deconecteze, dar se pare că sunt dependenți și nu o pot face. Așa se face că recent în orașul italian Novara, o fată de 14 ani Carolina Picchio, s-a sinucis deoarece prietenii au vizionat pe Facebook un filmuleț în care ea apărea beată în baia unei locuințe unde avea loc petrecerea. Ca urmare asociația părinților italieni a depus plângere împotriva lui Facebook, deoarece au permis fetei de 14 ani să-și deschidă abonament la Facebook și că nu a scos destul de repede filmul de pe site. Deci să recapitulăm: o fată de 14 ani are un prieten (termenul boyfriend se traduce mai sigur prin amant), se duce la o petrecere unde se îmbată, alți prieteni 15 la 17 ani participanți la aceeași petrecere o filmează și publică filmul pe Facebook. Deprimată de ironia prietenilor, Carolina Picchio, se sinucide și de vină este Facebook. Părinții fetei care nu aveau habar ce face ea la miez de noapte, proprietarii casei unde tinerii beau, părinții prietenilor care au filmat-o, nu au nici o responsabilitate, ci doar Facebook. În mod definitiv și irevocabil lumea s-a întors pe dos. Nu numai că acești părinți nu se simt cu nimic vinovați, ba mai și dau în judecată situl și desigur așteaptă să fie „despăgubiți” pentru dezinteresul lor.
Femen mereu la luptă cu pieptul gol. Continuând șirul de acțiuni provocatoare, trei membre ale grupului Femen, două franceze: Pauline Hillier și Marguerite Stern, și o nemțoaică Josephine Markmann, au manifestat pe 29 mai în orașul Tunis în maniera lor caracteristică, adică cu pieptul dezgolit, expunând slogane insultătoare desenate pe pielea lor. Numai că spre deosebire de alte țări, în Tunisia o țară musulmană, poliția a fost extrem de operativă, le-a arestat, maltratat un pic și adus în fața unui tribunal care le-a judecat fără ezitare și condamnat, la 4 luni de închisoare pentru atentat la pudoarea publică. Gestul celor trei occidentale era un protest pentru arestarea unei alte militante, de această dată tunisiana Amina Sboul care se renumise singură Amina Tyler. În vârstă de 18 ani ea a fost arestată pe 19 mai în orașul sfânt pentru musulmani, Kairouan, în timp ce atârna pe zidurile unei moschee o banderolă cu lozinci feministe. Poliția a arestat-o înainte de a putea să se dezbrace. Este o caracteristică generală a acestor militante faptul că peste tot pe unde manifestă își expun sânii și au scris pe corp lozinci extrem de injurioase la dresa bisericii. Altfel ele nu au mare lucru ca revendicări sociale politice sau de altă natură, nu au un partid propriuzis sau un obiectiv poltic, ci vor doar să creeze dezordine și sunt sigure că astfel vor apare a doua zi pe prima pagină a tuturor ziarelor.
Germania. Cum îi privesc germanii pe musulmani. Conform unui recent studiu, pentru majoritatea germanilor, deschiderea față de celelalte religii e importantă. Rețineri serioase există, în continuare, față de islam. ,,Islamul aparține, între timp, și Germaniei”. O afirmație pentru care fostul președinte federal Christian Wulff a cules, în 2010, atât laude cât și critici. Jumătate din populația Germaniei crede că religia islamică nu se potrivește lumii occidentale. Cel puțin așa reiese dintr-un nou studiu al fundației Bertelsmann, ale cărui rezultate au fost prezentate. Analiza privind importanța religiei și a valorilor tradiționale a fost efectuată în Germania și în alte douăsprezece țări, pe un eșantion reprezentativ de 14.000 de persoane. 85% din germanii chestionați sunt pentru toleranță și deschidere față de alte religii. În timp ce majoritatea cultelor sunt văzute ca un aport spiritual prețios la viața societății, peste jumătate dintre respondenți consideră islamul o amenințare. În opinia profesorului Detlef Pollack, sociolog și co-autor al studiului, reținerile germanilor față de musulmani sunt generate de lipsa contactelor mai strânse între membri celor două comunități religioase. Germanii din estul țării se simt mult mai amenințați de islam comparativ cu conaționalii lor din partea de vest deși, în noile landuri federale, trăiesc numai 2% din musulmanii înregistrați pe teritoriul Germaniei. Iudaismul, budismul și hinduismul sunt mult mai bine văzute decât islamul, cu toate că germanii au și mai puține contacte directe cu reprezentanții acestor trei comunități decât cu musulmanii. Printre altele, vinovată de această situație este presa, susține Detlef Pollack: ,,Budismul și hinduismul sunt prezentate ca niște religii pașnice, pe când imaginea islamului este dominată de fanatism și agresivitate”. De aceeași părere este și președintele Consiliului Central al Musulmanilor din Germania, Aiman Mazyek: ,,Deseori, presa prezintă o imagine distorsionată a lumii musulmane”. Jurnaliștii se grăbesc să indice grupări extremiste. Adesea, în relatările lor, nu se face diferența între religie și extremism. De exemplu, referindu-se la autorii atentatelor de la Boston, presa a vorbit despre o ,,rețea islamică”. O bună ocazie pentru musulmani de a-și face autocritica, este de părere Mazyek: Acum musulmanii ar trebui să-și suflece mânecile, să-și sporească aportul în societate și să demonstreze că sunt pentru țara în care trăiesc. De ani de zile, clasa politică și clericii luptă pentru consolidarea dialogului între comunitățile religioase. Dar nu numai germanii îi consideră o amenințare pe musulmani. Conform studiului fundației Bertelsmann, nici israelienii (76%), spaniolii (60%), elvețienii (50%) sau americanii (42%) nu-i văd cu ochi buni. Imaginea islamului s-a dovedit a fi ceva mai bună în Franța, Marea Britanie și Olanda. În opinia lui Detlef Pollack, rezultatele înregistrate în aceste țări se datorează gradului de educație mai înalt al membrilor comunității musulmane comparativ cu cei care trăiesc în Germania. Autorii studiului au ajuns, totuși, și la câteva concluzii plăcute. Astfel, majoritatea creștinilor (aproape 90%), a musulmanilor (80%) și a ateilor (80%) din Germania consideră că democrația este cea mai bună formă de guvernare și susține statul laic.
Minte sănătoasă în corp sănătos. Uleiurile vegetale și cancerul de prostată. Bărbații cu cancer de prostată în stadiu ne-avansat, își pot prelungi viața dacă consumă o dietă bogată în nuci, uleiuri vegetale, semințe, și avocado; este opinia cercetătoriilor americani. Analiza lor a 4.577 de persoane a arătat că cei care au raportat consumul de grăsimi vegetale au avut șanse mai puține de a dezvolta tumori care pot provoaca moartea, sau chiar decesul din alte cauze în comparație cu persoanele cu o dietă bogată în grăsimi animale și carbohidrați. Studiul publicat recent în revista medicală Journal of the American Medical Association (JAMA) este primul studiu care analizează consumul de grăsimi și riscul de deces. ,,Există mai multe explicații posibile pentru faptul că grăsimile vegetale pot încetini progresia cancerului de prostată și prelungirea vieți”, a declarat Dr. Erin Richman, cercetătoare la University of California, San Francisco. Nucile și uleiurile vegetale cresc nivelul de antioxidanți, care protejează împotriva deteriorării celulelor, și contribuie la reducerea nivelului de inflamație și a stresului oxidativ din organism, care este legat de procesul de îmbătrânire, a spus ea. Pe baza acestui studiu, în combinație cu literatura vastă privind bolile cardiovasculare, este oportun să recomandăm bărbațiilor cu cancer de prostată să consume o dietă bogată în grăsimi nesaturate, care provin de la nuci, uleiuri vegetale cum ar fi uleiul de măsline, de canola, și avocado”, a mai adăugat ea. „Nu cred că avem nevoie de mai multe cercetări pentru a face aceste recomandări, deși avem nevoie de alte studii pentru a înțelege mai bine biologia cancerului de prostată”. Grăsimile nesaturate sunt de asemenea folositoare pentru o inimă sănătoasă și cercetările anterioare arată că ele ajută pacienții cu cancer de prostată și în stadiu avansat. Cu toate că unul din șase bărbați vor fi diagnosticați cu cancer de prostată, ceea ce face cancerul de prostată cel mai frecvent tip de tumoare, majoritatea nu mor de la ea. În prezent, există 2,5 milioane de oameni care trăiesc în USA cu cancer de prostată. Cercetătorii au examinat persoanele care au participat la un alt studiu științific și care au fost diagnosticate cu tumori de prostată între 1986 și 2010. Timp de un sfert de secol de cercetare, 1.064 de oameni au murit, majoritatea de boli de inimă. Cei care au raportat un consum ridicat de uleiuri vegetale au avut cu 29% mai puține șanse de a muri de cancer de prostată, și cu 13% mai puțin risc de a muri de orice altă cauză. O porție zilnică de nuci reduce riscul de deces de cancer de prostată cu 18% și de deces de orice altă cauză cu 11%
Textul săptămânii. „Al cincilea a vărsat potirul lui peste scaunul de domnie al fiarei. Și împărăția fiarei a fost acoperită de întuneric. Oamenii își mușcau limbile de durere”. Apocalipsa 16,10
Petre șI Paul Gheorghe