SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“
Semnele saptamanii 23 Iulie 2009
Gripa porcina, evolutie rapida. Organizatia Mondiala a Sanatatii a incetat sa mai numere noile cazuri de gripa porcina, deoarece s-a obisnuit cu ideia ca este vorba de o epidemie universala, care nu va mai da inapoi. OMS a abandonat ideia de a dirija un plan universal de lupta impotriva epidemiei, si a decis sa lase fiecare tara interesata, sa ia masurile care le crede de cuviinta.
In cele 4 luni de la declansarea ei, epidemia a facut peste 700 de victime, si este departe de a se stabiliza. Un succint inventar al ravagiilor ei arata cam asa. In Canada s-au inregistrat peste 10.000 de cazuri, cu cateva zeci de decese, provincia Manitoba are o prelevanta de 20 de ori mai mare ca restul tarii. In Mexic s-au inregistrat 13.500 de cazuri si 125 de decese. Se estimeaza ca in timpul apogeului crizei, cand activitatea institutiilor publice a fost de-a dreptul paralizata, a costat economia nationala, miliarde de dolari.
In Statele Unite s-au raportat 40.000 de cazuri si 263 de decese. De fapt autoritatile sanitare cred ca au fost peste 1 milion de cazuri, dar ca deoarece nu au fost foarte grave, s-au confundat cu o raceala banala.
Argentina a inregistrat peste 3.000 de cazuri cu 165 de decese, cel mai ridicat numar dupa Statele Unite. Datorita fricii de contaminare, scoli, universitati, teatre si cinematografe au fost inchise. Biserica catolica a indemnat credinciosii sa evite sa stea aproape unii de altii in biserici.
Chile a inregistrat peste 10.000 de cazuri, dar numai 40 de decese. Autoritatile au luat masuri foarte energice pentru stavilirea epidemiei. Australia, a raportat peste 14.000 de cazuri cu 40 de decese. Si lista poate continua cu mai toate tarile globului afectate in diverse masuri.
In timp ce in Australia se experimenteaza primul vacin impotriva gripei porcine, in provincia canadiana Auebec a fost semnalat primul caz de rezistenta la Tamiflu, singurul medicament antiviral care pana in prezent era eficient.
Banca Mondiala estimeaza ca impactul economic al gripei porcine poate varia intre 0.7% pana la 4.8% din produsul interior brut, depinzand de tara si continent, aceasta inseamna o catastrofa modesta pana la una severa. Cabinetul britanic Oxford Economics, prezice ca aceasta epidemie poate intarzia cu 2 ani redresarea economiei mondiale.
California, stralucirea aurului paleste in fata crizei. De-a lungul vremii, comentatori politici, economisti, experti sau oameni de rand s-au intrebat, cata vreme va fi pana cand California, cel mai mare stat american va pierde din stralucirea si aroganta sa.
Si iata ca dupa o criza bugetara care dureaza de luni si luni, legislatorii si guvernatorul, au ajuns la un compromis care marcheaza un punct crucial in istoria moderna. Ei au votat un buget care va avea o reducere de 30 miliarde de dolari, pentru urmatorii 2 ani: reduceri in servicii esentiale, cum ar fi educatia, sanatatea, cultura si alte sectoare importante.
California a fost de-a lungul vremii un stat la care natiunea se uita pentru inspiratie si exemplu, pentru a invata cum sa inoveze, dar acum situatia este diferita.
Stephen Levy directorul de la the Center for Continuing Study of the California Economy, o organizatie particulara de cercetari din Palo Alto, Ca. declara: ,,California a devenit un stat care nu poate sa echilibreze bugetul, nu stie sa-si exploateze rezervele de apa, nu stie ce sa faca cu prizonierii sau imigrantii, si din pacate aceasta nu este decat inceputul problemelor, nicidecum sfarsitul lor”.
O zi de actiune. Renumite organizatii care militeaza pentru drepturile omului, au lansat un apel de solidaritate cu miscarea de opozitie din Iran. Amnesty International, Reporteri fara Frontiere si PEN, au anuntat organizarea unei zile de actiune la nivel international, programat pentru sambata viitoare. Actiunea urmeaza sa dea expresie solidaritatii cu miscarea protestatara si cu victimele represiunii. Amintitele organizatii au revendicat eliberarea tuturor detinutilor politici, si incetarea violentelor comise in numele autoritatii de stat.
Iran. Zeci de mii de adepti ai opozitiei politice din Iran, au profitat de traditionala slujba religioasa de vineri, pentru a protesta din nou impotriva regimului. Majoritatea demonstrantilor s-au intrunit in fata Universitatii din Teheran. Acolo, liderul spiritual Akbar Hashemi Rafsandjani, fost presedinte al Iranului, unul din criticii actualului guvern, a solicitat in predica de vineri, eliberarea persoanelor arestate in cursul valului de proteste care au urmat controversatului scrutin prezidential. Si de asta data politia a recurs la gaze lacrimogene pentru a-i imprastia pe demonstranti. Sambata, la o zi dupa discursul in care a evocat si situatia de criza in care se afla Iranul, Rafsandjani este acuzat in paginile cotidianului conservator „Kayhan” de „sustinerea celor care incalca legea”.
Laureata Premiului Nobel pentru Pace, avocata iraniana Schirin Ebadi, a apreciat noul val de proteste drept un ,,eveniment istoric important nu doar pentru Iran, ci pentru intreaga lume islamica” rezulta din declaratiile publicate in avanpremiera editiei de luni a saptamanalului politic german Der Spiegel.
Atentatele din Indonezia condamnate international. Consiliul de Securitate ONU a condamnat atentatele sinucigase comise in Jakarta. Intr-o declaratie adoptata in unanimitate, este revendicata tragerea la raspundere si pedepsirea celor care s-au facut vinovati de comiterea cumplitelor actiuni teroriste. Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeana si Conferinta tarilor Islamice, au condamnat de asemenea in termeni severi atentatele din capitala Indoneziei, comise in doua hoteluri de lux, soldate cu moartea a cel putin 8 persoane, printre care se afla si cetateni straini. Expertii presupun ca vinovata de oribilele atentate ar fi organizatia terorista extremista islamica Jemaah Islamiyah, care ar fi pus la cale in 2002 si atentatele din Bali, soldate cu moartea a peste 200 de persoane.
Hillary Clinton viziteaza India. La inceputul vizitei sale in India, secretarul american de stat Hillary Clinton, a cinstit memoria celor peste 160 de victime ale atacurilor teroriste comise la Mumbay, metropola financiara a Indiei, in noiembrie trecut. Dupa ceremonia comemorativa, sefa diplomatiei americane s-a intalnit cu reprezentanti de frunte ai economiei indiene. Duminica, Hillary Clinton se va afla la New Delhi unde se va intalni cu premierul Manmohan Singh si cu omologul ei indian, doamna Somanahalli Mallaiah Krishna.
Ai cumparat biletul? Meditatie pentru zilele de vacanta. Suntem in plin sezon turistic, si milioane dintre noi pleaca in vacanta. Multi dintre noi calatoresc cu trenul sau avionul, si trebuie sa-si cumpere biletul dinainte. Dar iata ca unii dintre ei se trezesc ca tocmai inainte de a pleca in calatorie, compania care trebuia sa-l transporte sau gazduisca, a facut faliment, si deci planurile de vacanta sunt distruse.
Si mai grav, unii ajung la aeroport si constata ca s-au vandut prea multe bilete, si deci trebuie sa fie pe lista de asteptare, in speranta ca cineva va intarzia si ei ii vor putea lua locul. Si exemplele pot continua la nesfarsit. Ideia este ca dintr-un motiv sau altul, planurile noastre de vacanta pot fi zadarnicite, si in loc de zile insorite pe o palja de vis, putem petrece ore de cosmar in sala de asteptare a unui aeroport.
In acest context as dori sa va intreb: va-ti cumparat bilet pentru calatoria cea mare? Pentru aceea in care ve-ti parasi acest pamant sa va mutati definitiv in cer? Sunteti sigur ca biletul este valabil? Sunteti sigur ca compania (biserica sau doctrina) care vi l-a vandut este serioasa? Ca va va transporta intr-adevar la destinatie?
Atatea si atatea intrebari la care va sugerez sa meditati in aceste zile cand asteptati la coada sa luati avionul sau trenul, cand conduceti pe sosea spre locul de vacanta.
Atentate teroriste la Jakarta. Inca o bomba a fost descoperita si dezamorsata vineri dimineata intr-o camera din hotelul Marriott, unul dintre cele doua hoteluri din Jakarta vizate de atentatele care s-au soldat cu moartea a cel putin 9 persoane, a declarat un inalt oficial indonezian citat de AFP. Bomba, dar si alt material explozibil, a fost gasite in cursul unor cautari la etajele hotelului de lux, dupa atentatul produs intr-o cafenea de la subsol. Atentatul de la Marriott s-a soldat cu moartea a 6 persoane si ranirea altor cateva zeci. Alte 3 persoane si-au pierdut viata in hotelul Ritz Carlton, aflat in apropiere, unde o bomba a explodat in restaurant.
Un elicopter apartinand fortelor NATO din Afganistan s-a prabusit luni, imediat dupa decolare, in provincia Kandahar, din sudul tarii, noul accident intervenind dupa ce duminica 16 persoane si-au pierdut viata intr-o tragedie similara, informeaza Reuters. Cei doi membri ai echipajului sunt raniti, a declarat un oficial al Aliantei. Elicopterul s-a prabusit la scurt timp dupa decolare si a luat foc. Deocamdata nu sunt indicii ca ar fi fost tinta unor tiruri inamice, a precizat purtatorul de cuvant.
Primarul Chisinaului, retinut de politie pentru ca a stat prea mult de vorba cu alegatorii.
Primarul liberal al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, degrevat din functie pe perioada campaniei electorale pentru alegerile anticipate din 29 iulie, a fost retinut sambata seara de politie, fiind acuzat de faptul ca a incalcat ,,normele privind durata desfasurarii intalnirilor cu alegatorii”. Un comunicat de presa al Partidului Liberal, anunta ca in noaptea de sambata spre duminica, Dorin Chirtoaca, vicepresedintele Partidului Liberal (PL), a fost retinut de politie si este invitat luni, la ora 13.00, la Comisariatul Botanica pentru depunerea marturiilor. Sambata seara, la 23.50, imediat dupa incheierea intalnirii cu alegatorii din comuna Bacioi, Dorin Chirtoaca impreuna cu Vitalie Salaru, presedintele organizatiei teritoriale Bacioi a Partidului Liberal, au fost retinuti si dusi la sectorul de politie din localitate. Principalele acuzatii invocate de politisti la adresa celor doi retinuti au fost incalcarea normelor privind durata desfasurarii intalnirilor cu alegatorii si, respectiv, prezentarea filmului Adevarul despre 7 aprilie 2009, un documentar realizat de tinerii PL, despre evenimentele din 7-8 aprilie.
Sarbatoare mondiala, 40 de ani de la Aselenizare. Statele Unite sarbatoresc cu mandrie 40 de ani de la cucerirea Lunii, la 20 iulie, insa amintirea unei Americi optimiste, care face cuceriri in spatiu, este pusa in umbra de incertitudinea privind ambitiile tarii in domeniu, si viitorul misiunilor sale umane, relateaza AFP.
Principalele festivitati au loc intre 16 si 24 iulie, date care marcheaza lansarea spre Luna a misiunii Apollo 11, de la centrul spatial Kennedy (Cape Canaveral) din Florida, respectiv intoarcerea triumfala a lui Neil Armstrong, primul om care a pasit pe Luna, la 20 iulie 1969, urmat de Buzz Aldrin. Un al treilea membru al echipajului, Michael Collins, a ramas pe orbita lunara. Cei trei fosti astronauti vor fi onorati luni, la Casa Alba, de presedintele Barack Obama. Evenimentul este marcat la Centrul Kennedy din Florida, la centrul spatial din Huston, Texas, unde se afla sala de control, dar si la celebrul Muzeu al Spatiului de la Washington, si va fi celebrat si de orchestra simfonica nationala.
Biden merge in Ucraina si Georgia pentru a sublinia sprijinul SUA fata de suveranitatea lor. Vicepresedintele american Joe Biden va merge in Ucraina si Georgia, ale caror relatii cu Statele Unite au reprezentat un permanent subiect de conflict intre Washington si Moscova, in pofida eforturilor de reconciliere ale presedintelui american Barack Obama, relateaza AFP. Biden va sublinia astfel sprijinul Statelor Unite fata de suveranitatea Georgiei si Ucrainei, foste republici sovietice, care s-au orientat spre Occident si spera sa adere la NATO.
Cele doua state au relatii dificile cu Rusia, care nu vede cu ochi buni faptul ca Statele Unite si Alianta Nord-Atlantica patrund in zona sa de influenta. Tensiunile cu Tbilisi au culminat cu razboiul ruso-georgian din august 2008, dupa ce Tbilisi a incercat sa preia in forta controlul in regiunea separatista Osetia de Sud, care a contestat suveranitatea Georgiei la inceputul anilor ’90.
Cand presedintele georgian proamerican Mihail Saakasvili si-a trimis soldatii in Osetia de Sud, omologul sau rus Dmitri Medvedev i-a trimis, la randul sau, pe ai lui, care au invins armata georgiana.
La scurt timp, Moscova a recunoscut independenta Osetiei de Sud, dar si a regiunii separatiste vecine Abhazia, gest prin care animozitatea dintre Rusia si Statele Unite a atins cote fara precedent, in conditiile in care presedintele George W. Bush se apropia de sfarsitul mandatului sau.
NATO se va angaja in lupta impotriva pirateriei. Viitorul secretar general al NATO, danezul Anders Fogh Rasmussen, a afirmat intr-un interviu acordat unui cotidian francez, ca organizatia transatlantica se va angaja in lupta impotriva pirateriei si va tine cont de aceasta cand va defini un nou concept strategic, informeaza AFP. ,,NATO se va angaja in lupta impotriva pirateriei. Vom elabora un nou concept strategic. Voi lansa acest proiect la inceputul lunii august”, a declarat Rasmussen in interviul ce va apare luni in cotidianul Midi Libre.
Pirateria se inscrie in randul noilor amenintari identificate de Alianta Nord-Atlantica si de comunitatea internationala. Rasmussen a mai spus ca vrea sa procedeze la o ,,reforma militara a NATO”. El a explicat ca Alianta trebuie sa se transforme pentru a avea capacitatea de a face fata noilor amenintari: lupta impotriva terorismului, proliferarea armelor de distrugere in masa, bioterorismul, atacurile informatice, etc.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Vacanta. A venit din nou vara si timpul vacantelor. Insa, cercetatorii americani de la University of North Carolina at Chapel Hil, au publicat un articol in revista American Journal of Epidemiology, prin care vor sa strice bucuria celor care le place sa se joace in nisipul de pe plaja.
Oameni de stiinta au descoperit ca tot mai multe bacterii sunt prezente in nispiul de pe plaja. Pentru acest studiu, cercetatorii au intervievat 27.000 de persoane care au vizitat mai multe plaje americane intre 2003 si 2007. Participantii au raspuns la intrebari cu privire la contactul lor si a copiilor lor cu nisipul de pe plaja. Dupa 10 zile, aceste persoane au fost contactate prin telefon si intrebate despre starea lor de sanatate si a familiiei. In total, 307 de copii, adica 6% au declarat ca au avut diarie.
Nisipul de pe aceste plaje a fost examinat in laborator si un nivel ridicat de E. coli si Enterococcus au fost descoperite.
O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Si lumea si pofta ei trece; dar cine face voia lui Dumnezeu, ramane in veac“. 1 Ioan 2,17
Petre si Paul Gheorghe