SEMNELE FÂRȘITULUI MATEI 24
Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“
Semnele săptămânii 19 Iulie 2012
Siria. Masacru. Experți ai Națiunilor Unite au început sâmbătă ancheta cu privire la împrejurările în care s-a produs joi, 12 iulie, în localitatea Tremseh din provincia Hama, masacrul, așa cum susține opoziția, asupra a peste 200 de adversari ai regimului Assad. Conform primelor declarații, observatorii ONU cred că au fost atacate casele soldaților dezertori și ale opozanților regimului. Locuitorii au încercat apoi să-și apere satul. Aproape toți morții sunt bărbați, între care zeci de rebeli înarmați. Sausan Ghoseh, purtătoare de cuvânt a grupului de observatori, explică: ,,Putem confirma faptul că joi a avut loc o operațiune militară. Atacurile au avut drept obiectiv casele activiștilor și dezertorilor înarmați. Am cercetat case în care am găsit bălți de sânge și cartușe. Au fost folosite numeroase arme, inclusiv armament greu”. De artilerie și grenade nu dispun decât trupele președintelui Assad, s-a mai precizat din aceeași sursă a ONU. Așadar, devine limpede că armata siriană a încălcat planul de pace al lui Kofi Annan. Acesta prevede pe lângă încetarea focului, retragerea armamentului greu din zonele locuite. Guvernul sirian rămâne pe poziție, susținând că operațiunile fuseseră îndreptate contra unor teroriști și că nu au fost uciși civili. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe sirian a negat că s-ar fi folosit armament greu. Șeful diplomației germane, Guido Westerwelle, a condamnat violențele comise în localitatea Tremseh, făcând responsabil regimul președintelui Assad pentru masacru. E timpul ca, în sfârșit, Consiliul de Securitate al ONU să ia poziție.
Siria începutul sfârșitului. După ce timp de 17 luni regimul președintelui Assad a rezistat tuturor atacurilor și presiunilor internaționale, inclusiv sancțiuni economice, ultimile zile au fost extrem de nefavorabile. În afara luptelor care s-au extins la noi zone ale țării producând victime, în realitate nimeni nu poate verifica câte sunt. Apoi Crucea Roșie Internațională care a declarat conflictul din Siria război civil, ceea ce expune responsabilii regimului la condamnări sub regimul crimelor de război. Dezertările au continuat implicând ofițeri superiori apropiați de Assad. La începutul săptămânii luptele s-au extins în Damsc, chiar și în cartiere rezidențiale locuite de burghezie în general favorabilă regimului. Miercuri lucrurile s-au deteriorat și mai mult atunci când o gardă de corp a reușit să execute un atac sinucigaș în locul secret și ultra fortificat în care avea loc întrunirea grupului de criză care plănuia cum să răspundă situației grave în care se afla țara. Cei prezenți în acel loc au fost uciși or grav răniți. Televiziunea oficială a recunoscut că ministrul apărării Daoud Rajha, și cumnatul președintelui, Asef Shawkat, au fost uciși, dar au contrazis faptul că și Hassan Turkumani, fost ministru al apărării ar fi fost ucis, ci doar rănit. Ca răspuns la acest atac, Pentagonul prin declarațiile lui Leon E. Panetta, ministrul apărării american, descria situația ca deteriorându-se rapid, și avertiza guvernul să pună la adăpost uriașele rezerve de arme chimice pe care le deține, bine știut fiind faptul că în aceste situații teroriști, mercenari, comercianți de arme, oricine poate să pună mâna pe ele.
Afganistan între realitate și ficțiune. Atunci când este vorba de Afganistan, multe situații se pot încadra în această categorie: speranța occidentalilor că țara va deveni democratică și pașnică, cea a talibanilor că vor reacapara supremația, cea a președintelui Karzai și a guvernului său că vor ajunge să fie în mod efectiv conducătorii țării, cea a președintelui Karzai și a clanului său că vor putea să manipuleze pe occidentali și să primească miliarde pe care să le cheltuiască cum vor, și așa mai departe. Am găsit interesantă relatarea despre faptul ca în ultimii patru ani, în nordul țării se înregistrează episoade de adevărată otrăvire în masă a elevelor. Într-adevăr așa sunt prezentate aceste simptome care afectează elevele care merg la școală. Autoritățile locale asigură că talibanul le otrăvește. După câteva zile de vomitat, amețeli și stare generală proastă, tinerele se însănătoșesc. De fapt nimeni nu a murit din această cauză. Anul acesta epidemia a afectat deja 858 de fete, față de numai 119 anul trecut. Explicația oficială este că talibanii, sau spionii pakistanezi le otrăvesc deoarece ei sunt împotriva faptului ca fetele să fie școlarizate. În ciuda părerii generale că trebuie să fie ceva în apă sau în aer, Organizația Mondială a Sănătății și autoritățile sanitare locale nu au găsit nici urmă de otravă în cele 1.634 de investigații pe care le-au făcut, ba mai mult nici un băiat sau profesor, deși au băut aceeași apă și respirat același aer, nu au manifestat semne de boală. Mai mult, în ciuda protestelor guvernului afgan, Organizația Mondială a Sănătății a pus un diagnostic la această boală ,,isterie colectivă” ei au ajuns la concluzia că speriate de această perspectivă, fetele ,,se îmbolnăvesc” la comandă.
Tunisia în plină transformare nu prea democratică. În urma revoluției de jasmin și a alegerilor, Tunisia este acum guvernată de un partid islamist numit Ennahda. În mod alternativ Ennahda, ca dealtfel toate formațiile islamiste care ajung la putere ,,încearcă apa” ca să vadă cât de departe pot merge. Mai întâi în martie ei au declarat că nu vor să facă referință explicită la Charia, legea coranică în textul noii constituții. Mai apoi în iunie mișcarea salafistă a provocat tulburări și distrugeri ca protest la o expoziție care a fost considerată ofensatoare pentru islam. Cu acea ocazie deputații au fost de părere că criminalizarea blasfemiei va permite evitarea unor asemenea situații. Zilele acestea în cadrul congresului partidului care continuă să se caracterizeze ,,moderat și de centru”, biroul politic și-a exprimat dorința de a criminaliza orice atentat la ceea ce este scaru. Ennahda este acuzat că vrea să restrângă libertățile de expresie și creație. Messaoud Jebara, reprezentatul regimului în Ăatar, declara că orice societate are tabuuri care constitue limitele libertății. Este clar că noua constituție va avea prevederi care vor proteja ceea ce este sacru, după părerea islamiștilor, singura întrebare este doar cât de departe vor merge și cât de tare vor fi pedepsiți cei care comit blasfemie.
Scrisoare deschisă. Al-Haashim Kamena Atangana, este un canadian născut într-o familie creștină din Montreal, dar în 1998 a devenit musulman și este în prezent evanghelist în downtown Toronto, cu o preocupare specială pentru negrii provenind din regiunea caraibelor. El s-a simțit îndemnat să ia poziție față de asalturile de natură sexuală care au avut loc în ultima vreme asupra studentelor de la Universitate. Așa că profitând de faptul că trăiește într-o țară liberă, a trimis ziarului de mare circulație Toronto Sun, o scrisoare deschisă pe care acesta a publicat-o. În această scrisoare clericul musulman remarca, că la fiecare 5 secunde o femeie în America de Nord este agresată sexual și aceasta datorită libertății care există și care le lasă să se îmbrace cum vor, adică să umble pe stradă mai mult dezbrăcate. Sfatul său este foarte concis și clar, orașul să dea o lege care să le oblige pe femei să se îmbrace modest, să urmeze exemplul femeilor musulmane, așa că nimeni nu va mai fi provocat să comită acte de agresiune. Scrisoarea se termina cu îndemnul ,,vă invit să îmbrățișați Islamul, ca să trăiți în securitate, în acest fel ve-ți putea beneficia de binecuvântarea lui Alah. Ideea nu este nouă, poate numai soluția. Nu demult tot în Toronto, Michael Sanguinetti, un polițist cu rang înalt, și-a permis să sugereze studentelor să nu își expună corpul în mod provocator, că pot avea probleme. A urmat o serie de manifestații și proteste, așa că bietul om a trebuit să-și ceară scuze și să retracteze sfatul. La sfârșitul lunii iunie, în metroul numărul 2 din Shanghai, a fost afișat un poster care avertiza femeile să fie atente cum se îmbracă deoarece metroul este plin de bărbați cu intenții rele. Ca urmare un grup de femei au început să protesteze revendicând dreptul de a se îmbrăca ca prostituatele.
Controverse contemporane. Anne-Marie Slaughter, este profesor universitar de politică și afaceri externe la Princeton University. În trecut a fost director la U.S. State Department și decan la Princeton’s Woodrow Wilson School of Public and International Affairs. Recent ea a strânit dezbateri mai mult decât animate cu un articol intitulat ,,Why Women Still Can’t Have It All” (Dece femeile încă nu pot avea totul). În urma acestui articol Anne-Marie a primit peste 2.000 de comentarii și 173.000 de aprecieri pe Facebook. Autoarea a făcut câteva reflexii asupra a ceea ce a însemnat de-a lungul vremii să ai totul, și cum aceasta s-a schimbat. Într-adevăr în multe țări din lume femeile au obținut multe drepturi. În Franța guvernul este compus din femei și bărbați în număr absolut egal. Când ne gândim că acum câțiva ani o femeie ministru era de neconceput. Multe țări au femei președinte, prim ministru, multe mari companii au o femeie președinte, etc. Anne-Marie comenta despre tendințele femeilor contemporane care vor să aibă carieră, familie și să se bucure de toate privilegiile. Dincolo de această controversă pe care nu mă simt calificat să o evaluez, am reținut ideea că în zilele noastre fiecare dorește să aibă totul, fără restricții, fără limite. Din nefericire tot așa este și în domeniul spiritual, unde fiecare dorește să aibă totul de la această viață și pe cea viitoare. Probabil un pic deranjați de remușcări precum fariseii din vremea lui Isus, unii au instituit reguli și protocoale pe care dacă le respectă se simt ușurați. Din nefericire Biblia este clară: nu putem servi pe Dumnezeu și pe mamona, într-un cuvânt nu putem avea totul.
Nepal. Accident. Un autobuz a căzut într-un râu. Nouă persoane au murit, alte 17 au fost rănite, după ce autobuzul în care se aflau a ieșit în afara carosabilului și a căzut într-un râu, a anunțat poliția. Un accident similar s-a petrecut cu doar o zi în urmă, în care au murit 35 de persoane, relatează AFP. Potrivit poliției, șoferul ar fi adormit la volan. Autobuzul, care efectua o cursă de noapte s-a prăbușit de la aproximativ 200 de metri înălțime într-o râpă. Accidentele rutiere sunt foarte frecvente în Nepal, o țară care dispune de o rețea rutieră aflată în stare proastă, în care vehiculele sunt prost întreținute și unde șoferii respectă în mică măsură Codul Rutier.
Bulgaria. Atentat cu bombă. Conform presei bulgare, turiștii israelieni veniți pe aeroportul din Burgas cu un avion al companiei Air Via, de la Tel Aviv, s-au îmbarcat în autocare și se îndreptau spre hoteluri din stațiunea Sunny Beach, pe litoralul bulgar al Mării Negre. Un autocar a explodat, iar alte două au luat foc în același incident. Autoritățile bulgare au anunțat că explozia este rezultatul unui act terorist. La bordul autocarului în care s-a produs explozia erau aproximativ 40 de turiști israelieni. Explozia a fost precedată de focuri de armă. Guvernele mai multor state, între care: SUA și Germania, Alianța Nord Atlantică, precum și diverse organisme internaționale au condamnat actul barbar care a curmat viața a șapte persoane, pricinuind rănirea altor 37, dintre care unele se află în stare foarte gravă. Faptul că indiciile punerii la cale a unui atentat anti-israelian au existat înaintea săvârșirii acestuia, faptul că deja din ianuarie autoritățile israeliene de securitate i-au avertizat pe colegii lor bulgari asupra primejdiei unor atentate teroriste islamiste împotriva turiștilor israelieni, faptul că, în ultimii ani, 15 atentate au putut fi preîntâmpinate, așa cum precizează acum premierul bulgar Boiko Borissov, ridică unele semne de întrebare. Între Bulgaria și Israel mai multe convorbiri bilaterale au avut ca subiect exact primejdia unor atentate teroriste. Nu a lipsit nici informația difuzată de surse autorizate, că un atentat a putut fi contracarat, după ce a fost descoperit un geamantan cu explozibil într-un autobuz cu turiști israelieni sosiți să-și petreacă vacanța de iarnă în Bulgaria. Avertismentele israeliene au fost reluate la începutul sezonului estival. Până anul trecut, companiile israeliene de zbor au fost cele care asigurau transportul turiștilor statului evreu, escortați de forțe de securitate israeliene de la aeroport și până la hotel. Victimele atentatului de la 18 iulie curent au călătorit cu un avion aparținând companiei bulgare Air Via și nu au fost luate nici un fel de măsuri corespunzătoare de securitate. La aflarea veștii cumplitului act sângeros, Israelul a luat în vizor Iranul, pe care premierul Netanyahu l-a învinuit direct, promițând și o ripostă pe măsură. Ministrul israelien al apărării Ehud Barak a învinuit organizația radical-islamică Hezbollah, pe care și Vladimir Tschukov, expert în problemele Orientului Mijlociu, o consideră vinovată. Din cercurile diplomaților străini acreditați la Sofia, răspunderea pentru atentat a fost atribuită tot Hezbollah.
Japonia. Inundații. Aproximativ 500.000 de persoane au primit ordin sau recomandare de evacuare sâmbătă în sud-vestul Japoniei. Aici, 29 de persoane au murit din cauza ploilor torențiale care s-au abătut asupra regiunii în ultimele zile. Autoritățile au ordonat evacuarea a 260.000 de persoane, care au fost adăpostite în școli și alte locuri publice, în nordul Kyushu unde râurile au ieșit din matcă. Alți 140.000 de locuitori au fost invitați să își părăsească locuințele. În regiunea Fukuoka au fost înregistrate 181 de alunecări de teren, iar aproape 80.000 de persoane au fost somate să își părăsească locuințele. În această localitate, aproximativ 800 de case au fost avariate și trei poduri au fost luate de ape, a declarat purtătorul de cuvânt al prefecturii Fukuoka. ,,Nu îmi amintesc de inundații similare pe o întindere așa de mare în prefectura noastră”, a declarat acesta. În prefecturile Kumamoto și Oita, mai multe persoane au rămas blocate în propriile locuințe din cauza alunecărilor de teren și a torentelor de nămol care au inundat străzile. La cererea guvernului, militari niponi au fost trimiși în zonele afectate pentru a putea face față dezastrului. Potrivit oficialilor locali, cele mai mari pagube au fost înregistrate în regiunea Kumamoto, dar și în statele vecine din Oita, de pe insula Kyushu în sudul Japoniei. Meteorologii spun că în doar câteva ore în estul Japoniei a plouat cât pentru șase luni.
Minte sănătoasă în corp sănătos. Alzheimer’s disease. Prea mult sau prea puțin somn poate crește considerabil riscul de Alzheimer’s disease, este opinia cercetătorilor de la Brigham and Women’s Hospital din Boston. Peste 15.000 de femei cu o vârsta de cel puțin 70 de ani, au participat la un studiu care a analizat stilul lor de viață și funcțiile cognitive pe o perioadă de șase ani, între anii 1995 și 2000. Funcțiile creierului au fost analizate la fiecare doi ani, și s-a observat că femeile care au dormit prea mult sau prea puțin au avut schimbări în funcțiile creierului similare cu o îmbătrânire de doi ani. Participantele care au dormit în medie numai 5 ore pe zi a avut funcțiile cognitive mai reduse în comparație cu cele care au dormit șapte ore. Similar, și participantele care au dormit nouă ore pe zi au avut funcțiile cognitive mai reduse în comparație cu cele care au dormit șapte ore. Concluzia cercetătorilor americani este că participantele la studiu care au dormit cu cel puțin două ore mai mult sau mai puțin de șapte ore pe zi, au avut un risc mai ridicat de a dezvolta Alzheimer’s disease. Un al studiu efectuat la University of California, San Francisco care a analizat relația dintre somn și funcțiile creierului, a conclus că persoanele al cărui somn este întrerupt, sau din cauza altor probleme de sănătate nu se pot odihni normal pe timpul nopții, au șanse duble de dezvolta Alzheimer’s disease. Alzheimer’s disease, cunoscută și sub numele de demență, se manifestă printr-o deteriorare graduată a funcțiilor mentale. Memoria și funcțiile normale ale creierului se degradează până când persoana nu mai poate gândi și funcționa normal. Numai în USA, peste șase milioane de persoane suferă de Alzheimer’s disease. Numai în 2011 îngrijirea acestor persoane a costat peste $ 200 de miliarde. Rezultatele acestor studii au fost prezentate la sesiunea științifică a Alzheimer’s Association International Conference, care se desfășoară săptămâna aceasta în Vancouver, Canada.
Textul săptămânii. ,,Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești. Să lucrezi șase zile, și să-ți faci lucrul tău. Dar ziua a șaptea este ziua de odihnă închinată Domnului Dumnezeului tău: să nu faci nici o lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta. Căci în șase zile a făcut Domnul cerurile, pământul, și marea, și tot ce este în ele, iar în ziua a șaptea S-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de adihnă și a sfințit-o. Exodul 20, 8-11
Petre șI Paul Gheorghe