SEMNELE FÂRȘITULUI MATEI 24
Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“
Semnele săptămânii 17 Ianuarie 2012
Mali intervenția armatei franceze. De luni și luni, nordul Mali este practic ocupat de tot felul de formațiuni militare islamiste care au izgonit administrația guvernului central, au forțat populația să adopte legea sharia (interzicerea fumatului, a muzicii în piața publică, a consumului de alcool, închiderea cinematografelor, femeile pot ieși pe stardă numai voalate) și au distrus în mod metodic vestigii istorice musulmane datând de secole, deoarece sunt, au spus ei, semne de idolatrie. O bună parte din acești rebeli islamiști afiliați la al Qaeda din Maghreb, sunt mercenari malieni sau străini, care au luptat în Libia pentru Gadafi, alții care au venit din alte părți gata să se înroleze. Până nu demult principala lor ocupație a fost luarea de ostatici pentru a căror eliberare au încasat milioane de dolari. Acești rebeli sunt greu de identificat și nu se comportă ca o armată în sine, ci ca grupe de bandiți. Așa de exemplu într-o situație ei au apărut într-o localitate în autobuzele pentru călători, și odată ajunși la destinație și-au scos armele din bagaje și au ocupat orașul. După multă tergiversare și parlamentare, Franța a decis să preia inițiativa și a trimis trupe și aviație, care începând de duminică au bombardat pozițiile rebelilor, iar armata a pornit miercuri la asaltul pozițiilor rebelilor care erau instalați în orașele din nord, cum ar fi Gao, Tombouctou, etc. Numai că imediat ce francezii au intrat în acțiune, rebelii s-au retras în deșert, de unde intenționează să ducă un război de uzură hărțuind trupele străine. La această oră țările vecine se pregătesc să trimită și ele trupe care vor ajunge în câteva săptămâni, poate. Cât privește alte țări occidentale, ele au oferit un ajutor mai mult simbolic: Anglia două avioane de transport, Germania două avioane, Belgia trei, Danemarca și Canada câte unul. Aceste avioane vor participa pentru o perioadă limitată, și numai la transport de trupe și materiale. Ele nu vor participa efectiv la lupte. Ca răspuns la această ofensivă, rebelii au invadat orașul Diabali în vestul țării. Așa cum era de așteptat rebelii și prietenii lor din regiune au început să atace interesele occidentale din regiune. Prima țintă fiind exploatarea petrolieră de la Amenas, în estul Algeriei. În cursul unui atac fulgerător, un grup de rebeli a intrat în această colonie a companiei BP situată în plin deșert și a făcut, după un bilanț provizoriu, doi morți, șase răniți, a luat 41 de ostatici occidentali, japonezi, fracezi, americani. De asemenea câteva sute de muncitori algerieni sunt prizonieri între pozițiile rebelilor și ale armatei algeriene. Este încă prea devreme să se poată da o estimare clară a numărului de victime. Acest conflict care a trecut în această fază militară are toate șansele să devină lung și să facă multe victime în rândul militarilor francezi și malieni, al rebelilor, și mai ales al populației locale.
Situație dificilă în Haiti. La trei ani de la cutremurul catastrofic care a distrus țara, Haiti trăiește pur și simplu sub perfuzie internațională. O mulțime de factori contribue la menținerea unei situații extrem de precare. În primul rând o multitudine de cataclisme: ploi și cicloane devastatoare, corupția adminsitrației locale, lipsa de viziune a celor care o guvernează, sunt numai câteva dintre factorii care fac ca 80% din populație să trăiască sub pragul sărăciei, iar 370.000 de supraviețuitori ai cutremurului sunt încă în tabere de refugiați locuind în corturi improvizate. Potrivit estimărilor oficiale, peste 2 milioane de haitieni trăiesc într-o situație de instabilitate alimentară, adică prima furtună, inundație sau secetă îi va face muritori de foame. Problema cea mai gravă este însă că „obosite” să aducă ajutoare într-un sac fără fund, multe din organismele internaționale și guvernele occidentale, au început să-și reducă, sau chiar să înceteze contribuțiile.
Italia, hotărâre judecătorească istorică. Săptămâna trecută, Curtea de Casație italiană a decis că cuplurile de homosexuali pot să fie părinți și să-și crească copii. Această hotărâre trebuie interpretată prin prizma faptului că Italia este o țară catolică care se află în plină campanie electorală. Tribunalul a menționat că nu există nici o dovadă științifică care să justifice ideea preconcepută potrivit căreia copiii crescuți de un cuplu de homosexuali ar fi dezavantajați.
Ce este important pentru tine? Fiecare om are valorile și standardele sale, și este gata să facă sacrificii pentru ele. Nu demult un paparazi american și-a găsit moartea pe un freeway din Califonia, în timp ce fotografia mașina aparținând lui Justin Bieber, un faimos cântăreț canadian la modă între tineri. Pe nume Chris Guerra, fotograful în cauză urmărea un Ferrari care aparține cântărețului. Mașina a fost oprită de poliție, în timp ce șoferul un prieten al cântărețului vorbea cu polițiștii, fotograful s-a apropiat ca să ia câteva clișee. Deși poliția l-a somat să se îndepărteze, acesta a refuzat, și în timp ce era preocupat să facă fotografii, o altă mașină a trecut în plină viteză și l-a omorât pe loc. Șoferul care l-a lovit nu a fost găsit vinovat, deoarece fotograful nu avea nici un motiv să fie în mijlocul autostrăzii.
Australia. Scandal în avion. Un pasager la bordul unui avion al companiei Virgin Australia, care zbura de la Darwin la Perth, a devenit extrem de furios când a constatat că un Gourmet Chicken și Salad Sandwich, costă 10 dolari. În mod normal orice alt pasager ar fi plătit suma chiar exagerată, sau ar fi așteptat să ajungă la destinație și să cumpere acolo mai ieftin. Însă acest pasager a refuzat și a început să facă scandal, așa că echipajul și ceilalți călători au trebuit să-l imobilizeze și căpitanul a considerat că cel mai sigur era să se întoarcă pe aeroport unde desigur îl aștepta poliția ca să fie arestat. Articolul nu preciza dacă la închisoare i s-a oferit sandwich cu pui, dar este sigur că măcar mâncarea a fost gratis.
Nu știa că este milionar. A doua zi de crăciun un grup de copii care se jucau lângă calea ferată au găsit cadavrul unui bărbat fără domiciliu fix, mort de frig. Timothy Grey avea numai 60 de ani și era sărac lipit pământului, nu avea casă, nu avea bani să-și cumpere de mâncare, așa că dormind sub cerul liber, gerul din Wyoming i-a pus capăt zilelor. Ceea ce Timothy nu știa, era faptul că era moștenitorul unei averi imense, deoarece el era strănepotul lui Huguette Clark, una din cele mai bogate femei din lume. Ea a murit pe 4 mai 2011 la vârsta de 104 ani într-un spital din New York, unde trăise izolată de lume de peste 20 de ani. În urma ei a rămas o avere de peste 300 de milioane de dolari, de a cărei soartă se ocupa un grup de avocați care însă nu puteau începe bătălia juridică (testamentul ei este confuz) deoarece le nu identificaseră pe cel de-al 19-lea moștenitor care nu era altul decât Timothy. În urma lui Huguette Clark, au rămas pe lângă sume importante: 3 apartamente în New York pe faimoasa Fifth Avenue, vaste proprietăți în California, și un palat în Connecticut. Avocații nu îl găseau pe Timothy, el nu știa ce a moștenit și își petrecea zilele cerșind la colțul străzilor și dormind sub poduri. Dacă ar fi știut, putea să-și revendice partea de moștenire, circa 19 milioane de dolari. Știați că noi suntem moștenitorii unor averi pe care mintea noastră nu o poate cuprinde: „Lucruri pe care ochiul nu le-a văzut, urechea nu le-a auzit, și la inima omului nu s-au suit, așa sunt lucrurile, pe care le-a pregătit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc”. I Corinteni 2,9
Imigrație în sens opus. Fluxurile migratoare sunt câteodată ciudate și produc efecte neașteptate. Poate că cel mai interesant și neobișnuit este acela dintre Rusia și Franța. La începutul secolului 20, odată cu instalarea revoluției bolșevice, grupuri masive aparținând burgheziei și anturajului țarului, s-au refugiat în Franța, țară unde libertatea era asigurată. De-a lungul anilor acest flux migrator a continuat; scriitori, muzicieni, folozofi și alți artiști au fugit de opresiunea comunistă și și-au găsit refugiul în occident, de predilecție în Franța. Este adevărat că au fost câteva excepții de intelectuali occidentali care s-au mutat în Uniunea Sovietică, unii din cauză că erau folozofi idealiști și nu vedeau realitatea zilnică, sau pur și simplu că erau așa de îndrăgostiți de o tânără rusoaică, încât renunțau la totul ca să fie cu ea. Odată cu dezmembrarea Uniunii Sovietice și apariția Rusiei moderne, un stat deschis spre occident și cu încheerea războiului rece, oameni de afaceri bogați, artiști, au început să se stabilească din nou în Europa de vest: Paris și Londra fiind destinațiile cele mai preferate. Iată însă că în mai 2012, a fost ales în Franța ca președinte un socialist, Francois Hollande. De-a lungul campaniei sale electorale el a făcut tot felul de promisiuni care mai de care mai fanteziste, sintetizate într-o expresie tipic franțuzească care se poate traduce „mâine, tuns, ras și frezat, o să fie gratis”, adică statul o să dea tot felul de avantaje muncitorilor, șomerilor și ba chiar și emigranților ilegali. Desigur că pentru a putea face asemenea cadouri, guvernul are nevoie de bani, deci logic, au spus să luăm de la cei bogați. Așa a apărut proiectul de lege care va impune pe cei cu un venit de peste 1 milion, cu un impozit de 75%. Această măsură a produs revolta celor vizați care au amenințat că vor pleca din Franța. Primarul Londrei și primul ministru englez s-au grăbit să îi invite în Anglia. O parte au hotărât să se mute în Belgia unde taxele sunt mult mai mici. Fără mult tapaj unii au început să o facă. În Londra și Bruxel, vânzările de apartamente de lux au explodat, companiile de transporturi specializate în mutări sunt ocupate până peste cap. Unul din cei interesați, celebrul actor Gerard Depardieu a ales o destinație mai neobișnuită, a acceptat invitația prietenului său, președintele rus Vladimir Putin, care i-a oferit fără condiții un pașaport rus și garanția că va plăti numai 13% impozite. Ca reacție la această decizie, primul ministru francez l-a caracterizat de idiot. El a răspuns: alți artiști s-au alăturat unei tabere sau alteia și așa spectacolul continuă.
Criza și aurul. Banca centrală a Germaniei, Bundesbank, va repatria aproape 700 de tone de aur, cu o valoare de piață de 27 de miliarde de euro, până în 2020, un gest rar al instituției de a ceda în fața îngrijorării populare legată de păstrarea majorității rezervelor de aur în străinătate. Bundesbank a precizat că decizia nu reflectă nici un fel de temeri legate de securitatea deținerilor de aur sau de acces la acestea, relatează Financial Times. Instituția va transfera la Frankfurt întraga cantitate de aur de 374 de tone stocată în prezent la Banca Franței, precum și circa 300 de tone dintr-un total de 1.700 de tone păstrate la Rezerva Federală (Fed) din New York. În urma unuia dintre cele mai mari transporturi de aur făcute vreodată, jumătate din rezerva de aur a Germaniei va fi păstrată în țară, iar restul la New York și o mică parte la Banca Angliei. Germania nu este prima țară care își repatriază din rezervele de aur. Alte state, între care Venezuela, Iran și Libia, au reacționat în acest fel la frica de confiscare a activelor, în urma sancțiunilor internaționale. „În Germania există multă emoție populară legată de rezervele de aur. Aurul păstrat la banca centrală aduce încredere. Creăm încredere acasă și avem posibilitatea să schimbăm aur rapid în valută”, a arătat Carl-Ludwig Thiele, membru în conducerea Bubdesbank. În prezent, Bundesbank adăpostește mai puțin de o treime din aurul german, care a fost stocat în mod deliberat „cât mai departe în vest” în timpul Războiului Rece, a spus Thiele. Înainte de reunificarea Germaniei, 98% din aurul Germaniei de Vest era păstrat în străinătate. Cel mai recent transport mare de aur german a avut loc în 2000/2001, când Bundesbank a retras 940 de tone de aur de la Banca Angliei. Spre deosebire de Fed și Banca Franței, Banca Angliei percepe comisioane pentru stocarea aurului. Thiele a refuzat să precizeze cât va costa transportul aurului, dar traderii estimează că operațiunile vor costa 5-10 milioane de dolari. Oficialul Bundesbank a refuzat totodată să dea detalii legate de transportul aurului, din motive de securitate. „Există anumite riscuri, astfel că vor exista și costuri de asigurare”, a spus bancherul. Bundesbank a fost supusă unor presiuni publice din luna octombrie, după ce un audit federal a pus sub semnul întrebării controlul avut de instituție asupra deținerilor de aur din străinătate. Germania, cu rezerve de aur de 3.400 de tone, este pe locul al doilea în lume după Statele Unite, care dețin peste 8.100 de tone. Pe locurile următoare se află Italia și Franța, cu peste 2.400 de tone, urmate de China cu 1.054 tone, Elveția cu 1.040 tone, Rusia cu peste 900 tone și Japonia cu 765 tone. Retragerea integrală a aurului păstrat la Paris reflectă faptul că Franța și Germania folosesc euro, astfel că nu este nevoie ca statul german să păstreze aur în capitala franceză pentru a-l schimba în valută.
Mecca. Arheologie. Un arheolog a descoperit în apropiere de Mecca, orașul sfânt al musulmanilor, un basorelief creștin. Teoria lui ar putea schimba tot ce se știa despre aceste locuri. Arheologul german Paul Yule a găsit basorelieful în orașul Zafar, Yemen, aflat la 900 de km de Mecca. Obiectul datează din jurul anului 530 d.Hr., o perioadă în care această regiune era stăpânită de o confederanție de triburi arabe. Yule crede că basorelieful înfățișează un urmaș al luptătorilor care au venit aici din Africa (Etiopia), în jurul anului 525, pentru a propovădui creștinismul. Conduși de regele din Aksum, aceștia au cucerit o mare parte din peninsula Arabia, pe care au stăpânit-o o perioadă. În Zafar locuiau creștini, alături de iudei și musulmani, iar condițiile de viață erau foarte bune. Conviețuirea pașnică între cele 3 religii a luat sfârșit în jurul anului 520, când arabii au vrut să oprească răspândirea creștinismului și au început conflictele. Atunci a fost realizat și acest basorelief. Arheologul german declară că inscripțiile din stâncă sugerează că tribul arab Kuraish, din care provine profetul Mahomed, intemeietorul religiei islamice, a luptat cândva pentru apărarea creștinilor.
Zborul avioanelor Boeing 787, interzis pe termen nelimitat. Autoritatea americană în domeniul securității aeriene (FAA) a interzis, în noaptea de miercuri spre joi, toate zborurile avioanelor Boeing de tip 787 Dreamliner în întreaga lume, din cauza unor probleme la baterie. În SUA, Administrația Federală pentru Aviație a cerut operatorilor să oprească zborurile Dreamliner până când se va dovedi că bateriile folosite la construcția avioanelor sunt sigure. Decizia, anunțată miercuri noapte, reprezintă prima blocare la sol a unui întreg model de către agenția americană în ultimii 34 de ani, potrivit Financial Times. „Probleme ale bateriilor au apărut în cazul a două avioane model 787. Această situație, dacă nu este remediată, ar putea afecta sisteme și structuri critice și ar putea conduce la posibilitatea unui incendiu la sistemul electric”, se arată într-un comunicat al agenției.
Minte sănătoasă în corp sănătos. Alergiile respiratorii și fast food. Persoanele care au consumat cu regularitate fast food în perioada copilăriei și a adolecenței, au un risc sporit pentru asthma, eczema și o varietate de alergii respratorii, este concluzia unui studiu publicat săptămâna aceasta în revista British Medical Journal. La studiu au participat 319.196 de adolescenți cu vârsta între 13 și 14 ani, din 51 de țări și 181.631 de părinți al unor copii din 31 de țări cu o vârstă între șase și șapte ani. Participanții la studiu au fost solicitați să răspundă la mai multe chestionare în care erau întrebați despre dieta lor și dacă au simptome de asthma, eczema și alergii respiratorii. „Am desoperit o asociere clară între consumul de fast food și asthma, eczema și alergiile respiratorii”, a declarat autorul studiului Dr. Hywel Williams de la Queen’s Medical Center, University Hospital, Nottingham, Marea Britanie. De asemenea, cercetătorii britanici au observat un efect protectiv împotriva la asthma pentru copiii și adolescenții care au consumat fructe cel puțin de trei ori pe săptămână. Cei care au consumat fast food de cel puțin 3 ori pe săptămână au avut un risc pentru asthma, eczema și alergii respiratorii cu 30% mai ridicat decât restul participanților. Starea socială sau financiară a părinților nu a făcut nici o diferență în rezultate. „Nu sunt de loc surprins că asthma este direct afectată de dietă. Noi știm de mai mult timp că dieta poate afecta pozitiv sau negativ sitemul imun, iar anumite alimente pot afecta inflamația din organism. Și pentru că asthma este o condiție inflamatorie a plămânilor, nu este surprinzător că dieta afectează aceste procese” a declarat Dr. Stephen Teach, director la Allergy and Immunology Center de la Children’s National Medical Center in Washington DC. Medici sunt de părere că ocazional, dieta fast food nu poate cauza repercursiuni majore asupra sănătății, însă când este abuzată poate duce la probleme grave de sănătate pentru tot restul vieții.
Textul săptămânii. „Doamne Dumnezeule, eu am strigat către Tine, și Tu m-ai vindecat”. Psalmul 30,2
Petre și Paul Gheorghe