SEMNELE SFÂRSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.
Semnele saptamânii 16 Ianuarie 2014
Conferinta despre duminica – zi nelucratoare si decenta muncii. Marti 21 Ianuarie 2014 la Parlamentul Uniunii Europene (Buxelles). Scopul acestei conferinte este de a sublinia enorma importanta a duminicii ca zi nelucratoare si a unor ore lucratoare decente pentru cetatenii din Europa. Nu este necesar sa ne impotrivim competitiei economice. Toti oamenii din Uniunea Europeana au dreptul sa beneficieze de duminica libera si un program – ore decente de lucru. De câtiva ani criza social-economica a impiedicat stabilirea de reguli in Uniunea Europeana. In multe dintre statele membre situatia este critica: instabilitatea politica e in crestere si echilibrul social sunt in primejdie. Europa se confrunta cu multe probleme ca: schimbari demografice, somaj in special printre tineri, saracie si excludere sociala. Austeritate, liberalizare si flexibilitate, sunt deseori vazute ca solutii cheie pentru a iesi din criza. Protectia sociala si drepturile sociale sunt lasate deoparte. Totusi locurile de munca si crearea lor ca si competitia economica in Europa sunt elementele principale pentru a putea depasi criza. Dar de ce fel de locuri de munca avem nevoie in Europa? Ar putea oare competitia, un program decent de lucru si o zi comuna de odihna sa mearga mâna in mâna? si in ce conditii? Noi credem: Competitia are nevoie de inovatie, inovatia are nevoie de creativitate, si creativitatea are nevoie de recreatie, de odihna. Anul 2013 a fost anul European al cetatenilor. Protejarea duminicii intareste coeziunea sociala a societatii noastre. De aceea ea reprezinta o realizare pretioasa care ar trebui recunoscuta ca un stâlp al Modelului social-economic European. Noi credem ca legislatia si practicile care au loc la Uniunea Europeana si in statele membre ar tebui sa protejeze sanatatea, siguranta, demnitatea tuturor. De asemenea ar trebui sa promoveze mai atent echilibrul dintre familie, viata privata si munca. Membri Parlamentului si Alianta Duminicala Europeana va invita la: A doua conferinta Europeana pentru protectia duminicii libere si Decenta muncii.
Botez in Capela Sixtina. Papa Francisc a celebrat potrivit traditiei, duminica trecuta în Capela Sixtina o slujba la care ocazie a botezat 26 de copii din toata lumea, din toate paturile sociale si de diferite nationalitati. Ceea ce a fost deosebit si in premiera a fost faptul ca printre cei botezati a fost un bebelus ai carui parinti nu erau cununati religios, ci doar civil. Biserica Catolica nerecunoscând casatoria civila, ba mai mult unul dintre ei era copilul unei mame care nu era casatorita de loc. Un alt episod remarcabil a fost faptul ca in cursul unei cuvântari improvizate, papa le-a sfatuit pe tinerele mame sa nu se jeneze sa îsi alapteze bebelusii, daca acestora le este foame. Pe un ton degajat, papa a sfâtuit pe tinerele mame sa nu tina copiii nemâncati, sa nu se sfiasca si sa-i alapteze chiar în timpul ceremoniei, daca este nevoie.
Republica Centrafricana haos si confuzie. In ultimele luni Republica Centrafricana a fost teatrul unor tulburari extrem de violente. In 2003 François Bozize a ajuns la putere in urma unuei lovituri militare si cu spijinul tarilor vecine Ciad si Congo Brazzaville. La inceputul anului, atunci când fortele rebele Seleka au avansat spre capitala ei nu l-au mai ajutat, asa ca pe 24 martie 2013 el a fost izgonit din palat luându-i locul seful rebelilor Michel Djotodia. Numai ca un presedinte musulman intr-o tara crestina si un grup de rebeli care nu s-au putut dezbara de naravurile de haiduci la drumul mare, nu au avut zile multe. Asa se face ca saptamâna trecuta dupa numai 10 luni de domnie, Michel Djotodia, fostul rebel educat in Uniunea Sovietica a fost chemat la ordine in capitala Ciadului de catre conducatorii tarilor vecine si invitat fara echivoc sa demisioneze impreuna cu primul ministru avocatul Nicolas Tiangaye, unul dintre cei care l-au ajutat sa ia puterea. Fara sa se mai intoarca la Bangui, el s-a exilat in Benin. In prezent Republica Centraficana nu are nici presedinte nici guvern. Se spera ca luptele intre crestini si musulmani care au facut deja câteva mii de victime sa se calmeze, dar in prezent acestea nu sunt decât sperante. >ara este prada luptelor dintre militiile rivale, pravaliile negustorilor musulmani si moscheele sunt devastate in mod sistematic. Cei peste 1.600 de militari francezi sunt depasiti de evenimente reusind cu greu sa mentina ordinea in centrul capitalei Bangui.
Budapesta. Bomba. O explozie puternica a devastat sediul unei banci italiene din capitala Ungariei, Budapesta. Potrivit politistilor, deflagratia a avut loc la ora 4 dimineata si nu a facut victime. Fatada bancii si mare parte din interior au fost distruse de explozie. Din primele informatii, dispozitivul exploziv a fost plasat de un barbat aflat pe o motocicleta. Suspectul nu a fost identificat deocamdata. Fortele de ordine nu au reusit înca sa afle cum a fost fabricata bomba.
China, cel mai mare consumator de tutun la nivel mondial, vrea sa interzica fumatul în spatiile publice închise pâna la finele acestui an. Chiar daca guvernul de la Beijing a trasat anterior câteva reguli privind fumatul în spatii publice, ele nu au fost aplicate corespunzator, iar oficialii chinezi lucreaza acum la o lege cu pedepse clare. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, una din trei tigarete din lume este fumata în China si peste 50% dintre barbatii chinezi fumeaza. Cele mai recente reguli privind fumatul în spatiile publice au fost trasate în 2011, iar acum reprezentantii Comisiei Nationale Chineze pentru Sanatate si Familie vor sa lanseze o lege care sa ajute la prevenirea bolilor provocate de fumat. Se estimeaza ca peste un milion de oameni mor anual în China din cauza bolilor fumatului, iar OMS avertizeaza ca, în situatia în care nu se vor lua masuri pentru reducerea ratei fumatului, numarul deceselor va ajunge la 3 milioane anual pâna în 2050. 32 de orase din tara asiatica si-au impus deja propriile reguli cu privire la fumat, iar luna trecuta oficialilor chinezi li s-a cerut sa nu fumeze în anumite spatii publice pentru a da un exemplu populatiei.
Bulgaria înaspreste legislatia anti-coruptie. Supus unor presiuni civice fara precedent, guvernul bulgar înaspreste legislatia anti-coruptie si anti-monopol. Pentru prima data în cazurile de conflict de interese se va proceda la confiscare de proprietati. Unul din cele câteva amendamente la Legea combaterii conflictului de interese introduse în parlament la propunerea unor organizatii nonguvernamentale, prevede confiscarea salariilor primite de functionarii de stat corupti. Amendamentele au fost inspirate de scandalul fostului sef al Comisiei pentru combaterea conflictului de interese, Filip Zlatanov, care acum este anchetat sub acuzatia de abuz de putere. Procuratura a ajuns în posesia unui carnetel în care Zlatanov îsi nota indicatiile primite de trei lideri politici care figureaza numai cu initiale. Este vorba de formule de genul: „sa fie lovit”, „sa fie presat timp de o luna”, „sa fie lasat în pace”, „îi ajunge”, etc. Tinta indicatiilor au fost deputati, lideri locali si ministri din guvernul Borisov printre care actualul presedinte Rosen Plevneliev. În presa au aparut informatii neoficiale ca în spatele persoanelor anonime cu initiale B.B. si T.T. se ascund premierul si vicepremierul de atunci Borisov si Tvetanov. Ca o reactie la abuzurile lui Zlatanov vor fi limitate prerogativele noului sef al comisiei, iar procedura alegerii viitorilor membri va fi publica, cu participarea ONG-urilor. Proiectul de lege prevede un control parlamentar si civic mai sever asupra activitatii comisiei.
Atac armat. In localitatea Borgo Montella, situat în provincia italiana Latina, în apropiere de Roma, a avut loc un atac armat. Roberto Zanier, un barbat în vârsta de 35 de ani care sufera de depresie profunda, si-a împuscat mama în vârsta de 68 de ani, Norina Londero, în timp ce aceasta dormea. Dupa ce a fost prins, tânarul le-a explicat anchetatorilor ca a vrut sa o scape de ,,sfârsitul lumii”. Desi era ora 5.00 dimineata, italianul a mers la o casa apartinând familiei sale, pentru a cere chiria unei familii de români. Acolo a împuscat mortal pe românca Elena T., în vârsta de 44 de ani, si pe fiul acesteia, în vârsta de 21 de ani, transportat în stare grava la spital. Criminalul a încercat sa mai omoare o femeie, dar arma pe care o avea se pare ca s-a blocat. Dupa atac, italianul de 35 de ani a fugit cu o masina, fiind localizat si capturat, dupa o urmarire de câteva ore, în zona litoralului. Tânarul român ranit grav în atac, Andrei Gabriel B., este în moarte cerebrala.
Inca un progres. Din ce in ce mai des, in multe tari ale lumii semnele de progres inseamna subminarea institutiilor traditionale, in special a casatoriei. Dupa ce in Franta casatoria a devenit o uniune ,,generica” fara specificarea sexului partenerilor, dând astfel drepturi egale partenerilor de acelasi sex, se pregateste o noua lege care va simplifica procedura de divort. In prezent sotii trebuie sa se prezinte in fata unui judecator ca sa obtina divortul. Noua lege va autoriza ca divortul prin consimtamânt sa se poata face in fata unui grefier. In 2012 s-au pronuntat in Franta 128.371 de divorturi, dintre care 54% adica 69.320 prin consimtamânt, numai ca se estimeaza ca termenul de asteptare de mai mult de 2 luni, si cele 18 minute pe care fostii soti le petrec in medie in sala de judecata este un interval prea lung. Societatea moderna este grabita, are nevoie de o procedura mai expeditiva. Aceasta nu este prima incercare. Acum câtiva ani s-a incercat o masura care sa imputerniceasca pe notari sa se ocupe de divorturi, dar avocatii s-au opus deoarece divorturile sunt o afacere foarte lucrativa.
Pamântul care înghite oamenii – dolinele urbane. În ultimul timp s-au înregistrat numeroase incidente legate de pamânt – indiferent daca sunt cutremure mari, sau serii mici de cutremure dese cum sunt cele de la Galati, sau ciudatele doline – surpari de pamânt, de obicei adânci de câtiva zeci de metri, care înghit masini si case, pe întregul glob. Prezentam o lista de doline care au afectat în ultimii ani orasele. Guangzhou. În ianuarie 2013 trei cladiri sunt înghitite de o dolina în Guangzhou, China. Incidentul a scos din functiune reteaua electrica pentru mii de rezidenti. Strazile învecinate au fost blocate, iar cladirile din zona au fost evacuate de urgenta. Incidentul a afectat si reteaua de distributie de gaz. Conform ziarelor, dolina avea 30 de metri patrati. Adâncimea sa nu a putut fi masurata exact, aceasta fiind plina de darâmaturile caselor cazute înauntru. Guatemala. Una dintre cele mai adânci doline: în Guatemala City, o dolina aparuta brusc în 2010 a înghitit o întreaga fabrica de textile de trei etaje, facând 15 victime. Dolina avea 20 de metri diametru si 30 metri adâncime. Florida. O dolina a înghitit un barbat în Florida. Dolina s-a produs într-o seara, când familia se pregatea de culcare. Dormitorul în care se afla barbatul a fost înghitit complet, cu tot cu mobila, televizor si dulapul cu haine. Fratele victimei s-a aruncat în groapa, încercând sa-l recupereze pe Jeff, fara nici un rezultat. Corpul barbatului nu a mai fost gasit niciodata. Ramasitele casei au fost darâmate de autoritati. Shenzen. O dolina înghite un chinez în orasul Shenzen, incidentul fiind surprins de camerele video. Omul pazea o cladire, când, pamântul s-a cascat sub picioarele sale si l-a îngropat de viu. Putin înainte localnicii din zona se plânsesera de vibratiile provenite de la un santier din apropiere. San Francisco. O furtuna din 1995 a declansat o surpare de pamânt sub un sistem de canalizare din San Francisco. Dolina creata era lunga de 80 de metri si lata de 50. Xian. În orasul Xian din China o fata care mergea pe strada a cazut într-o dolina care s-a cascat exact sub picioarele sale. Evenimentul a fost înregistrat pe camere video de supraveghere. Fata a fost scoasa în scurt timp de un taximetrist care a vazut scena. Ea a suferint un soc minor si rupturi de oase. Daisetta, Texas. Orasul se afla deasupra unui zacamânt de sare. Localitatea a fost afectata de doline aparute în 1969, 1981, cea mai recenta, în 2008. Cea mai mare dolina creata are un diametru de 300 de metri si este adânca de 100 de metri. Dolina a înghitit de-a lungul vremii echipamente petroliere, copaci si masini.
În Mexic, pamântul înghite autostrazi. O sectiune de circa 90 de metri dintr-o autostrada mexicana în apropiere de granita cu SUA s-a surpat si s-a scufundat circa 30 de metri, dupa o serie de cutremure mici, scrie sâmbata The Globe and Mail. Autoritatea federala a Autostrazilor din Mexic sustine ca prabusirea a avut loc la aproximativ 93 de km sud de orasul de granita Tijuana. Agentia a declarat ca drumul a fost închis în primele ore ale diminetii, dupa ce a fost detectata prabusirea. Traficul a fost deviat pe o autostrada mai mica. Potrivit agentiei, prabusirea a fost cauzata de sapte cutremure mici, variind în magnitudine de la 1.3 – 4.3 grade. Institutia a precizat ca drumul trece peste o falie cunoscuta din zona si ca a fost plouat puternic. Nu au fost raportate victime.
Irak. Morti si raniti. În timp ce Irakul ramâne în continuare tulburat de confruntarile violente provocate de militantii afiliati cu Al-Qaeda, un nou val de atentate cu bombe care a avut loc în apropierea capitalei irakiene, Bagdad, a facut miercuri cel putin 44 de victime. Nici una dintre gruparile locale nu si-a asumat responsabilitatea atacurilor. În ultimele luni de conflict, atât grupul de insurgenti locali, afiliati ai Al-Qaeda, cât si ceilalti militanti sunniti din zona, si-au ales ca tinta a atacurilor atât locurile publice frecventate de civili cât si fortele pro guvernamentale. Armata si triburile aliate locale din Anbar au înconjurat orasele Ramadi si Fallujah, controlate de militantii grupului denumit Statul Islamic al Irakului si Levant, afiliati ai Al-Qaeda. Cel mai sângeros atac, a avut loc miercuri în orasul Buhriz din nordul Bagdadului. Insurgentii au detonat o bomba în interiorului unui cort amplasat pentru ceremonia de înmormântare a unui politist sunnit anti Al-Qaeda, decedat în urma cu doua zile. În urma atacului, 16 persoane au decedat si alte 26 au fost ranite. În Bagdad, peste 28 de persoane au decedat si 38 au fost grav ranite miercuri, în urma atentatelor teroriste ce au vizat pietele în aer liber din cartierele nordice ale orasului. Cele mai grave atentate au avut loc în cartierul nordic Shula, unde cinci masini capcana au fost detonate în apropierea zonelor comerciale. Suburbia Hussainya a fost zguduita de exploziile a trei masini capcana. Potrivit politiei, în urma incidentelor 10 persoane au decedat si alte 29 au fost ranite. Numarul victimelor înregistrate miercuri au fost confirmate de cadrele medicale. Duminica, fortele guvernamentale au organizat un raid aerian împotriva fortelor Al-Qaeda din orasul Ramadi, iar cel putin 25 de persoane au murit în urma atacului.
Minte sanatoasa în corp sanatos. Creierul si somnul. Somnul pentru unii pare sa fie doar o pierdere de timp. Multi se intreaba de ce trupurile noastre trebuie sa-si petreaca aproape o treime din viata noastra in inconstienta, timp in care am putea face ceva util? Realitatea este insa ca somnul este esential pentru o viata sanatoasa, pentru formarea si consolidarea amintirilor, si la formarea de noi conexiuni neuronale precum si corectarea celor vechi. Intr-o serie de studii noi, recent publicate in revista Science, se arata ca somnul joaca un rol crucial pentru creierul nostru. In timp ce corpul doarme, creierul este foarte activ in a curata toate rezidurile care s-au acumulat ca urmare a activitatilor din timpul zilei. Sistemul limfatic are rolul de a face curatenie in organism si de a elimina rezidurile care se formeaza in urma efortului fizic. Cercetatorii sunt de parere ca, creierul, are si el un sistem similar cu cel limfatic, o retea de canale care cu ajutorul lich idului cefalorahidian elimina toxinele din creier. Aceasta activitate este mai intensa atunci când dormim. Insa aproximativ 80% dintre adulti sufera din cauza unui somn necorespunzator. Când somnul nostru este deranjat, sistemul de curatare a creierului este si el deranjat. Rezultatul ar putea fi accelerarea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer si Parkinson. Intre 50 si 70 de milioane de americani sufera de o forma cronica de insomnie. National Sleep Foundation recomanda ca adultii sa doarma intre sapte si noua ore pe noapte.
Textul saptamânii. ,, Degeaba va sculati de dimineata si va culcati târziu, ca sa mâncati o pâine câstigata cu durere; caci prea iubitilor Lui El le da pâine ca în somn”. Psalmi 127:2
Petre si Paul Gheorghe