SEMNELE FÂRȘITULUI MATEI 24
Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“
Semnele săptămânii 30 August 2012
Japonia. Taifun. Bovalen, care a lovit Insula Okinawa, este cel mai puternic taifun din ultimii 60 de ani. Vântul a bătut cu peste 200 de km pe oră, provocând valuri înalte de peste 16 metri. Patru oameni au fost răniți și aproape 60.000 de persoane au rămas fără curent electric. Toate zborurile interne și internaționale de pe insulă au fost anulate. Infrastructura insulei Okinawa este construită din beton ca să reziste furtunilor violente, așa că alte pagube nu s-au înregistrat. Furtuna se îndreaptă către China și peninsula coreeană. Duminică seară, Bolaven avea o viteză constantă a vântului de 213 km pe oră cu rafale care atingeau și 259 km pe oră; cea mai mare viteză de la taifunul Naha în 1956. Totalul precipitațiilor ar putea depăși 500 mm în 24 de ore. Valurile înalte ar putea provoca inundarea completă a autostrăzilor de pe insulele aflate aproape de nivelul mării. Peste 400.000 de oameni din zonă locuiesc la o altitudine de mai puțin de 50 de metri. Anumite zone joase au fost evacuate preventiv.
Pescari chinezi dați dispăruți. Aproximativ 31 de pescari chinezi sunt dați dispăruți după naufragiul a două ambarcațiuni de pescuit prinse într-unul dintre cele mai puternice taifunuri observate în ultimele decenii în Asia, care a lovit Coreea de Sud după Japonia, a transmis agenția sud-coreeană Yonhap. Cele două ambarcațiuni s-au scufundat în largul insulei Jeju (sudul Coreei de Sud), conform Yonhap care citează responsabili ai gărzii de coastă. Agenția meteorologică națională sud-coreeană a lansat marți dimineață o alertă de taifun pentru Seul, metropolă de 10 milioane de locuitori, în timp ce taifunul numit Bolaven continuă să avanseze spre nord. Autoritățile au interzis intrarea în portul Busan pentru toate navele până la finalul alertei. Conform ministerului Transporturilor, 68 dintre cele 87 de legături cu feribot ale Coreei de Sud au fost anulate luni. Aproximativ 140 de zboruri, majoritatea cu plecarea și sosirea la Jeju, au fost de asemenea anulate. Un exercițiu militar comun al trupelor sud-coreene și americane a fost suspendat, conform agenției sud-coreene Yonhap.
Furtuna tropicală Isaac. Președintele Statelor Unite Barack Obama a decretat luni stare de urgență în Louisiana (sud), amenințată de furtuna tropicală Isaac, la șapte ani după uraganul Katrina, a anunțat Casa Albă. Această declarație permite mobilizarea resurselor statului federal pentru a veni în ajutorul autorităților locale prin intermediul agenției de gestionare a crizelor (FEMA), a precizat președinția americană într-un comunicat. Nouăsprezece persoane au murit și șase sunt date dispărute în Haiti după trecerea sâmbătă a furtunii tropicale Isaac, care avansa luni în golful Mexic către Louisiana. Rafalele de vânt, care inițial atingeau 95 km pe oră, s-au intensificat, astfel că centrul meteorologic american a emis o alertă de uragan în Florida și a menținut alerta de furtună tropicală în Republica Dominicană, Cuba, Bahamas și Jamiaca. Furtuna a distrus 335 de case și a afectat alte 2.346. Aproximativ 15.000 de persoane au fost evacuate. Trecerea furtunii Isaac prin Haiti era mai îngrijorătoare deoarece reconstrucția țării după seismul din 2010 care s-a soldat cu peste 250.000 de morți este departe de a fi încheiată, cu aproximativ 400.000 de persoane care locuiesc încă în tabere de sinistrați. Ploile torențiale și rafalele puternice de vânt au început să se facă simțite la Tampa, în Florida, în noaptea de duminică spre luni, unde zeci de mii de persoane așteaptă începerea convenției republicane americane, decalată cu o zi din cauza furtunii. Atenția se îndreaptă în prezent către Louisiana, unde o alertă de uragan a fost declanșată în timp ce Isaac își continuă cursul către această zonă sensibilă, marcată încă de teribilul uragan Katrina de la 29 august 2005, cel mai mortal și cel mai costisitor din istoria Statelor Unite. După 24 de ore, în care furtuna tropicală Isaac a pus stăpânire pe Florida, totul arată ca după război. Mașini avariate, copaci doborâți la pământ, cartiere fără lumină și case fără acoperiș, toate sunt dovada furiei naturii. Meteorologii au anunțat că în decurs de o zi sau două, furtuna ar putea deveni uragan. Furtuna Isaac a lăsat un adevărat dezastru în Haiti și Republica Dominicană, ucigând, în total, 24 de oameni.
China. Taifunul Haiku. Chinezii fug din calea unui taifun care a lovit cu putere țara! Imagini apocaliptice. Aproape 2 milioane de oameni s-au refugiat, în timp ce casele sunt făcute una cu pământul atat din cauza furtunii, cât a alunecărilor de teren. Mai mulți copaci s-au prăbușit după ce pământul s-a înmuiat în urma ploilor abundente. Taifunul Haiku a scos din case aproape 2 milioane de oameni. Aceștia au fost evacuați din calea furtunii și apei. În localitățile inundate salvatorii și voluntarii ajută la evacuarea sinistraților. Unii au rămas blocați în case și au fost scoși prin ferestre. Taifunul a afectat și cel mai aglomerat oraș din China, Shanghai. Aici, autoritățile au pregătit adăposturi pentru 400 de mii de oameni. Și aeroporturile și-au anulat cursele, mii de oamenii fiind blocați în sălile de așteptare. Acest taifun este al treilea din ultima săptămână care face ravagii în China. De altfel, în luna iulie aici au fost înregistrate cele mai violente ploi din ultimii 60 de ani, care au luat viața la aproape 80 de oameni.
California. Cutremure. Peste 100 de replici de până la 5,5 grade au zguduit sudul Californiei, provocând panică în rândul membrilor unei comunități de la Brawley, care au ieșit afară din locuințe, dar și evacuarea unor bolnavi din spitalul local. Mișcarea seismică a fost resimțită cel mai intens la patru km nord-vest de această comunitate de fermieri din Brawley, la aproximativ 185 de km de San Diego, relatează postul Sky News. În afară de cutremurul de 5,5, o replică cu magnitudinea de 5,3 și alte peste 30 de cel puțin 3,5 au fost resimțite la sud de Salton Sea. Acest val de cutremure este un fenomen rar, însă regiunea cunoscută sub numele de Brawley Seismic Zone a mai fost afectată de acest tip de eveniment în trecut. ,,Nu am mai avut unul din anii ’70. A mai fost unul prin anii ’30”, a declarat Lucy Jones, un seismolog din cadrul Institutului american de geofizică USGS. Peste 100 de replici au fost înregistrate în urma cutremurului inițial, cu magnitudinea de 3,9. ,,Acest tip de activitate poate continua timp de mai multe ore sau chiar zile”, a precizat geofizicianul Robert Graves. Cel puțin 20 de rulote dintr-un parc de rulote au fost deplasate de pe fundații, iar persoanele care locuiau în ele fiind nevoite să le părăsească. De asemenea, poliția a anunțat că unele locuințe din Brawley au suferit pagube minore, iar pene temporare de curent electric au declanșat evacuarea unor pacienți din spitalul local. Undele seismice au fost resimțite de-a lungul coastei zonei San Diego, la Del Mar, până la o distanță de aproximativ 193 de km de epicentru, dar și la Coachella Valley, în sudul zonei Orange, și în unele zone din nordul Mexico.
El Salvador. Cutremur. Un cutremur puternic, de 7,4 grade s-a produs luni dimineață în largul statului El Salvador, a anunțat institutul american de geofizică USGS, citat de AFP. Cutremurul s-a produs într-o zonă situată în Oceanul Pacific, în largul coastelor statului El Salvador, a precizat USGS. Epicentrul a fost localizat la 111 km sud de orașul Puerto El Triunfo. Centrul a lansat totodată o avertizare pentru toate țările din America Centrală și pentru Mexic.
Indonezia. Cutremur. Un cutremur puternic, de 6,4 grade s-a produs duminică în largul Insulelor Moluce, în Indonezia, a anunțat Institutul american de geofizică USGS, relatează AFP. Cutremurul, s-a produs în mare, la aproximativ 169 de km nord-vest de orașul Ternate, la o adâncime de 69 de km. Indonezia se află pe Centura de Foc a Oceanului Pacific, unde se întâlnesc două plăci continentale care provoacă seisme frecvente. Activitatea vulcanică este, de asemenea, foarte intensă.
Venezuela. Explozie. La o rafinărie din Amuay, un oraș din Peninsula Paraguana, s-a produs o explozie. Cel puțin 19 morți și 53 de răniți. Explozia a fost provocată de o scurgere de gaze. Un nor de gaze a explodat, incendiind cel puțin două rezervoare și alte instalații din incinta rafinăriei. Venezuela este al cincilea cel mai important exportator mondial de petrol.
Afganistan. Atentate. ,,Șaptesprezece săteni, 15 bărbați și două femei, au fost decapitați de persoane necunoscute în districtul Kajaki”, a declarat Daud Ahmadi, purtătorul de cuvânt al autorităților din provincia Helmand. În pofida eforturilor autorităților afgane și a coaliției internaționale, violențele continuă în Afganistan. Pe 14 iulie, un atentator sinucigaș a provocat un masacru la nunta fiicei unui politician din Afganistan. În afara oficialului afgan, membru al Parlamentului, au murit alți 22 de invitați. Printre aceștia se aflau un șef al serviciilor secrete din regiune și un comandant al poliției locale. În atentat au fost răniți peste 60 de oameni. Parlamentarul afgan era un cunoscut adversar al talibanilor. Aceștia au negat că s-ar afla în spatele atacului.
Damasc. Atentat. Un atentat cu mașină capcană a ucis 27 de persoane marți într-un cartier al Damascului favorabil regimului, a anunțat Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Numărul persoanelor ucise la funeraliile a doi partizani ai regimului a ajuns la 27, conform OSDO. Un bilanț precedent al televiziunii de stat siriene numea 12 morți în acest atentat comis în cartierul Jaramana, cu locuitori majoritar druzi și creștini. Conform televiziunii de stat, 48 de persoane au fost de asemenea rănite în atentat. OSDO a subliniat că funeraliile erau organizate pentru doi partizani ai regimului și că locuitorii din Jaramana susțin în mare parte puterea. Acest atac intervine în timp ce operațiunile armatei vizează acum centura de est a Damascului, unde se află brigăzile de elită ale Armatei siriene libere (ASL, rebeli), conform unui comandant insurgent de la Damasc.
China. Accident. Cel puțin 24 de persoane au fost rănite în urma unei coliziuni care a avut loc în Gara din Jiamusi, în provincia Heilongjiang (nord-est), a anunțat purtătorul de cuvânt al Biroului local al Căilor Ferate. Potrivit ediției online a ziarului oficial Cotidianul Poporului, un tren din provincia Hegang (nord-est) a lovit din spate un alt tren aflat la peron în Gara din Jiamusi. Rețeaua de mare viteză chineză este cea mai mare din lume, cu 8.358 de km de cale ferată la sfârșitul lui 2010, deși aceasta a fost deschisă pentru pasageri începând din 2007. Însă rețeaua s-a confruntat cu o serie de scandaluri pe temele securității și corupției.
India. Accident. Cel puțin 41 de persoane au murit și alte 17 au fost rănite după ce autocarul la bordul căruia se aflau s-a prăbușit sâmbătă într-o prăpastie adâncă de 76 de metri, într-o regiune muntoasă din Himachal Pradesh, în nordul Indiei, au anunțat autoritățile locale, relatează AFP. Accidentele de acest fel sunt frecvente, în special în regiunile muntoase din nord. India înregistrează cel mai mare număr de morți la nivel mondial în urma accidentelor rutiere, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din 2009. Principalele cauze ale accidentelor sunt viteza, neglijența și starea proastă a drumurilor, dar și condițiile geografice și meteorologice, uneori dificile.
Franța. Incendiu. Un incendiu a devastat 400 de hectare de vegetație, în sudul Franței. Peste 500 de pompieri luptă împotriva flăcărilor care sunt permanent alimentate de rafale puternice de vânt, conform AFP. Focul a izbucnit pe o creastă dintr-o zonă stâncoasă. Un camping din apropiere, care adăpostea 70 de persoane, a fost evacuat ca măsură preventivă, conform pompierilor. Un nor negru de fum era vizibil deasupra zonei incendiului la zeci de km distanță, iar cenușa a fost purtată de vânt până în centru Marsiliei. După ce a ars zone de tufișuri și pin, incendiul a atins, agricole. Pompierii sunt susținuți de importante mijloace aeriene, precum șapte avioane Canadair, două Tracker, un avion Dash și două elicoptere.
Între legalitate și logică. Am fost din totdeauna surprins și intrigat de faptul că atunci când nu mai au alt recurs, când nu mai pot invoca legea, anumite persoane sau grupuri invocă în pofida evidenței, logica. Așa de exemplu Julian Assange, liderul și întemeietorul grupului Wikileaks, care după ce a epuizat toate mijloacele legale de luptă împotriva extrădării în Suedia, unde este așteptat să răspundă acuzațiilor de agresiune sexuală, după ce a primit azil politic în ambasada Ecuadorului la Londra, care este înconjurată de peste 50 de polițiști care îl așteaptă să treacă pragul. Deci când este încolțit din toate părțile, a schimbat tonul și se plânge că autoritățile engleze nu fac nici un pas să negocieze o ieșire onorabilă din conflict. Pe vremea când el a publicat sute de mii de documente secrete furate din arhivele diplomatice și militare ale marilor puteri occidentale, el s-a arătat de neînduplecat, nu a vrut să discute cu nimeni, acum că se plictisește într-un birou din ambasada ecuadorului, când banii s-au împuținat și suportul s-a subțiat, ar vrea să discute o soluție logică. Logică pentru el nu pentru autorități care cred că logic ar fi să se ducă în Suedia, o țară renumită pentru înaltele standarde de democrație și justiție, și să dovedească că este nevinovat, dacă așa este. O altă situație a fost cea din România, unde pentru motive legale și în conformitate cu prevederi constituționale, guvernul a convocat un referendum ca să îl demită pe președintele Băsescu. Iată însă că după ce potrivit acelorași proceduri legale și manevrând votul prin abținerea de la vot, guvernul a pierdut pariul, tot ei se lamentează că de ce să fie așa, că milioane au votat împotriva președintelui, numai că legea spune că nu au fost destui. Atunci spun ei să aplicăm logica, logica noastră și să schimbăm legea. Nu am nici cea mai vagă idee dacă Assange este vinovat sau nu, nu am nici o opinie politică pentru sau contra în ce privește România și conducătorii ei, dar un singur lucru știu, dacă este lege nu este tocmeală, sau dacă este tocmeală și logică, nu mai este lege. Trecând de la actualitatea politică și mondenă la o aplicație spirituală, trebuie să recunoaștem că prea adesea la fel judecăm și noi: când ne convine invocăm legea și legalitatea, când nu ne mai convine invocăm logica și dorim să fie cum vrem noi.
Minte sănătoasă în corp sănătos. West Nile. Vara aceasta West Nile virus, alarmează autoritățile americane, care au raportat un număr record de victime. Numai în luna august peste 1.000 de cazuri și peste 41 de decese au fost raportate, iar de la începutul anului aproape 2.000 de cazuri și 66 de decese au fost înregistrate. Virusul West Nile a fost identificat pentru prima dată în 1937 în Uganada, iar în 1999 și-a făcut apariția și în USA. Virusul este transmis de țânțari prin înțepături și afectează organismul uman într-o manieră similară cu virusul HIV. Discomfortul abdominal, febră, dureri de cap, dureri musculare, greață și vomitat, sunt numai câteva dintre simptomele virusului West Nile. Nu exzistă încă un tratament pentru acest virus, însă majoritatea pacienților se recuperează singuri fără complicații. Persoanele care au sistem imun compromis, copiii și persoanele în vârstă sunt însă în pericol de complicații și chiar de deces. Medicii recomandă evitarea zonelor infestate de țânțari, o îmbrăcăminte care să protejeze mâinile și picioarele, și folosirea de soluții care îndepărtează țânțarii.
Departamentul American de Agricultură avertizează populația că prețul alimentelor, în mod special al produselor animale, vor crește considerabil în viitorul apropiat și sfătuiește pe oameni să fie pregătiți să-și modifice felul în care trăiesc și se hrănesc. Din cauza secetei care afectează mare parte din America, prețul la porumb și soia, aproape s-a dublat în comparație cu anul trecut. Deoarece animalele de fermă și găinile sunt hrănite, în mare parte cu porum, prețul la carne, ouă, lapte și brâzeturi este pe cale să atingă recorduri fără precedent. Specialiștii în dietă recomandă următoarele modificări și alternative pentru dietă: în loc de carne, fasolea, lintea și orezul pot fi surse excelente de proteine; sunt mai sănătoase și mult mai ieftine. Semi-preparatele sunt convenabile și ușor de depozitat și consumat, însă costă mult mai mult decât cele preparate în bucătărie. Nu pleca de acasă fără lista de cumpărături. Magazinele alimentare folosesc tactica de plasament a produselor în scopul de a te ispiti să cumperi mai mult decât ai nevoie sau decât ai în buget. De exemplu, lângă o cutie de spaghetti de $2 este strategic plasat un borcan cu sos de spaghetti de $4 și o punguliță cu cașcaval de $7; așa că o persoană care inteționa să cheltuiască numai $2 pe o cutie de spaghetti, ajunge să cumpere mult mai mult decât are nevoie. Alcătuiește o listă cu ce ai nevoie și nu te abate de la ea. Fibrele din dietă sunt foarte importante pentru digestie și sănătatea organismului în general, iar fasolea neagră și floricelele de porumb constituie o sursă excelentă și ieftină de fibre. De obicei cu cât cumperi o cantitate mai mare, cu atât prețul este mai scăzut. Însă când vine vorba de fructe și vegetale, care se strică repede, o cantitate mare poate să ducă la risipă. Soluția? Majoritatea alimentelor se păstrează pe o perioadă lungă de timp la congelator în condiții optime. De asemenea alimentele uscate sunt de obicei mai ieftine și tot la fel de sănătoase. Grădina ta personală. Multă lume a început să descopere că, curtea lor poate fi folosită pentru a cultiva fructe și vegetale care sunt mult mai gustoase, dar și mai ieftin de produs decât cele cumpărate din magazin. Poate că pentru mulți dintre noi aceste sugestii nu reprezintă o mare revelație, dar pentru altă lume care nu au avut în vocabularul lor cuvintele economie, criză, și strâmtorare, aceste staturi sunt șocante.
Textul săptămânii. ,,Dacă deci ați înviat împreună cu Hristos, să umblați după lucrurile de sus, unde Hristos șade la dreapta lui Dumnezeu”. Coloseni 3,1
Petre șI Paul Gheorghe