SEMNELE FÂRȘITULUI MATEI 24
Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“
Semnele săptămânii 27 Septembrie 2012
Pace pace, și pace nu este. Conflictul China – Japonia. Șase nave ale gărzii de coastă taiwaneze însoțite de zeci de ambarcațiuni de pescuit au intrat marți în apele teritoriale japoneze din largul insulelor revendicate de Taiwan cât și de China, a anunțat paza de coastă niponă. Anumite nave ale pazei de coastă taiwaneze transportă trupe de elită înarmate. Conform unui responsabil al pazei de coastă japoneze citat de agenția Jiji, navele de pescuit arborau drapele și banderole, dintre care una proclama: ,,Jurăm să apărăm Diaoyutai”, numele taiwanez al insulelor. Aceste nave fac parte dintr-o flotă de aproximativ 50 de nave de pescuit însoțite de 12 nave ale pazei de coastă care a părăsit insula Taiwan, luni cu scopul de a afirma suveranitatea taiwaneză asupra arhipelagului Senkaku, numit Diaoyutai de taiwanezi. Limita apelor teritoriale se întinde la 22 de km în largul insulelor. Acest grup de insule nelocuite, situat la 200 de km nord-est de Taiwan și la 400 km vest de Okinawa (sud de Japonia) este la originea situației foarte tensionate între Japonia care le controlează și China și Taiwan care le revendică. Pe lângă valoarea lor strategică incontestabilă aceste insule ar putea deține hidrocarburi în adâncul mării. China a decis duminică să amâne o ceremonie care trebuia să marcheze 40 de ani de la normalizarea relațiilor între China și Japonia, prevăzută inițial pentru 27 septembrie. Într-o încercare de a reduce tensiunile, Japonia l-a trimis luni la Beijing pe ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Chikao Kawai.
Fenomene politice. În mod eronat societatea occidentală crede că fraudele electorale și problemele cu dizidenții sunt caracteristice altora, și că ele sunt scutite de asemenea situații. Orice observator avizat știe că nu este așa, că în orice societate au loc asemenea lucruri, dar că la cele occidentale cel care pierde acceptă aceasta chiar dacă au fost fraude, chiar dacă lucrurile nu sunt chiar curate. Aceeași situație este și cu cine a câștigat alegerile chiar dacă câștigătorul nu este cel așteptat, partenerii politici îl acceptă. Un asemenea exemplu a avut loc zilele trecute în provincia canadiană Quebec, unde în urma alegerilor a eșit învingător PQ, adică partidul Quebecoise, care este de fapt un partid comunist și care promovează separarea Quebecului de restul Canadei. Această victorie este neobișnuită deoarece PQ, nu a condus provincia de foarte multă vreme, și pentru că pentru prima oară în istoria provinciei, primul ministru va fi o femeie, Pauline Marois. Ca să stabilească controversa, de la început în timpul ceremoniei în care ea și guvernul au depus jurământul, steagul Canadei a fost dat jos de pe clădirea parlamentului din Montreal, și ridicat din nou când deputații aparținând celeilalte partide, au depus jurământul. Desigur că s-au ridicat numeroase voci care să critice această sfidare, dar și unii care s-au arătat mândri de ea. De fapt ea a spus că se gândește la separarea de Canada, dar vrea să vadă când va fi momentul potrivit. În vremea când țările se unesc ca să fie mai puternice și stabile, această dorință de separare este nefirească, mai ales că provincia Quebec este undeva în mijlocul Canadei, separarea ei ar produce o fractură în structura țării.
Transporturi de cocaină. Droguri în submarine. Desigur, că droguri în submarine nu este ceva nou. Așa-numita narco-submarine făcea prima pagină a ziarelor de aproximativ zece ani în urmă, când cea mai mare parte cartelurilor columbiene, la acel moment, a început trecerea de la tehnica de suprafață la nivel cu barca cu motor, de a utiliza submarine. Autoritățile americane au numit primul submarin capturat, o navă de 49 picioare lungime având la bord patru bărbați, un AK47 și trei tone de cocaină: Bigfoot. De atunci submarinele au devenit mai frecvente, mai sofisticate, astfel încât autoritățile americane au de lucru peste program. O parte a problemei este o nouă clasă de ambarcațiuni, complet submersibil dintre care trei au fost confiscate în ultimele săptămâni. Înainte, submarinele au fost doar semi-submersibile. Noile submarine sunt capabile să transporte până la zece tone de cocaină, și poate rula din Ecuador la Los Angeles fără a veni la suprafață pentru aer. Deși SUA au capturat 129 de tone de cocaină anul trecut, oficialii sunt îngrijorați de faptul că aceste submarine ar putea fi folosite de către teroriști.
O nouă boală în Asia. Un articol recent publicat în New England Journal of Medicine, arată că oamenii de știință au identificat o nouă boală care se aseamănă foarte bine cu AIDS, cu excepția faptului că nu este contagioasă. Cercetătorii de la institutul Sarah Brown, au intreprins studii în Taiwan și Thailanda, au identificat această boală care blochează capacitatea organismului de a se apăra împotriva infecțiilor. Pacienții afectați de această boală aparținând la diferite familii, deci factorul ereditar a putut fi exclus, au murit de infecții acute, unii dintre ei erau asiatici trăind în Statele Unite, ei erau în general în vârstă de 50 de ani. Primele cazuri au fost descrise în anul 2004. Extinderea ei este greu de estimat, dar se crede că factori genetici și de mediu înconjurător pot fi implicați având în vedere zona geografică de răspândire.
De ce să nu fie răsplătită pentru ,,munca ei”? Aceasta este părerea Ceciliei Gimenez, pictorița amatoare în vârstă de 81 de ani, care a mutilat o frescă din secolul al 19-lea aflată în biserica spaniolă din Borja. Vă relatam nu demult despre această istorie stranie; bătrâna a crezut că face bine și a ,,restaurat” o frescă care îl reprezenta pe Isus, dar rezultatul este de-a dreptul grotesc. Ca urmare a publicității făcute, a urmat un aflux neobișnuit de vizitatori care au fost curioși să vadă cum arată pictura cu pricina, și a adus beneficii pentru comună și biserică, ba chiar unii vizitatori au găsit că noua pictură este interesantă și trebuie păstrată ca atare. Așa se face că doamna Gimenez, care a insistat tot timpul că a făcut muncă benevolă, a angajat un avocat și vrea să primescă o parte din beneficiile pe care le-a creat.
Semne de bunăstare? Orice vizitator al unui muzeu cu artă clasică, poate înțelege de la prima vedere că din evul mediu până recent, formele rotunjite erau la modă. Statuile și picturile înfățișează bărbați și femei cu obrajii bucălați și bine hrăniți. În același timp nimeni nu are probleme să vadă că prezentatoarele de modă de astăzi sunt scheletice până la a ajunge să leșine pe scenă, chiar să moară de foame. În contradicție cu această tendință care vrea ca omul seculului 21 să fie zvelt până la exces, statisticile arată că obezitatea este o problemă mai ales pentru copii și adolescenți. Guvernul Canadian a publicat ultimile date statistice care arată că 31.5% din canadienii în vârsta între 5 și 17 ani sunt obezi. Aceasta înseamnă că 1.6 milioane de tineri sunt deja obezi și că există foarte mici șanse ca situația să evolueze odată cu înaintarea în vârstă. În ciuda faptului că guvernul, conducerea școlilor și alte organisme de sănătate publică au luat măsuri să stăvilească acest fenomen, nu se constată nici o îmbunătățire.
Familia modernă. Serviciile de statistică canadiene au dat publicității rezultatele recensământului care a avut loc anul trecut. Aceasta dă naștere la câteva constatări, în primul rând în ce privește familia. Prima și cea mai clară concluzie este faptul că familia așa cum era compusă în anii ’50, un tată o mamă și copiii lor sub același acoperiș este pe cale să devină o amintire. În zilele noastre au apărut noi forme de conviețuire care afectează în mod serios familia. 12.6% dintre familiile canadiene sunt astăzi compuse din părinți recăsătoriți. Familiile compuse din părinți căsătoriți sunt în declin, în timp ce a trăi singur devine un fapt obișnuit. 27.6% din căminurile canadiene sunt compuse din indivizi trăind singuri, adică o creștere de 3 ori față de 1961. Interesant este că această creștere este marcată în provincia Ăuebec, deși predominarea catolicismului ar fi trebuit să întărească ideea de familie. În 1961 o familie era compusă din 3.9 persoane, adică 2 părinți și 2 copii, astăzi este de 2.9 persoane, adică 2 părinți și nici măcar un copil, sau un singur părinte și copii, aceasta datorită faptului că familiile cu copii au ajuns la 26.5% față de 28.5% în 2006. Numărul familiilor în care partenerii nu sunt căsătoriți a crescut cu 14% față de 2006. În același timp numărul familiilor cu un singur părinte a crescut cu 8% față de 2006. O altă caracteristică este aceea că familii trecute de 50 de ani, decid tot mai frecvent să divorțeze, ceea ce face ca tot mai multe persoane aproape de vârsta pensiei se regăsesc singure și adesea cu mijloacele financiare drastic limitate. Cifrele ar putea continua, sunt aride și câteodată greu de înțeles, dar concluzia este clară și tristă. Familia așa cum o știam devine o raritate. A trăi împreună fără a fi căsătoriți și fără a avea intenția, părinți singuri, părinți de același sex și părinți care au copii dintr-o altă căsătorie, sunt realități tot mai pregnante care arată că societatea este erodată de la fundația ei, și că acest proces se acelerează cu urmările sale inevitabile.
Optimist și nu prea. Ca regulă generală șefii de stat și guvern sunt optimiști chiar dacă nu există nici un motiv pentru aceasta. Iată însă că primul ministru canadian Stephen Harper, face excepție. Într-un mesaj către națiune el îi avertizează că nesiguranța este noua normă de viață. În lumina situației economice din Statele Unite, Europa și Asia, primul ministru, un profesor în economie ca formație își pune în gardă concetățenii că îi așteaptă zile grele. Într-adevăr Canada are resurse importante: exportă petrol și minerale, lemn și produse industriale, dar pentru ca acestea să aibă căutare trebue ca economia internațională să funcționeze bine, ceea ce este evident că nu este cazul. Comentariile sale nu sunt deloc optimiste, nici în ce privește situația politică și socială în lume.
Siria. Având în vedere deteriorarea situației de securitate din Siria și a pericolelor majore existente în capitala Damasc și marile orașe, Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea adresată cetățenilor români aflați pe teritoriul R.A. Siriană de a părăsi țara, prin mijloacele comerciale de transport încă operaționale (aeriene, navale și terestre). Cetățenii care ignoră avertismentele o fac pe propria răspundere.
Rusia și-a suspendat importurile de porumb modificat genetic comercializat de gigantul american al industriei agroalimentare Monsanto, după publicarea unui studiu șocant privind toxicitatea uneia dintre culturi, relatează AFP. Potrivit unui comunicat publicat săptămâna aceasta pe site-ul Agenției ruse pentru protecția consumatorului, Rospotrebnadzor, importarea și comercializarea în Rusia a porumbului OGM NK603 (al Monsanto) sunt temporar suspendate, până când cercetătorii ruși examinează studiul în cauză, iar UE își exprimă poziția cu privire la această problemă. Echipa lui Gilles-Eric Seralini, profesor de biologie moleculară la Universitatea Caen (Franța), a realizat un studiu alarmant care identifică boli grave, inclusiv tumori, la cobaii hrăniți cu porumb modificat genetic comercializat de Monsanto. Un purtător de cuvânt al Monsanto, citat de Wall Street Journal, a minimalizat importanța deciziei rusiei pentru companie. ,,Rusia este un exportator net de cereale, așadar impactul suspendării temporare ar trebui să fie minim”, a declarat acesta.
A fost creat solul transparent. Cercetătorii scoțieni au creat un tip de sol sintetic, transparent, din dorința de a studia îndeaproape procesele care se petrec la nivelul rădăcinii plantelor, informează Discovery News. Solul străveziu a fost realizat dintr-un material sintetic numit Nafion (un tip special de polimer, care conduce curentul electric), care a fost modificat astfel încât să imite componența chimică a solului natural. Materialul în sine nu este transparent însă, dacă este combinat cu o soluție pe bază de apă, particulele care îl alcătuiesc devin transparente. Biologul Lionel Dupuy, cel care a creat solul sintetic, împreună cu o echipă de cercetători de la Institutul James Hutton din orașul scoțian Dundee, s-au folosit de el pentru a studia modul în care bacteria E.coli interacționează cu rădăcinile de salată verde. „Dacă înțelegem mai bine ruta de contaminare, putem dezvolta strategii prin care să limităm trecerea bacteriei E.coli în lanțul trofic”, a declarat Dupuy pentru Inside Science. Oamenii de știință au mai plantat semințe de porumb, tutun, orz și lucernă, care s-au dezvoltat fără probleme în solul transparent. Astfel de experimente ar putea ajuta la combaterea agenților patogeni care amenință culturile, spun specialiștii. Potrivit Discover Magazine, transparența a fost încercată și de cercetătorii lumii animale, care au reușit să creeze embrioni transpareți, folosind o soluție care face țesuturile opace să devină transparente.
Contrabandă cu alcool și tutun la granița cu Ucraina. Aproximativ 30.000 de pachete de țigări și peste 1.200 de litri de băuturi alcoolice au fost confiscate de polițiștii suceveni de la domiciliul a două persoane din orașul Siret. Pachetele aveau aplicate banderole fiscale care indicau ca țară de proveniență Ucraina.
Alaska. Cutremur. Un cutremur puternic de 6,9 grade s-a produs miercuri în largul peninsulei Alaska, în nord-vestul extrem al continentului american, însă nici o alertă de tsunami nu a fost emisă, a anunțat Institutul de geofizică american (USGS). Epicentru a fost localizat la 63 de km est de insula Amatignak la o adâncime de 40 de km.
Spania. Manifestații. Mii de manifestanți protestează din nou la Madrid față de măsurile de austeritate. Câteva mii de manifestanți ai mișcării indignaților s-au adunat din nou miercuri seară în apropiere de Congresul deputaților din Madrid, strigând ,,Guvern, demisie!”, în fața unui puternic dispozitiv de poliție, la o zi după un protest care s-a încheiat cu violențe. ,,Nu, nu, nu, nu ne este frică”, strigau manifestanții ținuți la distanță de Congres prin bariere, câteva zeci de polițiști și mașini de poliție. ,,Am venit și ieri și voi veni în fiecare zi pentru a spune nu acestui sistem, acestui tip de economie”, explică Angel Alcaide, un inginer în vârstă de 30 de ani care poartă o pancartă pe care stă scris ,,Demisia”. ,,Cerem demisia guvernului pentru că nu și-a respectat programul, a crescut impozitele și s-a atins de pensii”, adaugă acesta. ,,Să plece”, se putea citi pe o pancartă mare. Violențe au izbucnit marți seară între polițiști și manifestanții mișcării ,,indignaților” care s-au adunat cu miile în piața Neptuno. ,,Acestea sunt armele noastre” au scandat manifestanții ridicând mâinile în aer în fața forțelor de ordine care încercau să îi disperseze, lovind cu bastoanele și trăgând gloanțe de cauciuc după ce unii tineri au aruncat cu diverse proiectile. Ciocnirile s-au soldat cu peste 60 de răniți, dintre care 27 de polițiști. Treizeci și cinci de persoane au fost arestate. Chemarea a fost lansată pe rețelele de socializare, mijloc de comunicare foarte activ al furiei spaniolilor față de criza care a lăsat un sfert din populația activă în somaj și față de măsurile de austeritate impuse de guvernul de dreapta.
Minte sănătoasă în corp sănătos. Dieta. Un studiu efectuat de cercetătorii finlandezi și suedezi, care a fost publicat recent în revista American Journal of Clinical Nutrition, arată că peștele comercializat pe piețele internaționale, este de cele mai multe ori contaminat cu mercur chiar la nivele toxice. Peștele este considerat ca un super-aliment, cu proprietăți nutritive deosebite și recomadat de muți medici pentru bogatele surse de acizi grași omega-3. Peștele acumulează mercurul din poluația industrială a apelor oceanice. Un alt studiu de la Arizona State University, arată un lucru similar, că peștele oceanic conține o cantitate ridicată de mercur. Oamenii de știință americani sunt de părere că peștele cu solzi conține cantitatea cea mai mică de mercur, și sfătuiesc pe oameni să limiteze sau să elimine consumul de pește fără solzi.
Francezii sunt invidiați că în ciuda dietei lor plină de grăsimi, prăjeli și dulciuri, sunt mult mai supli decât americanii. Specialiștii în nutriție sunt de părere că secretul este că francezii au o viață foarte activă și pe lângă mâncarea lor tradițională, consumă multe fructe, vegetale, și salate. Dar dintre toate preparatele lor pline de unt, creme și sosuri grele, Les Pommes Frites, (cartofi prăjiți) este alimentul cel mai nesănătos, cu cele mai multe calorii și pe care organismul îl digeră cu mare dificultate. Anual, un american consumă în medie aproximativ 60 de kg de cartofi prăjiți.
Textul săptămânii. ,,La lege și la mărturie! Căci dacă nu vor vorbi așa, nu va mai răsări zorile pentru poporul acesta”. Isaia 8,20
Petre și Paul Gheorghe