SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”
Semnele saptamanii 21 Octombrie 2010
O zi ca oricare alta. Ce se poate citi pe paginile ziarelor? Pe fiecare pagina de ziar, la fiecare jurnal de stiri, se pot vedea semnele coruptiei si a scaderii standardelor de moralitate. Am incercat saptamana aceasta acest test si am fost surprins de abundenta ,,faptelor diverse” despre coruptie si imoralitate. In Republica Ceha, a fost arestat sub acuzatia de coruptie Bohdan Danylyshyn, fost ministru al economiei, parte din guvernul fostei prime ministre Yulia Tymoshenko. El este cea de-a patra personalitate politica arestata pentru acelasi motiv. Doi membri ai comitetului executiv FIFA, tahitianul Reynald Temarii si nigerianul Amos Adamu, sunt investigati sub acuzatia de a cere bani in schimbul votului pentru Cupa Mondiala de Fotbal din 2018 si 2022. Niste reporteri englezi s-au prezentat in biroul acestor oficiali si i-au intrebat ce ar trebui sa faca ca sa le cumpere votul. Alegerea tarilor gazda pentru campionatele mondiale se face prin votul membrilor comitetului executiv. Fara nici o jena, ei si-au anuntat pretul: Temarii care este presedintele Confederatiei de fotbal din Oceania, a cerut 2.27 milioane de dolari, in timp ce nigerianul Adamu, a fost mai modest cerand numai 799.600 de dolari. Nu este prima data cand oficialii acestui for international sunt acuzati ca isi traficheaza votul pentru avantaje financiare. In Irlanda politia a arestat pe Jim Kennedy, un om de afaceri de 63 de ani. Acest multi-milionar este acuzat ca a furat de la compania sa 53 de milioane de lire sterline. Alte acuzatii includ faptul ca a platit mita fostului secretar de presa al guvernului Frank Dunlop, ca sa ii favorizeze afacerile. Dunlop si-a recunoscut vina si a ispasit pedeapsa la care a fost condamnat, 18 luni. In ultimul an, orasul Detriot a fost socat sa afle ca primarul si mai multi ofciali au fost implicati in activitati ilegale de coruptie. Potrivit uzantelor, in sistemul juridic american, vinovatii isi pot recunoaste vina, in speranta unei sentinte mai ingaduitoare. Iata insa ca saptamana aceasta, a fost mai intai Monica Conyers, apoi Mary Waters, si in cele din urma Sam Riddle, care vor sa-si retraga marturisirea, deoarece sunt nemultumiti cu sentinta primita. Am pastrat pentru la urma cea mai surprinzatoare stire: Banca vaticanului numita Institutul de Lucrari Religioase, este acuzata de catre justitia italiana ca participa la evaziune fiscala si spalarea banilor mafiotilor. Ca urmare justitia a blocat pana la terminarea investigatiei, 23 de milioane de euro din fondurile acestei banci. Vaticanul s-a aratat surprins, insista ca este o greseala de interpretare si vrea sa-si recupereze banii, dar justitia a insistat ca nu da inapoi si a mentinut decizia de a bloca banii.
Belgia. Zilele trec si se aseamana. De peste 150 de zile, Belgia este fara guvern oficial. In urma alegerilor din vara, cand nici un partid nu a obtinut majoritatea voturilor, regele se straduieste sa gaseasca o solutie care sa impace toate partidele politice. Expert dupa expert, diplomati si sefi de partide, au fost numiti ca sa gaseasca o solutie, si nici unul nu a putut ajunge la o solutie satisfacatoare. Asadar, dupa atata amar de vreme, tara se afla in confuzie, si mai mult ca oricand sub spectrul divizarii. Daca pentru teritoriul ei, in general situatia este oarecum clara, nordul este flamand, sudul este francofon, si de multa vreme deja administratorii au avut grija ca sa blocheze accesul celor de etnie opusa, Bruxelul pune probleme serioase. Deoarece in capitala tarii si in mod simbolic a Europei, populatia care vorbeste flamanda, si cea franceza este amestecata, si aceasta impartire este greu de facut. Apoi multe institutii federale isi au sediul in Bruxel. Nu mi-asi dori sa fiu in locul regelui Albert al II-lea, pentru tot aurul din lume.
Noi blocade, greve si violente in Franta. Accesul la aeroportul international din Marsilia a fost blocat temporar joi dimineata de angajati ai portului local si de la o rafinarie. Potrivit unor surse sindicale, citate de Reuters, in jur de 500 de grevisti nu au permis nici unui vehicul sa ajunga in parcarile aeroportului. La protest s-au alaturat si angajati ai postei si ai companiilor aeriene. Numerosi calatori au fost nevoiti sa-si lase masinile in strada si sa mearga pe jos pana la aeroport. Este a opta zi de proteste in Franta, fata de planurile guvernului condus de Nicolas Sarkozy, de a reforma sistemul de pensii. Numeroase depozite de combustibil raman inchise, chiar daca politia a intervenit pentru deblocarea catorva, in conditiile in care o treime din benzinariile din Franta sunt total, sau partial fara carburanti. Presedintele Sarkozy a anuntat ca a ordonat deblocarea in forta a tuturor depozitelor. Senatul de la Paris dezbate joi proiectul de reformare a pensiilor, o decizie fiind asteptata pana la sfarsitul saptamanii. Guvernul respinge orice concesii la reforma care prevede, printre altele, majorarea varstei minime de pensionare de la 60 la 62 de ani. In context, ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, s-a declarat ingrijorata pentru imaginea tarii sale in lume, dupa ce unele proteste au degenerat in violente. Dreptul la demonstratii nu inseamna un drept de a provoca distrugeri si pagube, a declarat responsabila de la Paris. In centrul orasului Lyon, unde s-au inregistrat ciocniri in ultimele zile intre tineri manifestanti si fortele de ordine, au fost incendiate din nou autoturisme.
Filipine. Atentat cu bomba. In sudul statului Filipine s-a produs o deflagratie intr-un autobuz cu pasageri, in urma careia si-au pierdut viata sapte persoane. Alti noua oameni au fost raniti. Bomba a explodat in spatele autobuzului fiind amplasata intr-unul din bagaje. Un purtator de cuvant al politiei locale a atribuit atentatul unei ,,grupari armate”. Compania de transport primise anterior mai multe scrisori de santaj. In capitala statului Filipine, Manila, actiunile au fost oprite temporar de la tranzactionarea la bursa, dupa ce sediul acesteia fusese subiectul unei amenintari cu bomba.
Turcia. Vizita. Drepturile minoritatii crestine reprezinta tema centrala a celei de-a patra zile din cadrul vizitei intreprinse de presedintele Germaniei, Christian Wulff, in Turcia. In orasul Tarsus, din sudul tarii, seful statului german viziteaza Biserica Sfantul Pavel, si se intalneste cu membri ai comunitatii crestine. Ulterior, presedintele german va participa si la un serviciu religios. In discursul sau in fata parlamentului de la Ankara, Christian Wulff a cerut lumii islamice sa le permita crestinilor sa-si exercite liber credinta. Din aceasta ar face parte si activitatea scolilor teologice si construirea de biserici. Tarsus este localitatea de origine a apostolului Pavel, iar Biserica Catolica incearca de mai multi ani sa ridice acolo un edificiu religios.
Teheran. Doi jurnalisti germani arestati. Autoritatile din Iran au aprobat contactul direct cu cei doi jurnalisti germani arestati in aceasta tara. Anuntul a fost facut de ministerul de externe de la Teheran, care a repetat insa ca jurnalistii nu aveau acreditare si si-au exercitat profesia strict pe baza unor vize turistice. Aceste fapte incalca legislatia iraniana si sunt analizate de justitie. Jurnalistii germani au fost arestati in urma cu zece zile, in timp ce il intervievau pe fiul unei femei condamnate la moarte prin lapidare. Guvernul de la Berlin a cerut eliberarea celor doi cetateni germani.
Un tren german de mare viteza a traversat in premiera tunelul de sub Canalul Manecii. Un tren de mare viteza apartinand serviciului feroviar de stat german, Deutsche Bahn, a trecut in premiera prin tunelul de sub Canalul Manecii si ajuns cu bine la Londra. Anterior, garnitura germana de mare viteza a trecut cu bine un test de siguranta, care a presupus o evacuare de urgenta in tunel. Testul a fost necesar pentru a permite pe viitor ca trenurile ICE 3, construite de Siemens, sa aiba dreptul de a circula prin tunelul care leaga Europa de Marea Britanie. Deutsche Bahn vrea sa ofere pana la sfarsitul lui 2013, o legatura regulata de mare viteza cu capitala britanica.
China. Accident minier. 37 de persoane si-au pierdut viata in accidentul minier din China, in urma cu trei zile, potrivit ultimului bilant dat publicitatii de autoritatile locale. Corpurile neinsufletite ale ultimilor sase mineri dati disparuti au fost recuperate de echipele de interventie. Potrivit presei de stat chineze, o eruptie de gaz a provocat accidentul din mina din provincia Henan, in centrul Chinei. La aceeasi mina, un accident similar s-a soldat in urma cu doi ani cu 23 de morti.
Atentat in Parlamentul cecen. Mai multe persoane au fost ucise sau ranite marti in parlamentul Ceceniei, luat cu asalt de patru rebeli inarmati. Printre cei care si-au pierdut viata s-ar numara si atacatorii, potrivit agentiei ruse Interfax. Ministerul de Interne de la Moscova sustine ca rebelii ceceni au asediat sediul legislativului din Groznai, luand si ostatici. Numerosi reprezentanti ai fortelor de ordine au murit in schimburile de focuri cu militantii ceceni. Doi dintre acestia s-au sinucis provocand si mai multe pierderi de vieti omenesti. Conducerea parlamentului a fost salvata cu ajutorul unor automobile blindate. In republica rusa din Caucazul de Nord au loc deseori atentate puse la cale de rebelii islamisti ceceni, care militeaza pentru independenta de Moscova a acestui teritoriu.
Filipine. Taifunul Megi. Cel putin 10 persoane au murit dupa ce taifunul Megi a lovit nordul statului Filipine. Furtuna, cea mai puternica in zona de mai multe decenii, a avariat liniile telefonice si electrice, iar ploile torentiale au dus la alunecari de teren si evacuari in masa. Cele mai afectate sunt provinciile Isabella si Cagayan. Seful Crucii Rosii locale a spus ca este prea devreme pentru a putea estima amploarea pagubelor. Taifunul se indreapta in prezent spre China si Taiwan. Tailanda se confrunta cu cele mai severe inundatii din ultimii 50 de ani.
Teroristi condamnati la inchisoare pe viata. Un tribunal din SUA i-a gasit vinovati pe patru cetateni americani acuzati de complot in vederea savarsirii de acte teroriste. Judecatorii au aratat in motivarea deciziei lor ca procuratura a probat intentiile acuzatilor de a derula atentate asupra unei sinagogi din cartierul newyorkez Bronx si asupra unor avioane militare de la diferite baze de pe teritoriul statului New York. Membri celulei teroriste fusesera arestati in mai 2009, dupa mai multe luni de supraveghere de catre agentii FBI. Barbatii vor fi incarcerati pe viata.
Vizita lui Ahmadinejad in Liban provoaca indignare in Israel. Israelul a reactionat cu indignare si ingrijorare fata de vizita in Liban a presedintelui iranian, Mahmud Ahmadinejad. Autoritatile de la Ierusalim au fost in special deranjate de prezenta sefului statului iranian in sudul Libanului, langa frontiera cu Israelul. Un purtator de cuvant al guvernului israelian a afirmat ca Iranul a transformat Libanul intr-unul din satelitii sai, cu ajutorul militiilor siite Hezbollah. Ministerul de externe de la Ierusalim a criticat ceea ce a numit raspandirea de catre Ahmadinejad a mesajului sau de violenta si extremism in regiune. Vizita acestuia in Liban ar constitui in opinia autoritatilor israeliene o provocare fatisa. La doar cativa km de granita cu Israelul, presedintele Iranului a fost primit cu ovatii de zeci de mii de sustinatori ai Hezbollah. In discursul sau, Ahmadinejad le-a promis acestora sprijin pe termen lung impotriva Israelului.
Gaza. Atac. In nordul Fasiei Gaza si-a pierdut viata o persoana, iar alte doua au fost ranite in urma unui atac al armatei israeliene. Conform informatiilor din cercuri militare, cele trei victime ar fi fost membri ai gruparii Jihadul Islamic, care pregateau un atac cu racheta asupra Israelului. Intre timp, o noua runda de negocieri de pace intre israelieni, palestinieni si egipteni a fost amanata, confom declaratiilor unui oficial de la Tel Aviv. Negociatorul sef palestinian, Saeb Erakat, a precizat la randul sau ca negocierile sunt ingreunate de refuzul Israelului de a stopa colonizarea din Cisiordania, criticata la nivel international.
Olanda. Masuri de limitare a imigratiei neoccidentale. Guvernul minoritar de dreapta desemnat din Olanda, planuieste inasprirea criteriilor de imigrare si interzicerea vesmintelor islamice care acopera intregul corp. Anuntul a fost facut de liderul populistilor, Geert Wilders, al carui partid anti-islam va sustine noul executiv format din liberali si crestin-democrati. Aceste masuri vor reduce la jumatate imigratia din tari neoccidentale, a precizat Wilders, care a prezentat programul de guvernare alaturi de liderii celorlalte doua formatiuni, crestin-democratul Maxime Verhagen si liberalul Mark Rutte, care va detine functia de premier. Noul executiv de la Amsterdam va ingreuna stabilirea in Olanda a imigrantilor necalificati, dar si a membrilor de familie ai imigrantilor neoccidentali aflati deja in aceasta tara. Formarea noului cabinet ramane insa sub semnul intrebarii. Deputatii celor trei formatiuni trebuie sa aprobe acordul de guvernare, iar numerosi membri de vaza ai crestin-democratilor resping ferm asocierea cu populistii lui Wilders. Ei vor vota pe marginea intelegerii de guvernare sambata la un congres special al partidului.
Havana. Disidentii cubanezi, lasati sa plece din tara. Autoritatile cubaneze ofera unui numar tot mai mare de membri ai opozitiei varianta parasirii tarii si renuntarii la cetatenia cubaneza. Din iulie, 39 de disidenti au fost eliberati din inchisori si trimisi in Spania. Potrivit opozitiei de la Havana, in inchisorile cubaneze s-ar mai afla in jur de 100 de detinuti politici, cifre contestate de regimul cubanez. Aproximativ doua treimi dintre acestia au fost condamnati in 2003 la pedepse grele cu inchisoarea, unii fiind eliberati intre timp din motive de sanatate. Multora li s-ar fi oferit insa recent posibilitatea sa paraseasca tara, sub intermedierea Bisericii Catolice si a serviciului cubanez de imigratie. Controversata ramane insa o eventuala interdictie de revenire ulterioara in tara a celor care aleg sa plece in acest fel.
Record. Philippe Croizon, este un francez de 42 de ani care a ramas in urma unui accident survenit in 1994, fara brate si fara picioare. In timp ce era pe acoperis ca sa fixeze o antena de televiziune, a fost electrocutat de la o linie de inalta tensiune. Ca urmare i-au fost amputate ambele mani si picioare. Printr-un efort de vointa remarcabil, el a reusit folosind proteze perfectionate, sa mearga, sa conduca o masina si sa faca alte lucrari cotidiene. Dar el a avut o ambitie, aceea de a traversa Canalul Manecii inot. Folosindu-se de niste proteze speciale, care seamana cu niste aripi de delfin, Philippe Croizon, a traversat Canalul Manecii plecand din Anglia, de langa localitatea Folkestone, si a ajuns in 13 ore de partea franceza pe plaja de langa localitatea Wissant (Pas-de-Calais). Pentru a realiza aceasta performanta, el s-a antrenat fara intrerupere timp de 2 ani. Poate gandindu-ne ca daca pentru un record ca acesta Philippe Croizon, a depus atat efort si perseverenta, cat efort ar trebui sa depunem noi pentru rasplata vesnica?
Minte sanatoasa in corp sanatos. Vegetarismul pentru armata? Obezitatea, care a luat proportii epidemice, afecteaza toate straturile societatii americane, incusiv si fortele armate, nu fac nici ele exceptie. Insa organizatia americana non-profit Physicians Committee for Responsible Medicine, are cateva sugestii. Organizatia care este alcatuita din cadre medicale preocupate cu masuri preventive de a mentine sanatatea, a trimis o scrisoare adresata Admiral Mike Mullen, chairman of the Joint Chiefs of Staff, (seful fortelor armate) si au oferit gratuit cartea ,,Vegetarian Starter Kit”. Aceasta carte descrie schimbarile pe care o persoana le poate face pentru a deveni vegetarian. In scrisoare se mentioneaza faptul ca peste 6 milioane de americani se incadreaza in categoria de obezi. Un numar tot mai mare dintre acestia ar dori sa se inroleze in fortele armate, dar sunt respinsi pentru ca depasesc greutatea normala. Physicians Committee for Responsible Medicine, arata ca o dieta vegetariana este raspunsul la dilema pe care atat armata cat si publicul american in general o exprima: ce sa mancam ca sa slabim? Ei sugereaza ca o dieta bazata pe vegetale ar putea reduce drastic greutatea, atat a celor care aspira sa faca parte din armata americana, pentru cei care deja sunt inrolati, precum si pentru restul populatiei.
O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Cantati Domnului, binecuvantati Numele Lui, vestiti din zi in zi mantuirea Lui”. Psalmul 96,2
Petre si Paul Gheorghe