SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”
Semnele saptamanii 28 Octombrie 2010
Haiti, spectrul holerei umbreste orizontul. In urma revolutiei sclavilor, Haiti a devenit in 1804 prima tara independenta din America Latina si primul stat negru independent de pe glob, se parea ca tara este destinata unui viitor glorios. Anii au trecut, si acest viitor este departe de a se implini. An dupa an coruptia, criminalitatea si misticismul locuitorilor tarii au facut ca Haiti sa devina cea mai saraca tara din America, si una din cele mai sarace tari din lume. Oameni de rand, politicieni si presedinti s-au dedat fara rusine la furt si coruptie, asa ca in ultimii ani, forte internationale de politie au fost trimise ca sa pastreze un minim de ordine. In acest context sumbru, a avut loc cutremurul catastrofic din 12 ianuarie care a distrus capitala Porte-au-Prince, a ucis cel putin 230.000 de locuitori, a ranit 300.000 si a lasat fara locuinta 1.000.000. Oficialitatile au spus ca au fost distruse 250.000 de locuinte si 30.000 de cladiri comerciale. In urma acestui cataclism, numeroase organizatii internationale au venit ca sa ajute o populatie care nu este dispusa sa se ajute ea insasi. Dupa cutremur locuitorii nu au venit sa inlature molozul, decat atata vreme cat au fost platiti sa o faca. Aceasta ar fi fost o sansa nesperata pentru un oras care arata ca o imensa lada de gunoi, cu strazi inamolite si pline de murdarii, cu cocioabe insalubre si ulite intortocheate, dar din nefericire, nici autoritatile, nici oamenii nu au fost grabiti sa se apuce de treaba. Iata ca acum in plin sezon de ploi, a izbucnit o epidemie de holera, ceea ce nu se mai intamplase in ultimii 100 de ani. Autoritatile locale incearca sa minimalizeze epidemia si sa pretinda ca situatia este pe cale de normalizare, ceea ce este departe de a fi cazul. Pana in prezent s-au inregistrat aproape 4.500 de cazuri de boala, au murit 300 de persoane, iar in fiecare zi apar alti 300 de noi bolnavi, deoarece apele fluviului Artibonite sunt contaminate. In ciuda actiunilor intreprinse de organizatiile internationale, populatia ignora cele mai elementare reguli de igiena, bea apa tulbure si infectata care are o culoare brun inchisa, isi arunca excrementele si gunoaiele menajere peste tot, etc. Ca sa faca lucrurile si mai complicate, marti un grup de locuitori din localitatea Saint-Marc, aflata in centrul zonei epidemiei, au atacat cu pietre si au incendiat un spital de campanie instalat de catre organizatia Medici fara Frontiere. Locuitorii acuza soldatii ONU care au venit sa ajute, ca au adus boala si s-au suparat deoarece spitalul de 400 de paturi care era aproape gata, ar fi contaminat localitatea. Acest spital era necesar deoarece spitalul din localitate era supraincarcat cu 800 de bolnavi la care se adaugau in fiecare zi alti 300. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca epidemia este departe de a atinge apogeul si ca ar fi nevoie de multi ani ca sa fie eradicata.
Occidentul fata cu Islamul. Numarul din 6 octombrie al revistei franceze L’Express poarta pe coperta acest titlu. Pe fondul unui peisaj citadin in care o moschee apare in prim plan umbrind clopotnita unei catedrale, revista lanseaza aceasta discutie din ce in ce mai de actualitate. In interiorul revistei, articolul in cauza dezbate o situatie care este de actualitate in toate tarile civilizate. Directorul redactiei Christophe Barbier, scria ca nu este vorba de un razboi, sau de o confruntare, dar de o situatie care se extinde odata cu multiplicarea numarului de musulmani practicanti, si a moscheelor. Fie ca este vorba de Paris, New York, sau alta metropola, intrebarea este aceeasi: cum reactionam la aceasta proliferare a unei credinte? Politicienii si teologii inca dezbat, dar eu cred ca raspunsul este unul singur: studiaza-ti Biblia si incearca sa fi cat mai bine documentat, deoarece fara aceasta nu putem discerne vremea si soroaceale.
Indonezia. Vulcanul Merapi. Vulcanul Merapi din Indonezia a erupt in insula Java aruncand material vulcanic la o inaltime de peste 1,5km. In decursul a doar cateva ore, vulcanologii au inregistrat peste 100 de eruptii in interiorul craterului. Nivelul magmei este in crestere de zile in sir. Prima transa de locuitori din zona a fost evacuata de teama unei eruptii violente. Muntele inalt de peste 3.000 de metri este unul din cei mai activi vulcani din intreaga lume si se situeaza la numai 25 de km de orasul Yogyakarta din insula Java, care are o populatie de mai multe milioane de locuitori.
Indonezia. Cutremur. Numeroase case au fost distruse in urma seismului de 7,2 grade produs langa insulele Mentawai. Zece sate de pe insula au fost distruse de tsunami. Bilantul seismului a ajuns la peste 100 de morti si 500 de disparuti, au anuntat autoritatile locale.
Paris. Legea de reformare a pensiilor a fost adoptata. Legea de reformare a sistemului francez de pensii a depasit miercuri ultimele bariere legislative, fiind adoptata in forma finala de Adunarea Generala de la Paris, in care executivul lui Nicolas Sarkozy dispune de majoritate. Senatul ratificase deja proiectul de lege. Socialistii ameninta insa cu depunerea unei plangeri impotriva reformei la Curtea Constitutionala. Milioane de francezi au protestat timp de doua saptamani fata de planurile de reforma ale cabinetului conservator. Principala prevedere a noii legi vizeaza majorarea varstei minime de pensionare, de la 60 la 62 de ani.
60 de morti in Afganistan dupa prabusirea unui acoperis. Aproximativ 60 de persoane si-au pierdut viata in Afganistan cand acoperisul cladirii in care se aflau s-a prabusit. Victimele participau la o nunta in provincia Baghlan, din nordul Afganistanului. <eful Semilunii Rosii din aceasta tara, Hamid Niazi, a precizat ca multe dintre victime sunt femei si copii. Alte 40 de persoane au fost ranite. Petrecerea avea loc intr-o cladire de trei etaje dintr-un sat la momentul prabusirii acoperisului.
Germania. Casatoria fortata va fi inclusa in Codul Penal. Dupa saptamani de dezbateri privind imigratia in Germania si integrarea minoritatilor, guvernul german a adoptat in sedinta de miercuri masuri legale mai dure pentru reglementarea acestui domeniu. Agentia dapd citeaza surse guvernamentale care au afirmat ca propunerea ministrului de interne, Thomas de Maiziere, a fost agreata de colegii din executiv. Astfel, casatoriile fortate vor fi incluse in Codul Penal si pedepsite cu pana la cinci ani de inchisoare. Victimele acestor casatorii vor fi protejate de lege, iar acelor femei fortate sa se casatoreasca in strainatate li se va asigura dreptul de intoarcere si sedere in Germania. Casatoriile aranjate pentru obtinerea permisului de sedere vor fi de asemenea anchetate de procurori. In plus, guvernul german mai doreste si sporirea presiunii asupra imigrantilor, pentru ca acestia sa frecventeze cursurile de integrare in societatea germana.
Iranul incarca reactoarele centralei nucleare de la Bushehr. Iranul a inceput marti incarcarea cu combustibil a primei sale centrale nucleare, la Bushehr. Centrala de 1.000 de megawati, construita de rusi, va incepe sa produca energie la inceputul anului viitor. Regimul de la Teheran sustine ca acest proiect dovedeste ca occidentul acuza pe nedrept Iranul ca ar viza construirea de arme nucleare in spatele unui program atomic civil. >arile vestice spun insa ca primirea de reactoare nucleare din Rusia arata ca Iranul poate renunta la procesul propriu de imbogatire a uraniului. Teheranul insista insa, in pofida multiplelor sanctiuni impuse de ONU, ca are dreptul sa foloseasca energia nucleara in scopuri pasnice.
Rusia construieste o centrala atomica in Venezuela. Rusia si Venezuela au incheiat un acord privind construirea primei centrale atomice. Acordul a fost semnat la Moscova in prezenta presedintelui Federatiei Ruse, Dimitri Medvedev, si a omologului sau venezuelean Hugo Chavez. Ceremonia a fost transmisa la televiziunea publica rusa. Chavez a subliniat ca, prin energia atomica, tara sa vrea sa-si diminueze dependenta de carburantii fosili. Medvedev a declarat la randul sau ca Venezuela ar trebui sa aiba dreptul de a-si alege liber sursele de energie. Amintim ca Venezuela este cel mai mare exportator de petrol din America Latina.
Fostul ministru de externe irakian, Tarek Aziz, condamnat la moarte. Fostul demnitar irakian Tarek Aziz, vicepremier, ministru de externe si al informatiilor in regimul lui Saddam Hussein, a fost condamnat la moarte de cea mai inalta instanta de la Bagdad. El a fost predat in iulie de SUA autoritatilor irakiene. Aziz a fost gasit vinovat de judecatorii irakieni pentru prigonirea siitilor si a partidelor islamice. Aziz a fost reprezentantul lui Saddam Hussein in capitalele straine si la ONU. El a detinut functia de sef al diplomatiei irakiene in perioada invadarii Kuweitului si a primului razboi din Golf, in 1991.
Greva de avertisment in transportul feroviar german. Milioane de navetisti germani care calatoresc cu trenul vor avea parte marti si in zilele urmatoare de numeroase blocaje in transportul pe distante scurte si lungi, din cauza unei greve de avertisment organizata de angajatii serviciului feroviar de stat, Deutsche Bahn, si de cei de la alte sase companii private de cai ferate. Anuntul a fost facut de sindicatele feroviare Transnet si GDBA, care nu au precizat ce regiuni vor fi afectate mai puternic. Sindicatele negociaza de mai multe saptamani cu conducerea concernului Deutsche Bahn si cu concurentii privati ai acestuia, un acord salarial valabil la nivelul intregii branse. Greva este un mijloc de presiune suplimentar pentru grabirea incheierii unei intelegeri de majorare a salariilor, dupa ce negocierile au intrat in impas. Sindicatele critica faptul ca angajatii companiilor feroviare private primesc salarii cu 20% mai mici decat cei de la stat, desi presteaza aceeasi munca. Mai mult, mediul privat ar folosi acest dumping salarial pentru a obtine contracte, oferind servicii mai ieftine.
Grecia a cerut asistenta Uniunii Europene din cauza cresterii alarmante a numarului de imigranti ilegali in spatiul comunitar. Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a confirmat la Bruxelles cererea guvernului elen de asistenta din partea Agentiei Europene de Protectie a Frontierelor, FRONTEX. Aceasta ar urma sa trimita echipe de specialisti la frontiera eleno-turca, unde din ce in ce mai multi refugiati din Africa si Afganistan incearca sa ajunga in Europa. Intre timp, 90% din imigrantii ilegali ajung in Europa prin Grecia, a declarat in context comisarul Malmström. Graniceri ai agentiei FRONTEX supravegheaza deja stramtorile dintre Grecia si Turcia in partea estica a Marii Egee. Urmarea a fost insa ca refugiatii s-au reorientat catre frontiera terestra. Este pentru prima data in istoria UE cand un stat membru cere asistenta FRONTEX pentru a stopa un val de imigratie din state terte. Cea mai grava situatie se inregistreaza in imprejurimea orasului Orestiada. In fiecare zi, sute de persoane incearca sa treaca ilegal frontiera Greciei. Cei mai multi refugiati vin din Somalia, Afganistan, Irak si Iran. Ei vor sa ajunga prin Grecia in alte state comunitare. Guvernul de la Atena a apelat in repetate randuri la solidaritatea tarilor europene pentru rezolvarea acestei probleme.
Presedintele afgan recunoaste ca a primit bani de la Iran. Presedintele Afganistanului, Hamid Karzai, a recunoscut ca seful administratiei sale a primit, o data sau de doua ori pe an, prin ordinul presedintelui, bani de la guvernul iranian. Platile au fost insa transparente si au reprezentat ajutoare oficiale de dezvoltare acordate de o tara prietena, a spus Karzai in fata jurnalistilor de la Kabul. Sumele acordate au fost cuprinse de fiecare data intre 500.000 si 700.000 de euro. Hamid Karzai a confirmat astfel o relatare din cotidianul american New York Times. Acesta sustinuse ca Iranul a platit in total milioane de dolari in mai multe ocazii intr-un cont secret din Kabul, pentru a obtine in schimb influenta asupra regimului condus de Karzai. Banii ar fi fost folositi de administratia prezidentiala afgana pentru a cumpara loialitatea unor deputati, sefi de trib si reprezentanti ai talibanilor.
Atentat sangeros in Pakistan. Cel putin patru persoane si-au pierdut viata in urma unui atentat cu bomba comis intr-un mausoleu din centrul Pakistanului – au anuntat surse ale politiei, citate de agentiile internationale de presa. Alte 12 persoane au fost ranite. Dispozitivul exploziv a fost plasat in mausoleu de doi barbati. Lacasele de cult au devenit, in ultima vreme, tintele militantilor islamisti care considera ca sufismul reprezinta o interpretare incorecta a Islamului. De aproape patru ani, Pakistanul a devenit tinta actiunilor teroriste declansate in principal de talibani, afiliati la reteaua terorista al Qaida.
Ucraina si Polonia sunt suspectate ca au dat mita pentru a gazdui campionatul european de fotbal. Ucraina si Polonia sunt suspectate ca au mituit oficialii din fotbal pentru a putea gazdui campionatul european din 2012, potrivit Süddeutsche Zeitung. Candidatura lor a fost aleasa de Comitetul executiv al UEFA la 18 aprilie 2007, in Cardiff, invingand tari ca Italia, Croatia si Ungaria. Candidatura Poloniei si Ucrainei a primit opt voturi, iar Italia le-a primit pe celelalte patru, in timp ce candidatura Croatia-Ungaria nu a primit voturi. Potrivit presei, oficialii UEFA ar fi putut fi mituiti pentru a vota in favoarea Poloniei si Ucrainei. Potrivit ziarului german, un membru al federatiei de fotbal din Cipru, Spyros Marangos, urmeaza sa anunte ca cinci membri din conducerea UEFA au primit in total 11 milioane de euro in schimbul voturilor lor. Marangos spune ca are dovezi in acest sens. Secretarul general al UEFA, Gianni Infantino, a respins acuzatia.
Cat de importanta este moralitatea unui om politic? In zile ca acestea, cand America este in plina campanie electorala, ne punem intrebarea cat de preocupata este opinia publica de moralitatea celor care o conduc. Din nefericire raspunsul este cat se poate de trist: nu prea mult, sau deloc. Desigur se pot cita exemple celebre, cazul unor candidati care chiar daca s-a dovedit ca au mintit, sau au un trecut nu prea glorios, nu ii impiedica sa candideze. Despre moralitate, sau cand a nu bea alcool este considerat un pacat. Se stie ca sefii statelor au responsabilitati enorme: ca de o semnatura, un telefon sau apasarea pe un buton, poate depinde soarta a milioane de oameni, declansarea unui conflict international, etc. In acest context asi fi foarte linistit sa stiu ca sefii statelor nu beau, ca sunt la orice ora din zi sau noapte cu mintea clara. Dar iata ca nu este asa. In ultimii 12 ani fostul presedinte al frantei, Jackues Chirac, isi obisnuise concetatenii sa apara in piete publice, la targuri si expozitii si sa bea fara jena in vazul tututor. Se stia de asemenea ca la palatul prezidential, vinul si berea curgeau din belsug, si nimeni nu avea ceva de reprosat. Iata insa ca acum doi ani cand a aparut in Campania electorala actualul presedinte Nicolas Sarkozy, care nu bea alcool de loc, comentatorii politici au fost de parere ca acesta va fi considerat un defect, cetatenii de la sate nu vor vota pentru el deoarece nu bea. Odata ajuns la putere, Nicolas Sarkozy nu face nici un mister din faptul ca de 40 de ani nu a baut alcool, chiar recunoaste ca este o forma de infirmitate.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Greseli. In presa medicala americana au aparut saptamana trecuta doua articole referitoare la numarul tot mai mare de greseli din salile de operatie. Revista Archives of Surgery a publicat rezultatele unui studiu care documenteaza greselile chirurgilor in salile de operatie din spitalele americane. Din 27.370 de interventii chirurgicale care au avut loc in statul Colorado, intre anii 2002 si 2008, 25 de operatii au fost efectuate la alti pacienti decat cei care necesitau interventia si 107 de operatii au fost efectuate la o alta parte a corpului decat cea necesara. In ciuda unor masuri adoptate in anul 2002 in mod universal in toate spitalele americane de a indentifica corect pacientul si partea corecta a corpului care trebuie operata, un numar tot mai mare de greseli au loc in salile de operatie. Un alt studiu publicat in Journal of the American Medical Association arata cum Veterans Health Administration incearca sa reduca greselile din sala de operatie. In anul 2006 Veterans Health Administration a instituit un program special de educatie a cadrelor medicale, cu o durata de doua luni, program menit sa reduca greselile din sala de operatie. Trei ani mai tarziu, s-a abservat o reducere 18% in numarul deceselor, iar numarul mortalitatii in general a scazut cu 0.5% pe mia de pacienti. Studiul arata ca lipsa de comunicare intre cadrele medicale, si graba, sunt motivele principale pentru aceste greseli care in anumite situatii poate sa coste viata pacientului. Aceste date alarmante arata ca atat pacientii cat si familiile lor trebuie sa fie vigilenti si sa inteleaga ca medicii nu au todeauna dreptate, ca sunt si ei oameni si pot face greseli. Daca te duci la spital pentru o operatie la ochiul stang, iar chirurgul se pregateste sa-ti amputeze piciorul drept, este timpul sa lasi timiditatea la o parte si sa pui cateva intrebari.
Textul saptamanii. ,,Daca vei trece prin ape, Eu voi fi cu tine, si raurile nu te vor ineca; daca vei merge prin foc, nu te va arde, si flacara nu te va aprinde”. Isaia 43,2
Petre si Paul Gheorghe