SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”
Semnele saptamanii 11 Noiembrie 2010
Vizita papala. La sfarsitul saptamanii trecute, papa Benedict al XVI-lea a vizitat Spania, tara care a fost leaganul cruciadelor si a inchizitiei, care a ramas o tara foarte catolica, 76% din populatie se identifica in 2009 ca fiind catolica. Vizita papei nu a fost lipsita de tensiuni si contradictii. Au fost mai intai declaratiile controversate pe care papa le-a facut in avion inca inainte de a ajunge. Adresandu-se ziaristilor care il insoteau, papa a spus: ,,Spania trece printr-o perioada de secularism agresiv, care ne duce cu gandul la anii 1930, cand in perioada razboiului civil care a precedat regimul franchist, biserica a fost persecutata”. Odata ajuns in Spania, papa a avut parte nu numai de primirea calduroasa a credinciosilor catolici, ci si de manifestatiile de protest ale celor care nu sunt catolici si care s-au simtit jigniti de faptul ca statul a cheltuit din banii publici peste 4 milioane de Euro ca sa organizeze vizita si sa-l protejeze pe papa. Au urmat apoi homosexuali care au organizat manifestatii foarte agresive impotriva papei. Ca raspuns, in timpul slujbei, papa a criticat vehement pozitia guvernului care a legalizat casatoria homosexualilor si avortul. De fapt guvernul socialist al primului ministru Zapatero, a legalizat inca din 2004, cand 70% din populatie s-a aratat de acord cu aceasta masura facand din Spania a treia tara europeana care a legalizat casatoria homosexualilor. O alta masura populara in randul locuitorilor, dar care a suparat Vaticanul, a fost legalizarea avortului. In acest context papa a fost foarte explicit subliniind: casatoria isi are sensul numai intre un un barbat si o femeie, si ca in urma acestei uniri este normal sa apara o noua viata care sa fie dusa pana la capat.
Clientul meu nu se grabeste. Aceasta este celebra declaratie a arhitectului Antoni Gaudi, cel care a proiectat si inceput constructia catedralei Templo Expiatorio, de la Sagrada Familia, situata in Barcelona Spania. Aceasta biserica monumentala are o istorie extrem de interesanta. Constructia a fost inceputa in 1882, deci acum 128 de ani, si in ciuda faptului ca papa Benedict al XVI-lea a inaugurat-o pe 7 noiembrie 2010, nu se asteapta sa fie complet terminata inainte de 2026. Proiectul este gigantesc, biserica are o forma cu totul unica, si este finatata din fonduri particulare. Atunci cand in 1925, cu putin inainte de a muri, arhitectul a fost intrebat ce parere are despre faptul ca santierul avansa foarte incet, el a spus ,,clientul meu (adica Dumnezeu) nu se grabeste”, si aceasta opinie a fost impartasita de generatiile urmatoare. Asa se face ca la 128 de ani de la punerea fundatiei, papa a inaugurat o catedrala care este inca un santier. Din nefericire intr-un fel sau altul, generatia de astazi impartaseste aceeasi opinie, atunci cand este vorba de lucruri spirituale, cand este vorba de cele duhovnicesti, oamenii sunt de parere ca Dumnezeu nu se grabeste, ca El poate astepta, ca alte lucruri sunt mai importante. Si daca Dumnezeu nu mai este dispus sa astepte? Daca toate cele care se intampla in jur sunt un mesaj ca El s-a plictisit sa astepte, si ca s-a pus in miscare? Ca este gata sa vina, ca este chiar la usa universului, gata sa-si faca intrarea triumfala. Ce ii vom spune cand se va arata la orizont? Cum vom justifica faptul ca l-am lasat sa astepte? Ca El a fost totdeauna ultimul pe lista noastra? Ca a fost mai totdeauna obiectivul care ramane nefacut, proiectul care asemenea catedralei din Barcelona este inca neterminat?
Scopul scuza mijloacele? La sfarsitul saptamanii trecute, posturile de televiziune din lumea intreaga au avut imagini soc pentru a ilustra jurnalele de stiri. Un tren incarcat cu 123 tone de deseuri nucleare a plecat din Normandie Franta, cu destinatia Dannenberg, in nordul Germaniei. Traseul de circa 1.000 de km ar fi trebuit sa se desfasoare fara probleme. Deseurile radioactive provenind de la centralele nucleare germane, au fost compactate si prelucrate sub forma unor bare, si se intorceau inapoi in Germania ca sa fie stocate in adaposturi subterane. Aceste bare erau puse in containere care le asigurau etanseitatea si le fereau de a iradia in mediul inconjurator, sau a contamina in caz de accident. Insa grupuri de ecologisti au decis sa-si manifeste nemultumirea de faptul ca Angela Merkel, cancelara germana, a decis sa prelungeasca functionarea centralelor nucleare, care initial fusesera condamnate la desfiintare in 2020, printr-un acord incheiat sub auspiciile fostului cancelar Gerhard Schröder. Asa se face ca mii si mii de manifestanti hartuiti de politie au boicotat circulatia acestui tren care a trebuit sa faca ocoluri, sa astepte in statii pana ce manifestantii care se culcasera pe sine sa fie indepartati, terasamentul sabotat sa fie reparat, etc. Asa se face ca un traseu care trebuia sa ia cateva ore a fost parcurs in 67 de ore, mii si mii de manifestanti tineri sau batrani, barbati, femei si copii au petrecut ore intregi, cateodata noaptea intreaga culcati pe sine, au scurmat cu mainile goale sa indeparteze pietrisul de sub terasament, au facut tot posibilul ca sa intarzie trecerea trenului. Privind aceste grupuri de manifestanti am fost surprins de cateva aspecte. In primul rand, germani renumiti pentru simtul lor civic, pentru cat de civilizati si ordonati sunt, se declarau incantati ca pot sa-si manifeste ,,neascultarea civica”, care cateodata putea fi clasata ca activitate criminala, cum ar fi sabotarea liniilor ferate. Aceste deseuri erau germane, fusesera doar trimise in Franta ca sa fie pregatite pentru depozitare, nu mai era nimic de facut. Cat priveste energia electrica produsa de centralele nucleare, este cea mai ieftina, cea mai putin poluanta, de fapt nu polueaza deloc, iar miscarea ecologista dincolo de zgomot si agitatie nu are nici o solutie practica cum sa produca electricitate. Sursele propuse de ei: vant, soare, nu sunt capabile sa satisfaca nici macar consumul menajer, sunt foarte scumpe si nesigure. Dar ei manifesta. In ciuda tuturor evidentelor sunt pentru o cauza pierduta. In acelasi timp, daca cineva le vorbeste despre Dumnezeu si Biblie, sunt gata sa refuze fara nici o ezitare un adevar verificat de istorie.
9 noiembrie – zi plina de semnificatii in istoria Germaniei. Germanii comemoreaza noaptea pogromului nazist din urma cu 72 de ani. La 9 si 10 noiembrie 1938, national-socialistii au incendiat sinagogile si au distrus obiectivele evreiesti. Sute de evrei au fost ucisi si cateva mii trimisi in lagare de concentrare. Noaptea pogromului este considerata inceputul Holocaustului – prigonirea si uciderea sistematica a evreilor din Europa de catre regimul nazist. Ziua de 9 noiembrie mai are si o semnificatie diferita in istoria recenta a Germaniei. La 9 noiembrie 1989 a cazut Zidul de la Berlin, moment ce a marcat inceputul sfarsitului pentru Republica Democrata Germana.
Obama a sosit la Seul pentru summitul G20. Presedintele american Barack Obama a sosit miercuri in Coreea de Sud, unde liderii principalelor economii ale lumii se vor reuni la summitul G20 incercand sa stabilizeze pietele financiare. Obama a venit din Indonezia, unde si-a scurtat vizita, din cauza cenusii de la vulcanul Merapi, ce afecteaza zborurile. Obama se va intalni cu presedintele sud-coreean, Lee Myung-bak, si cu liderul chinez, Hu Jintao. De asemenea, va adresa un discurs trupelor americane din Coreea de Sud, joi, de Ziua Veteranilor. Summitul G20 va avea loc joi si vineri in Seul si probabil va fi tensionat. Oficiali din China si SUA s-au acuzat reciproc ca au manipulat moneda in detrimentul altor economii, si la summit probabil se va recunoaste ca ameliorarea economiei pe plan global este ,,fragila si ritmul nu este unul sustinut”. Sunt asteptate ample proteste, iar Seulul a mobilizat un numar impresionant de forte de ordine – 50.000 de politisti si scutieri.
Tehnologii nucleare nord-coreene au fost descoperite in Iran. ONU a publicat un raport in care acuza Phenianul ca a exportat tehnologii nucleare in Iran, Siria si Myanmar, potrivit Nezavissimaea gazeta, care citeaza un diplomat. Intocmit de experti internationali in mai 2010, documentul a ramas confidential timp de sase luni, din cauza obiectiilor Beijingului, care nu a autorizat publicarea sa decat acum. Contrar tuturor asteptarilor, China a permis transmiterea raportului la Consiliul de Securitate al ONU. Cred ca Siria si Myanmar ar fi fost bucuroase ca Beijingul sa blocheze documentul, dar acum China are alte prioritati, a spus diplomatul. Potrivit raportului, Coreea de Nord a furnizat tehnologii nucleare si balistice Iranului, Siriei si Myanmarului, sfidand sanctiunile la adresa sa. Documentul citeaza cel putin patru cazuri de export de armament interzis. Pentru a ocoli sanctiunile, Phenianul s-a servit de companii fictive, de intermediari si a stabilit legaturi stranse cu cercuri infractionale internationale. Sanctiunile din 2009 interzic Phenianului sa exporte sau sa importe arme, si sa participe la operatiuni financiare legate de livrarile de armament.
Presedintele Frantei a promulgat reforma pensiilor. Legea reformei sistemului de pensii, care prevede cresterea varstei de pensionare de la 60 la 62 de ani, a fost promulgata de presedintele francez Nicolas Sarkozy, anunta Le Monde. Forma finala a legii fusese adoptata de Parlamentul de la Paris pe data de 27 octombrie. In ciuda protestelor de strada masive, organizate atat inaintea adoptarii legii in Parlament, cat si dupa, actul normativ a fost promulgat de seful statului francez. Legea prevede cresterea varstei de pensionare de la 60 la 62 de ani, pana in 2018, in conditiile in care, in Franta, se aplica deja un impozit progresiv anual pentru pensii, de la 5,5% la pensiile mici, pana la 40%, la cele foarte mari. Guvernul francez sustine ca masura ar salva 70 de miliarde de euro de la bugetul de stat pana in anul 2030. Reforma sistemului de pensii este o prioritate pe agenda lui Nicolas Sarkozy, in ciuda scaderii drastice a popularitatii presedintelui francez, cu doi ani inaintea urmatorului scrutin prezidential. Practic, legea privind reformarea sistemului de pensii este considerata cel mai important punct de pe agenda sefului statului francez, in acest mandat.
Rusia si China au semnat un acord pentru dezvoltarea cooperarii militare. Ministrul rus al apararii, Anatoli Serdiukov, si seful comisiei centrale militare din China, Guo Boxiong, au semnat marti un acord pentru dezvoltarea cooperarii militare dintre cele doua state, relateaza RIA Novosti. Acordul vizeaza contracte pentru furnizarea de piese de schimb destinate sistemelor de aparare aeriana, aviatiei si echipamentelor marinei, a spus un purtator de cuvant. Documentul a fost semnat la Beijing.
Epidemia de holera a ajuns in capitala statului Haiti. Epidemia de holera din Haiti s-a extins si in capitala acestui stat. Potrivit autoritatilor, la Port-au-Prince, exista un caz confirmat si alte 120 de persoane cu simptomele bolii. In capitala haitiana traiesc peste 2,5 milioane de oameni, jumatate dintre acestia in corturi si adaposturi de urgenta, dupa cutremurul devastator din ianuarie. De la inceputul epidemiei de holera in Haiti, in urma cu doua saptamani, 6.700 de persoane s-au imbolnavit si peste 540 si-au pierdut viata.
Atentat sinucigas cu peste 50 de morti in Pakistan. Un atentat sinucigas comis intr-o moschee sunita din Pakistan, s-a soldat cu moartea a peste 50 de persoane. Atacul a avut loc in timpul rugaciunii de vineri, intr-o moschee din localitatea Darra Adam Khel, in provincia Peshawar, din nord-vestul Pakistanului. In cladire se aflau la momentul exploziei mai multe sute de credinciosi. 80 de persoane au fost ranite in deflagratie. Lacasurile de cult din Pakistan au fost in ultimele luni in repetate randuri tinte ale atentatelor, actele de violenta intre diversele secte musulmane fiind frecvente in aceasta tara.
Netanyahu cere SUA o amenintare militara credibila vizand Iranul. Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a transmis vicepresedintelui american Joe Biden ca Iranul trebuie facut sa se teama de un atac vizand programul sau nuclear. Solicitarea lui Netanyahu reprezinta o schimbare a pozitiei liderului de la Ierusalim, care a pus anterior accent pe folosirea diplomatiei fata de Teheran. Premierul Benjamin Netanyahu, care s-a intalnit duminica, la New Orleans, cu vicepresedintele american, a apreciat ca, desi sanctiunile au afectat Iranul, republica islamica va ramane hotarata sa produca arme nucleare, daca nu se va teme ca un atac militar este o optiune reala, au declarat oficiali israelieni sub acoperirea anonimatului, citati de presa de la Ierusalim. Apelul lui Netanyahu, aflat intr-o vizita de cinci zile in Statele Unite, pentru o ,,amenintare militara credibila”, a dus la un raspuns rapid din partea secretarului american al apararii, Robert Gates, care a dat asigurari ca sanctiunile internationale afecteaza Iranul mai profund decat se asteptau iranienii.
In Cuba s-a prabusit un avion cu 68 de persoane la bord. Un avion de linie avand cel putin 68 de persoane la bord s-a prabusit in Cuba. Potrivit autoritatii aeronautice de la Havana, nu exista supravietuitori. In avion s-au aflat si 28 de cetateni straini, intre care doi germani, a mai informat sursa mentionata. Avionul propulsat de motoare cu elice apartinea companiei de stat Aero Caribbean si efectua o cursa interna pe ruta Santiago de Cuba – Havana. Aparatul de zbor s-a prabusit in centrul insulei, in provincia Sancti Spiritus. Pilotul a mai apucat sa lanseze un SOS. Imediat dupa aceea, legatura radio s-a intrerupt. Zborul a avut loc in conditii meteorologice nefavorabile. De altfel, traficul aerian in centrul Cubei a fost suspendat din cauza apropierii furtunii tropicale Tomas.
Accident aviatic si in Pakistan. In Pakistan, prabusirea unui avion cu elice s-a soldat cu moartea celor 21 de pasageri. Potrivit autoritatii de zbor, aparatul ar fi pierdut unul din cele doua motoare. Pilotul ar fi instiintat turnul de control despre aceasta problema imediat dupa decolare. Dupa prabusire, aparatul a fost cuprins de flacari si a fost distrus. Potrivit autoritatilor pakistaneze, avionul efectua o cursa charter, fiind inchiriat de concernul energetic italian ENI.
Cea mai ampla eruptie a vulcanului Merapi. Prin cea mai ampla eruptie de la debutul acestui proces, in urma cu aproape doua saptamani, vulcanul indonezian Merapi a raspandit in regiune moarte si distrugeri. Potrivit unui nou bilant intocmit de autoritatile medicale de pe insula Java, cel putin 54 de persoane si-au pierdut viata si alte 70 au fost ranite. In cursul eruptiei de noaptea trecuta, vulcanul a aruncat in aer lava si cenusa fierbinte pana la o inaltime de un km. Cenusa incandescenta s-a raspandit pe o raza de 18 km, incendiind satele din jur. Locuitorii si echipele de salvare au incercat sa se puna la adapost in panica. Numarul refugiatilor se ridica la 100.000. 90 de oameni au fost ucisi pana acum de la debutul eruptiilor vulcanului Merapi.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Exercitiul fizic si sistemul imun. Exercitiul fizic efectuat cu regularitate, nu numai ca mentine corpul in forma, dar ajuta si sistemul imun sa lupte impotriva gripei si a racelilor. Pesoanele care exerseaza de cel putin cinci ori pe saptamana au tendinta sa fie mai rezistente la gripele care fac ravagii pe perioada iernii. Cea mai importanta arma impotriva racelilor si a gripei este exercitiul fizic; o data pe zi, cel putin 30 de minute de miscare, este opinia medicului David Nieman, director la Human Performance Laboratory at Appalachian State University din statul North Carolina. Dr. Nieman a observat in laboratorul sau ca exercitiul fizic stimuleaza circulatia in organism a celulelor care fac parte din sistemul nostru imun, atat pe timpul exercitiului cat si trei ore mai tarziu. Cu cat o persoana exerseaza mai frecvent, cu atat sistemul imun este mai in alerta impotriva patogenilor care invadeaza organismul. Continua miscare produce rezultatele cele mai bune. Cercetatorii de la Appalachian State University, au analizat recordurile medicale a peste 1.000 de persoane cu varstele intre 18 si 85 de ani pentru o perioada de 12 saptamani, pe timpul toamnei si a iernii. Participantii la studiu au completat chestionare legate de nivelul de activitate fizica, precum si incidentele de raceli si gripe. Rezultatele au aratat ca simptomele de raceala au fost reduse cu 43% la persoanele care au exersat cel putin de cinci ori pe saptamana, in comparatie cu cei care au exersat numai o data pe saptamana sau deloc. In plus, persoanele care au avut activitatea fizica cea mai mare, au avut cu 41% mai putine raceli sau gripe fata de cei care nu au exersat. De asemenea, studiul a luat in considerare nivelul de stress si dieta alimentara a participantilor. Rezultatele acestui studiu au fost publicate saptamana aceasta in revista British Medical Journal.
Salmonella. Peste o jumatate de milion de oua au fost retrase de pe piata americana, suspectate de contaminare cu bacteria salmonella. Ouale provin de la o ferma din statul Ohio, si au fost distribuite in statele Missouri, Illinois, Arkansas, California, Iowa, Kansas, Oklahoma si Texas.
Textul saptamanii. ,,Si pacea lui Dumnezeu, care intrece orice pricepere, va va pazi inimile si gandurile in Hristos Isus”. Filipeni 4,7
Petre si Paul Gheorghe