SEMNELE SFÂRȘITULUI MATEI 24
Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“
Semnele săptămânii 14 Noiembrie 2013
Filipinele devastate de un taifun fără precedent. Haiyan pare să fi fost unul dintre cele mai puternice taifunuri din toate timpurile. Vineri Filipinele au fost măturate de unul din cele mai puternice taifunuri care au fost vreodată înregistrate. Haiyan care a avut vânt ajungând la 370 km la oră și valuri de până la 15 metri, a produs distrugeri catastrofice. Președintele țării Benigno Aquino a declarat stare de calamitate națională. În declarația sa el a subliniat că în cele două provincii care sunt cele mai afectate, Leyte și Samar, distrugerile sunt de neimaginat. În multe localități autoritățile nici nu au avut încă acces deși a trecut aproape o săptămână de atunci. Estimările preliminare apreciază numărul victimelor la peste 10.000, în timp ce peste 630.000 de persoane au fost evacuate, iar alte sute de mii care au rămas fără adăpost suferă din lipsă de apă potabilă mâncare și îmbrăcăminte. Ajutoarele întârzie să ajungă, populația este disperată devastând magazinele, sau depozitele care au rămas intacte, în unele situații atacând chiar și convoaiele de ajutoare. Tacloban în provincia Leyete, este unul din cele mai afectate orașe fiind practic transformat într-un morman de gunoaie, aproape nici o clădire nu a supraviețuit. Cadavrele sunt împrăștiate pe marginea drumurilor, în șanțuri sau chiar atârnă în arbori. Nimeni nu a avut timp și putere să le identifice sau îngroape. BBC raportează că în provincia Cebu multe localități sunt distruse în proporție de 80-90%. Orașul Guiuan, din provincia Samar cu o populație de 40.000 este de asemenea distrus în mare parte. Orașul Baco, cu o populație de 35.000 de locuitori situat în provincia Mindoro a fost acoperit de apă în proporție de 80%. Drumurile sunt blocate de arbori smulși de furtună, aeroprturile inpracticabile, autoritățile sunt cu totul depășite de evenimente. Ajutoarele internaționale au început să curgă, dar nu sunt nici pe departe, deocamdată suficiente. Germania a promis o jumătate de milion de euro, iar Uniunea Europeană a oferit trei milioane, ca ajutoare imediate. Crucea Roșie Germană și multe alte organizații filantropice și caritative din Europa și Republica Federală au lansat un stăruitor apel la ajutorarea sinistraților filipinezi. Președintele Obama a promis o asistență amplă. Japonia a expediat în Filipine o echipă de medici.
Franța în pragul unei crize sociale fără precedent. Este drept că istoria franței a cunoscut multiple revoluții și revolte populare, că biserici și castele, moșiile marii burghezii au fost trecute prin foc, dar aceasta a fost în trecut, poate nu chiar așa de departe în trecut. Ultima revoltă populară a avut loc în 1968, și mulți dintre cei care au fost pe baricade sunt acum deputați, miniștri și alți demnitari. Iată însă că după ce a făcut campanie promițând că va aduce bunăstare pentru toți, noul președinte al franței, François Hollande, a realizat că nu are încotro și trebuie să strângă șurubul și să mărească taxele. Deoarece a promis că nu o va face, a trebuit să acționeze în etape succesive, ceea ce a înfuriat și mai mult populația. Pe de altă parte primul ministru Jean-Marc Ayrault, care nu a fost niciodată ministru ci numai primar, nu are experiența să manevreze opinia publică. Așa se face că din reformă în reformă, din mărire în mărire a impozitelor, francezii au ajuns la capătul puterilor, și au început să protesteze. În nordul țării agricultorii și salariații nemulțumiți de declinul masiv al industriei și agriculturii, au început să manifesteze purtând bonete roșii, referire la o revoltă din secolele trecute când revoluționarii purtau bonete roșii. Ei au blocat autostrăzile, au atacat cu energie forțele de poliție care încercau să îi disperseze, și au incendiat porticele instalate ca să colecteze o taxă pe camioanele care circulau pe șosele. Cum erau deja porniți au incendiat și un număr important de radare automate, o sursă importantă de venit pentru stat. Apoi au apărut bonete galbene, maron, albe, și tot felul de alte organizații profesionale care protestează împotriva taxelor. Săptămâna aceasta cei din învățământ fac grevă împotriva noilor orare care sunt foarte aglomerate, și așa mai departe. Potrivit ultimului sondaj de opinie procentul celor care cred că președintele face treabă bună este de 21%, cel mai redus procentaj din istoria sondajelor, neegalat de nici un conducător din țările democratice. Ca reflex al acestei stări de spirit, cu ocazia săbătoririi armistițiului de la 11 noiembrie, președintele a fost huiduit și fluierat copios în Paris pe când trecea pe Champs-Elysees, cât și cu ocazia festivităților din localitatea Oyonnax. Poliția a arestat pe manifestanți și a încercat să îi categorisească ca extremiști, dar a trebuit să recunoască că nu sunt huligani de meserie, nu au cazier judiciar, sunt doar cetățeni cărora le-a ajuns cuțitul la os.
Negocieri de dragul negocierilor. Un vechi proverb african spune că „sunt multe feluri să omori un pui de găină” și aceasta este valabil și pentru negocierile internaționale. În unele situații părțile spun pur și simplu că nu vor să discute, dar prea adesea deși scopul negocierilor este nerealsitic, sau pur și simplu nu vor să ajungă la un compromis, susțin că vor să negocieze. Exemplele sunt numeroase. Două teritorii palestiniene care nu pot conviețui înpreună și neagă dreptul statului israelian de a exista, duc de ani și ani tratative. În cazul situației din Siria occidentul încearcă să pună în aceeași sală pentru tratative de pace forțele rebele care nu pot să se înțeleagă între ele, și un președinte care insistă că nu este nimic rău în Siria și că intenționează să se prezinte la alegerile viitoare. Cel mai recent exemplu sunt tratativele care au avut loc la Geneva săptămâna trecută între Iran și reprezentanții țărilor occidentale privind programul nuclear iranian. După luni și luni de tratative mai mult sau mai puțin secrete în care Iranul încearcă să determine occidentul să reducă sancțiunile la care sunt supuși, vinerea trecută părea că se ajunge la o soluție. Secretarul american de stat John Kerry, miniștrii de externe ai Marii Britanii, Franței, Rusiei, Chinei și Germaniei, au venit la Geneva deoarece se spera că se va semna un acord. Se pare că partea americană ar fi fost înclinată să facă concesii, dar că Franța s-a opus. Cert este că nimic nu a fost semnat, și că Iranul a acceptat să revină pentru o nouă rundă de tratative. În același timp Yukiya Amano, reprezentând Internațional Atomic Energy Agency (IAEA), și-a exprimat optimismul că Iranul a acceptat că în următoarele trei luni se vor plănui modalități de rezolvare a diferendelor. Și așa încă trei luni, încă șase luni, până este gata bomba.
Franța rasism la nivel guvernamental. În ultimii ani s-a înregistrat o creștere importantă a rasismului: profanarea cimitirelor evreiești sau musulmane, atacuri împotriva unor indivizi care aparțineau acestor comunități, etc. Mai recent aceste atacuri au luat o turnură oficială. Candidați la alegeri locale, deputați sau primari au început să-și insulte adversarii cu epitete rasiale. Săptămâna aceasta acest fenomen a căpătat o dimensiune nouă; miniștrii în funcțiune au devenit atacatori sau victime. A fost mai întâi ministrul de interne Manuel Valls, care a avut remarci usturătoare la adresa țiganilor invitâdu-i în mod direct să plece de unde au venit. Au urmat critici mai mult sau mai puțin severe, dar nici o sancțiune oficială. Iată însă că o organizație care luptă împotriva rasismului l-a dat în judecată pe ministrul în cauză, ceea ce este o premieră. Niciodată până acum un ministru socialist nu a fost dat în judecată pentru așa ceva. Doctrina socialistă era totdeauna în favoarea apărării emigranților și a celor oropsiți. Un alt episod și mai dramatic este acela al remarcilor rasiste cărora le este victimă ministra justiției Christiane Taubira. Ea este de origine din teritoriile de peste mări, deci este de culoare. Nu demult când era în vizită în provincie, un grup de copii au strigat lozinci rasiste. Pe zidurile unui sediu al partidului socialist au apărut peste noapte aceleași lozinci insultătoare. Ultima secvență a avut loc săptămâna aceasta când revista Minute a publicat pe coperată fotografia ministrei, cu titlul „Maligne comme un singe, Taubira retrouve la banane”. Care în traducere liberă ar însemna: șmecheră ca o maimuță Taubira a găsit banana. Imediat miniștrii s-au revoltat și au declanșat o acțiune ca să împiedice vânzarea în chioșcuri a revistei care a fost deja postată pe internet. Este drept că ministra justiției a fost autoarea unor legi foarte controversate: căsătoria pentru toți, pedepse reduse pentru criminali, etc. și a reacționat cu aroganță și ironie extremă la criticile opoziției și a opiniei publice, așa că unii ar putea spune că merita. Numai că ea este ministra justiției, reprezintă statul, și pentru acest motiv ar trebui să fie respectată.
De unde se informează societatea de astăzi. Săptămâna trecută a fost lansat la bursa din New York compania Twitter a cărui valoare a crescut cu 73% în primele 10 minute de la lansare. În prima oră au fost vândute peste 13 milioane de acțiuni. Aceasta este cea mai reușită lansare pe piață pentru o companie de tehnologie după cea a companiei Facebook pusă pe piață în 2012. Twitter are peste 230 de milioane de utilizatori. Potrivit unui recent studiu 16% din populația adultă a Staelor Unite folosește Twitter, dintre ei jumătate o folosesc ca sursă de informare asupra evenimentelor zilei. Acești utilizatori sunt tineri și educați, dar în mod surprinzător au încredere în acest fel de informare care este departe de a fi științifică sau obiectivă. O analiză a evoluției opiniei publice judecată după opiniile exprimate pe Twitter, arată că părerea generală evoluează foarte repede, și că un standard de evaluare este acela al faptului că mulțimea de pe Twitter are o părere, indiferent dacă este pozitivă sau nu, dacă este documentată sau nu, implicit adevărată sau nu.
Milwaukee. Incident armat. Incidentul a avut loc în orășelul Wauwatosa, o suburbie a orașului Milwaukee. Un tânăr de 22 de ani a intrat în spitalul de pediatrie având o armă de foc. El a pătruns în mod neautorizat în secția de terapie intensivă a spitalului de pediatrie și a luat în brațe un bebeluș. Alertată de angajații spitalului, poliția a ajuns în scurt timp la unitatea medicală. Văzând agenții de poliție, tânărul a lăsat bebelușul și a fugit, fiind împușcat de poliție și rănit. Nici o altă persoană nu a fost rănită în incident. Suspectul are antecedente penale pentru consum de droguri.
Anunț istoric al oamenilor de știință. Au descoperit un nou organ în corpul uman. Pare greu de crezut că, până astăzi, oamenii de știință nu au reușit să descopere toate componentele organismului nostru. Mai mulți oameni de știință au reușit să descopere recent un nou organ în corpul uman. Se numește „ligament anterolateral”, care până acum se ascundea în genunchi, ceea ce a făcut să fie extrem de dificil de identificat. Una dintre concluziile studiului realizat de cercetători este că „indiferent de nivelul tehnologiei la care reușim să ajungem, cunoștințele noastre despre anatomia umană de bază nu au ajuns încă la apogeu”. Se pare că acest ligament este unul dintre punctele cele mai sensibile în cauzele accidentărilor atleților profesioniști.
Minte sănătoasă în corp sănătos. Respirația. Partea II. Sistemul respirator are funcția principală de a introduce în organism oxigenul din aerul atmosferic și de asemenea, să elimine dioxidul de carbon. Procesul de transport al aerului în plămâni se numește inspirație, sau inhalație, iar procesul de evacuare al dioxidului de carbon se numește expirație, sau exhalație. Schimbul de gaze (oixigen cu dioxid de carbon) are loc în plămâni la nivel alveolar și se numește difuzie. Atunci când o persoană inhalează aer, oxigenul ajunge în plămâni și este difuzat prin alveole la vasele capilarele înconjurătoare de unde ajunge în fluxul sanguin și este transportat de hemoglobină la celulele organismului. Sângele bogat în oxigen de la plămâni este transportat la inimă, care îl pompează în tot corpul prin artere. În același timp, dioxidul de carbon, rezultat din procesele metabolice din organism, este dizolvat în plasma și transportat de sânge la alveole, de unde este eliminat din plămâni prin expirație. Sistemul respirator este vulnerabil la un număr mare de maladii, iar plămânii sunt predispuși la o gamă largă de tulburări cauzate de bacterii, virusuri, sau poluanții din atmosferă. Pneumonia este o infecție a plămânilor care afectează alveolele și este cauzată de cele mai multe ori de bacterii, virusuri sau paraziți. Fără tratament, afecțiunea poate ucide. Persoanele în vârstă, cei cu un sistem imun slab, și noii născuți sunt în cel mai mare pericol. În funcție de micro organism, pneumonia este tratată cu antibiotice sau medicație anti virală. Asthma. Peste 20 de milioane de americani suferă de asthmă. Asthma este o boală cronică inflamatorie pulmonară care cauzează îngustarea căilor respiratorii; adesea declanșată de iritanții din aer, cum ar fi fumul de țigară, poluare, sau vapori toxici. Îngustarea căilor respiratorii împiedică circulația normală a aerului, cauzând o respirație șuierătoare, tuse și dificultăți de respirație care uneori pot pune viața în pericol. Pentru a controla această condiție, cel mai important este evitarea factorilor care declanșează asthma. Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Boli pulmonare obstructive cronice, pe scurt COPD). COPD este un termen generic care descrie o multitudine de condiții respiratoare, dar cele mai des întâlnite sunt emfizemul și bronșita cronică. Fumat pe termen lung precum și expunera la aer poluat sau chimicale sunt cauzele principale de emfizem. În emfizem, sacii alveolari se deteriorează și își pierd elasticitatea. În plus, plămânii produc o cantitate excesivă de mucus care face respirația dificilă. Rezultatul este o cantitate insuficientă de oxigen produsă de plămâni, și deci un sânge sărac în oxigen. Tratamentul cel mai des folosit este medicația anti inflamatoare și antibioticele. Bronșita. Este o boală comună la adulți și adolescenți, în care membranele mucoasei bronhiilor devin inflamate și o cantitate excesivă de mucus este produsă. O tuse cronică caracterizează această condiție, din cauza excesului de mucus, și a efortului pe care plămânii îl face încercând să elimine acest mucus. Fumatul este cauza majoră de bronșită cronică în adolescență. Fibrom pulmonar. Este o boală pulmonară caracterizată prin deteriorarea și cicatrizarea țesuturilor dintre alveolele pulmonare care duce la rigidizarea plămânilor. Cauzele fibrozei sunt de cele mai multe ori profesionale sau de mediu, cum ar fi expunerea la praf de azbest, cărbune, beriliu sau siliciu. Cancerul pulmonar constă în creșterea necontrolată a celulelor maligne la nivelul plămânilor. Există două tipuri de cancer pulmonar: cu celule mici (sau microcelular) și carcinomul pulmonar non-microcelular. Aproximativ 85% din cancerul pulmonar este de tip non-microcelular. Pot exista și alte tipuri de cancer la plămâni, dar sunt considerate metastatice, întrucât celulele canceroase provin de la alte organe. Numărul de decese cauzate de cancer pulmonar a crescut în ultimii ani în rândul femeilor și a scăzut la bărbați. Anual, peste 1.5 milioane de persoane își pierd viața în fiecare an pe plan mondial. Factorul principal de risc pentru cancerul de plămâni este fumatul. Cancerul se instalează la țesuturile plămânilor, atunci când celulele plămânilor încep să se înmulțească într-un ritm rapid și necontrolat. Se poate declanșa oriunde în plămâni și poate afecta orice parte a sistemului respirator. Majoritatea tipurilor de cancer pulmonar debutează în mucoasa bronhiilor. În ciuda descoperirilor medicale și a miliardelor de dolari cheltuite anual pentru cercetare și tratament, peste 50% din pacienți mor în mai puțin de un an de la diagnosticare. Tratamentul de cele mai multe ori este destinat prelungirii vieții și nu vindcării. În medie, mai puțin de 15% din pacienți trăiesc peste de cinci ani după ce au fost diagnosticați. În cazuri în care cancerul este descoperit devreme, tumorile canceroase pot fi tratate chirurgical, printr-o lobectomie, cu radiații, sau chimoterapie. Bolile respiratorii sunt deosebit de greu de tratat și produc multă suferință, de aceea, măsurile de prevenire sunt cele mai importante. Evitarea fumatului, poluării industriale și urbane, precum și a gazelor toxice, sunt măsurile cele mai importante în prevenirea acestor maladii.
Textul săptămânii. „Dacă nu s-ar gândi decât la El, dacă Și-ar lua înapoi duhul și suflarea, tot ce este carne ar pieri deodată, și omul s-ar întoarce în țărână”. Iov 34,14-15
Petre și Paul Gheorghe