SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”
Semnele saptamanii 25 Noiembrie 2010
O noua planeta. Saptamana trecuta a fost publicat in revista de specialitate Astrophysical Journal, un articol semnat de astronomii americani Paul Butler si Steven Vogt, care intaresc presupunerile ca in sistemul galactic numit Gliese 581, se pot afla planete asemanatoare cu pamantul pe care se poate afla viata. Se stia deja datorita descoperirii facute de o echipa elvetiano-franceza condusa de Michel Mayor, ca exista in acest sistem trei planete G58l c, G58l d si G58l e. Ultima foarte asemanatoare cu pamantul ca masa planetara, este situata prea aproape de soarele galaxiei pentru a putea avea viata, avand un ciclu de rotatie de numai 3 zile. In schimb G58l d are un ciclu de 67 de zile si se afla la distanta maxima care o califica de a avea viata. Planeta descrisa recent de Butler si Vogt, de la University of California, si numita Gliese 58l g, face inconjurul soarelui in 37 de zile, deci in plina zona locuibila. Ea are o masa de 3 la 4 ori ca cea a pamantului, cu un relief plin de roci capabile sa retina apa si atmosfera care sunt necesare unei forme de viata asemanatoare cu cea terestra. Este clar ca oamenii de stiinta chiar daca neaga existenta lui Dumnezeu si a vietii in sferele ceresti asa cum o descrie Biblia, sunt convinsi ca exista viata in spatiu, si depun eforturi considerabile sa o descopere.
Papa Benedict al XVI-lea un reformator? De pe vremea cand era cardinal si responsabil cu doctrina, cardinalul Joseph Aloisius Ratzinger, a fost renumit ca un conservator traditionalist si rigid. Iata insa ca saptamana trecuta, cateva extracte din noua carte The Light of the World: the Pope, The Church and Signs of The Times, scrisa de ziaristul german Catholic, Peter Seewald, au starnit controversa si stupoare. In aceasta carte papa isi dezvalue opiniile personale si impresiile despre societate. Una din afirmatiile care au socat, a fost aceea ca pentru prima data papa a acceptat ideea ca in conditii exceptionale, se poate accepta folosirea prezervativului. Aceasta este cu totul diferit fata de pozitia traditionala a Vaticanului, care excludea folosirea lui in orice conditii. Am avut ocazia sa vad un reportaj realizat duminica dimineata la Vatican la iesirea cardinalilor de la slujba, erau cu totii la Roma cu ocazia intaririi a 24 de noi cardinali. Nici unul dintre ei nu dorea sa raspunda la intrebarile reporterilor, spunand ca nu au citit cartea, desi aveau in mana exemplarul ziarului oficial al vaticanului, L’Osservatore Romano, care publicase extractele. Altii se faceau ca nu au inteles intrebarea, unii erau pur si simplu revoltati si impotriva, doar un cardinal francez a spus ca este bine. Un alt aspect interesant este acela ca papa a declarat ca daca va fi in imposibilitatea sa-si indeplineasca slujba, asa cum a fost papa Ioan Paul al II-lea, va demisiona, fapt nemaintalnit in istoria papalitatii. Optimistii vor sa creada ca intr-o lume care se indeparteaza de Dumnezeu si biserica, papa incearca cu disperare sa isi aproprie enoriasii iesind din strictetea docmei, si acceptand compromisuri. Comentatorii avizati sunt de parere ca aceasta este doar o manevra politica care sa salveze aparentele si ca vaticanul nu are nici o intentie sa cedeze, doar sa atraga din nou multimile la el.
Pretul de a fi crestin. Pentru cei mai multi dintre cetatenii acestei planete, a avea o religie este ceva normal. De cele mai multe ori faptul ca suntem crestini este chiar un motiv de lauda. Din nefericire nu aceasta este situatia pentru toata lumea. Zilele acestea opinia publica este consternata de ceea ce se intampla in Pakistan, unde Asia Bibi, o femeie de 45 de ani, mama a 5 copii, care se afla in inchisoare de peste un an, a fost condamnata la moarte. Vina ei este foarte simpla si inexplicabila. Este acuzata de blasfemie la adresa lui Mohamed. Ea s-a facut vinovata de acest pacat grav, pedepsit cu moartea de legislatia pakistaneza deoarece a marturisit in public ca este crestina. Vecinii s-au revoltat si au reclamat-o, si acum a fost condamnata sa fie executata prin spanzurare. Sotul si copiii traiesc ascunsi, deoarece vecinii vor sa-i omoare si pe ei. Se spera ca presedintele Pakistanului, Zardari o va gratia, dar impotriva dorintei observatorilor occidentali, autoritatile au declarat ca aceasta lege care pedepseste blasfemia cu moartea, nu va fi abrogata. Human Rights Commission, din Pakistan, a dat publicitatii un comunicat care arata ca numai anul trecut s-au inregistrat 41 de cazuri de blasfemie. Intr-o tara de 180 milioane de locuitori, crestinii si alte minoritati reprezinta abia 5% din populatie, si legea blasfemiei, una dintre cele mai severe din toate tarile musulmane este un instrument de persecutie si control al lor. Apoi mai este vorba si de ceea ce se intampla pana cand acuzatul sa ajunga in fata tribunalului, deoarece situatile in care ,,raufacatorii” sunt linsati in plina strada, nu sunt rare. Asa de exemplu saptamana trecuta in orasul Lahore, un tanar de 22 de ani a fost impuscat in fata casei sale, dupa ce un judecator ii acordase libertate provizorie pentru aceeasi acuzatie de blasfemie.
Atac nord-coreean asupra unei insule din Coreea de Sud. Consiliul de Securitate al ONU urmeaza sa se reuneasca de urgenta pentru a discuta despre relatiile dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud, dupa atacul armat de marti. Administratia americana a criticat ferm actiunile militare ale Coreei de Nord, si a cerut acestui stat sa se abtina de la orice manifestari beligerante. Washingtonul si-a reiterat angajamentul de a asigura apararea Coreei de Sud si a pacii si stabilitatii regionale. Deocamdata, fortele armate americane nu sunt implicate in tensiunile din peninsula coreeana, dar autoritatile din SUA monitorizeaza atent situatia, potrivit Casei Albe. Reprezentantii UE au condamnat sever interventia militara, la fel ca si conducerea NATO. Oficialitatile germane sunt foarte ingrijorate de evenimentele recente din peninsula coreana. Rusia a condamnat atacul, considerand, prin vocea ministrului de externe Serghei Lavrov, ca pericolul colosal trebuie evitat si a cerut incetarea ostilitatilor in peninsula. Guvernul de la Londra condamna si el atacul neprovocat asupra Coreei de Sud. Coreea de Nord a atacat o insula sud-coreeana din apropierea frontierei dintre cele doua tari. Armata sud-coreeana se afla in alerta maxima, iar civilii de pe insula Yeonpyeong au fost evacuati in buncare. Cel putin patru soldati sud-coreeni au fost ucisi, alti 17 militari si trei civili au fost raniti si zeci de case au fost incendiate pe insula, dupa ce Phenianul a lansat cel putin 200 de obuze de artilerie. Armata sud-coreeana a ripostat, deschizand focul. Guvernul de la Seul a convocat o reuniune de urgenta si a apreciat ca incidentul reprezinta o incalcare flagranta si intentionata a armistitiului dintre cele doua tari. Phenianul sustine insa ca fortele sud-coreene sunt cele care au tras primele. In context, guvernul japonez le-a cerut ministrilor sa se pregateasca pentru evolutii neasteptate ale conflictului din peninsula coreeana.
Teroristi retinuti in Germania, Olanda si Belgia. Zece persoane au fost retinute in Belgia, Olanda si Germania in urma unei razii anti-teror. Potrivit procuraturii din Bruxelles, retinutii sunt banuiti a avea legaturi cu organizatii islamiste, in cadrul carora ar fi puse la cale atentate pe teritoriul Belgiei. In Germania, politia si fortele de securitate raman in alerta maxima. In cursul diminetii de marti, gara centrala din Düsseldorf a fost compelt evacuata, in urma descoperirii unui geamantan care, in final s-a dovedit a nu fi periculos. Totusi, autoritatile germane solicita populatiei sa ramana in alerta maxima si sa raporteze orice eventuala neregula.
Busculada in Cambodgia. 456 de persoane si-au pierdut viata si peste 400 au fost ranite intr-o busculada care s-a produs in timpul unui festival ce avea loc in apropiere de palatul regal din capitala Cambodgiei, Phnom Pehn, potrivit ultimului bilant dat publicitatii de autoritati. Peste patru milioane de oameni participau la Festivalul Apei, care celebreaza anual fortele navale ale tarii. Incidentul s-a petrecut cand politia a folosit un tun de apa in directia unui pod de pe o insula. Podul era intesat de oameni si politia a folosit tunul cu apa in efortul de a-i determina sa se miste. Actiunea a provocat insa o panica totala. Cativa oameni au lesinat si au cazut in apa, altii este posibil sa se fi electrocutat, intrucat, potrivit martorilor oculari, podul era impodobit cu lumini electrice. Guvernul a negat, totusi, ca ar exista cazuri de electrocutare, insa un medic a declarat sub acoperirea anonimatului ca principalele cauze ale deceselor au fost sufocarea si electrocutarea. Printre morti se numara si politisti. Potrivit televiziunii publice, 240 dintre morti sunt femei. Miercuri a fost declarata zi de doliu national.
Haiti. Holera. Oficialii Ministerului Sanatatii din Haiti, au raportat 64 de noi decese cauzate de epidemia de holera, bilantul urcand la 1.250 de morti. In plus, peste 20.000 de persoane care sufera de aceasta boala sunt internate in spital, pentru tratament, potrivit bilantului oficial, citat de AFP. Purtatorul de cuvant al Organizatiei Pan-americane a Sanatatii a declarat, dupa izbucnirea epidemiei, ca se asteapta ca aproximativ 270.000 de haitieni sa fie infectati in urmatoarele sase luni, pana la un an. Epidemia a izbucnit in centrul tarii, la mijlocul lunii octombrie. Zona din jurul capitalei incearca sa se recladeasca in urma cutremurului, care a ucis circa 250.000 de oameni si a lasat 1,2 milioane de oameni fara casa.
Indonezia. Vulcanul Merapi. Bilantul eruptiei vulcanului indonezian Merapi a ajuns duminica la 304 morti, a anuntat un oficial din serviciile pentru administrarea dezastrelor, citat de DPA. Agam Ferdatama, un oficial din Agentia nationala pentru administrarea dezastrelor, a declarat ca numarul refugiatilor din adaposturile temporare este de circa 203.000, fata de 390.000 in urma cu o saptamana. Merapi a inceput sa erupa in 26 octombrie, iar aproape 400.000 de persoane au fost evacuate intre timp. Vulcanul Merapi are o inaltime de 2.968 de metri si se afla la circa 500 de km sud-est de Java. Eruptia soldata cu cele mai multe victime din istorie a avut loc in 1930, cand 1.370 de persoane si-au pierdut viata. In 1994, au murit cel putin 66 de persoane, iar in 2006 doua. Vulcanologii au avertizat ca mai multi vulcani din Indonezia dau semne de activitate.
Explozie intr-o mina din Noua Zeelanda. Cel putin 29 de mineri sunt dati disparuti in urma unei explozii ce a avut loc la o mina de carbune din Noua Zeelanda, potrivit conducerii minei, relateaza BBC. Politia a primit apeluri referitoare la o explozie mare la mina Pike River. Autoritatile incearca sa stabileasca ce s-a intamplat. Nu stim care este adancimea explozie, dar este mare. Nu s-a putut lua legatura cu persoanele dinauntru. Nu mai exista nici o speranta de a-i gasi in viata pe cei 29 de mineri neozeelandezi prinsi in subteran de cinci zile, dupa ce s-a produs o a doua explozie. Anuntul a fost facut, miercuri, de politia locala, care a precizat ca aceasta explozie a fost extrem de violenta. Expertii sustin ca, in urma celei de-a doua deflagratii, nimeni nu a supravietuit. Marti, prim-ministrul Noii Zeelande, John Key, a recunoscut ca sunt putine sanse de a-i gasi in viata pe mineri. El a declarat in fata Parlamentului de la Wellington, ca nu este posibil ca echipele de salvare sa coboare in putul unde se afla minerii, deoarece acesta este plin cu acelasi gaz metan, care vinerea trecuta a provocat o explozie ce a daramat o galerie a minei de carbune. Echipele de salvare au sperat ca gradul de toxicitate a aerului se va reduce pana la un nivel care sa le permita accesul in mina, dupa o incercare esuata de a folosi un robot articulat pentru inspectarea interiorului.
Un avion al companiei australiene Qantas Airways a aterizat de urgenta. Inca un avion al companiei australiene Qantas Airways a fost nevoit sa se intoarca la Sydney, din cauza unei probleme electrice. Avionul, un Boeing 747, avea 199 de pasageri si 21 de membri ai echipajului la bord si este inspectat in prezent de ingineri, a anuntat compania, fara a oferi detalii despre problema tehnica. Cursa a aterizat luni fara incidente si toate persoanele aflate la bord sunt in siguranta, potrivit Qantas. Avionul se indrepta catre Argentina. La inceputul acestei luni, compania nationala australiana si-a consemnat la sol intreaga flota de avioane Airbus A380, dupa ce motorul unuia dintre ele a avut o problema in zbor.
Iranul dezvolta radare cu raza lunga de actiune si sisteme antiracheta mai performante. Armata iraniana depune eforturi pentru a-si creste atat raza de actiune, cat si numarul sistemelor radar de care dispune, in cadrul noilor masuri de dezvoltare a apararii, relateaza presa de stat. Generalul Ahmad Mikani, comandantul bazei aeriene Khatam ol-Anbia, a declarat ca Iranul lucreaza la un sistem radar pentru a detecta obiectele care zboara la altitudine joasa si aflate la o distanta de pana la 3.000 de km, potrivit agentiei FARS. Anterior, radarele iraniene aveau o raza maxima de actiune de 400 de km, a adaugat el. Aceste declaratii privind dezvoltarea capacitatilor militare intervin la cateva zile dupa ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat Iranul drept cea mai grava amenintare la adresa tarii sale si lumii.
Statele Unite au incheiat un nou acord de tranzit cu Kazahstanul. La Washington a fost semnat un tratat cu Kazahstanul care sa faciliteze tranzitarea tarii in vederea aprovizionarii militarilor americani aflati in Afganistan. Statele Unite pot utiliza noi coridoare de zbor deasupra teritoriului fostei republici sovietice din Asia Centrala. Noile reglementari au fost convenite de presedintele american Barack Obama si de presedintele kazah Nursultan Nazarbajew, in luna aprilie.
Traficul cu organe din Kosovo. Procurorul Uniunii Europene a numit suspectii pentru traficul international de organe organizat din Kosovo, ale carui victime au fost, printre altii, si cetateni ai Republicii Moldova. Acest anunt este cea mai importanta dezvaluire privind amploarea crimei origanizate din Kosovo, de cand si-a declarat independenta in 2008. In document, procurorul UE Jonathan Ratel a scris ca gruparea infractionala aducea ilegal oameni in Kosovo, pentru a preleva organe umane si a le transplanta altor persoane. Potrivit anchetei, circa 20 de straini au fost recrutati in 2008 cu promisiunea falsa a unor plati. Aceste victime erau recrutate in alte tari, apoi transportate si intampinate la aeroportul Pristina, cu promisiunea falsa a unor plati pentru prelevarea rinichilor lor, a explicat Ratel. Victimelor li se promisesera pana la 12.500 de lire sterline, iar cei care primeau organele ar fi platit intre 69.000 si 85.600 de lire. Strainii ar fi porvenit din Republica Moldova, Kazahstan, Rusia si Turcia, si traiau in saracie extrema.
Care iti este prima preocupare. Pe zi ce trece, vrem sau nu, mijloacele de comunicatie ne invadeaza viata personala: telefon mobil, internet fara fir, Email, facebook, twitter, etc. O agentie de sondaje publice canadiana, a investigat recent aceasta situatie si a vrut sa stie spre ce isi indreapta oamenii atentia in primul rand. Ei au constatat ca 75% din canadieni isi incep si sfarsesc ziua consultandusi telefoanele mobile, sau alte dispozitive care ii pun in legatura cu lumea exterioara in detrimentul partenerului de viata. Daca este vorba de locuitorii unor orase mari ca Toronto si Montreal, aceasta proportie este de 80%. Aceasta inseamna ca in loc de a spune buna dimineata sau noapte buna, aceasta imensa majoritate a contemporanilor nostrii converseaza cu lumea virtuala a retelelor sociale electronice. Va dati seama care ar fi fost proportia daca s-ar fi intrebat cati dintre ei se roaga? Dar poate ca aceasta ,,comuniune electronica” ii face pe ei fericiti? Nicidecum, in Montreal de exemplu, 22% dintre aceste persoane cu adictie la acest fel de comunicare se declara singuratici.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Fericirea. In societatea noastra moderna, fericirea este asociata de multe ori cu situatia financiara, cu cariera profesionala, cu sanatate si prosperitate, sau succesul personal. Un studiu recent insa sugereaza ca fericirea individuala depinde in mare parte de partenerul de viata si nu atat de mult de circumstantele exterioare familiei. Un articol publicat recent in revista Developmental Psychology, detalieaza rezultatele unui studiu care este de parere ca fericirea individuala este strans legata de atmosfera din familie si de atitudinea sotului sau a sotiei, unul fata de altul. ,,Am observat in cercetarile noastre, ca atunci cand sotul sau sotia manifesta o atitudine de fericire, si partenerul de viata devine fericit, chiar daca tendinta lui este alta”, a declarat conducatoarea studiului Christiane Hoppmann, profesor de psihologie la University of British Columbia, Canada. In concluzie, fericirea poate fi contagioasa. Aceeasi relatie s-a observat insa si in revers: cand unul dintre partenerii de viata devine trist si depresat, poate trage in jos si pe celalalt. Studiul intitulat Seattle Longitudinal Study, condus de University of British Colunbia, University of Washington si Penn State, Pennsylvania, a investigat peste 6.000 de persoane si 178 de cupluri casatorite. Voluntarii la acest studiu au fost solicitati sa raspunda la o serie de intrebari menite sa evalueze nivelul lor de fericire. Specialistii sunt de parere ca indiferent de situatia materiala, de sanatate sau profesionala, cuplurile care manifesta o multumire si dragoste catre partenerul de viata, au exprimat un nivel de fericire superior celor necasatoriti sau a celor care manifesta ostilitate sau nemultumire cronica. ,,Nu este datoria sotiei sa ma faca fericit. Ea poate doar sa creeze o atmosfera in care eu pot sa fiu fericit; este reponsabilitatea mea sa fiu fericit” a declarat unul dintre participanti.
Textul saptamanii. ,,Daca paziti poruncile Mele, veti ramane in dragostea Mea, dupa cum si Eu am pazit poruncile Tatalui Meu, si raman in dragostea Lui”. Ioan 15,10
Petre si Paul Gheorghe