SEMNELE FÂRȘITULUI MATEI 24
Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“
Semnele săptămânii 29 Noiembrie 2012
Spania mișcarea separatistă Catalană câștigă teren. Toată Europa este traversată de o adevărată epidemie de mișcări naționaliste și separatiste. În mai toate țările membre ale Uniunii Europene partidele care promovează ieșirea din Uniune câștigă teren și chiar dacă se recunoaște că aceasta nu este o soluție realistă ideea câștigă în popularitate. Duminica trecută în provincia spaniolă Catalonia, au avut loc alegeri pentru parlamentul local. Aceste alegeri au fost cerute de președintele regiunii catalane Artur Mas, și sunt văzute ca un test în vederea unor acțiuni viitoare vizând separarea regiunii de Spania. Întreaga campanie electorală a fost făcută în limba catalană cu un mesaj clar: trebuie să ne separăm de Spania. În urma acestor alegeri, partidele care promovează separarea de Spania au câștigat locuri în parlament. În primul rând republicanii de stânga au obținut 21 de locuri față de 11 cât aveau înainte de alegeri. Rezultatele dovedesc că partidele care doresc separarea sunt majoritare și că acest proces va continua în ciuda opoziției categorice a guvernului Spaniol.
Franța rasism. Tot mai adesea în ultima vreme se consemnează acte de rasism și discriminare pe motive rasiale, de religie, și câte altele. Adesea acestea sunt provocate de persoane fără multă educație și provenind din medii sociale periferice. Din nefericire însă mai recent a apărut un alt fenomen, acela al oamenilor politici sau intelectuali care fac afirmații de acest fel. Așa de exemplu ministrul economiei din Franța, Arnaud Montebourg, care se revolta în mod public împotriva fabricanților de mașini coreene, a hainelor făcute în China, sau a familiei lui Lakshmi Mittal, de naționalitate indiană proprietarii unor furnale în Franța. O nouă etapă a fost depășită când un avocat din orașul francez Lyon, Alexis Dubruel, a cerut înlocuirea judecătorului Albert Levy, deoarece numele lui sună a evreu. În cererea sa el a explicat că judecătorul se numește Levy, iar tatăl acuzatei, Moise, ceea ce crează posibilitatea de a fi părtinitor. Președintele tribunalului i-a refuzat cererea, l-a amendat cu 750 de euro, iar colegiul avocaților studiază cazul în vederea unei sancțiuni. Totuși faptul rămâne că această cerere făcută negru pe alb, dovedește că acest tip de sentimente sunt adânc înrădăcinate în mentalitatea contemporană.
Totul sau nimic. De ani și ani medicina preventivă, o ramură a medicinii foarte apreciată, de la o vreme a repetat ceea ce EG White a spus în secolul al XIX-lea, că prea mult zahăr, grăsimi și mai ales combinația lor, nu sunt bune pentru organism. Pe de altă parte organizațiile profesionale mai ales sindicatele, au militat pentru mărirea salariilor și a beneficiilor pentru muncitori. Așa se face că an după an costul muncii și deci al produselor a crescut. Una din ultimile victime ale acestui proces este și Hostess Brands Inc. grupul care fabrică Twinkies și alte prăjiturele faimoase în U.S. de peste 90 de ani. Așa cum spuneam, scăderea vânzărilor, costul ridicat al muncitorilor sindicalizați, principalii concurenți nu sunt sindicalizați, cât și creșterea prețului materiilor prime, zahăr, ulei făina, etc. aduc compania în pragul falimentului. Cei 18.500 de muncitori ai acestui conglomerat de uzine aparțin la nu mai puțin de 12 sindicate, ceea ce a făcut ca negocierile pentru scăderea prețului mâinii de lucru să fie extrem de dificile. Cel mai important grup cel al brutarilor, a refuzat orice concesie, așa că Hostess Brands Inc. a fost nevoită să declare faliment. În curând conducerea va scoate la licitație fabricile, și mai ales patentele de fabricație și numele acestor produse. Încă înainte de a-și anunța în mod oficial acestă intenție au început să primească oferte. Am găsit interesant faptul că intervievați de către reporteri, cei care vor rămâne în curând șomeri, au declarat că nu le pasă, totul sau nimic. Ei sunt conștienți de faptul că și chiar dacă noii proprietari îi vor angaja, salariile vor fi mult mai mici, sporul de vechime și beneficiile impuse de sindicat vor fi pierdute, totuși ei nu vor să cedeze.
Birmania. Conflicte etnice și religioase. De multă vreme Birmania a fost în prima pagină a actualităților din cauza represiunii pe care junta militară a exercitat-o asupra tuturor celor care refuzau să i se supună. Printre aceștia se numără și lidera opoziției Aung San Suu Kyi, care s-a bucurat de suportul occidentului obținând și premiul Nobel pentru pace. După ani lungi de închisoare și domiciliu forțat, a fost eliberată, aleasă în parlament, devenind cartea de vizită a regimului, militând pentru ridicarea sancțiunilor occidentale și servind ca legătură cu restul lumii de care fuseseră separați. Ca recunoaștere a acestui fapt Birmania a făcut parte din intinerariul primei vizite oficiale pe care președintele american Barak Obama a făcut-o după ce a fost reales. Obama a vizitat-o acasă la ea pe Aung San Suu Kyi, promovând în acest fel imaginea unei Birmanii pe calea democrației. Iată însă că tabloul nu este chiar așa de luminos. În Birmania țară în majoritate budistă se află un număr de 800.000 de Rohingyas, în general refugiați din Bangladesh. Autoritățile îi consideră apatrizi și clandestini, ceea ce îi face victime sigure pentru populația Rakhines care trăiește în jurul lagărelor în care sunt închiși. Ba chiar și poliția sau armata care nu se privează să-i maltrateze. ONU denunță faptul că începând cu vara aceasta populația Rohingya este victima unei persecuții sistematice care a făcut numeroase victime, iar cei care au scăpat cu viață au devenit refugiați numai că nu au unde să se ducă. Diverși comentatori politici vorbesc despre un conflict intereligios, alții despre epurare etnică, în orice caz autoritățile îngădue dacă nu chiar sprijină această situație care durează de decenii. Realitatea istorică este că în această provincie numită Arakan, care face parte din statul Rakhine, populația budistă revendică că este singura populație în acest teritoriu. De fapt cuvântul Rohingyas este tabu, iar datorită izolării și teroarei întreținute de junta militară, restul țării nici nu cunoaște existența lor. În 1982 sub dictatura lui Ne Win, a fost promulgată o lege care spune că această populație nu există, declanșând acțiuni de represiune și purificare. În 1991, sub dictatura lui Thanshwe, a fost întreprinsă o altă operație de curățire etnică care a făcut ca în 3 luni, peste 200.000 de Rohingyas să fugă din provincia Arakan în Bangladesh. Etnia Rakhine nu este favorabilă juntei militare nici partidului condus de Aung San Suu Kyi, de fapt ei doresc independența, însă junta militară i-a ținut sub dominație și i-a tolerat deoarece le servea interesele, adică eradicarea etniei Rohingyas, care din păcate se află într-o adevărată închisoare sub cerul liber și nu are unde să se ducă.
Anglia inundații catastrofale. De peste o săptămână în sud-estul angliei cad ploi violente care au produs inundații catastrofale. Ca rezultat peste 1.400 de case au fost inundate, iar alte 11.000 sunt în pericol. Sute de persoane au fost evacuate. Primul ministru David Cameron declara că scenele inundațiilor din Cornouailles sunt șocante, iar websitul ThisIsCornwall se referă la cele mai teribile inundații pe care regiunea le-a cunoscut de decenii.
Rusia. Zăpadă abundentă la Moscova. Moscova a fost afectată în noiembrie de cele mai importante ninsori înregistrate în ultimii 50 de ani, care au perturbat curse aeriene și au produs haos pe drumuri, relatează Sky News în ediția electronică. O furtună de zăpadă a acoperit capitala Rusiei cu un strat de 12 centimetri de zăpadă în 24 de ore, aproximativ o treime din cantitatea așteptată în noiembrie, fiind necesară intervenția utilajelor de dezăpezire în Piața Roșie. Aproximativ 70 de zboruri cu plecare de pe Aeroportul Domodedovo, cel mai important din Moscova, au fost afectate peste noapte, însă serviciul a revenit în prezent la normal. Primăria Moscovei a anunțat că orașul nu s-a mai confruntat cu o asemenea ninsoare importantă de 50 de ani. Meteorologii anunțau că furtuna de zăpadă va continua până vineri dimineața. Aceste ninsori-record se înregistrează în contextul în care Organizația Mondială pentru Meteorologie (WMO) anunța într-un raport că perioada ianuarie-octombrie a fost a noua cea mai caldă perioadă înregistrată la nivel global de când se efectuează înregistrări, în 1850. Potrivit raportului, unele fenomene extreme ca: furtuni de zăpadă, valuri de aer cald, secetă și inundații sunt tot atâtea dovezi ale modificărilor climatice. În acest an, valuri de căldură au afectat Rusia și Statele Unite, care au înregistrat noi recorduri de temperatură. China a fost afectată de secetă, iar zone din Africa de Vest de inundații. Rusia a fost, de asemenea, afectată de inundații semnificative în regiuni din vest, în iulie. „Modificări climatice au loc chiar sub ochii noștri și vor continua să se producă”, a declarat Michel Jarraud, directorul WMO.
Franța. Mii de jucării au fost distruse. Direcția generală a vămilor din Franța a identificat peste 800 de mii de jucării periculoase în ultimul an. 15 mii dintre ele au fost distruse în cadrul unei operațiuni menite să crească vigilența părinților când vine vorba despre alegerea unui cadou pentru cei mici. „Laboratorul nostru a făcut analize pe păpușă și pe bicicletă și au găsit o doză de ftalat, un produs periculos și cancerigen, de 300, chiar 500 de ori mai mare decât doza admisă în Uniunea Europeană”, spune un responsabil de la Direcția Generală a Vămilor Franța. Importate din China, aceste jucării nu respectă normele de siguranță aplicate în Uniunea Europeană. Riscă oricând să se destrame în mâinile copiilor, să îi rănească sau chiar să le pună viața în pericol, unele fiind extrem de toxice. Aceste produse ajung de obicei la vânzare în piețe obscure ori în magazinele de la metrou. Uniunea Europeană are la activ mai multe campanii de informare a cetățenilor cu privire la riscurile prezentate de jucării. Părinții sunt sfătuiți să cumpere doar produsele cu însemnul Comisiei Europene care atestă că obiectul respectiv a trecut printr-un control specific.
Doar pentru atâta lucru? Așa se intitula un articol în ziarul Canadian Montreal Gazette care comenta hotărârea judecătorească de a demite pe Rob Ford, primarul celui mai mare oraș canadian Toronto. Rob Ford este un personaj foarte controversat și nu trece o săptămână fără ca numele lui să apară pe prima pagină a ziarelor: pentru că a insultat un reporter, că vorbea la telefon, sau citea în timp ce era la volan, că a trecut pe stop, că este dat în judecată că a tratat într-un interviu un proprietar de bar drept mafiot, că a lipsit de la ședințele de consiliu municipal ca să antreneze o echipă de fotbal juniori, etc. Lista este interminabilă. De această dată a fost dat în judecată deoarece a folosit hârtiile oficiale ale primăriei ca să ceară subvenții pentru echipa de fotbal, deci și-a folosit poziția oficială pentru interese personale. Judecătorul a constatat că primarul a ignorat plin de dispreț hotărârea comisarului pentru integritate care i-a cerut să restitue cei 3.150 dolari obținuți pe această cale. De fapt în timpul procesului, primarul a declarat nonșalant că nu a citit niciodată regulamentul care prevede care îi sunt îndatoririle și drepturile, ceea ce este după părerea judecătorului, extrem de grav. Dacă un politician de profesie și primarul celui mai mare oraș canadian nu a citit și nu are idee despre cele mai elementare reguli ale integrității în viața politică, ce să mai așteptăm de la cetățenii de rând? Ziaristul în cauză argumenta că 3.150 dolari nu este mare lucru. Dacă este așa de ce nu a plătit spun alții? Pe de altă parte ziaristul este din Montreal, oraș unde primarul și politicienii sunt implicați în afaceri de corupție cu mafia locală, tranzacții implicând sute de milioane, deci într-adevăr cei 3.150 sunt nimic. Din nefericire acest fel de raționament este tot mai frecvent în zilele noastre. Prea adesea în societate, familie, școală etc. ne întrebăm: doar pentru atâta lucru? Așa a spus și Eva odinioară, nu este mare lucru doar un fruct.
Texas. A găsit o comoară. Un american care trăia pe străzi este mai bogat acum cu 77.000 de dolari, după ce autoritățile au decis că poate păstra banii și monedele de aur pe care le-a găsit într-un parc din Texas. Bărbatul s-a dus imediat la o bancă, pentru a schimba bancnotele cu unele noi, însă un funcționar a decis să alerteze poliția. Timothy Yost, în vârstă de 46 de ani, a declarat la poliție că a descoperit o pungă cu bancnote umede și mai multe monede din Africa de Sud, în timp ce se ducea să facă baie în râ ul Colorado. Yost le-a explicat oamenilor legii unde a făcut descoperirea, iar „prada” sa a fost confiscată de aceștia, pentru a încerca să i se găsească proprietarul. Autoritățile nu au reușit să aibă însă succes în demersul lor, și conform legilor din Texas, dacă posesorul banilor nu a putut fi identificat, atunci cel care i-a descoperit poate face o cerere pentru a-i primi el. Consiliul orașului a votat în unanimitate ca bancnotele și monedele găsite să îi fie returnate lui Timothy Yost. „Este o zi mare pentru acest oraș, este o zi mare pentru domnul Yost”, a declarat avocatul acestuia.
New York. Ca Isus. Un polițist din New York a impresionat o lume întreagă după ce a fost fotografiat în timp ce îi oferea o pereche de ghete noi unui om al străzii. Într-o zi rece de noiembrie, după cum relatează New York Times, polițistul Lawrence DePrimo, patrula pe străzile din New York, iar la un moment dat a observat un om al străzii desculț. Omul legii a dispărut apoi pentru câteva minute, după care s-a întors cu o pereche de ghete noi, a îngenuncheat lângă bărbat și l-a ajutat să le încalțe. Un turist care a fost martor la această scenă i-a fotografiat pe cei doi și a publicat poza pe pagina de Facebook a Departamentului de Poliție din New York. În mai puțin de 24 de ore, peste 1.6 milioane de oameni au intrat să vadă imaginea, 275.000 au dat și „Like”, iar DePrimo a ajuns o adevărată vedetă. Polițistul, care are 25 de ani și trăiește cu părinții lui, a povestit cum s-au desfășurat lucrurile în acea seară. „Era extrem de frig afară și am văzut că acel bărbat avea bășici pe tălpi. Eu purtam două perechi de ciorapi și tot îmi era frig. Am intrat în vorbă și am aflat ce măsură poartă, după care m-am dus la magazin și am cumpărat o pereche de ghete pe care am dat 75 de dolari”, a mărturisit DePrimo, care a mai adăugat că a păstrat chitanța de la magazin pentru „a-mi aduce aminte că există oameni care o duc mai rău decât mine”.
Minte sănătoasă în corp sănătos. Grefele, pericol pentru sănătate. Medicii cunosc mai de mult faptul că grefele pot constituii un pericol pentru persoanele care folosesc medicamente, însă recent cercetătorii canadieni au descoperit că pericolul este mult mai mare decât s-a crezut până acum. Recent revista Canadian Medical Association Journal, a publicat un articol în care arată că grefele, sau sucul de grefe, poate crea efecte nedorite și deosebit de grave în combinație cu cel puțin 85 de medicamente frecvent prescrise de medici în America de Nord. Lista conține medicamente extrem de populare care sunt folosite pe scară largă de milioane de oameni din lumea întreagă și printre care se numără și Lipitor, Zocor, Plavix și Oxycodone. „Aceste medicamente luate în combinație cu sucul de grefe pot cauza insuficiență renală, hemoragii interne, probleme cardiace, respiratorii și musculare, și în unele cazuri chiar moartea” a declarat Dr. David Bailey, pharmacologist la Lawson Health Institute Research Center din London, Ontario. De exemplu, Multaă, un medicament prescris pe scară largă pentru tratamentul de atrial fibrillation (ritm cardiac anormal), luat în combinație cu sucul de grefe poate cauza complicații cardiace fatale. Grefele, limes, pomelos și portocalele de Seville, conțin furanocoumarins, o substanță care împiedică enzimele digestive să descompună medicamentele, lucru care duce la concentrații mari și periculoase a acestor medicamente în organism. Medicii sunt de opinia că un consum cât de mic din aceste fructe menționate mai sus, este contraindicat pentru persoanele care folosesc medicamente cu regularitate. Portocalele navel și lămâile nu conțin furanocoumarins și nu prezintă un pericol pentru cei care iau medicație.
Textul săptămânii. „Când Se va arăta Hristos, viața voastră, atunci vă veți arăta și voi împreună cu El în slavă”. Coloseni 3,4
Petre și Paul Gheorghe