SEMNELE SFÂRȘITULUI MATEI 24
Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“
Semnele săptămânii 28 Noiembrie 2013
Negocierile de la Geneva. Un acord istoric. Puterile mondiale care au negociat acordul cu Iranul, au spus că este un pas important către reducerea amenințării de escaladare militară în Orientul Mijlociu. În cadrul acordului Teheran se angajează la limitarea de îmbogățire a uraniului la un nivel scăzut folosit numai în scopuri energetice civile. În schimb, va obține aproximativ 7 miliarde de dolari în ajutor, anularea de sancțiuni sub formă de acces la fonduri înghețate, petrochimice, aur, metale prețioase și sectoarele auto.
Ierusalim. Netanyahu a spus că este o „greșeală istorică”. Nu toată lumea este însă fericită în urma acordului de la Geneva. Israelul a criticat înțelegerea, pe care o consideră insuficientă.
Avioane de vânătoare chineze, în zona de securitate aeriană. Forțele aeriene chineze au trimis avioane de vânătoare în noua zonă de securitate instituită în Marea Chinei de Est, un perimetru care include insule revendicate de China, Japonia, Taiwan și Coreea de Sud, anunță presa chineză. China a avertizat că toate avioanele, inclusiv cele comerciale, care survolează această zonă trebuie să se identifice și să transmită planurile de zbor, altfel riscând „măsuri defensive de urgență”. De la instituirea zonei de securitate, Japonia, Coreea de Sud și Statele Unite au trimis avioane fără a cere permisiunea Chinei. Colonelul Shen Jinke, un reprezentant al Forțelor Aeriene chineze, a anunțat, joi, că avioane de vânătoare chineze vor efectua misiuni de patrulare de rutină în perimetrul de securitate. Anunțul Beijingului privind instituirea zonei de identificare aeriană în Marea Chinei de Est a fost catalogat drept „incendiar” de către Casa Albă.
Cairo. 21 de femei și fete care au fost arestate la o demonstrație pro-Morsy printre care șapte minore, au fost condamnate miercuri la Alexandria. Cele șapte minore au fost trimise la închisoare pentru minori, și fiecare dintre femeile adulte au primit 11 ani de închisoare. Condamnarea lor a venit pe fondul de demonstrații la o nouă lege anti-protest anunțată de către guvernul egiptean sprijinit de militari, duminică. Noua lege cere organizatorilor să ceară permisiunea din partea autorităților înainte de întrunire și oferă poliției dreptul de a anula demonstrații și pentru a le dispersa cu forța. Acesta a fost pusă în funcțiune marți, când o demonstrație de 300 de persoane au protestat un articol care să permită procesele militare ale civililor din proiectul de constituție, a fost dispersat cu tun de apă și gaze lacrimogene, pe motiv că organizatorii nu a cerut permisiunea în prealabil. Aproximativ 40 de persoane au fost arestate. Deținuții de sex feminin au declarat ca au fost harțuiți sexual în timpul arestarii și apoi batuți înainte de a fi lăsați în apropierea unui drum pustiu la sud de Cairo. 24 de bărbați arestați se confruntă cu numeroase acuzații cu privire la noua lege de protest. Un student a fost ucis joi în confruntările cu poliția de la Universitatea din Cairo. Mai multe persoane au fost rănite în demonstrațiile studenților din Universitatea din Cairo și Alexandria. Demonstrații pro-Frăția Musulmană continuă în Egipt, dar cu un număr mai mic, din cauza unei represiunii în curs de desfășurare și arestarea liderilor și membrilor tineri.
Siria tratative de pace improbabile. În timp ce comunitatea internațională se pregătește pentru tratative de pace mereu amânate, forțele intrate în conflict sunt departe de a accepta această alternativă. Generalul Salim Idriss comandantul forțelor rebele Free Syrian Army (FSA) a declarat că grupul său nu va participa la tratativele de pace programate în ianuarie la Geneva. El a insistat că ținta finală a grupului său este înlăturarea de la putere a președintelui Bashar al-Assad. Guvernul lui Assad a promis că va veni la masa tratativelor, dar că nu acceptă nici un fel de condiții prealabile. Aceste tratative sunt problematice deoarece Assad se consideră ales în mod legitim, ba chiar se pregătește să candideze în viitoarele alegeri, în timp ce rebelii sunt extrem de divizați, o bună parte din ei sunt străini afiliați cu al Qaeda care au venit de dragul de a lupta pentru cauza islamului. Departe de a fi un conflict local acesta afectează țările vecine deoarece marele număr de refugiați crează probleme și datorită faptului că Iranul susține comunitatea șiită reprezentată de guvernul lui Assad în timp ce sunniții din Arabia Saudită finanțează și înarmează pe rebeli.
Republica Centraficană în pragul dezastrului. Jan Eliasson deputatul secretarului general ONU Ban Ki-moon, a declarat că Republica Centraficană se prăbușește într-un hoas total. Tara în majoritate creștină este condusă din luna martie de un musulman fostul rebel devenit președinte Michel Djotodia. Rebelii cunoscuți sub numele de Seleka, au dat jos de la putere pe președintele Bozize, un creștin și au instalat un guvern musulman având ca președinte pe fostul comandant, Michel Djotodia. Ca urmare țara este terorizată de grupurile Seleka, care atacă populația în majoritate creștină. Aceștia și-au organizat și ei miliții care apără satele și localitățile lor și se luptă cu rebelii. Această criză afectează de fapt întreaga populație de 4.6 milioane de locuitori dintre care 10% au fost obligați să-și părăsească satele, 25% din populație are nevoie de ajutor alimentar, nu pot planta, nu se pot deplasa etc. Este dificil de evaluat numărul de morți, dar în regiuni cum ar fi Bossangoa la 300 km nord de capitala Bangui, sute de persoane au fost ucise în numai două săptămâni. În multe regiuni se descoperă gropi comune sau cadavre care zac pe câmpuri, în păduri, în ruinele satelor devastate. Au fost de asemenea recenzați peste 35.500 de copii soldați. Cea mai mare parte a școlilor și spitalelor care se află în afara capitalei au fost devastate și nu fucționează. Acest conflict are toate caracteristicile unui genocid cu substrat religios. Având în vedere că combatanții nu sunt militari de profesie, o altă caracteristică a acestui conflict este folosirea violului ca armă de luptă. Ca și în alte cazuri acest conflict religios riscă să se extindă în țările vecine și să antreneze un număr tot mai mare de combatanți.
Papa Francis își continuă politica de reforme. Într-un document publicat săptămâna aceasta, papa Francis a trasat liniile politicii sale generale și a viitorului care îl vede pentru biserica catolică. O primă constatare: el s-a arătat dispus să primească sugestii, ceea ce este cu totul neobișnuit pentru o instituție care se declară infailibilă. Este adevărat că documentul specifică de la bun început că nu este vorba de schimbarea doctrinei, de revizuirea poziției bisericii cu privire la avort sau la acceptarea femeilor ca preoți. Totuși papa a numit un grup de 8 cardinali care se vor întruni la Roma săptămâna viitoare în vederea unor discuții. De fapt ceea ce este în primul rând pe agenda papei Francis este reforma birocrației vaticanului, crearea unei biserici în care să fie redus rolul centralizat al vaticanului, în care săracii și cei nebăgați în seamă să aibă un rol central. Papa a avertizat în numeroase rânduri că inegalitățile economice la scară mondială produc conflicte care riscă să fie tot mai grave și frecvente. În repetate rânduri papa a condamnat „idolatria banilor” și este ușor de înțeles că o asemenea atitudine găsește un ecou favorabil în rândul a milioane de oameni care suferă. În apelul său apostolic, papa Francis a spus că preferă o biserică care este rănită, obosită și cu mâinile murdare deoarece a fost la colțurile stărzii ocupându-se de cei în nevoie, decât o biserică care este în mod nesănătos închistată și preocupată de propria ei securitate. Un alt subiect căruia noul papă îi acordă o importanță deosebită este strângerea legăturilor cu islamul, având în vedere că datorită fluxului migrator un mare număr de musulmani trăiesc acum în țări care erau prin tradiție catolice. Așa cum relata David Willey corespondentul BBC la Roma, papa a condamnat atitudinea conservatoare care spune că dacă am făcut totdeauna în acest fel, înseamnă că este bine și trebuie continuat tot așa. Este clar că fiecare declarație publică, fiecare acțiune a papei îl face tot mai popular, tot mai calificat să devină un lider dezinteresat și de neînlocuit în rezolvarea problemelor cruciale ale unei omeniri care suferă și încearcă cu disperare să supraviețuiască problemelor sociale, cataclismelor naturale și conflictelor militare.
Mexico City. Președintele israelian Shimon Peres a declarat, miercuri, că pacea cu palestinienii este urgentă în contextul scăderii negocieri între cele două părți. Peres, în timpul unei vizite la Mexico City, a declarat că a salutat noua rundă de discuții, reînviată în iulie, cu scopul de a ajunge la un acord în termen de nouă luni. „Nu ne-am născut pentru a fi dușmani, nu ne-am născut pentru a exclude alte persoane, nu ne-am născut pentru a lua teren de la altcineva; ne-am născut cu apelul pentru pace”, a declarat el după discuțiile purtate cu președintele mexican Enriăue Pena Nieto. „Am fost de acord că răspunsul la conflict trebuie să se bazeze pe soluția celor două state, cele două state pentru două popoare. Pacea este urgentă, cred, poate la fel de bine”. Negocierile de pace, care au reluat după diplomația intensă de la secretarul de stat american John Kerry, au șovăit pe fondul planurilor israeliene de a construi noi așezări. Vizita lui Peres în Mexic se concentrează pe comerț și președintele, care a călătorit aici cu o delegație de 80 de oameni de afaceri, au semnat contracte pentru educație, cultură, știință și de comert, cu Pena Nieto. Președintele israelian urma să se întâlnească mai târziu cu magnatul mexican de telecomunicații, Carlos Slim, al doilea cel mai bogat om din lume. Peres pleacă din Mexic duminică, după participarea la târgul internațional de carte în orașul Guadalajara, unde Israel a fost invitatul de onoare în acest an.
Vânzare record. O carte conținând o colecție de psalmi datând din anul 1640 a fost vândută la licitație de către firma Sotheby în New York, pentru suma de 14 milioane de dolari. Această primă ediție a carții numite „Bay Psalm Book” a fost tipărită în 1640 în nord estul Statelor Unite în colonia din Massachusetts, și este prima carte tipărită pe teritoriul american. Ea a fost tipărită de către emigranții puritani în orașul Cambridge, Massachusetts, cu o presă de tipografie adusă de la Londra cu doi ani mai înainte. Acești oameni foarte religioși au realizat o nouă traducere a cărții Psalmilor mai aproape, după părerea lor, de textul original. Această primă ediție a fost realizată în 1.700 de exemplare, suficiente pentru numărul de familii trăind în acea regiune. Dintre aceste exemplare s-au mai păstrat până astăzi numai 11 copii, cea vândută fiind una dintre ele. Prețul de începere a licitației a fost de 6 milioane de dolari, ca apoi în câteva minute să se ajungă la suma finală de 14.165 milioane de dolari. Cel care a cumpărat-o se numește David Rubenstein și este un miliardar și filantrop american. El are intenția să împrumute această carte rară diverselor muzee ca să fie văzută de publicul larg. Ultimul exemplar din „Bay Psalm Book” a fost scos la licitație în 1947 și a ajuns și atunci un record pentru epoca respectivă 151.000 dolari. Exemplarul vândut săptămâna aceasta aparține unei biserici din Boston, Old South Church. Suma obținută va fi folosită ca să finanțeze renovarea bisericii și operele de binefacere ale ei. Ei au putut să-și permită să facă acest gest deoarece mai au încă un al doilea exemplar din aceeași primă ediție, exemplar pe care însă în ciuda prețului exorbitant îl vor păstra. Cartea cea mai scumpă vândută vreodată este Codex Leicester, o colecție din lucrările lui Leonardo da Vinci, tipărită între 1508-1510. Ea a fost cumpărată în 1994 pentru suma de 30.8 milioane de dolari prin negociere directă între cumpărător și vânzător, nu la licitație. Cumpărătorul nu a fost altul decât cofondatorul firmei Microsoft, Bill Gates, care a oferit-o unui muzeu din Los Angeles.
Ilegal dar justificat. Destul de frecvent în ultima vreme auzim despre decizii oficiale, acțiuni ale unor organizații în special sindicale și ecologiste care contravin legislației, dar care sunt considerate justificate, cum ar fi devastarea birourilor unei primării, a direcției unei fabrici atunci când locuitorii sau muncitorii sunt de părere că au fost nedreptățiți. Așa se plâng întotdeauna ecologiștii care sunt arestați atunci când atacă diverse instalații industriale (petroliere, nucleare) care contravin principiilor lor. Așa de exemplu se plângeau cei 30 de activiști Greenpeace care au fost arestați în Rusia pe când atacau o platformă petrolieră. Ei s-au plâns că luarea cu asalt a platformei maritime nu este act de piraterie nici huliganism ci doar protest. Exemplul cel mai recent este hotărârea Uniunii Europene de a interzice importul de produse derivate din vânarea focilor. Guvernul canadian și Norvegian au făcut apel de această decizie. Este interesant de remarcat că The World Trade Organization a estimat că această decizie contravine regulilor de comerț echitabil și că singura justificare poate fi găsită în motive de morală și grijă pentru binele animalelor sălbatice. Guvernele în cauză se plâng că vânătoarea focilor este pentru comunitățile de eschimoși care trăiesc la polul nord, singura sursă de venit. Sunt ocupații tradiționale garantate prin tratate semnate acum sute de ani, care dau acestor comunități drepturi speciale. Actori renumiți cum ar fi englezul Jude Law, sau Brigitte Bardot, duc campanie susținând cauza animalelor și împotriva vânătorilor.
Minte sănătoasă în corp sănătos. Nucile lungesc viața. Persoanele care consumă cu regularitate nuci, trăiasc mai mult, este concluzia unui studiu publicat în luna noiembrie în revista New England Journal of Medicine. Rezultatele studiului sugerează că cel mai mare beneficiu au avut persoanele care au consumat zilnic o porție modestă (în medie 28 de grame) de nuci. Echipa de cercetători americani, care a condus studiul, a admis că în mod sigur unii dintre participanții la studiu au avut un stil de viață mai sănătos decât alții, dar în opinia lor, consumul de nuci a contribuit substanțial la prelungirea vieții. Studiul a urmărit 118.962 de persoane (76.464 de femei și 42.498 de bărbați) pe o perioadă de 30 de ani, între anii 1980 și 2010. În această perioadă, dintre participanți, 16.200 de femei și 11.229 de bărbați, au decedat. Voluntarii înrolați în studiu au avut o sănătate relativ bună, cei cu o istorie de cancer și boli cardiovasculare nu au fost selectați pentru studiu. Consumul de nuci a fost evaluat la fiecare doi ani, iar rezultatele au arătat că participanții care au consumat nuci cu regularitate au avut șansele cele mai bune să supraviețuiască pe perioada studiului. Cei care au mâncat nuci odată pe săptămână au avut cu 11% mai puțin șanse de a muri pe timpul studiului de cât cei care nu au mâncat nuci de loc. Consumul de până la patru porții pe săptămână a fost asociat cu o reducere de 13% a numărului de decese, și o mână de nuci consumată zilnic a redus rata de deces în timpul studiului cu 20%. Dr. Charles Fuchs, cercetător la Dana Farber Cancer Institute, a declarat că „Beneficiul cel mai evident a fost o reducere de 29% a deceselor cauzate de bolile cardiovasculare, precum și o reducere de 11% în riscul de a muri de cancer”. Consumul de nuci a fost asociat însă și cu un stil de viață sănătos, inclusiv predispoziția participanților să nu fumeze, să mențină o greutate normală, și să practice exercițiul fizic. Cercetătorii sugerează că nucile contribuie la scăderea colesterolului în sânge, reducerea inflamație în organism și rezistența la insulină asociată cu diabetul de tip 2. Victoria Taylor, dietetician la British Heart Foundation, a declarat că „acest studiu arată o legătură între consumul regulat de o cantitate mică de nuci și un risc mai redus de deces cauzat de o maladie cardiovasculară”. Nucile conțin grăsimi nesaturate, fibre, antioxidanți, proteine și o gamă largă de vitamine și minerale. Nucile pot constitui o gustare hrănitoare și un înlocuitor bun pentru ciocolată, prăjituri sau biscuiți. Cele mai indicate sunt nucile consumate crude; nesărate, neîndulcite, deshidratate, prăjite sau învelite în ciocolată. Agenția guvernamentală americană, Food and Drug Administration (FDA), recomandă un consum zilnic de 43 grame de nuci.
Textul săptămânii. „Nu vă îngrijorați de nimic; ci, în orice lucru, aduceți cererile voastre la cunoștința lui Dumnezeu, prin rugăciuni și cereri, cu mulțumiri”. Filipeni 4,6
Petre și Paul Gheorghe