Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea.
,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului
este aproape, este chiar la uși“
Semnele săptămânii 22 Decembrie 2011
Criză guvernamentală în Irak. După retragerea armatei americane, în Irak a izbucnit o criză guvernamentală, protagoniști fiind miniștrii șiiți și cei sunniți. Premierul Nuri al Maliki a amenințat că se retrage din funcție pentru a impune demiterea locțiitorului său Saleh al Mutlak. Acesta declarase cu câteva zile în urmă că Maliki este un dictator mai fioros decât fusese Saddam Hussein, fiindcă acesta din urmă măcar a adus îmbunătățiri infrastructurii țării. În plus, Ministerul de Interne a eliberat un mandat de arestare pe numele vicepreședintelui Tarik al Hașimi, bănuit de implicare într-o tentativă de asasinare a premierului Maliki, dejucată la finele lunii noiembrie. Mai multe din gărzile de corp ale vicepremierului Hașimi ar fi depus mărturie în acest sens. Maliki este președintele partidului șiit „Statul Legii” iar sunniții Mutlak și Hașimi sunt principalii lideri ai partidului secular „Irakyia”. Sunniții îl acuză pe premier de tentativă de monopolizare a puterii politice în țară. Cel puțin 57 de persoane au fost ucise și alte 180 au fost rănite, în timpul unei serii de atentate comise în capitala Irakului, Bagdad. Bombe au explodat la primele ore ale dimineții în 10 cartiere locuite preponderent de șiiți. Potrivit poliției, cel puțin una din bombe a fost detonată de un atentator sinucigaș. Seria de atentate este cea mai gravă de la amplificarea tensiunilor dintre șiiți și sunniți.
În Siria continuă violențele, în ciuda acordului încheiat cu Liga Arabă. În ciuda înțelegerii la care a ajuns cu Liga Arabă, regimul din Siria continuă să reprime brutal mișcarea de opoziție. Regimul de la Damasc a încheiat la Cairo o înțelegere cu Liga Arabă, care prevede încetarea violențelor, acceptarea de observatori ai Ligii Arabe pe teritoriul Siriei și retragerea armatei din bastioanele opoziției. La doar câteva ore de la semnarea documentului, cel puțin 72 de dezertori și mai mulți civili au fost uciși de forțele de securitate fidele președintelui Siriei, Bashar el Assad. Aceste informații au fost furnizate de mișcarea de opoziție, care cere în reacție instituirea unei zone de securitate, în care să se poată retrage adversarii regimului. Pe fundalul violențelor împotriva opoziției, Adunarea Generală a ONU a condamnat țara arabă. 133 de state membre au denunțat „severele și sistematicele încălcări ale drepturilor omului” de care se face vinovată puterea de la Damasc.
Relații încordate. A fost o vreme când vestul s-a felicitat de sfârșitul războiului rece, când a salutat intrarea fostei Uniuni Sovietice în rândul lumii. Pe măsură ce trec anii, devine tot mai evident că aceasta este numai o aparență și că realitatea este diferită. Pe lângă divergențele în ce privește armele atomice, rachetele balistice și interesele comerciale, în anul acesta s-au făcut simțite tot mai frecvent conflicte ideologice. În primul rând faptul că Rusia a blocat la nivelul Consiliului de Securitate ONU majoritatea hotărârilor care erau defavorabile unor regimuri despotice cum ar fi zilele acestea Siria. Pe plan intern întreaga mascaradă constituțională care va permite lui Vladimir Putin să mai fie de două ori președinte. Un alt aspect interesant este acela că Rusia vede cu ochi răi suportul acordat de occident protestelor care mai ales după ultimele alegeri au devenit epidemice în Rusia. Așa se face că Putin nu s-a sfiit să atace în mod public pe secretara de stat americană Hillary Clinton, acuzând-o că instigă revoltele în Rusia. Ca să încoroneze aceste atacuri, în cadrul unei conferințe de presă, Putin a atacat în mod personal pe senatorul american McCain, erou și veteran al războiului din Vietnam, acuzându-l că are mânile pătate de sânge, după care a conclus că după atâția ani prizonier într-o groapă în Vietnam, senatorul trebuie că este nebun. El a criticat de asemenea Statele Unite pentru contribuția lor la capturarea lui Gaddafi, trăgând concluzia că nu put fi aliați cu Statele Unite. El a deplâns odată mai mult dezmembrarea URSS-ului caracterizând-o o “catastrofă”. Concluzia comentatorilor politici a fost foarte bine rezumată de Fyodor Lukyanov, redactor la Rusia în Global Afairs, “Putin nu s-a schimbat deloc, el cară acelaș bagaj diplomatic ca în trecut”.
SUA, ONU și UE condamnă violențele împotriva demonstranților din Egipt. Sefa diplomației americane, Hillary Clinton, s-a arătat îngrijorată de violența cu care forțele de securitate egiptene acționează împotriva demonstranților. La Washington, Clinton a declarat că apelează la militarii și polițiștii egipteni, să respecte drepturile universale ale tuturor cetățenilor țării, inclusiv dreptul la libera exprimare și întrunire. În termeni similari se exprimaseră anterior secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki Moon, și reprezentanta pentru politică externă a UE, Caherine Ashton. Consiliul Militar, la putere în Egipt, a respins toate criticile. Într-o declarație a armatei se arată că ciocnirile din ultimele zile fac parte dintr-un complot împotriva poporului egiptean, iar trupele au dreptul de a apăra proprietatea poporului. De vineri, în timpul protestelor au fost ucise cel puțin 10 persoane, alte minimum 500 fiind rănite. Demonstranții cer mai ales un rapid transfer al puterii către un guvern civil.
Israel. Violențe. Observatorii politici menționează violența și tulburările din Israel și teritoriile Palestiniene. Ei se referă în general la activitatea teroriștilor palestineni. Aceasta nu înseamnă că extremiștii evrei nu sunt și ei activi. În ultimii ani această activitate deși destul de importantă a fost oarecum tolerată de autorități. Doar puțini dintre acești extremiști au fost arestați, iar și mai puțini traduși în justiție. Dar în ultimele săptămâni aceste acte au devenit frecvente și grave, ajungând până acolo că presa israeliană să îi numească pe acești activiști, teroriști. Numai în ultimele zile, două moschee au fost arse, una dintre ele în satul Burka, alta în Ierusalim. Guvernatoarea orașului palestinian Ramallah, Laila Ghanam, se plângea că moschea din satul Burka a fost incendiată cu benzină, iar cuvintele “război” și “Mitzpe Yitzhar” au fost scrise cu roșu pe zidurile ei. Mitzpe Yitzhar este o colonie israeliană ilegală pe care autoritățile încearcă să o demoleze. De asemenea o bază militară israeliană din West Bank, atacată având ca urmare rănirea unui înalt gradat. O altă caracteristică a acestor atacuri este că ele se extind din West Bank și în teritoriul Israelului. O altă situație deosebită este că aceste grupări sunt foarte reduse în număr dar solidare, deci foarte greu de infiltrat, de asemenea refuză să coopereze cu autoritățile și au un sistem de apărare juridică bine rodat caracterizându-se ca “cetățeni loiali” care sunt “persecutați” de guvern. În fața acestei situații, guvernul a trebuit să reacționeze. Președintele Shimon Peres, laureat al premiului Nobel pentru pace, declara că Israelul nu poate fi condus de asemenea grupări a căror activitate pune în grav pericol viitorul tării.
Când politicienii nu au ce face. Nu știu dacă senatorea Nicole Eaton a fost conștientă de controversa pe care a declanșat-o când a declarat că simbolul Canadei, castorul “un șobolan cu dinții urâți” ar trebui înlocuit cu un animal mai maiestos, ca de exmplu ursul polar. De atunci încoace, în ciuda săptămânilor care trec și a actualității politice și mai ales economice, această idee rămâne în dezbatere. Experți în relații publice în simbolistică și toteme, ziariști și eseiști, poeți și filozofi, s-au lansat trup și suflet în această dispută. Legaliștii s-au trezit să spună că atunci când parlamentul a decis să facă, alături de frunza de artar, din castor un simbol național, nu au supus această decizie unui referendum. Apărătorii spun: castorul clădește baraje și lucrează din greu, că datorită comerțului cu blănuri nordul Canadei a fost colonizat și s-a dezvoltat, etc. și așa controversa își continuă drumul alimentând paginile ziarelor conversațiile din baruri și cafenele, în timp ce inflația și șomajul avansează. Ce ușor este pentru o societate întreagă să se lase distrată de amănunte frivole și să ignore realitățile importante.
SUA. Furtună de zăpadă. O furtună de zăpadă care a afectat vestul și centrul Statelor Unite a provocat moartea a cel puțin șase persoane și a paralizat o parte din regiune, a anunțat marți National Weather Service. „Furtuna, care este la originea unor accidente mortale și care a făcut șoselele impracticabile în cinci state, avansa marți dimineață către Marile Câmpii” din centrul țării, a precizat institutul. Circa 38 de centimetri de zăpadă au căzut în Colorado, în timp ce unele zone din New Mexico au fost acoperite de un strat de 61 de centimetri de zăpadă. Dacă ninsorile abundente s-au oprit marți la prânz, rafale de vânt cu viteze de până la 80 de km la oră se înregistrau încă în unele regiuni afectate de furtună.
Cinci morți în accidentul aviatic din New Jersey. Cinci persoane și-au pierdut viața marți, când un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit pe o autostradă din New Jersey, relatează BBC News. Victimele ar fi doi bancheri de investiții de la Greenhill & Co, soția și cei doi copii ai unuia dintre ei. Aeronava s-a prăbușit pe autostrada 287, în apropiere de orașul Harding, în nordul statului, au anunțat oficiali din aviație. Avionul cu un sigur motor a explodat la impact, potrivit martorilor. Imagini difuzate de televiziuni au arătat epava avionului, din care mai multe bucăți erau răspândite pe șoseaua închisă în ambele sensuri. Un purtător de cuvânt al Administrației Federale de Aviație, Jim Peters, a declarat că aeronava, Socata TBM-700, decolase de pe aeroportul Teterboro, din New Jersey, și se întrepta spre aeroportul DeKalb-Peachtree, din Atlanta, Georgia. Martori au spus că una dintre aripile avionului s-a desprins în aer. Autostrada 287 este o șosea aglomerată care înconjoară zona New York City.
Este un drept constituțional să conduci beat? Aceasta este disputa juridică care are loc în aceste zile în provincia canadiană British Columbia. Jeremy, un avocat care reprezintă circa 80 de șoferi care au fost prinși în timp ce conduceau în stare de ebrietate se pregătește să facă apel în numele clienților săi. Această acțiune este încurajată de recenta decizie a lui Jon Sigurdson, un judecător de la B.C. Supreme Court, care a găsit că pedepsele prevăzute de actuala lege sunt neconstituționale. Este drept că până acum provincia avea o legislație care permitea poliției să închee constatarea acestor infracțiuni în circa o oră. În urma acestei hotărâri judecătorești va fi nevoie de circa 9 ore; prezența unui avocat și tot felul de formalități. Aceasta pune mai multe probleme, cea ridicată de șeful poliției care a subliniat că va da de lucru polițiștilor, așa că în preajma sărbătorilor vor avea loc mult mai puține controale. O altă concluzie logică este că dat fiind lungimea formalităților și faptul că trebuie să se aștepte venirea unui avocat, este o bună șansă ca nivelul alcoolului din sânge, la o parte din contravenienți, să scadă sub limita legală, deci să scape nepedepsiți.
Marihuana medicament? Doi guvernatori, Christine Gregoire din statul Washington și Lincoln Chafee din Rhode Island, au depus o petiție ca să schimbe clasificarea marihuanei din drog în medicament. De fapt Washington și Rhode Island, fac parte din cele 16 state americane în care folosirea marihuanei este permisă pentru scopuri medicale, dar legislația federală nu este de aceeași părere considerând că marihuana nu are valoare de medicament, deci o consideră drog. Cei doi guvernatori sunt de părere că această dublă clasificare: medicament la nivelul statului și drog la nivelul federal, crează confuzie și că trebuie să se ajungă la un consens. Disputa nu este recentă, în 2006 the Federal Drug Administration (FDA) a refuzat să aprobe clasificarea marihuanei pentru uz medical. Dar în 2009, Curtea Supremă a refuzat o legislație care interzicea folosirea marihuanei pentru scopuri medicinale, în timp ce the American Medical Association recomanda reclasificarea ei ca medicament. În afară de cele 16 state care acceptă marihuana pentru uz medical, alte 10 state se pregătesc să adopte legi similare.
Criza umanitară. Crucea Roșie sau alte organizații umanitare, când pleacă la acțiune au ca destinații zone îndepărtate, în Africa sau Asia, țări unde oamenii cunosc situații speciale. Săptămâna trecută Crucea Roșie Canadiană a plecat în misiune, dar mult mai aproape de casă, în nordul provinciei Ontario. Situată în golful Bay, mai precis în Attawapiskat, o comunitate de indieni aparținând tribului First Nations a devenit obiectul atenției generale deoarece în pragul iernii această așezare concurează în ceea ce privește mizeria și condițiile insalubre, orice alt loc de pe fața planetei. În ciuda climatului extrem de friguros, aproape de polul nord, acești locuitori trăiesc în corturi, caravane neizolate sau case insalubre, fără apă curentă sau canalizare, câteva familii într-o singură cameră. Guvernul, partidele din opoziție și liderii indienilor au găsit oportunitatea visată să se acuze și discrediteze. Opoziția este de părere că guvernul nu a făcut destul pentru această populație, guvernul spune că le-a dat zeci de milioane, mai precis 50.000 de dolari pe cap de locuitor în ultimii ani, că sunt scutiți de taxe și primesc sume importante de la cazinourile operate de indieni. Pe de altă parte guvernul estimează că conducerea tribală care are autoritate absolută asupra administrației coloniei nu a dat dovadă de bună administrare și au cerut să se impună o administrație independentă. Sefii tribali se plâng că guvernul nu a făcut destul, că instituirea unei autorități administrative este o insultă, etc. Realitatea este că în aceste regiuni unde climatul este extrem de dur, unde nu exista industrie sau agricultură, peste 80% din populație se droghează sau sunt alcoolici, au familii foarte numeroase și sunt obișnuiți să trăiască pe seama guvernului. Este drept că locuințele prezente sunt murdare și insalubre, dar ei le-au clădit și ei trebuiau să le întrețină. Ani la rând nu au făcut-o iar acum totul a ajuns o ruină.
Belgia. Grevă. Traficul feroviar este paralizat în Belgia, în urma unei greve provocată de măsurile de austeritate dictate de guvern. Aeroportul Bruxelles nu este afectat de conflictul de muncă. Greva de 24 de ore a fost provocată de planurile guvernului condus de noul premier, Elio di Rupo, de a ridica vârsta de pensionare, de la 60 de ani în prezent, la 62. Reforma vârstei de pensionare face parte din pachetul de reducere a deficitului de stat.
Minte sănătoasă în corp sănătos. Alimentele la groapa de gunoi. În USA, se aruncă la gunoi mai multe alimente decât sunt consumate în multe țări ale globului. Organizația guvernamentală americană, Environmental Protection Agency (EPA), estimează că numai în 2008, în USA, peste un miliard de dolari s-au cheltuit pentru transportul alimentelor aruncate la gunoi. Aproximativ 12% din alimentele vândute în magazinele și piețele americane ajung la gunoi. Lora Brown, profesor de nutriție la Brigham Young University, Provo, Utah, este de părere că multe din alimentele aruncate la gunoi sunt de fapt bune de consumat, și refrigerate, multe fructe și vegetale își păstrează calitățile nutritive pe o perioadă îndelungată de timp. „Nu sfătuiesc pe nimeni să consume alimente stricate, dar dacă un anumit aliment arată bine, gustul și mirosul este bun, mai mult ca sigur că o mare parte din calitățile nutritive sunt încă prezente”, explica profesorul Brown. Cu excepția vegetalelor din grădina ta, sau cumpărate direct de la producători, este imposibil de știut cât timp au petrecut aceste produse în transit sau depozite. Câteva reguli simple însă pot extinde mult viața acestor alimente. Fructele și vegetalele sunt recomandate să fi păstrate în frigider în compartimente separate. Fructele emană un chimical numit ethylene, care accelerează procesul de degradare a vegetalelor. În general, fructele și vegetalele pot fi păstrate pe o perioadă de două la trei săptămâni. Vitamina C este extrem de instabilă și se deteriorează cel mai rapid. Acidul prezent în citrice însă, ajută la prezervarea vitaminei C pentru o perioadă mai lungă de timp. Vegetalele de culoare verde, cum ar fi broccoli, asparagus, sau fasole verde, în numai 7-10 zile își pierd majoritatea valorilor nutritive. Eric Decker, profesor la University of Massachusetts, este de părere că vegetalele păstrate la frigider chiar și după 10 zile sunt bune de consumat: „Chiar dacă unele vitamine sunt pierdute, mineralele și fibrele pe care aceste produse le conțin sunt importante și bune de consumat. ” Murele și căpșunile se deteriorează foarte rapid, în numai 2-3 zile, însă afinele și coacăzele pot fi păstrate în frigider până la 10-12 zile. Salata și spanacul își pierd valoarea nutritivă cel mai repede, în 2-3 zile, pe când varza poate fi păstrată mai multe săptămâni. Merele, perele, cartofii, cepa și usturoiul, păstrate la răcoare și întuneric pot rezista luni de zile. Fasolea boabe, grânele și făina, păstrate la răcoare și umiditate redusă, pot fi păstrate ani de zile fără să-și piardă valoarea nutritivă. Uleiurile, la lumina și temperatura camerei, își pierd vitamina E relativ repede. Păstrate la frigider, uleiurile devin opace și se solidifică, însă readuse la temperatura camerei își revin la forma inițială, iar valoarea lor nutritivă este prelungită. De asemenea, nucile își pierd valoarea nutritivă în scurt timp, însă la congelator pot fi păstrate multe săptămâni.
Textul săptămânii. ,,Celui cu inima tare, Tu-i chezășluiești pacea; da, pacea, căci se încrede în Tine”. Isaia 26,3
Petre si Paul Gheorghe