SEMNELE FÂRȘITULUI MATEI 24
Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“
Semnele săptămânii 20 Decembrie 2012
Sfârșitul lumii pe 21 decembrie? În mod logic, dacă citiți aceste rânduri înseamnă că sfârșitul lumii care după unele interpretări ar trebui să aibă loc pe 21 decembrie 2012, nu a avut loc. Așadar în lipsa unor preocupări mai serioase, sau ca să evite discuția despre subiecte grave, o parte a opiniei publice s-a preocupat în ultima vreme despre așa zisa prezicere a calendarului Maya, care ar fixa sfârșitul lumii pe 21 decembrie. Prima mea constatare empirică la care nimeni nu are răspuns, este că dacă civilizația Maya ar fi avut atâta clarviziune să știe când va avea loc sfârșitul lumii, ar fi trebuit să știe că ei au să dispară cu mult înainte de aceasta. În realitate civilizația Maya avea trei calendare. Primul numit Tzolkin, în care anul avea 260 de zile, era folosit pentru a fixa data sărbătorilor religioase. Al doilea numit Haab este foarte apropiat de cel gregorian și era compus din 18 luni de 20 de zile adică 360 de zile la care se adăugau cinci zile numite Uayeb, care erau repetate pentru a fi malefice. Al treilea calendar se întindea pe o perioadă de 5.125 ani și se închee pe 21 decembrie. Un manuscris numit Popol Vuh, descrie mitologia și teologia tribului Ăuiche, unul din numeroasele triburi care constitue civilizația maya, face referire la patru civilizații: cea a animalelor, a omului de argilă, de lemn și în sfârșit a celui de porumb care se referea civilizația maya și în sfârșit la omul zilor noastre, și nu face nici o referință la sfârșitul lumii. Diferiți arhelogi și istoricieni au încercat să coreleze aceste calendare maya cu cel al nostru, și părerile sunt până astăzi împărțite. În primul rând trebuie să reamintim că este vorba de legende de mitologie, și că nimeni nu trimite astăzi rachete să-l caute pe Zeus sau alt zeu grec sau roman. Totuși în 1966 Michael D. Coe, un savant de la universitatea Yale, a publicat o carte în care printre altele afirma că la sfârșitul anului 2012 va avea loc un Armaghedon. Pornind de la această supoziție fantezistă, numeroase persoane în căutare de senzațional, au fondat secte, organizații, etc. înbinând misticul cu utilul, fiecare vinde ceva, are un oarecare avantaj din această poveste. Așa de exmplu în satul Bugarach, din Franța, localitate a cărui faimă și nume își are originea într-un roman de Jules Verne, pe acest fond solid de roman știițifico-fantastic, doamna Marie-Noëlle, vinde apă făcătoare de minuni, face tratamente cu radiații magnetice, pentru 20 de euro oră, așteaptă venirea marțienilor, etc. În vestul Chinei, mai precis în provincia Ăinghai, poliția a arestat peste 400 de membri ai unui grup religios care așteaptă și ei și prezic sfârșitul lumii. În total poliția a arestat membri ai acestui grup în opt provincii din China. Din nefericire pentru ei, această agitație despre sfârșitul lumii a luat o întorsătură mai neplăcută. În rezumat cam aceasta se poate aștepta atunci când oamenii se iau după basme și închipuiri. ț
Tunisia la doi ani după revoluție. Acum doi ani când în localitatea Sidi Bouzid un vânzător ambulat și-a dat foc în piața publică, ceea ce a degenerat într-o adevărată revoluție care a produs căderea regimului lui Ben Ali. După alegerile din 23 octombrie 2011, țara este condusă de președintele Moncef Marzouki, șeful partidului Congresul pentru Republică, care este un partid de stânga naționalistă și laic, de primul ministru Hamadi Jebali, care reprezintă partidul islamist Ennahda, și de Mustapha Ben Jaafar, președintele Adunării Naționale constituante, șeful partidului social democrat Ettakatol. Din nefericire din punct de vedere politic, aceste grupări cu interese opuse nu s-au putut împăca, așa că noua constituție nu este încă votată. Din punct de vedere economic situația este și mai gravă, șomajul a atins 18%, investițiile au diminuat cu 36% iar ofertele de muncă cu 24.3 %, numai anul acesta. Nu este de mirare că în acest context dificil, vizita pe care a făcut-o săptămâna aceasta președintele Moncef Marzouki, și Mustapha Ben Jaafar, președintele Adunării Naționale, a dat ocazie la manifestații extrem de violente. Ei s-au deplasat la Sidi Bouzid să comemoreze doi ani de la revoluție și au fost întâmpinați de o mulțime care i-a înjurat, a aruncat cu pietre și a afișat lozinci împotriva guvernului. De fapt numai președintele Moncef Marzouki, și-a pronunțat o parte din discurs. Mustapha Ben Jaafar, nu a putut să mai ia cuvântul. Forțele de ordine fiind nevoite să intervină ca să-i scape din mâna mulțimii dezlănțuite. Este interesant de remarcat că primul ministru islamist Hamadi Jebali, nu a fost prezent pretextând că este bolnav. Un alt fapt demn de remarcat este și acela că partidul islamist Ennahda dă vina pe oricine și pe toată lumea, dar refuză să-și asume orice responsabilitate.
Republica Democratică Congo și contextul regional. Republica Democratică Congo, este situată în Africa Centrală cu o populație de 71 milioane, este a doua țară ca mărime în Africa și a 19-a în lume. O altă caracteristică este și aceea că este cea de a doua țară din Africa în ce privește numărul de creștini. Printre vecinii ei se numără și Uganda, Rwanda, țări care nu sunt tocmai binevoitoare față de ea. În 1998 țara a fost devastată de ceea ce este cunoscut de istoricieni ca războiul African, un conflict care a angrenat 9 națiuni și peste 20 de formații militare, și a făcut 5.4 milioane de victime, fiind cel mai ucigași conflict de la al doilea război mondial. În ciuda faptului că în 2003 a fost semnat un tratat de pace, conflictul continuă să facă ravagii în estul țării. Principala formație militară care întreține acest conflict este numită M23, și este compusă din militari care au dezertat din armata congoleză. În spatele lor se află președinții Rwandei, Paul Kagame, și al Ugandei, Yoweri Museveni, care alimentează aceste trupe cu armament și le oferă găzduire când se retrag de pe front. În mod oficial cei doi președinți susțin procesul de pace, dar în realitate alimentează conflictul deoarece instabilitatea în regiune favorizează traficul de resurse minerale de care regiunea este foarte bogată și de care cei doi vecini beneficiază în acest fel. Apelurile ONU și mai recent al președintelui american Barck Obama, rămân simple apeluri, valsul dintre trupele guvernamentale și rebeli care cuceresc și recuceresc satele și capitala provinciei Goma, continuă, populația este izgonită, satele arse, femeile violate, bărbații uciși, copiii înrolați cu forța în armată, un adevărat dezastru care continuă, dar din păcate nu are un ecou internațional important, în ciuda suferințelor pe care le îndură populația.
Israel și autoritatea palestiniană. Zilele trecute autoritatea palestiniană a sărbătorit cu mare pompă și aroganță succesele diplomatice care o vor duce pe calea recunoașterii ca stat. Încă odată nu este clar cine va fi această autoritate: Cisiordania lui Mahud Abas, sau Gaza sub conducerea organizației teroriste Hamas, dar în cele din urmă acesta este un fapt secundar. Această provocare palestiniană a dat loc la o reacție foarte energică din partea guvernului israelian care a început o acțiune de colonizare accelerată a teritoriilor revendicate de palestinieni. În plină campanie electorală, dorind să-și afirme opțiunile politice, guvernul a aprobat construcția a 2.610 locuințe în cartierul Givat Hamatos, situat în estul Ierusalimului. Alte 1.100 locuințe vor fi clădite în cartierul de colonizare Gilo. Luni guvernul a mai dat acordul pentru încă 1.500 de locuințe în zona Ramat Shlomo, relansând un proiect datând din 2010, proiect criticat de Statele Unite. Ministerul Spațiului Locativ a pregătit pentru săptămâna viitoare oferte pentru construcția a sute de locuințe în coloniile din Cisiordania. Statele Unite și ONU protestează, dar partidul Likoud, al primului ministru Benjamin Netanyahu, este în campanie electorală și vrea să-și manifeste în mod clar intențiile și să obțină o victorie clară, așa că aceste proteste sunt ceva secundar de care nu se sinchisesc prea mult, sau deloc. Propagandă electorală, sau adevărate intenții; este clar că din aceste mii de noi clădiri, cel puțin o parte vor vedea lumina zilei, și aceasta face perspectiva unui stat palestinian cu capitala la Ierusalim, tot mai iluzorie.
Dacă tot aveți spațiu… Cam așa a fost declarația dnei Cecile Duflot ministrul care este responsabil de spațiul locativ în guvernul Franței. Actualul guvern socialist are și doi membri ecologiști care au tendințe și mai extremiste. Dna Dufflot este una dintre ei. În ciuda contexului economic dificil, guvernul continuă să insiste în acordarea de asistență medicală tuturor persoanelor care o cer, chiar dacă sunt emigranți ilegali. O altă problemă cu care este confruntată țara este aceea a locuințelor sociale pe care le reclamă șomerii în număr record, cei săraci, fără domiciliu fix, sau emigranții. O tehnică frecvent utilizată de către asociațiile care îi susțin a fost în ultimii ani, aceea de a invada și ocupa peste noapte clădiri goale, numai că proprietarii lor, persoane particulare, sau corporații se adresează justiției și în cele din urmă îi evacuează. Așa că dna Dufflot s-a gândit să promoveze același principiu pentru proprietățile bisericii. Un ziar de scandal a recenzat nu demult câteva proprietăți aparținând bisericii, toate bine situate, foarte spațioase și aproape goale. Așa de exemplu congregația Sacrés-Cours-de-Jésus-înpreună cu Marie-et-de-l’Adoration, au în plin centrul Parisului, o proprietate de 2,3 hectare în care locuiesc circa 20 de călugări și călugărițe și tot atâția seminariști. Într-o clădire de mai multe mii de metri în arondisementul 17 din Paris, trăiesc doar 30 de călugărițe ale ordinului de Franciscaines Réparatrices de Jésus-Hostie. De fapt ziarul Le Canard enchaîné s-a oferit să deschidă un website în care orice cetățean binevoitor poate înscrie o asemenea proprietate. Este adevărat că biserica face foarte mult pentru cei nevoiași și fără locuințe, dar dacă are și nu sunt locuite, de ce să nu le luăm, spune în esență dna ministru. Din punct de vedere legal situația este puțin mai complicată deoarece fiecare proprietate aparține ordinului respectiv, deci nu pot fi reclamate de la biserică în mod global. Pe de altă parte, odată ocupate cu forța, dacă biserica se adresează justiței ca să scoată în stradă în plină iarnă femei și copii, ar face o publicitate nedorită pentru biserică. Iată de ce această tehnică poate avea succes, iar biserica se poate trezi cu o mulțime de chiriași.
Grecia. Gardul de sârmă ghimpată la frontiera cu Turcia. Grecia a finalizat un segment de 10,5 km al gardului construit la frontiera cu Turcia pentru a împiedica trecerea imigranților clandestini, informează publicația Kathimerini, în ediția online. Construirea gardului de sârmă ghimpată cu înălțimea de patru metri a durat aproape un an și a costat peste trei milioane de euro. Gardul a fost construit la frontiera dintre Grecia și Turcia, în zona satelor Kastanies și Nea Vyssa. Aproximativ 100.000 de imigranți au fost prinși în ultimul an încercând să treacă ilegal frontiera dintre Turcia și Grecia.
Rusia. Iarnă grea. Un val de frig s-a abătut asupra Rusiei, însoțit de temperaturi care au coborât până la minus 50 de grade Celsius în estul țării și s-au soldat cu șase 6 morți și peste 220 de răniți în ultimele 24 de ore. La Moscova, marți dimineața se înregistrau minus 19 grade Celsius, după ce a nins abundent săptămâna trecută. Potrivit meteorologilor, temperaturile din capitală vor rămâne la același nivel până la 23 decembrie. La Novosibirsk, Tomsk, Omsk și Barnaul, principalele orașe din Siberia Occidentală, temperaturile au coborât în noaptea de luni spre marți până la minus 47 de grade Celsius, potrivit Centrului meteorologic rus. La Magadan, în Extremul Orient rus, temperatura minimă nocturnă s-a stabilit în noaptea de luni spre marți la minus 51 de grade Celsius și școlile au fost închise din cauza frigului. Chiar și sudul țării a fost afectat de un val de frig. Astfel, funcționarea aeroportului de la Mahacikala, capitala Daghestanului, republică din Caucazul rus de la Marea Caspică, a fost puternic perturbată din cauza unor ninsori abundente, iar aproximativ 20 de zboruri au avut întârzieri, potrivit filialei locale a Ministerului rus pentru Situații de Urgență.
Statele Unite. Barack Obama este hotărât să susțină proiectul de interzicere a armelor de asalt. Un proiect de lege inițiat de o senatoare democrată, menit să interzică vânzarea, transferul, fabricarea și importul a peste 100 modele de arme de asalt, este susținut de către președintele american, Barack Obama. Vestea a apărut la doar câteva zile după masacrul petrecut într-o școală primară în orașul Newtown, statul Connecticut, tragedie în urma căreia au murit 27 de persoane, dintre care 20 de copii. Președintele Obama „susține activ inițiativa senatoarei Dianne Feinstein de a prezenta o lege care să reintroducă interzicerea armelor de asalt”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, ca răspuns la o întrebare legată de viitoarele demersuri ale președintelui în domeniul controlului armelor, a anunțat marți Casa Albă, preluată de AFP. Purtătorul de cuvânt a adăugat că Obama este de acord și cu interzicerea încărcătoarelor de mare capacitate, ce pot conține zeci de cartușe. Nici persoanelor fără licență nu le va mai fi permis să vândă arme. Lista armelor interzise de propunerea senatoarei Feinstein vizează puști și pistoale semiautomate, în timp ce încărcătoarele cu mai mult de 10 gloanțe vor fi și ele scoase în afara legii. Cele aflate în posesia lui Adam Lanza, criminalul din Newtown, puteau conține cu mult mai multe. Proiectul va fi prezentat de Dianne Feinstein în prima zi a viitoarei sesiuni a Congresului, la 3 ianuarie. Una dintre specificații este aceea că doar armele noi vor cădea sub incidența noii legi, fiind exceptate peste 900 de modele folosite pentru vânătoare sau sport, precum și armele istorice și manuale.
Bilanț tragic într-o închisoare din Mexic. Cel puțin 11 prizonieri și șase gardieni au fost uciși. Confruntări violente s-au soldat cu 17 morți marți seara într-o închisoare din nordul Mexicului, la Gomez Palacio (Durango), în urma unei tentative de evadare, a anunțat secretarul de Stat pentru securitate publică. Ca urmare a manevrelor de diversiune ale prizonierilor, alți deținuți înarmați s-au îndreptat către turnurile de supraveghere și locațiile gardienilor, provocând un schimb de focuri. Mai mulți deținuți au încercat să fugă prin tuneluri, însă au fost impiedicați de armata trimisă la fața locului, conform aceleiași surse.
Minte sănătoasă în corp sănătos. Merele. Beneficiile fructelor proaspete sunt bine cunoscute și apreciate de majoritatea dintre noi. Însă, odată cu sosirea ierni, în anumite părți ale globului fructele proaspete sunt mai greu de găsit. Merele care sunt considerate ca unele dintre cele mai sănătoase fructe, se pot păstra pe o perioadă lungă de timp și sunt ușor de găsit aproape tot anul. Pentru cei care nu sunt convinși, iată încă câteva motive suplimetare pentru a considera o doză zilnică de mere. Merele reduc colesterolul: un măr de mărime medie conține aproximativ patru grame de fibre, unele dintre ele fiind sub formă de pectină, un tip de fibre solubile care reduc nivelul colesterolului (LDL), blocând absorbția lui și ajutând corpul să îl folosească, mai degrabă decât să îl depoziteze. Te face să te simți sătul: datorită fibrelor pe care merele le conțin, ajută să te simți sătul pe o perioadă mai lungă de timp fără să adaugi prea multe calorii; un măr conține în jur de 95-100 de calorii. Organismul are nevoie de mai mult timp să digere fibrele în comparație cu alte alimete cum ar fi zahărul sau cerealele rafinate. Ajută la menținerea siluetei: coaja mărului, care este alcătuită din fibre, conține acidul ursolic, care în mai multe studii de laborator a arătat că poate contribuii la reducerea riscului de obezitate. Acest acid ajută la consumarea mai rapidă a caloriilor și creșterea masei musculare. Poate preveni maladiile respiratorii: patru sau mai multe mere pe săptămână ajută la o mai bună funcționare a plămânilor, asta datorită antioxidantului numit ăuercitina, găsit în coaja mărului. Previn răceala: merele sunt considerate a fi o sursă excelentă de vitamina C, bună pentru sistemul imun. Merele conțin 8 mg de vitamină pe un fruct mediu, ceea ce înseamnă 14% din doza zilnică recomandată. Lupta cu cancerul: mai multe studii științifice sugerează că merele conțin substanțe care reduc riscul de cancer de colon și ficat. Scad riscul de diabet: într-un studiu recent publicat în presa medicală, se arată că merele, la fel ca perele și afinele, au darul de a reduce riscul de diabet de tip 2, datorită antioxidanților precum antocianina, responsabili pentru culoarea roșie, purpurie sau albastră a fructelor. Îmbunătățesc funcțiile creierului: oamenii de știință sunt de părere că merele ajută la o memorie mai bună și scad riscul de Alzheimer desease.
Textul săptămânii. „Ziua aceea va veni ca un laț peste toți cei ce locuiesc pe toată fața pământului”. Luca 21,35
Petre și Paul Gheorghe