Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea.
,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului
este aproape, este chiar la uși“
Semnele săptămânii 2 Februarie 2012
Ninsori și temperaturi scăzute în Estul Europei. Valul de frig siberian, care a cuprins Estul Europei, a provocat moartea a peste 60 de persoane. Temperaturile vor continua să scadă și ninsorile, nu se vor opri până la sfârșitul săptămânii. Câteva țări au fost nevoite să apeleze la serviciile armatei, pentru construirea de refugii pentru persoanele fără adăpost și pentru distribuirea de alimente.
România. Temperaturile extrem de scăzute din România au cauzat decesul a cel puțin 20 de persoane. Trupele de militari au fost mobilizate pentru salvarea persoanelor blocate în automobile din cauza zăpezii.
Ucraina. În Ucraina au fost înființate aproximativ 1.500 de centre de asistență, cu încălzire, mâncare și băutură gratuite. Cel puțin 30 de persoane, în mare parte fără adăpost, și-au pierdut viața în ultimele cinci zile și aproximativ 500 au fost tratate în spitale de diverse afecțiuni generate de frig.
Polonia. Cel puțin 15 persoane au murit înghețate în Polonia. Termometrele au înregistrat temperaturi de -30 grade, iar Ministerul de Interne emite avertizări în privința pericolului de intoxicație cu monoxid de carbon, în casele cu sobe pe cărbuni și ventilație slabă.
Cehia. În Cehia, circulația pe două linii de cale ferată a fost perturbată din cauza înghețului. Termometrele au scăzut sub -21 grade și ar putea atinge chiar -35 grade Celsius în anumite localități. Cel puțin 15 oameni și-au pierdut viața la Moscova, cei mai mulți din cauza intoxicației cu monoxid de carbon.
Bosnia. În Bosnia au fost înregistrate temperaturi de -31 grade Celsius. Zeci de sate au rămas izolate, din cauza munților de zăpadă de doi metri.
Bulgaria. În Bulgaria a pătruns un val de frig polar, iar temperaturile au scăzut sub -30 grade Celsius. Cel puțin cinci persoane au murit. Străzile înghețate au dus la producerea de numeroase accidente. Multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, în urma căzăturilor pe gheață.
Serbia. Cel puțin trei persoane și-au pierdut viața în regiunile muntoase din sud-estul Serbiei, din cauza viscolului puternic din zonă. Autoritățile au decretat stare de urgență în 13 orașe și au apelat la serviciile armatei și pompierilor pentru transportarea proviziilor în satele izolate de restul țării din cauza zăpezii viscolite.
Germania. În Germania, temperaturile termometrelor au atins -16 grade Celsius. Organizațiile umanitare au acordat o atenție deosebită persoanelor fără adăpost. În centrul Greciei au fost închise numeroase școli, iar la Atena sălile de sport au fost transformate în adăposturi.
Siberia și Țările Baltice. Din cauza temperaturilor de -45 grade Celsius, instituțiile de învățământ din Siberia au fost închise. În Oimiakon, localitatea cu cea mai scăzută temperatură de pe glob, au fost întregistrate -54 de grade. Și țările baltice au fost afectate de temperaturi scăzute, -27 grade în Estonia și -30 în Letonia și Lituania.
Călători și călătorii. Adesea viața creștinului este asemănată cu o călătorie, în mod special cu una care ne duce pe o cale strâmtă și anevoioasă. Iată însă că în zilele noastre situația cunoaște schimbări radicale în viața de toate zilele, cât și în cea spirituală. Să începem cu viața de toate zilele. Am avut privilegiul în ultimele luni să călătoresc cu diverse destinații și am putut constata că în ciuda faptului că pasagerii care iau avionul trebuie să plătească chiar și pentru prima valiză, numărul acestora nu a scăzut. Am constatat de asemenea că pasagerii iau cu ei tot felul de lucruri care nu sunt esențiale, că mare și mic cară după ei bagaje pline cu tot felul de accesorii care îi fac să se simtă ca acasă. Am văzut de asemenea destul de multe animale care merg și ele în vacanță, producând destule probleme. Așa de exemplu zilele acestea zborul Air Canada 603 Halifax- Toronto a rămas imobilizat peste 4 ore în Halifax, deoarece o pisică a scăpat din coșul în care călătorea, a ajuns în cockpit și s-a ascuns în spatele tablourilor de comanadă ale avionului. A fost necesar ca mecanicii să demonteze circuitele și să elibereze pisica. Ce să mai vorbim despre mașini care sunt echipate cu ecrane de TV, și tot felul de alte aparate care mai de care mai sofisticate. Cât despre RV sunt adevărate apartamente pe roți multe dintre ele mai dotate ca un apartament normal. Să discutăm puțin despre viața spirituală. Asemenea celei cotidiene creștinii doresc să care cu ei pe calea care ar fi trebuit să fie strâmtă și dificilă, tot felul de obiceiuri care nu au nimic deaface cu creștinismul. Încet încet, fără să știm, unul câte unul din aceste bagaje iau loc în viața noastră, ne îngreunează, sau chiar opresc înaintarea, dar noi nu le dăm atenție, ba chiar le promovăm. Când a fost ultima dată când ai făcut inventarul bagajelor tale, când le-ai cântărit și eventual ai făcut o selecție ca să nu plătești prea mult la avion? Când ai făcut pentru ultima dată un inventar al bagajelor tale spirituale, a practicilor mai mult sau mai puțin creștine care ți-au îngreunat avansarea pe cale Cerului? Dacă nu ai făcut-o de mult, ce-ar fi dacă acum la început de an am face un asemenea inventar.
Au trecut numai câteva decenii. Cu ocazia schimbării proprietarului complexului sportiv Maple Leaf Gardens din Toronto, a fost deschisă o casetă zidită în temelia edificiului în 21 septembrie 1931, dată la care a avut loc ceremonia de începere a clădirii edificiului. În această casetă din cupru masiv, se aflau ziarele zilei: the Toronto Daily Star, the Globe, the Mail and Empire și the Evening Telegram, precum și alte documente cu referire la activitățile sportive care aveau loc în această arenă. Ziarele respective conțineau referiri la șomaj 30%, la faptul că faimosul ganster Al Capone tocmai fusese eliberat din închisoare, etc. Pe mine personal m-a impresionat remarca din articolul reporterului de la the Toronto Daily Star, un anume Ernest Hemingway, faimosul scriitor de mai târziu, care se lamenta că spre deosebire de Paris unde locuise înainte, în Toronto “oraș al bisericilor” este ilegal să cumperi duminica chiar și o bomboană. Vremea a trecut, numărul bisericilor a rămas același, moravurile s-au schimbat. Astăzi poți cumpăra în Toronto, în fiecare duminică a anului tot ce-ți dorește inima, nu numai bomboane și orice altceva de mâncare, chiar haine, mobile și mașini. Cu excepția instituțiilor guvernamentale, toate businisurile sunt deschise. Într-adevăr au trecut numai câteva decenii, dar moravurile s-au schimbat și nu în bine.
Om nou cu obiceiuri vechi. Aceasta ar putea fi pe scurt caracterizarea pe care o putem face despre Mohammad Shafia și o parte din familia sa, după o saga care durează din iunie 2009, când prima sa soție și 3 din fetele sale au fost găsite înecate într-un canal în Kingston Ontario, Canada. La scurtă vreme poliția a ajuns la concluzia că nu era vorba de un accident de circulație, că mașina lor nu ajunsese din greșeală în apele adânci ale canalului, ci fusese împinsă acolo. După 9 săptămâni de proces în care martorii ambelor părți s-au perindat la bară făcând tot felul de declarații, juriul a condamnat pe Mohammad Shafia, pe fiul său Hamed Shafia și pe actuala sa soție Tooba Mohammad Yahya, la închisoare pe viață. Deci domnul Safia nemulțumit că cele 3 fete ale sale se comportă într-o manieră prea occidentală, adică au prieteni nonmusulmani, se îmbracă provocator, se machiază și merge la petreceri, a hotărât să-și răzbune onoarea pătată, după părerea sa, și să le extermine, pe ele și mama lor, prima sa soție. În ciuda faptului că Safia trăia în Canada numai din 2007, Safia un bărbat îmbrăcat elegant, care conducea o limuzină de lux și este proprietarul unui mall evaluat la peste 1 milion de dolari, și al unei vile care rivalizează cu un palat, era atașat la tradițiile țării sale de origine, Afganistanul. El dorea ca familia sa să respecte cu strictețe regulile islamului. El se bucura de avantajele liniști și prosperității din Montreal unde trăia, făcea afaceri pe picior mare, dar impunea familiei tradiții care erau exact contrariul celor canadiene. Adesea în viața de toate zilele și mai ales în cea spirituală, este greu de deslușit dacă un “om nou” este nou cu adevărat sau numai la exterior.
Despre tradiții. În aceeași ordine de idei, de această dată în provincia Kunduz, din nord Afganistan, poliția este pe urmele lui Sher Mohammed, în vârstă de 29 de ani. Acum 4 ani el s-a căsătorit cu actuala soție, Storay, care abia împlinind 22 de ani, a dat naștere celui de-al 3-lea copil. De unde și conflictul care a dus la asasinarea ei. Soțul și familia lui au fost foarte supărați că și al 3-lea copil este tot fată, așa că Mohammed ajutat de mama sa au bătut-o bine pe Storay, pentru că nu a născut un băiat. Ca și cum această corecție nu a fost de ajuns, ei și-au continuat disciplina prin a o strangula. Apoi ca un brav ce este, Mohammed, a dispărut în munți ca să scape de poliție care pentru moment trebuie să se mulțumească să țină în închisoare numai pe mama lui. Wali Hazrata, mama lui Mohammed, neagă că băiatul ei ar avea ceva deaface cu această crimă, ea spune că dimpotrivă nora s-a sinucis simțindu-se vinovată că a născut numai fete. Autoritățile din nordul afganistanului raportează numeroase cazuri când tinere sunt maltratate că nu vor să se mărite cu forța.
Germania. Repatriați forțat. Deși, în cei 19 ani de ședere în Republica Federală, soții Nguyen s-au purtat ireproșabil, aceștia au fost repatriați forțat. Până la urmă, protestele locuitorilor din Saxonia Inferioară au convins Ministerul de Interne să-i aducă acasă. La ora trei dimineața, poliția i-a ridicat pe membri familiei Nguyen din apartamentul în care locuiau, în localitatea saxonă Hoya. Părinții și doi dintre copiii cuplului, ambii minori, au fost duși direct la aeroportul din Frankfurt și urcați în avion cu destinația Vietnam. În Germania a rămas doar Ngoc Lan. În vârstă de 20 de ani, fata a primit, pe cont propriu, drept de ședere permanentă în Germania. Înainte de expluzare, familia originară din Vietnam și-a petrecut un an întreg pendulând între plângeri și petiții. Toate au fost respinse, rând pe rând, pentru că, din punct de vedere juridic, repatrierea forțată a familiei Nguyen a fost justificată. În 1992, domnul Nguyen a sosit în Germania cu ajutorul unei călăuze. De asemenea, soția și fetița (primul copil al cuplului) au călătorit clandestin. Acum însă în balanță se găsesc aspectul juridic al problemei și cel uman. În ultimii nouăsprezece ani acești oameni au trăit în Germania și s-au integrat bine în societate. Familia Nguyen nu a solicitat asistență financiară din partea statului. Toți vorbesc limba germană, iar doi din cei trei copii sunt născuți în Republica Federală. „Familia respectivă a împlinit toate așteptările pe care le avem de la solicitanții de azil și cu toate acestea, a fost expulzată”, a spus Renate Paul – reprezentantă a administrației bisericii din Hoya, instituție care, în ultimii șase ani, i-a acordat sprijin acestei familii. Cazurile complicate ajung la o comisie specială, însărcinată cu găsirea unor soluții individuale. În fiecare land german există un asemenea for compus, de regulă, din politicieni, reprezentanți ai Bisericii și ai asociațiilor cetățenești. Dar aceste comitete fac numai recomandări. Decizia finală stă în puterea autorităților de land. În cazul familiei Nguyen, a fost invocat paragraful 25 din legea privind acordarea dreptului de ședere, în care se face referire la dreptul de rezidență temporară sau permanentă din motive umanitare. Andreas Schwantner de la organizația Amnesty International afirmă că „există aspecte de care se ține seama în asemenea cazuri: șederea prelungită în Germania, eforturile depuse în vederea integrării, siguranța materială și un cazier intact”. Familia expulzată a îndeplinit toate aceste criterii, cu o singură excepție: la sosirea în Germania, domnul Nguyen a furnizat autorităților un nume fals. Întrucât a comis o faptă penală, comisia nu a considerat că este cazul să analizeze dosarul acestei familii. Decizia autorităților a generat un val de proteste pe plan regional. În cele din urmă, ministrul de interne a fost nevoit să permită reîntoarcerea familiei din Vietnam căreia, în prima fază, îi va fi acordată permisiunea de ședere pe o perioadă de trei ani. „Cred că merită să lupți!”, conchide Renate Paul. Cei patru membri ai familiei au pășit din nou pe pământ german în ultima zi a lunii ianuarie. De data aceasta, cu acte în regulă.
O zi fără Wikipedia. Americanilor le-a fost închisă, pentru 24 de ore, enciclopedia online pentru a li se atrage atenția asupra pericolului cenzurii. „Ar fi bine să vă faceți temele din vreme. Wikipedia va fi închisă pentru o zi”. Acesta a fost mesajul transmis americanilor, pe Twitter, de fondatorul enciclopediei electronice Wikipedia, Jimmy Wales, înainte ca portalul ediției în limba engelză să fie deconectat de la internet, în semn de protest față de apropiata dezbatere în Congresul Statelor Unite a proiectului de lege ce vizează combaterea pirateriei în online (Stop Online Piratery Act – SOPA). Este prima acțiune de acest fel și reprezintă punctul culminant al unei contestări ce durează, deja, de o lună. Criticii, activiști pentru libertatea spațiului virtual, se opun formei actuale a legii prin care se dorește a fi combătută pirateria, o inițiativă susținută de puternicile industrii americane ale filmului și respectiv, muzicii. Alături de SOPA, un alt act legislativ (Protect Intellectual Property – PIPA) ar urma să restricționeze libera circulație a informației prin lumea virtuală. La protestul Wikipedia s-au alăturat cel puțin alte două platforme relevante pentru media electronică – Reddit și Boing Boing. Google, care ar urma să fie afectat de viitoarea lege, susține inițiativa și petiția prin care utilizatorii sunt chemați să ceară Congresului american să nu cenzureze internetul, platforma de bloguri WordPress s-a asociat și ea, postând pe pagină mesajul „Cenzurat”, în vreme ce rețeaua de socializare și microblogging Twitter a declinat asocierea cu protestatarii, cel puțin în forma aleasă de Wikipedia. „Legea este atât de largă și a fost redactată în așa fel încât va avea impact asupra a tot felul de lucruri care nu au nici o legătură cu pirateria”, a comentat, într-un interviu acordat pentru BBC, Wales. Punctul cel mai nevralgic pare a fi articolul ce prevede blocarea paginilor de internet din străinătate care oferă produse piratate. Criticii proiectelor de lege avertizează, însă, că infrastructura pusă la punct pentru a aplica legea permite arbitrariul și abuzurile. Printre criticii actualelor versiuni ale SOPA și PIPA – și implicit, susținător al demersului inițiat de Wikipedia – se numără președintele american Barack Obama, acesta cerând reprezentanților și senatorilor să modifice legea înainte de a o trimite spre ratificare Casei Albe. Congresul, însă, este controlat de adversarii politici republicani ai șefului Executivului de la Washington. Precedentul protest de amploare pe internet a avut în centrul atenției motorul de căutare Google, concernul luând decizia de a se retrage din China, în semn de protest față de cenzura practicată de regimul de la Beijing. Gestul gigantului din lumea virtuală a fost comparat, la acel moment, cu deciziile de politică externă ale unui stat din lumea reală. În prezent, în Germania, pe portalul YouTube, o bună parte dintre fișierele încărcate nu sunt disponibile întrucât încalcă legislația privitoare la drepturile de autor. De respectarea acestora se ocupă, la nivel federal, o societate intitulată GEMA.
Minte sănătoasă în corp sănătos. Tensiunea arterială. Își mai aduce cineva aminte când a fost ultima dată la medic? A măsurat medicul tensiunea arterială în amândouă brațele? Dacă a făcut-o numai întru-un singur braț probabil că nu a procedat corect, sugerează un nou studiu publicat săptămâna aceasta de revista medicală britanică The Lancet. Tensiunea arterială ar trebui să fie aproximativ la fel în amândouă brațele, iar dacă într-unul din brațe tensiunea systolică este mai ridicată cu 15 mm Hg, sau mai mult, este posibil ca acea persoană să sufere de maladii cardiovasculare. Termenul de tensiune arterială, se referă la presiunea interioară arterială a sângelui în sistemul sangvin și se măsoară în milimetri de mercur (mm Hg). Primul număr, systolic, este considerat ca normal între 100 și 140 mm Hg, deși mai recent unii cercetători sunt de părere că un număr normal ar trebui să fie între 90 și 120 mm Hg, iar al doilea număr, diastolic, este considerat normal între 60 și 80 mm Hg. Cercetătorii britanici sunt de părere că o tesiune systolică mai elevată într-un braț este un semn de obstrucție în interiorul arterelor care sugerează un risc elevat pentru strokes, atacuri cardiace, și maladii vasculare periferice. „Dacă o arteră dintr-un braț este mai obstrucționată decât în brațul celălalt, presiunea systolică va fi mai ridicată”, explică Dr. William O’Neill, profesor de cardiologie la University of Miami School of Medicine. „Tradițional, medicii verifică tensiunea numai la un braț”, a adăugat Dr. O’Neill. Rezultatele studiului britanic arată că o diferență de 15 mm Hg, sau mai mult, a fost asociată cu un risc ridicat de arteroscleroză în arterele de sânge care transportă sângele la picioare. Această diferență în tensiunea systolică a fost asociată cu un risc de 70% mai ridicat de deces în urma unui incident cardiovascular. „Descoperirea noastră ar trebui să fie încorporată în planurile de viitor pentru felul în care tensiunea arterială este măsurată”, a declarat autorul studiului Dr. Christopher Clark, de la Peninsula College of Medicine and Dentistry, University of Exeter in Devon, England.
Textul săptămânii. ,,Cum se îndură un tată de copiii lui, așa se îndură Domnul de cei ce se tem de El”. Psalmul 103,13
Petre și Paul Gheorghe