SEMNELE SFÂRȘITULUI MATEI 24
Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“
Semnele săptămânii 7 Februarie 2013
Un viitor sumbru. Când experții în probleme economice, sau comentatorii politici se referă la situații de criză, la perspective sumbre pentru viitor, ei au în vedere în general țări cum ar fi Grecia, care nu o să ajungă niciodată să-și plătească datoriile, Spania, Portugalia, etc. Iată însă că în ultimele zile, câteva personalități marcante în viața politică și economică a Franței au făcut referire directă la faptul că țara ar fi în faliment. Primul a fost ministrul muncii Michel Sapin, care a afirmat pur și simplu că „Franța este un stat în falit total”. Este drept că nu este prima dată, în 2007 primul ministru din acea vreme, François Fillon, făcea declarații asemănătoare, numai că el avea în vedere criza economică care abia se întrezărea. Sapin vorbeștee despre o criză care în pofida prezicerilor optimiste nu se mai termină. Unii văd în această declarație o strategie care să justifice măsuri de austeritate, alții pur și simplu un moment în care omul politic a fost sincer. Parcă ca să pună gaz pe foc, Pierre Moscovici, ministrul de finanțe în același guvern, declara că Franța nu are o strategie eficientă ca să învingă criza și să devină competitivă pe piața mondială. Surprinzător pentru un membru al guvernului, pentru un om politic cu experiență care ar fi trebuit să aibă o soluție. Ca să scuze situația, Moscovici a dat vina pe euro, ceea ce este foarte ușor neavând cum să-l influențeze, guvernul scapă basma curată crede el. În aceeași ordine de idei se înscrie și interviul acordat ziarului Le Figaro, de către Pierre Gattaz, președintele grupului federațiilor industriale și candidat la președinția organizației numită Medef, care este forul reprezentativ al patronilor din Franța. În acest interviu el spunea că Franța o duce rău nu numai din punct de vedere economic, dar și din punct de vedere social și cultural. El este de părere că dacă va continua pe această cale, și nu este nici un semn că politica se va schimba, Franța nu va fi capabilă să prindă din urmă alte țări, unele dintre ele odată înapoiate, care acum se dezvoltă vertiginos. În fața acestor declarații, cea a ministrului de finanțe Zimbabwean, care spunea zilele trecute că după ce a plătit salarile a rămas în visterie cu 208 dolari, nu este chiar de mirare. Desigur ministrul Tendai Biti, este bine cunoscut pentru simțul său dramatic, el a neglijat să menționeze că în fiecare zi primește bani de pe impozite, de la taxele de autostradă etc. Dar oricum situația guvernului din Zimbabwe este ceea ce se poate trăi de la o zi la alta, mai ales că vor avea anul acesta alegeri, care numai ele costă 104 milioane de dolari. Numai că regimul președintelui Robert Mugabe este extrem de discreditat, cine îl va ajuta? În 2008 țara a cunoscut o inflație de 231 milioane la sută. Combinată cu expropierea fermelor albilor, a dus la distrugerea economiei țării.
Iran. Relații diplomatice și amenințări. Mahmoud Ahmadinejad a sosit la Cairo pentru a participa la summitul Organizației Cooperării Islamice (OCI), ce își deschide lucrările miercuri în capitala egipteană, fiind primul președinte iranian care întreprinde o vizită în Egipt în ultimii 34 de ani, după ruperea relațiilor diplomatice dintre cele două țări. Contactele dintre Teheran și Cairo au fost complet ,,înghețate” după ce Egiptul a semnat un tratat de pace cu Israelul. În plus, Iranul a fost iritat de faptul că autoritățile egiptene i-au oferit refugiu șahului înlăturat de la putere, Mohammad Reza Pahlavi, care a și murit la Cairo, la un an după revoluția islamică din anul 1979, fiind îngropat în moscheea Ar-Rifai. Abia în anul 2010, cele două țări s-au angajat în normalizarea relațiilor dintre ele. Deși oficial acestea nu au fost pe deplin restabilite, între cele două capitale a fost reluat traficul aerian după o pauză de 30 de ani. A urmat reluarea exporturilor de produse petroliere iraniene în Egipt. Iranul se numără printre puținii aliați ai regimului președintelui sirian Bashar al-Assad, opunându-se împreună cu Rusia și China oricărei ingerințe străine în conflictul civil sângeros din această țară. Ahmadinejad, a fost pe punctul de a fi lovit cu un pantof de un cetățean sirian la ieșirea din moscheea Al Hussein din Cairo. ,,Lașule! Îi ucideți pe frații noștri”, a strigat acesta, înainte de a arunca cu un pantof în direcția lui Ahmadinejad, care era, însă, prea departe în mulțimea ce venise să-l întâmpine, astfel încât a ratat ținta. Tânărul a fost arestat de forțele de securitate egiptene. În Orientul Mijlociu este extrem de jignitor a lovi pe cineva cu partea inferioară, considerată murdară, a pantofului sau ghetei.
Amenințare. ,,Iranul este deja putere nucleară. Suntem gata să nimicim Israelul. Iranul, care dispune deja de capacități nucleare, este pregătit să mărșăluiască spre Israel pentru a-l nimici, dacă statul evreu lansează un atac împotriva Republicii Islamice”, a avertizat președintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, aflat în vizită la Cairo, citat de agenția oficială egipteană MENA. ,,Sioniștii speră să atace Iranul, dar le este prea teamă de reacția iraniană și de consecințele unui astfel de atac”, a adăugat Ahmadinejad. ,,Forțele noastre de apărare sunt în măsură să descurajeze orice agresor și să îl facă să își regrete acțiunea”, a continuat el. Președintele israelian Shimon Peres a avertizat împotriva pericolului unui Iran nuclear, care ,,ne amenință existența și pacea întregii lumi”, în timpul ședinței inaugurale a noului parlament, scrie Agerpres. Marile puteri suspectează Iranul că urmărește să se doteze cu bomba atomică sub umbrela unui program nuclear civil, ipoteză dezmințită vehement de Teheran. Premierul israelian Benjamin Netanyahu, însărcinat cu formarea viitorului guvern, a anunțat public în ultimele luni că ar putea recurge la o operațiune militară împotriva instalațiilor nucleare iraniene.
Un lider al opoziției laice tunisiene, asasinat în plină stradă. Liderul partidului tunisian Patrioții Democrați, formațiune de opoziție de stânga, Shokri Belaid, un politician secular și un rival declarat al guvernului islamist moderat, a fost asasinat cu focuri de armă. Vestea morții sale a generat proteste violente în majoritatea orașelor tunisiene. Fratele său a acuzat de asasinat partidul Ennahda, formațiunea islamistă de guvernământ care însă a anunțat că nu are nici o legătură cu asasinarea. “Ennahda este total nevinovat în cazul asasinării lui Belaid”, a afirmat președintele partidului, Rached Gannouhi. El i-a acuzat pe cei care încearcă să pună în pericol procesul de tranziție democratică din Tunisia. ,,Tunisia este astăzi în cel mai mare impas de la Revoluție încoace. Ar trebui să ne menținem calmul și să nu cădem într-o spirală a violenței. Avem nevoie de unitate mai mult ca oricând”, a subliniat Gannouchi. Tensiunile politice s-au intensificat în Tunisia, la doi ani de la revolta populară. Președintele tunisian Moncef Marzouki și-a scurtat vizita la Paris și și-a anulat o deplasare la Cairo pentru a se întoarce în țară după anunțul asasinării lui Belaid. Shokri Belaid, una din figurile centrale ale opoziției de stânga și critic acerb al guvernului, a aderat la coaliția Frontul Popular, care în opinia analiștilor reprezintă alternativa la actuala putere de la Tunis. Poliția tunisiană a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanților care au încercat să ia cu asalt sediul poliției din Sidi Bouzid, orașul unde a izbucnit revolta din 2011, pentru a protesta împotriva uciderii opozantului tunisian, informează France Presse. Aproximativ 200 de manifestanți au atacat comisariatul de poliție, iar polițiștii au ripostat cu gaze lacrimogene.
Fenomene contemporane. Era o vreme când alături de fotografiile de familie aranjate frumos în albume, pe prima pagină a Bibliei de familie erau marcate nașterile, decesele și căsătoriile, când undeva într-un dulap se păstra rochia de mireasă a bunicii cu care se căsătorea și nepoata, hainele de botez ale părinților cu care erau îmbrăcați la botez și copii, într-un cuvânt exista un respect al tradițiilor, o continuitate a păstrării unor obiceiuri străbune care din păcate astăzi se estompează pe zi ce trece. Așa se face că apar noi obiceiuri, unele folositoare cum ar fi situri internet or evenimente sociale în care prieteni și cunoscuți își schimbă hainele, jucăriile copiilor, sau cărțile de care nu mai au nevoie, sau pur și simplu s-au plictisit. Fără să plătească nimic respectivii pun pe internet obiectele pe care vor să le schimbe și acceptă ofertele altor persoane, sau vin într-un loc anumit, de exemplu în casa cuiva cu ceea ce vor să schimbe, și tranzacția se face pe loc. Ceea ce nu se poate schimba se dă la organizațiile care ajută săracii. Dacă această practică este de lăudat, o altă modă privind miresele este ciudată și lipsită de sens. De câțiva ani a apărut moda ca nuntă să se termine cu mireasa distrugându-și rochia, tăvălindu-se în noroi, scăldându-se într-o baltă murdară, urcându-se în pomi, pe vârfuri de munte, sau în cine știe ce alte văgăuni. Pe lângă lipsă de respect pentru un obiect de obicei destul de scump, care ar putea fi purtat de altcineva, sau transformat în ceva folositor (măcar trena ar putea deveni perdea sau față de masă) pe lângă lipsa de respect pentru mediul înconjurător, o rochie plină de vopsea, ulei, sau noroi nu poate fi reciclată, se pune problema lipsei de respect pentru simbolul căsătoriei în sine, banalizarea ei într-o petrecere de familie, care are loc adesea într-un parc sau grădină, dorința de a supune capriciilor personale orice acțiune a vieții.
Ce fac bogații cu banii. Partea I-a Warren Buffett. Bogații acestei lumi se împart în două mari categorii: unii au o mulțime de bani și nu schimbă nimic din viața lor trăind modest, alții, actori, artiști, câștigători la loterie cheltuiesc totul, eventual mai mult decât au, fără să își dea seama pe ce. Am să încerc să vă vorbesc în acest mini serial de cei care sunt putred de bogați și nu cheltuiesc mare lucru. Primul este Warren Buffett, chairman și CEO la Berkshire Hathaway, are o avere de 46 bilioane de dolari. El trăiește în Omaha, Nebrasca într-o casă pe care a cumpărat-o acum 50 de ani cu 31.500 de dolari. Nu are iaht, nu este elegant îmbrăcat, la sfârșitul întâlnirilor de afaceri își invită partenerii la Mac Donald pentru un ,,prânz copios”. Când s-a căsătorit pentru a doua oară, a făcut nunta în casa fiicei sale în Omaha. Este adevărat că dă bilioane la operele de binefacere, dar în același timp a spus că nu va lăsa moștenire copiilor; să-și câștige singuri banii. Întrebarea pe care mă gândeam să o adresez lui și altor filantropi, afaceriști, de ce nu fac un cadou celor cu care fac afaceri. Este clar că nu și-a câștigat averea muncind cu brațele, deci de ce nu ia dobândă mai mică la banii învestiți, de ce nu face cadouri la cei care trudesc pentru el?
Căsătoria homosexualilor. În tot mai multe țări în tot mai multe feluri chestiunea căsătoriei homosexualilor este de actualitate. Coincidența de calendar în Anglia și Franța săptămâna aceasta s-a dezbătut această problemă în vederea adoptării de legislație care să o legalizeze. Situația la fel ca și rezultatul a fost foarte deosebită. În Anglia legea s-a votat fără nici o problemă cu o majoritate covârșitoare, singurele critici au fost acelea ale unor deputați care o voiau și mai completă. De fapt această lege este ultima etapă cuplurile de homosexuali aveau deja dreptul de a se căsători de a adopta, sau avea copii cu o mamă de împrumut adică să plătescă o femeie să facă un copil, singura restricție care a mai rămas în Anglia este că biserica nu poate fi obligată să celebreze aceste căsătorii. Însă biserica botează copiii acestor cupluri. În Franța rezultatul va fi același, guvernul are o majoritate zdrobitoare în parlament, așa că legea va fi votată. Opoziția care se opune la această lege nu a putut decât să îngreuneze procesul depunând 5.362 de amendamente care trebui discutate și votate unul câte unul. Din această cauză parlamentul a avut ședințe maraton zi și noapte chiar și duminica. Desigur că în virtutea logicii absurdului unele dintre aceste amendamente sunt absolut fără sens, propunând să fie legalizată poligamia, să fie acceptată căsătoria între frați și surori și alte rude de sânge, dar autorii lor împing logica până la ilogic, spunând: dacă este egalitate în drepturi să fie până la capăt. În virtutea acestei legi deja votată în punctele principale, primarii vor fi obligați să celebreze aceste căsătorii, clauza de obiecțiune de conștiință la un moment dat propusă de președinte a fost respinsă. Din toată această discuție trebuie înțeles un lucru foarte clar, această legislație nu este făcută ca să dea drepturi homosexulailor, ei puteau să se unească la primărie de multă vreme printr-un contract numit Pacs, care le permitea să aibă avantaje financiare, să se poată moșteni unul pe altul, etc. De fapt noua lege nu le dă dreptul să adopteze, sau să folosescă mama de împrumut. Adevăratul scop este acela de a submina și deturna sensul noțiunii de căsătorie, legile filiației și în general ordinea socială existentă. Nu este de mirare că instituția căsătoriei nu este ținută la loc de cinste. Președintele are patru copii cu o femeie cu care nu a fost niciodată căsătorit și care era cât pe-aci să fie aleasă și ea președinte acum cinci ani, iar acum el trăiește cu o altă femeie tot fără a fi căsătoriți, ea are trei copii și numeroși amanți, dintre care unii persoane publice cunoscute. Pentru acest motiv când a vizitat USA, presa s-a întrebat cum să o numească: prima doamnă cum se obișnuiește nu puteau, așa că au găsit până la urmă formula first girlfriend, adică prima concubină.
Vremea lui Noe. Pământul era stricat înaintea lui Dumnezeu. Geneza 6,11 și a urmat Potopul. Geneza 7,10-12
Vremea lui Avraam. Și Domnul a zis: Strigătul împotriva Sodomei și Gomorei s-a mărit, și păcatul lor într-adevăr este nespus de greu. Geneza18,20 și a plouat foc din cer de la Domnul. Geneza 19,21-22
Vremea noastră. Ca în zilele lui Noe și ca în zilele Sodomei, și ce va urma? …cerurile vor trece cu troznet, trupurile cerești se vor topi de mare căldură, și pământul, cu tot ce este pe el, va arde. 2 Petru 3,10
Minte sănătoasă în corp sănătos. Somnul. Este bine cunoscut că prevenția este de preferat tratamentului, și lumea medicală de mai mult timp își concentrează atenția la observarea cauzelor pentru anumite maladii cu scopul de a le prevenii. Din această cauză, oamenii de știință studiază cu tot mai mult interes somnul și efectele lui asupra sănătății. Cercetătorii de la University of Alabama at Birmingham au publicat anul trecut rezultatele unui studiu în care arată că persoanele care au obiceiul să doarmă mai puțin de șase ore pe noapte au un risc considerabil mai ridicat de stroke. În ciuda faptului că participanții la studiu erau considerați relativ sănătoși, riscul de stoke a celor cu mai puțin de șase ore de somn a fost similar cu cei care fumau și erau obezi. Un alt studiu al cercetătorilor de la University of California, Berkeley (UC Berkeley), arată că nu numai cantitatea, dar și calitatea somnului are o importanță mare, și în mod special asupra memoriei. Este bine cunoscut faptul că odată cu avansarea în vârstă, memoria se deteriorează. Și mai interesant este faptul că majoritatea persoanelor în vârstă își pot aminti în mare detaliu evenimente din tinerețea sau chiar copilăria lor, dar au dificultate să-și amintească ce au făcut săptămâna trecută. Dr. Matthew Walker, profesor de psihologie la UC Berkeley, explica că în timpul somnului adânc, creierul transportă evenimentele din timpul zilei acumulate temporar în hippocampus, în porțiunea creierului numită prefrontal cortex, unde amintirile sunt depozitate pe termen lung. Cu trecerea anilor, somnul devine superficial și pentru multe persoane în vârstă este greu să adoarmă, și apoi chiar dacă au adormit se trezesc frecvent pe timpul nopții. Așa se explică că în absența unui somn adânc și de calitate, amintirile din cursul zilei rămân în hippocampus de unde la scurt timp sunt pierdute. Medicii sfătuiesc tratamentul condițiilor care pot contribuii la intreruperea somnului, cum ar fi durerea, dar și evitarea narcoticelor. De asemenea, stimularea pe care aparatura electronică o produce, afectează negativ calitatea somnului. Deconectează telefonul, tableta, computerul și alte electronice cu cel puțin o oră înainte de culcare. Lumina acestor electronice inhibă producția de melatonin, un homon care este secretat pentru a facilita un somn adânc.
Textul săptămânii. „Fiindcă n-au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoștința lor, Dumnezeu i-a lăsat în voia minții lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite”. Romani 1,28
Petre și Paul Gheorghe