SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”
Semnele saptamanii 24 Februarie 2011
Libia. Gaddafi ameninta cu reprimarea sangeroasa a protestelor. Situatia din Libia ramane extrem de tensionata, dupa amenintarile sefului statului, Muammar el-Gaddafi, privind inabusirea sangeroasa a protestelor. Presedintele parlamentului de la Tripoli, Mohamed Swei, a anuntat ca in capitala si in majoritatea marilor orase a revenit linistea. Ambasadorul la ONU al Libiei, Ibrahim Dabbashi, a avertizat insa cu privire la pericolul unui genocid in tara sa, si a spus ca noi violente se inregistreaza in vestul statului arab. Gaddafi le-a cerut sustinatorilor sai sa iasa miercuri pe strazi pentru a manifesta in favoarea regimului. Intr-un discurs televizat, el a afirmat ca nu se va da inapoi de la reprimarea brutala a protestelor si ca va lupta pana la ultima picatura de sange. Consiliul de Securitate al ONU i-a cerut lui Gaddafi sa renunte la violente. Cel mai inalt for al ONU si-a exprimat intr-o declaratie comuna profunda ingrijorare privind situatia din statul nord-african. Pana la 1.000 de persoane ar fi fost ucise in Libia in ultimele zile de proteste, dupa ce fortele loiale liderului Muammar el Gaddafi, au reprimat cu brutalitate manifestatiile. Informatia este data publicitatii de ministrul italian de externe Franco Frattini. Acesta a aratat ca datele mentionate nu sunt complete, dar estimarile sunt credibile. Potrivit sefului diplomatiei de la Roma, care a citat ca sursa ambasada italiana de la Tripoli, regiunea Cyrenaica, din estul Libiei, nu s-ar mai afla sub controlul lui Gaddafi. Pe de alta parte, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a solicitat impunerea de catre UE a unor sanctiuni impotriva regimului de la Tripoli. Zeci de mii de cetateni straini parasesc Libia, cu avioane, ambarcatiuni sau pe uscat, din cauza haosului si violentelor care au cuprins aceasta tara. Doua aeronave ale armatei germane si un zbor special al Lufthansa au ajutat la repatrierea a 350 de cetateni germani si europeni, printre care oameni de afaceri si turisti. Alte zboruri cu acest scop sunt planuite de autoritatile germane. Turcia vrea sa scoata din Libia cu mai multe nave, in jur de 25.000 de cetateni, multi dintre ei muncitori de la firme de constructii. Grecia s-a oferit sa puna la dispozitie barci pentru plecarea din Libia a 15.000 de muncitori chinezi. La punctul de frontiera Sollum, la granita cu Egiptul, tot mai multe convoaie auto solicita intrarea in aceasta tara. De asemenea, numerosi libieni incearca sa fuga din cauza situatiei din ultimele zile. Uniunea Europeana a anuntat ca este pregatita pentru evacuarea a 10.000 de cetateni, folosind inclusiv ambarcatiuni marine. Potrivit unui purtator de cuvant al Comisiei Europene, la Bruxelles se vor discuta posibile masuri pentru sanctionarea guvernului de la Tripoli.
Libia si piata petroliera. Singurul gazoduct care leaga Libia de Italia si de Europa, nu mai functioneaza din cauza violentelor din Libia, a anuntat compania ENI, dar gigantul petrolier si de gaz italian, si guvernul de la Roma, dau asigurari ca aceasta intrerupere nu pune in pericol aprovizionarea tarii. Guvernul lui Silvio Berlusconi, intrunit pentru a discuta aspectele legate de criza gazului din Libia, a asigurat ca situatia este sub control. Cu o lungime de 520 km si o capacitate de opt miliarde de metri cubi pe an, Greenstream este singura conducta care leaga Libia de Italia si de Europa. Avand in vedere violentele, ENI a suspendat unele operatiuni in Libia, printre care si Greenstream, dar grupul nu a precizat ce proportie din productia totala este afectata. Pe langa ENI, compania spaniola Repsol, a anuntat ca a suspendat activitatile sale in Libia, care ar putea insemna, potrivit unei surse din industrie, blocarea producerii a aproximativ 300.000 de barili pe zi. Adica aproape 20% din productia Libiei, estimata intre 1,5 si 1,8 milioane de barili pe zi.
Noua Zeelanda. Cutremur. Un cutremur de 6,3 grade a lovit orasul Christchurch, al doilea ca marime din Noua Zeelanda. Cel putin 98 de persoane si-au pierdut viata si peste 220 sunt date disparute. 164 de persoane sunt ranite grav, si numarul total al ranitilor este in jur de 2.500. In ruinele sediului unui post de televiziune s-ar putea afla intre 60 si 120 de morti, potrivit autoritatilor neozeelandeze. Intre acestia s-ar putea gasi si elevii straini ai unei scoli de limba engleza, care studiau in aceeasi cladire. Mai multe cladiri s-au prabusit peste autobuze, iar drumurile s-au fisurat. Consecintele cutremurului sunt mai grave decat cele inregistrate dupa cutremurul de 7,1 grade din septembrie anul trecut. Cutremurul a avut loc la ora pranzului, cand cladirile de birouri, magazinele, restaurantele si cafenelele erau pline de oameni. Catedrala principala din oras a fost distrusa de cutremur, iar in anumite locuri s-au produs incendii. Premierul John Key a descris situatia drept ora cea mai neagra din istoria tarii. Noua Zeelanda se afla la capatul de sud al Centurii de Foc a Pacificului, la intersectia placilor tectonice Pacific si Indo-Australiana. Aici au loc peste 14.000 de cutremure pe an, dintre care numai 20 au magnitudini de peste 5 grade.
Dresda. Mars al neonazistilor. Manifestatiile impotriva unui miting neonazist din Dresda, au degenerat sambata in violente, dar au reusit sa blocheze marsul extremei-drepte catre centrul orasului. Politistii au folosite bastoane, gaze lacrimogene si tunuri cu apa pentru a impiedica protestatarii sa intre in zona rezervata pentru extremistii de dreapta, care au primit autorizatie sa se stranga in orasul din estul Germaniei. Mii de manifestanti antifascisti au spart barierele si au intrat in zona unde incercau sa ajunga cei 600 de neonazisti. Alti protestatari au blocat drumurile care duceau spre zona rezervata. Manifestantii de stanga au aruncat cu pietre, sticle si artificii catre ofiteri, distrugand masini si ferestre ale cladirilor de birouri din zona. Gruparile de neonazisti au decis sa paraseasca Dresda, sa calatoreasca 100 de km spre est si sa organizeze o manifestatie la Leipzig, unde politia s-a pregatit pentru sosirea lor. Un tribunal din Dresda a decis vineri ca mitingul neonazist poate sa aiba loc, in pofida obiectiilor autoritatilor locale.
Yemen. Demonstratii. Mii de persoane au iesit din nou pe strazile din Yemen pentru a protesta impotriva presedintelui Ali Abdulah Saleh. Demonstratii de mari amploare au avut loc mai ales in sudul tarii in orasul al-Siher, dar si in capitala Sanaa. Abdulah Saleh a refuzat pana acum sa dea curs cererilor protestatarilor, care vor ca seful statului sa demisioneze. De la inceperea protestelor, 11 persoane si-au pierdut viata, conform unor informatii oficiale.
Zeci de morti intr-o busculada pe un stadion din Mali. Cel putin 36 de persoane si-au pierdut viata intr-o busculada produsa pe un stadion din capitala statului african Mali. Mii de persoane se adunasera pe stadionul Modibo Keita din Bamako pentru a-l asculta pe un predicator islamic. Potrivit unui organizator al evenimentului, aproape toate victimele sunt femei. Numeroase persoane s-au strans marti la spitalele din capitala statului Mali pentru a identifica victimele.
Politist pakistanez, inculpat pentru asasinarea unui politician liberal. Un tribunal anti-terorism din Pakistan, l-a inculpat pe un politist care asasinase un politician liberal care se opunea legilor anti-blasfemie din aceasta tara. Decizia de a-l pune sub acuzare pentru crima pe Mumtaz Qadri, ar putea genera noi violente in Pakistan. Gestul sau a fost foarte apreciat de islamisti. El l-a impuscat mortal pe guvernatorul provinciei Punjab, Salman Taseer.
Noi atentate sinucigase la Kabul. In capitala Afganistanului, Kabul, au fost comise doua atentate sinucigase. Potrivit agentiilor internationale de presa, atentatorii au detonat bombe in fata unui hotel si intr-un pasaj comercial. Cel putin alte doua persoane au fost ucise si cateva zeci ranite.
Atentat sinucigas in Irak, impotriva unor pelerini siiti. Un atentat sinucigas comis in apropiere de Samarra asupra unor pelerini siiti, in Irak, a pricinuit moartea a cel putin 38 de persoane si ranirea altor zeci. Deflagratia a fost provocata in apropierea unei autogari. Musulmanii siiti au fost in ultimii ani, in repetate randuri, tinta unor atentate comise de extremistii suniti in Irak. Pe de alta parte, la Bacuba, in Irak, a fost descoperita o groapa comuna in care se aflau ramasitele pamantesti a 153 de femei, copii si membri ai fortelor de securitate, asasinati de al Aaida in 2006 si 2007, relateaza agentia France Presse.
Ciocniri armate la Kandahar. La Kandahar, in Afganistan, combatanti Taliban au atacat sambata un post de politie. In urma schimburilor de focuri, cel putin 15 persoane si-au pierdut viata, potrivit datelor difuzate de oficiul presedintiei afgane. Zona limitrofa a orasului Kandahar trece drept un bastion al Talibanilor.
Cuba elibereaza alti doi detinuti politici. Guvernul de la Havanna a dispus eliberarea din detentie a altor doi detinuti politici: Hector Maseda, ziarist, fondator al partidului liberal, si Angel Moya. Ambii au facut parte dintr-un grup de opozitie ai caror membri, 75 la numar, au fost condamnati in 2003 la privatiune de libertate pe durata de pana la 28 de ani. Maseda si Moya si-au exprimat dorinta de a ramane in Cuba dupa eliberarea lor. Dupa negocierile initiate de biserica catolica din Spania, presedintele Cubei, Raul Castro, a promis ca va elibera din detentie un mare numar de detinuti politici.
Pakistan. Atentat. Cel putin 31 de soldati pakistanezi au fost ucisi si 20 raniti intr-un atentat sinucigas comis in nord-vestul Pakistanului, la granita cu Afganistanul. Explozia s-a produs intr-o cazarma din Mardan, in cursul antrenamentelor militare. Martorii au spus ca atentatul a fost comis de un baiat de 12 ani imbracat in uniforma de elev, care s-a apropiat de soldati si a detonat bombele. Regiunea este considerata un bastion al extremistilor islamisti si al retelei teroriste al Qaida. Din 2007, atentatele din zona s-au soldat cu moartea a peste 4.000 de persoane.
Pedeapsa cu moartea. La mai bine de doi ani de la sangerosul atentat din Mumbai, un tribunal indian l-a condamnat pe singurul atentator ramas in viata la pedeapsa cu moartea prin spanzurare. Tanarul in varsta de 23 ani a fost gasit vinovat de crima si terorism impotriva Indiei. Impreuna cu alti noua islamisti, el a patruns in luxosul hotel Taj Mahal, inarmat cu mitraliere si grenade. Schimbul de focuri care a urmat a durat trei zile si s-a soldat cu moartea a 166 de persoane.
Reporteri germani eliberati. Cei doi reporteri germani ai publicatiei ,,Bild am Sonntag”, retinuti timp de patru luni in Iran si eliberati de curand, au revenit in Germania. Autoritatile de la Berlin au facut eforturi masive pentru a obtine eliberarea lor. Ministrul de externe Guido Westerwelle a zburat la Teheran pentru a-i aduce pe cei doi acasa la bordul unei aeronave oficiale. Cancelarul Angela Merkel s-a declarat incantata de modul in care s-a finalizat aceasta situatie si le-a multumit celor implicati in rezolvarea cazului. La Teheran, Westerwelle s-a intalnit cu presedintele Mahmud Ahmadinejad si cu ministrul de externe Salehi. Acesta din urma a precizat ca scopul intalnirilor a fost imbunatatirea relatiilor bilaterale. A fost prima vizita in Iran a unui ministru de externe german din ultimii sapte ani. Cei doi jurnalisti au fost arestati in octombrie 2010, in timp ce incercau sa-l intervieveze pe fiul unei femei condamnate la moarte pentru adulter. Autoritatile iraniene i-au acuzat ca nu aveau viza necesara pentru a-si exercita activitatea in Iran.
Parabole contemporane. Indiferent de religie, varsta sau situatie economica, pastorii si credinciosii se intreaba deopotriva ,,ce ar fi facut Isus in aceasta situatie?” cum ar fi reactionat, ce masina ar fi condus, ce fel de investitii ar fi recomandat, etc. Am incercat in aceeasi ordine de idei sa-mi imaginez ce parabole ar fi prezentat El daca traia in zilele noastre, bine stiind ca multe din parabolele sale aveau la baza fapte reale, sau macar realitati familiare celor ce il ascultau. Am citit zilele trecute un articol foarte interesant despre o tanara avocata din Toronto. Inca din vremea cand era studenta a fost atrasa de activitatile umanitare. Petrecea vacantele ajutand pe cei nevoiasi, a dedicat multe ore in slujba celor nedreptatiti. Ca urmare logica a acestei predispozitii pentru apararea cauzei nobile a binelui si a combaterii injustitiei si a crimei, intr-o buna zi si-a depus candidatura ca sa fie angajata procuroare la tribunalul international de la Haga, cel care judeca criminalii de razboi. In urma interviului in care si-a demonstrat calitatile deosebite si dorinta de a servi justitia, a fost informata ca este angajata, dar nu ca procuroare ci ca avocata care va apara din oficiu pe criminalii care apar in fata tribunalului. In aparenta aceasta pozitie era exact foarte departe de idealurile ei, dar a acceptat. Asa se face ca acum apara un general croat acuzat de crime de razboi in timpul razboiului din Iugoslavia. Iata ca odata ce a ajuns sa cunoasca mai bine pe acuzat, un om rafinat, care iubeste muzica clasica, pictura si arta, care vorbeste foarte elegant si se poarta extrem de politicos, tanara entuziasta, gata sa condamne criminalii, este acum cu tot sufletul de partea generalului si spera sa il scoata din inchisoare. Reporterul o intreba cum de si-a schimbat asa de radical opinia. Ea a raspuns fara ezitare ca in urma cercetarii dosarului a ajuns la concluzia ca generalul a facut ce i s-a cerut, si ca nu crede ca are vreo vina. M-am intrebat, de cate ori nu se produce aceeasi transformare si in viata noastra, odata ce ne interesam indeaproape de ceea ce este rau, incepem sa fim atrasi si sa ne schimbam parerea.
Carne artificiala. Vladimir Mironov, profesor asistent in biologie celulara de la Medical University of South Carolina, este unul dintre putinii oameni de stiinta din lume care incearca sa produca in laborator alimente asemanatoare carnii. El incearca sa-si perfectioneze tehnica de a produce carne de consum in propriul laborator. In contextul in care populatia lumii este in crestere, iar specialistii spun ca hrana nu va ajunge tuturor, Mironov, este entuziasmat ca in curand isi va perfectiona tehnica, relateaza agentia Reuters. Va fi o mancare functionala, naturala care poate avea gustul dorit. Vrei sa fie un pic grasa? Sa fie de porc, sau de miel? Mironov este convins ca poate creea exact ce isi doreste si ii poate da textura potrivita. Cercetatorul i-a gasit si cateva nume produsului: Charlem, scurt de la Charleston Engineered Meat, (carne facuta in Charleston), dar spune ca va mai dura ceva vreme pana cand carnea va putea fi produsa in masa, deoarece are nevoie de o suma foarte mare de bani, de care momentan nu dispune.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Limbile straine si memoria. Pesoanele care vorbesc mai multe limbi straine, in afara de beneficiile evidente, mai pot adauga inca unul la lista de performante: intarzierea simptomelor de Alzheimer’s disease. Cercetatorii de la York University din Toronto, au analizat progresia a 450 de persoane diagnosticate cu Alzheimer’s disease. Persoanele care cunosteau una sau mai multe limbi, au incetinit declansarea simptomelor cu patru pana la cinci ani, in comparatie cu cei care vorbeau numai limba lor materna. Oamenii de stiinta cred ca acest lucru se datoreaza efortului de a invata o limba straina care solicita creierul sa lucreze mai mult. Fenomenul se numeste rezerva cognitiva. Medicii sfatuiesc persoanele mai in varsta sa-si exerseze creierul cat mai mult prin activitati intelectuale, care au darul sa mentina, sau sa creeze conectiuni noi intre neuroni. Un creier cu rezerve cognitive poate astfel sa compenseze pentru pierderea de neuroni asociata cu Alzheimer’s disease. Un alt studiu realizat de cercetatorii de la University of British Columbia, vine sa confirme aceasta ipoteza. Dr. Janet Werker, a analizat reactia mai multor copii spanioli la filme in limba engleza si franceza, care insa erau vizionate fara sunet. Copiii care vorbeau si spaniola si catalona, au reusit sa observe numai dupa expresiile faciale ca intre filmele englezesti si frantuzesti este o diferenta; copiii care vorbeau numai o singura limba nu au fost capabil sa sesizeze nici o diferenta. Un alt studiu la care au participat 230 de voluntari care cunosteau mai multe limbi a aratat ca persoanele care cunosteau patru sau mai multe limbi straine, manifestau de cinci ori mai putine probleme de memorie decat cei care vorbeau numai doua limbi. De asemenea, cei care cunosteau trei limbi, au manifestat de trei ori mai putine probleme de memorie. Aceste studii vor fi prezentate in luna aprilie la meetingul anual al organizatiei American Academy of Neurology, care va avea loc in Honolulu, Hawaii.
Textul saptamanii. ,,Pacea lui Dumnezeu, care intrece orice pricepere, va va pazi inimile si gandurile in Hristos Isus”. Filipeni 4,7
Petre si Paul Gheorghe