Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea.
,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului
este aproape, este chiar la uși“
Semnele săptămânii 23 Februarie 2012
Iran. Șeful suprem al regimului iranian a făcut afirmații neliniștitoare despre programul său nuclear. Iar problema raționalității acestui regim a devenit semnificativă pentru adoptarea unei decizii privind Iranul. La doar câteva ceasuri după ce o delegație a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena a părăsit Iranul fără să-și fi putut îndeplini misiunea, șeful suprem al teocrației persane a făcut declarații cu privire la programul nuclear al țării. Aceste declarații nu vor liniști pe nimeni. Dimpotrivă. Ayatolahul Khamenei a invocat, ce blasfemie, numele Cerului pentru a justifica menținerea periculosului și belicosului curs nuclear al Iranului. Înaltul cleric s-a exprimat la doar câteva ceasuri după colapsul ultimei tentative a inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, de a înlătura suspiciunile legate de acuzele de construcție a bombei atomice de către Iran. „Cu ajutorul lui Dumnezeu și fără să ținem seama de propagandă, Iranul va continua ferm și serios actualul său curs în domeniul nuclear…Presiunile, sancțiunile și asasinatele nu vor avea nici un rezultat”, a adăugat liderul spiritual și politic suprem al statului persan. Iranul insistă că nu are un program nuclear militar, că își îmbogățește uraniul doar în scopuri pașnice. Dar în Comunitatea Internațională, credibilitatea acestor aserțiuni este, practic, egală cu zero. Iranul, totuși, se preface, liderul său suprem mimând nevinovăția, ca și cum țării sale nu i s-ar fi atestat în repetate rânduri recursul la subterfugii și la restricționarea accesului inspectorilor internaționali, având misiunea de a stabili care sunt intențiile veritabile ale Teheranului. Cuvintele sale sugerează că ayatolahul nu prea înțelege bine situația în care se află Iranul, regiunea și globul. Altfel spus, priza la realitate a autorităților de la Teheran pare a slăbi perceptibil. Dacă ar înțelege bine realitățile date, liderii persani ar știi, pe de o parte, că puterea militară combinată a Statelor Unite și a Israelului depășește mult capacitatea forțelor lor armate de a apăra statul iranian și facilitățile sale nucleare.
Ce este important? Pentru o persoană grăbită, angrenată în tumultul vieții, frunzărind ziarele și citind titlurile, ar putea să-și facă o idee despre ce este important, despre ce merită atenția și frământă omenirea. Dacă așa credeți sunteți ca și mine greșiți. Zilele acestea am încercat să trec în revistă prima pagină a câtorva ziare și iată ce am găsit. Primul ministru Stephen Harper a fost în vizită oficială în China, desigur ca să facă afaceri, China este al 3-lea partener economic al Canadei. Ce credeți că era pe prima pagină a ziarelor? Faptul că în urma acestei vizite, China va “închiria” Canadei pentru 10 ani o pereche de urși panda, care vor sta 5 ani la grădina zoologică din Toronto și 5 ani la cea din Calgari. În Vancouver mare tragedie, orașul a avut o grădină zoologică cu animale domestice, unde elevii veneau în vizită. Dar din lipsă de fonduri a trebuit să o închidă. Animalele au fost date unor fermieri în schimbul promisiunii că le vor îngriji bine până la moarte. Iată însă că avocații orașului sunt acum în mare agitație, se pare că unul dintre fermieri nu și-a respectat cuvântul și a trimis 17 capre și 4 oi la abator.
Libertatea religioasă în Ăuebec. Săptămâna trecută Curtea Supremă a Canadei a pronunțat o decizie cu implicații importante pentru libertatea religioasă. În provincia canadiană Ăuebec, religia catolică este majoritară, deoarece Ăuebecul a fost prima regiune unde coloniștii catolici s-au instalat când au debarcat în America de Nord. Deci până în ziua de zi majoritatea populației este catolică, așa că și școlile catolice sunt numeroase. În 2008 guvernul a votat o lege care obliga studenții să participe la orele de etică. În cadrul lecțiilor de etică elevii sunt familiarizați cu toate celelalte curente filozofice și religioase, adică protestantism, iudaism, cultura mistică a inuiților și alte curente filozofice noncreștine. Acest fapt a deranjat pe unii părinți care au intentat proces provinciei cerând ca copiii lor să fie scutiți de aceste clase, deoarece ei vor fi expuși, eventual îndoctrinați de la o vârstă fragedă cu ideologii străine de cele ale lor. Așadar cea mai înaltă instanță judecătorească a țării a hotărât că nu este nimic rău cu aceasta, că elevii trebuie să învețe că în afara religiei practicate acasă, mai sunt și altele. Responsabilii cu învățământul au asigurat că nu se va face nici o excepție, toți studenții indiferent de școală sau religie, trebuie să participe la aceste cursuri.
Carnavalul de la Rio de Janeiro. Tragedie. Sărbătoarea a fost umbrită de moartea unui băiat, în vârstă de 14 ani, și rănirea altor patru persoane, în urma unui schimb de focuri. Incidentul a avut loc la doi km de Sambadrom, locul de maximă atracție din cadrul evenimentului, unde se desfășoară parada școlilor de samba. Potrivit poliției, unul dintre răniți este un traficant de droguri, care a încercat să fugă de oamenii legii. Aproape 50.000 de polițiști au fost mobilizați, pentru a asigura securitatea celei mai mari sărbători din lume. Potrivit autorităților, în jur de cinci milioane de persoane sunt așteptate în acest an la festival.
Washington. Avalanșă. Cel puțin trei oameni au murit, în urma unei avalanșe din statul american Washington. Tragedia s-a produs în apropierea unei stațiuni de schi. Alte opt persoane, surprinse de avalanșă și date dispărute, au fost găsite în viață. Reprezentanții stațiunii au precizat că toți schiorii aveau experiență și erau echipați corespunzător. Recent, în regiune a nins abundent. Stratul de zăpadă depus a depășit 60 de centimetri. Autoritățile spun că schiorii cunoșteau că în zonă există un nivel ridicat al pericolului de avalanșe, pentru că au fost emise avertizări pentru ziua de duminică.
Spania. Proteste. Spaniolii au ieșit în stradă. Aproape un milion de oameni au protestat în zeci de orașe spaniole, față de noua reformă a pieței muncii inițiată de Guvern. Manifestanții spun că cei aflați la putere nu țin cont de doleanțele poporului, ci doar de interesele proprii. Străzile celor mai importante orașe din Spania au fost invadate de mulțimile de cetățeni nemulțumiți de reforma pieței muncii, care taie din drepturile angajaților și le oferă mai multă libertate patronilor. Sindicatele susțin că noua lege le oferă putere absolută angajatorilor. De cealaltă parte, Guvernul susține că prin această reformă se oferă măsuri de stimulare a angajării tinerilor. Spania se confruntă cu o rată a șomajului de 23 %, cea mai mare din Europa. Noua lege prevede și scăderea indemnizațiilor pentru cei concediați. Sindicatele au anunțat noi proteste pentru 29 februarie, iar următorul pas ar putea fi o grevă generală.
Tornadă pe suprafața Soarelui. O tornadă uriașă cât suprafața Pământului a fost surprinsă pe Soare, de către sateliții NASA. Filmul a fost înregistrat la începutul lunii februarie, de-a lungul unei perioade de 30 de ore. Specialiștii spun că rafalele s-au deplasat cu o viteză de până la 500.000 de km pe oră, iar temperatura înregistrată în interiorul tornadei a fost relativ rece, de 8.300 de grade Celsius. Asta, având în vedere că temperatura pe coroana Soarelui ajunge până la un milion de grade Celsius. Furtuna este cauzată de forțele magnetice concurente, care împing particulele încărcate de pe soare înainte și înapoi, creând astfel o masă de plasmă.
SIDA un flagel care nu se stinge. Istoria marilor epidemii și boli cunoaște episoade importante dar și succese, momente în istorie când s-a putut spune: această boală a fost eradicată, a dispărut. Din nefericire nu acesta este cazul cu SIDA. În raportul său anual, Michel Sidibe, directorul UNAIDS, menționează că s-a înregistrat o scădere a numărului de decese datorate acestei boli, de la 2.2 milioane pe an în anii 2000 la 1.8 milioane în 2010. De asemenea el subliniază că din 1995 până acum, peste 2.5 de decese au fost evitate aceasta datorită faptului că tratamentul a devenit mult mai eficient. Aceasta nu înseamnă că cei 34 de milioane de bolnavi recenzați în 2010 în creștere față de 33.3 milioane în 2009 pot spera să se vindece complet, tratament înseamnă numai încetinirea evoluției bolii. Un alt aspect important este și acela că ideea de tratament face ca multe persoane să-și reducă vigilența crezând că dacă se îmbolnăvesc se pot vindeca. Pe de altă parte creșterea numărului de bolnavi în viață, crește numărul celor care pot transmite boala. Raportul subliniază de asemenea faptul că accesul la tratament s-a îmbunătățit, 47% din cei 14.2 milioane bolnavi locuind în țări cu venit mic sau mijlociu au acces la tratament, iar în 11 țări accesul este universal. Cu toate aceste succese, în 2010 s-au înregistrat 2.7 milioane de noi bolnavi.
Confuzie. Sean Stone s-a convertit la Islam. Ceremonia a avut loc în Iran în localitatea Isfaham. Sean este fiul renumitului regizor de film Oliver Stone, el însuși renumit pentru atitudini controversate; cum ar fi admirația și prietenia cu președintele Cubei Fidel Castro și cel venezuelian Hugo Chavez, dușmani jurați ai Americii. Dar nici aceasta nu ar fi neobișnuit, mulți occidentali se convertesc la islamism, mulți americani urăsc America. Ceea ce am găsit trist, este că tânărul Sean fost student la facultatea americană Princeton, nu a putut explica motivele deciziei sale, dar a declarat “convertirea mea la Islam nu înseamnă că am abandonat tradițiile creștinismului și iudaismului în care m-am născut, ci doar că accept pe Mahomed și pe ceilalți profeți”. Tatăl său Oliver Stone, este evreu, iar mama sa este creștină. Dacă până la 27 de ani Sean nu a înțeles că Dumnezeu în tradiția iudaică cât și în cea creștină este un Dumnezeu gelos, care nu se vrea împărțit cu alții, dacă nu a înțeles că lui Mahomed și ceilalți profeți nu le place părtășia cu creștinismul, înseamnă că în mintea sa confuzia este extrem de gravă.
Doi jurnaliști au murit și mai mulți au fost răniți într-un bombardament în Siria. Un jurnalist american și altul francez au murit într-un bombardament în Siria. Mai mulți ziariști occidentali au fost răniți, relatează Reuters. În ultimele 24 de ore, în Siria au murit aproximativ 100 de civili, în violențe.
Grecia. Grecia scapă de faliment, cel puțin pentru moment. Miniștrii de finanțe din Zona euro au aprobat mult așteptatul pachet de salvare, de 130 de miliarde de euro. Planul prevede și ștergerea parțială a datoriei de 100 miliarde de euro, deținute de creditorii privați. Acesta va fi cel de-al doilea plan de salvare internațional, din ultimii doi ani pentru Grecia. Statul elen avea nevoie de acești bani, înainte de 20 martie, când va trebui să achite datorii de 14,5 miliarde de euro. Oricum, împrumutul rezolvă parțial problemele Greciei. La sfârșitul săptămânii trecute, Parlamentul de la Atena a votat o nouă lege a austerității, care prevede reduceri bugetare suplimentare, de ordinul a 335 milioane de euro. În total, legea austerități votată de legislativ și cerută de creditorii Greciei în schimbul ajutorului de 130 miliarde de euro, prevede economii din banii publici de 3,3 miliarde de euro.
Risc de inundații în Europa Centrală și de Est, în primăvară. Regiunile din centrul și estul Europei, paralizate de zăpezi și de frig iarna aceasta, riscă să se confrunte cu grave inundații în primăvară, avertizează Agenția ONU pentru reducerea riscurilor de catastrofă, informează AFP. Temperaturile în Bulgaria și România vor crește în următoarele zece zile, astfel că gheața de pe Dunăre se va topi, atrage atenția SIPC (Strategia Internațională a ONU pentru Reducerea Riscurilor). „Deși mii de persoane încă sunt blocate de zăpezi în Serbia și Bulgaria, există semnale că ar putea avea loc inundații devastatoare”, afirmă Margareta Wahlstrom, o reprezentantă specială a ONU. Potrivit MEDIAFAX, recentul val de frig și ninsorile masive din Europa s-au soldat cu peste 600 de morți. „Autoritățile din aceste țări, Crucea Roșie, organizațile naționale pentru reducerea riscurilor catastrofelor, trebuie să ia măsuri pentru a se evita pierderile de vieți omenești în momentul inundațiilor”, a declarat Denis McClean, un purtător de cuvânt al SIPC.
Un nou tip de planetă. Astronomii au confirmat existența unui nou tip de planetă. Aceasta are o atmosferă densă și plină de aburi și face parte din categoria cunoscută sub numele de „Super Pământ”. Corpul ceresc este mai mare decât planeta albastră, dar mai mică decât giganții precum Jupiter. Observațiile efectuate cu telescopul Hubble, au arătat că cea mai mare parte a acestei planete este formată din apă, ceea ce înseamnă că structura internă este diferită de cea a planetei noastre. Corpul ceresc a fost descoperit în 2009, însă cercetătorii au avut nevoie să efectueze mai multe studii privind compoziția sa. Planeta este de aproximativ 3 ori mai mare decât Terra și are o greutate de 7 ori mai mare decât cea a planetei noastre.
Pe scurt. Statele Unite își intensifică eforturile pentru a descuraja Israelul să atace instalațiile nucleare ale Iranului. Consilierul pentru securitate națională al lui Barack Obama, a declarat că un atac împotriva Iranului, în acest moment, ar fi o mișcare imprudentă și destabilizatoare. Coreea de Nord pare hotărâtă să înceapă un război. Oficialii de la Phenian au declarat că vor ataca Coreea de Sud, dacă regimul de la Seul nu încetează manevrele militare pe care le execută în prezent. Parchetul din Paris a deschis o ancheta în privința unei scrisori ce conține amenințări cu moartea împotriva lui François Hollande, favoritul la alegerile prezidențiale. Potrivit Le Parisien, scrisoarea conținea un sicriu desenat peste mesajul adresat candidatului socialist. Primele alegeri prezidențiale din Egipt, după prăbușirea regimului Mubarak vor fi organizate la începutul lunii iunie. Candidaturile pentru cursa electorală vor fi acceptate până pe 10 martie.
Minte sănătoasă în corp sănătos. Aerul poluat. Trei studii științifice publicate săptămâna trecută în revista The Journal of the American Medical Association, sugerează că expunerea la aer poluat mărește riscul de maladii cardiovasculare și poate cauza numeroase probleme neurologice cum ar fi: confuzie, dezorientare și pierderea de memorie. Cercetătorii de la Rush University Medical Center în Chicago, Illinois, au observat un număr de 19.409 de femei cu vârstele între 70 și 81 de ani, pe o perioadă de aproximativ 10 ani. Testele de memorie și cogniție care au fost adminístrate la fiecare 2 ani au arătat că expunerea îndelungată la aerul poluat din marile orașe americane poate contribui la reducerea memoriei, abilităților mentale și a concentrării. Al doilea studiu a analizat recordurile medicale a 1.705 de pacienți internați la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston în urma unui accident vascular cerebral. Rezultatele au arătat că șansele de stroke pot fi cu 34% mai mari în zilele în care poluarea aerului este mai mare. “Reducerea poluări din aer cu numai 20% ar putea preveni 6.000 de spitalizări pentru stroke”, a declarat Dr. Gregory A. Wellenius, autorul studiului și profesor de epidemiologie la Brown University. În al treilea studiu, cercetătorii de la University Paris Descartes, Franța, în urma analizei a 34 de studii științifice, au conclus că poluanții produși de autoturisme au darul să mărească considerabil riscul de atacuri cardiace. Oamenii de știință francezi sunt de părere că poluarea aerului contribuie la inflamație în organism, formarea de cheaguri de sânge în sistemul circulator și arteroscleroză.
Textul săptămânii. ,,Tot ce faceți să fie făcut cu dragoste”. 1 Corinteni 16,14
Petre și Paul Gheorghe