SEMNELE SFÂRSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.
Semnele saptamânii 27 Februarie 2014
Ucraina. Sâmbata, Parlamentul ucrainean a votat o rezolutie cu privire la eliberarea imediata a fostului premier ucrainean. Iulia Timosenko, a fost eliberata din închisoare dupa 3 ani. Cu ochii în lacrimi, Timosenko s-a adresat protestatarilor din Kiev, aceasta fiind aplaudata de cele aproape 50.000 de persoane strânse în Piata Independentei. Timosenko a ocupat postul de premier în doua rânduri, în 2005 si între 2007 si 2010. Si nu a lasat nici o umbra de îndoiala asupra manierei de a conduce guvernul. Mai multi diplomati europeni si americani au salutat, eliberarea din închisoare a fostului premier ucrainean, precum si a prezentei acesteia în Piata Independentei. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a adaugat ca o justitie independenta reprezinta garantul unei Ucraine democratice. De asemenea, eliberarea lui Timosenko si prezenta acesteia în Piata Independentei din Kiev au fost salutate si de comisarul european pentru Justitie si drepturi fundamentale, Viviane Reding. Pe lânga liderii europeni, si Casa Alba a salutat eliberarea Iuliei Timosenko din închisoare, mentionând ca în prezent poporul ucrainean este cel care îsi stabileste viitorul. Presedintele Viktor Ianukovici a fost destituit de facto de catre Parlamentul ucrainean, sâmbata, dupa ce membri acestuia au votat organizarea alegerilor prezidentiale pentru 25 mai. „Presedintele a încercat sa ia un avion spre Rusia, dar a fost împiedicat de graniceri.
Vaticanul are un Minister al Economiei. Vaticanul are mai nou un Minister al Economiei. Papa Francisc a creat noua structura pentru coordonarea tututor activitatilor economice si administrative ale vaticanului. Aceasta este prima decizie de amploare luata de Suveranul Pontif în cadrul marii reforme promisa la înscaunare. Noul minister va fi condus de cardinalul australian George Pell, ales de Papa Francisc într-un consiliu de opt cardinali cu care se consulta în mod regulat. Pe lânga acest secretariat, Papa a anuntat si numirea unui controlor general care va putea verifica orice agentie sau institutiie a Sfântului Scaun. Vaticanul a fost afectat de numeroase probleme si scandaluri din cauza lipsei de transparenta a activitatilor, în special a celor economice.
Papa Francisc a oficiat ceremonia de numire a noilor cardinali. Papa Francisc a oficiat sâmbata, la Bazilica Sfântul Petru, ceremonia de numire a 19 noi cardinali pentru Biserica Romano-Catolica, prima ceremonie de acest tip condusa de noul Suveran Pontif. Noii cardinali sunt originari din diferite tari ale lumii, printre care si Haiti sau Burkina Faso, ceea ce reflecta dorinta Papei Francisc de a reprezenta si statele mai putin dezvoltate. În cadrul ceremoniei de la Bazilica Sfântul Petru a luat parte si fostul Suveran Pontif, Papa Benedict al XVI-lea, retras anul trecut. Cei 19 cardinali au primit fiecare vesmintele traditionale pentru aceasta ceremonie, oficiata în limba latina si cunoscuta sub numele de consistoriu. Paisprezece din noii cardinali numiti de Papa Francisc au sub 80 de ani, limita maxima de vârsta pentru participarea la o noua ceremonie de numire. Ei provin din 15 tari diferite, printre care Spania, Italia si Germania, Marea Britanie, Nicaragua, Canada, Coasta de Fildes, Brazilia, Argentina, Coreea de Sud, Chile, Burkina Faso, Filipine si Haiti. În timpul ceremoniei, Papa Francisc a tinut un moment de rugaciune pentru reconcilierea si pacea popoarelor care trec în prezent prin violente si razboi, fiind invocate: Ucraina, Siria si Republica Centrafricana. El i-a incurajat pe noii cardinali sa gândeasca într-un mod deschis în legatura cu formularea noilor politici pentru Biserica Romano-Catolica. Papa Francisc a devenit în ultimul an unul dintre cei mai apreciati papi din cadrul Bisercii Catolice, reusind sa atraga în primele zece luni peste 6 milioane de credinciosi la Vatican, aproape de trei ori mai multi decât predecesorul sau.
Nigeria. Masacru. In cursul noptii de luni spre marti membri ai grupului islamist Boko Haram au deschis focul in dormitorul unei scoli secundare din nord-estul Nigeriei, ucigând peste 40 de elevi, intre 11 si 18 ani. Atacul a avut loc la ora 2 dimineata in localitatea Damaturu, din statul Yobe. Boko Haram inseamna ,,educatia occidentala este un pacat”, iar acesta nu este primul atac pe care l-au organizat impotriva unei scoli. Incepând din 2009 ei au intreprins numeroase atacuri la fel de ,,curajoase” in timpul noptii impotriva unor copii fara aparare care dormeau. Scopul declarat al membrilor acestei secte este instaurarea in nordul Nigeriei a unui stat islamist. Statul Yobe este unul din cele trei in care a fost declarata starea de urgenta, armata conducând o ofensiva sustinuta impotriva membrilor acestei secte. Guvernul nigerian ca si cel american au clasat Boko Haram pe lista organizatiilor teroriste.
Uganda. Legislatie impotriva homosexualilor. Luni Yoweri Museveni presedintele Ugandei a semnat o lege care intareste masurile impotriva homosexualilor. Potrivit acestei legi relatiile dintre doua persoane de acelasi sex sunt pasibile de inchisoare pe viata, promovarea homosexualitatii este interzisa, iar denuntarea homosexualilor este obligatorie. Cu ocazia semnarii acestei legi, presedintele s-a adresat ziaristilor prezenti, explicând ca a avut dubii daca sa promulgheze legea deoarece a crezut ca poate este vorba de o boala, dar acum a devenit convins ca este vorba de alegerea indivizilor si ca drept urmare trebui pedepsiti. El a explicat ca potrivit traditiei si a conceptiei majoritatii ugandezilor si a africanilor in general, homosexualitatea este un ,,tabu” si o ,,urâciune”. Unii comentatori au avansat chiar parerea ca homosexualii sunt dispretuiti si persecutati practic considerati ca niste animale. Asociatiile de homosexuali sunt extrem de ingrijorate datorita faptului ca situatia lor a devenit si mai dificila, iar cum in 2/3 din tarile africane situatia este la fel, daca nu mai rea pentru ca ei nu au unde sa se duca.
Afganistan. Atacul fortelor talibane. Atacul fortelor talibane din Afganistan desfsurat duminica în regiunea muntoasa Kunar, la granita cu Pakistan, s-a soldat cu moartea a 19 soldati afgani, în timp ce alti sase sunt dati disparuti, conform guvernului afgan. Fortele talibane, în mare parte membri Al-Qaeda, au mai aplicat o lovitura directa si fortelor americane din zona, duminica, când au suspendat negocierile cu privire la un posibil schimb de prizonieri cu armata Statelor Unite. Atacul din regiunea Kunar si suspendarea schimbului de prizonieri nu au avut, aparent, nici o legatura între ele. Numarul mare de decese provocate în urma incidentului de duminica, atacul este considerat ca fiind cel mai brutal din ultimele sase luni. Presedintele Afganistanului Hamid Karzai este ”îndurerat din cauza acestui incident tragic, si si-a amânat deplasarea oficiala spre Sri Lanka”. Guvernul a trimis noi întariri în regiunea Kunar la scurt timp dupa ambuscada nocturna, conform purtatorului de cuvânt al ministrului Apararii afgan. Insurgentii talibani au surprins într-un atac ulterior si divizia de întaririi nou trimisa, însa bombele teroristilor sinucigasi au explodat în apropierea lor si nu a omorât nici un soldat afgan. Atacul a avut loc în timp ce fortele NATO si cele ale Statelor Unite se retrag de pe teritoriul tarii înaintea termenului limita de la finele acestui an.
Istanbul. Protest. Protestul din cartierul Kadikoy intervine dupa ce premierul Recep Tayyip Erdogan a acuzat inamicii politici de falsificarea înregistrarii unei convorbiri telefonice ce sugereaza ca el si-a avertizat fiul sa ascunda mari sume de bani dupa declansarea anchetei asupra coruptiei. Seful guvernului turc si-a acuzat marti rivalii politici ca au fabricat înregistrarea telefonica difuzata pe YouTube, în care el discuta cu fiul sau Bilal despre modalitatile de a se debarasa de o mare suma de bani dupa declansarea scandalului de coruptie ce zguduie guvernul. Înregistrarea, a carei autenticitate nu a fost confirmata de surse independente, a provocat agitatie întreaga noapte pe retelele sociale, la câteva ore dupa ce doua ziare i-au acuzat pe magistratii apropiati de confreria predicatorului musulman Fethullah Gülen de a fi pus sub ascultare telefoanele a mii de persoane.
Egipt. Condamnare la moarte. O instanta din Egipt a condamnat la moarte 26 de persoane pentru constituirea unui „grup terorist” cu scopul de a ataca vasele care trec prin Canalul Suez. „Grupul terorist” a fost judecat în absenta. Cele 26 de persoane au mai fost acuzate de fabricare de proiectile si materiale explozibile. Sentinta extrema vine la numai o zi dupa ce noul premier, Ibrahim Mahlab, a jurat ca va ,,distruge terorismul din toate colturile tarii”. Mahlab a fost desemnat sa formeze noul guvern din Cairo la scurt timp dupa demisia fostului premier interimar, Hazem Beblawi si a cabinetului sau. Beblawi fusese desemnat sa conduca guvernul în luna iulie 2013 dupa ce armata l-a înlaturat de la putere pe presedintele Mohammed Morsi, pe fondul protestelor opozitiei. De atunci peste o mie de oameni au fost ucisi si alte câteva mii au fost arestati în urma raidurilor fortelor de securitate, întreprinse împotriva membrilor Fratiei Musulmane, gruparea islamista din care face parte si Morsi. Între timp militantii din peninsula Sinai au organizat mai multe atacuri asupra fortelor guvernamentale, ale armatei si politiei soldate cu sute de victime. Regimul militar condus de al-Sisi a achizitionat, recent, echipament militar în valoare de 3 miliarde de dolari de la Rusia.
Crimeea. Rusia a mobilizat nave cu trupe speciale în largul Peninsulei Crimeea, o reuniune autonoma a Ucrainei, în contextul în care Moscova refuza sa recunoasca Administratia interimara de la Kiev, afirma surse politice ucrainene citate de presa internationala. Conform site-ului britanic IBTimes, alte patru nave militare ruse transportând trupe speciale au plecat din portul rus Anapa si se îndreapta spre Sevastopol. Informatiile au fost confirmate de Oleh Tiahnibok, liderul formatiunii nationaliste ucrainene Svoboda. ,,Am primit un mesaj telefonic de la un oficial din cadrul serviciilor de securitate din Crimeea. Astazi la ora 12.00, în Portul Sevastopol a ajuns nava militara Nikolai Filcenkov. Are la bord 200 de militari, 328 de membri ai Fortelor Navale si transportoare blindate de tip 10 BTR-80”, a precizat el. Postul Russia Today, citat de ziarul Corriere della Sera, a relatat ca pe strazile din Sevastopol, atât în centru cât si la periferia orasului, sunt tancuri apartinând armatei ruse. Aproximativ 26.000 de militari rusi sunt stationati la Sevastopol, unde se afla nave ale Flotei ruse din Marea Neagra. Oficiali rusi au sugerat ca Moscova ar putea declansa o interventie militara în sudul Ucrainei, pentru a proteja etnicii rusi precum si obiectivele militare din Crimeea. ,,Daca Ucraina se va scinda, va fi razboi. Prima data vor pierde Crimeea, pentru ca vom interveni cum am facut în Georgia”, a avertizat, sub protectia anonimatului, un oficial rus.
Venezuela. Proteste. Protestatarii anti-guvernamentali din spatele baricadelor ridicate în mai multe orase din Venezuela sunt în continuare batuti brutal de catre fortele presedintelui marxist, Nicolas Maduro. Incidentele sunt soldate cu 13 morti, 150 de raniti si 529 de arestari. Protestatarii sunt nemultumiti de saracia si coruptia care s-a accentuat în ultima perioada în Venezuela. Maduro a instaurat si o politica de cenzura asupra internetului si a mass mediei si a interzis cinematografele. În multe orase din Venezuela, alimentele de baza sunt rare sau lipsesc în totalitate din magazine. Maduro, înlocuitorul presedintelui marxist, Hugo Chavez, se confrunta cu cele mai mari manifestatii din tara din timpul mandatului sau de 10 luni. Liderul opozitiei, Leopoldo Lopez, acuzat de „incitare la violente împotriva guvernului”, s-a predat autoritatilor saptamâna trecuta si este închis în Caracas. În mai multe orase, inclusiv în Caracas, protestatarii au ridicat baricade în asteptarea fortelor de ordine. Scenele violente de protest s-au amplificat si în regiunile vestice, Tachira si Medira. Orasul San Cristobal este descris de cetatenii sai ca o „zona de razboi” din cauza ciocnirilor violente dintre studenti si fortele guvernamentale. Protestatarii opozitiei au acuzat bandele de motociclisti înarmati, sustinatori ai guvernului, de alimentarea violentelor în timpul manifestatiilor. Multi dintre protestatari au cerut schimbarea de la putere a lui Maduro, în timp ce o parte dintre acestia cer rezolvarea saraciei si coruptiei, rata mare a criminalitatii si lipsa produselor alimentare de baza. ,,Acest guvern este pe moarte. Palatul prezidential nu este un loc în care poti vorbi despre pace, este centrul abuzurilor în drepturile omului”, a precizat Henriqe Capriles, unul din liderii protestatarilor.
Minte sanatoasa în corp sanatos. Consumam prea mult zahar. Consumul ridicat de zahar poate dubla sansa de deces din cauza maladiilor cardiovasculare, este concluzia unui studiu publicat recent in revista JAMA Internal Medicine, si care demonstreaza inca odata ca nivelurile ridicate de zahar din alimente si bauturi este daunator pentru sanatate. Persoanele ale caror consum de zahar constituie un sfert din totalul de calorii consumate zilnic au avut riscul de deces cauzat de maladii cardiovasculare de doua ori mai mare decât cei care au consumat numai 7%. Pentru cei al caror consum de zahar a fost de aproximativ 19%, riscul de a muri de boli de inima a fost de aproximativ 38% mai mare. Acest studiu este primul care face legatura intre cantitatea de zahar consumata de adultii americani si riscul de a muri de boli de inima. ,,Au fost luate in calcul si greutatea, vârsta, starea de sanatate, exercitiul fizic si dieta”, a explicat autorul studiului Dr. Quanhe Yang, epidemiolog de la U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Mai multe studii au facut deja legatura intre consumul ridicat de zahar si diabetul zaharat, cresterea in greutate si obezitatea. ,,Prea mult zahar te ingrase, te inbolnaveste de boli cardiovasculare, care este ucigasul numarul 1 in America”, a declarat Dr. Laura Schmidt, profesor de medicina la University of California, San Francisco. ,,Cantitati mici de zahar sunt bune. Noi insa in America consumam mult prea mult zahar, care este o problema” a adaugat ea. De asemenea, studiul a constatat ca un consum regulat de bauturi indulcite cu zahar, sapte portii sau mai multe in fiecare saptamâna, a fost asociat de un risc crescut de a muri de boli de inima. Bolile de inima, care pot provoca atacuri de cord, durere in piept si insuficienta cardiaca, si care este principala cauza de deces la nivel mondial, atât pentru barbati si femei si ucide mai mult de 600.000 de americani in fiecare an, dupa datele acumulate de CDC. Institutul de Medicina American recomanda ca zaharul consumat sa fie mai mic de 25% din totalul de calorii, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda mai putin de 10%, in timp ce American Heart Association sugereaza limitarea zaharului la mai putin de 150 de calorii pe zi pentru barbati si mai putin de 100 de calorii pe zi pentru femei. ,,Majoritatea dintre noi adaugam mai mult zahar decât este necesar sau recomandat”, a declarat Dr. Yang. Aproximativ 37% din zaharul consumat in dieta americana provine din bauturi racoritoare de tip cola, in timp ce restul provine de la deserturi, bauturi din fructe si alte dulciuri. Etichetele produselor alimentare ar trebuii sa fie scrise pe intelesul tuturor pentru a ajuta oamenii sa identifice cantitatea de zahar pe care o consuma. Oamenii de stiinta nu au inca o intelegere clara de ce zaharul creste riscul de a muri de boli de inima; insa se stie ca zaharul contribuie la cresterea tensiunii arteriala si in greutate, ambii factori de risc pentru boli de inima, sau poate ridica colesterolul si trigliceridele. De asemenea zaharul are tendinta sa creasca rezistenta la insulina, un factor in diabet zaharat, si sa creasca acumularea de grasimii in ficat. Cercetatorii au analizat datele de la mai multe studii acumulate de National Health and Nutrition Examination Surveys si concluziile lor de astazi sustin recomandarile de a limita consumul de zahar si bauturi.
Textul saptamânii. ,,Smeriti-va dar sub mâna tare a lui Dumnezeu, pentru ca, la vremea Lui, El sa va inalte. Si aruncati asupra Lui toate ingrijorarile voastre, caci El insusi ingrijeste de voi. Pentru ca potrivnicul vostru, diavolul, da târcoale ca un leu care racneste, si cauta pe cine sa inghita”. 1 Petru 5,6-7
Petre si Paul Gheorghe