Din anul 2009 peste 50 de studenți de la Institutul Teologic Adventist din Cernica s-au implicat în proictul de colportaj din Canada numit: “Canada Youth Challenge”. Fiind un program internațional pentru tineri, în fiecare an acest proiect adună peste 150 de persoane din mai multe țări de pe glob. Activitățile de colportaj sunt doar o parte a programului CYC care include și alte proiecte prin care se dorește slujirea nevoilor oamenilor care trăiesc în Canada.
În acest an, echipa din România a fost formată din 9 studenți (Beniamin Cincă, Robinson Dan, Abel Havresciuc, Harold Novac, Adrian Gherghita, Norbert Hîrsan, Victor Ciubotaru, Adelin Bortis și Silviu Dănăilă) care au lucrat în Toronto, Calgary, British Columbia, Montreal, Vancouver, Edmonton, Newfoundland și alte zone sau orașe din Canada. Experiența trăită în acest proiect a contat pentru dezvoltarea spirituală, formarea unei imagini internaționale despre lucrarea misionară dar și pentru legarea unor prietenii care vor continua și în veșnicie. Acestea sunt numai câteva dintre binecuvântările de care au parte studenții care aleg să lucreze pentru Dumnezeu pe alte continente, așa cum ne-au spus doi dintre studenții care au participat în proiect.
„După două ocazii când am fost implicat în acest proiect (vara 2012 și 2013) mi-am dat seama că această lucrare nu este ușoară. Sunt provocări și dificultăți mari cu care te confrunți în timpul celor trei luni ale programului. De fapt, aprope în fiecare dimineață te întrebi dacă vei ieși pe stradă, sau nu. În momentele grele, te ajută experiențele pozitive pe care le-ai avut la ușile oamenilor pentru că nu trece o zi în care să nu se întâmple ceva deosebit, pozitiv și care să aibă impact asupra ta. De fapt, atunci când faci colporaj nu oferi cărți, ci înveți să ai răbdare, să vorbești cu oamenii și să ai permanent convingerea că Dumnezeu este cu tine indiferent de experiențele pe care le ai, pozitive sau negative.” (Harold Novac, student anul III Teologie Pastorală)
„Desi am fost implicat în proiecte evenghlistice cu cărți, acum a fost diferit. Cea mai mare binecuvântare am primit-o prin experiențele pe care le-am trăit. Era uimitor să văd cum Dumenzeu a pregătit oamenii pe care îi vizitam, sau cum El mă susținea atunci când întâlneam persoane dificile și chiar oameni rău intenționați. Am descoperit o nouă perspectivă a marii lupte dintre Hristos și Satana. Îi mulțumesc lui Dumnezeu și acum pentru timpul special de închinare pe care-l petreceam în fiecare dimineață împreună cu tinerii care făceau parte din grupa noastră de lucru. Am fost prima data în acest proiect și m-aș întoarce oricând cu plăcere, atunci când mă gândesc la binecuvântarea spirituală de care am avut parte.”
Abel Haversciuc, student anul III Teologie Pastorală