Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”
Semnele saptamanii 26 Mai 2011
Pace, pace, si pace nu este. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a adresat, marti, Congresului american, unde a avut parte de o primire deosebit de calduroasa. Demnitarul evreu a fost aplaudat indelung inainte de a-si incepe discursul. Dincolo de multumirile adresate Statelor Unite pentru sustinerea neobosita acordata statului israelian, Benjamin Netanyahu a facut, de asemenea, si alte cateva declaratii extrem de importante in fata membrilor congresului. “Israelul nu are prieten mai bun decat America, iar America nu are prieten mai bun decat Israelul”. Felicitand conducerea SUA pentru capturarea lui Osama Bin Laden, premierul israelian a reafirmat stransa legatura dintre Israel si America, declarand ca ambele tari stau impreuna pentru a apara democratia, pentru a promova pacea si a lupta impotriva terorismului. Netanyahu a subliniat ca Israelul este un stat puternic si independent datorita aliatului sau de nadejde, care este America. Nu avem nevoie de infaptuirea democratiei, acest lucru l-am intreprins deja. Nu trebuie sa trimiteti trupe pentru a ne asigura protectia, ne putem apara si singuri. Desigur, din alocutiunea demnitarului nu puteau lipsi referirile la anevoiosul proces de pace. “De ce ne-a ocolit pacea?” – a intrebat Netanyahu, pentru ca tot el sa raspunda: “Pentru ca, in ultimii ani, palestinienii au refuzat de doua ori oferte generoase. Pur si simplu nu au dorit sa puna capat conflictului. Continua sa-si educe copiii in spiritul urii. Palestinienii nu au acceptat statul palestinian alaturi de cel israelian. Poporul israelian nu este un ocupant, noi nu am ocupat nimic. Ierusalimul nu este negociabil”. Referindu-se la tara biblica a Fagaduintei, Iudeea si Samaria, el a precizat ca aceste tinuturi sunt, “pamantul nostru, pamantul poporului evreu. Nu suntem Marea Britanie in India, sau Belgia in Congo, acesta este pamantul stramosilor nostri”, a mai precizat primul-ministru israelian. Referindu-se la acordul dintre gruparile palestiniene Hatah si Hamas, ultima o organizatie islamista, considerata terorista si de catre israelieni, dar si de catre americani si europeni, seful guvernului israelian a subliniat ca Israelul nu va negocia cu un guvern palestinian sustinut de versiunea palestiniana a retelei teroriste islamiste al Qaida, si ca Israelul nu va reveni niciodata la frontierele din 1967.
Record. Din nefericire fiecare zi aduce lotul ei de recorduri, unul mai trist ca altul. Autoritatile medicale din Anglia au facut cunoscut ca au internat un copil de 3 ani care este diagnosticat cu alcoolism. Acesta este intr-adevar un record, dar nu este un caz izolat. Intre anii 2008 si 2010, spitalele din Anglia au tratat pentru alcoolism 13 copii sub 13 ani. In aceeasi perioada 60 de copii intre 13 si 16 ani au primit ingrijire pentru stare de betie avansata, iar 106 adolescenti au fost tratati pentru alcoolism. Un studiu recent a aratat ca consumul de alcool a ajuns niveluri ingrijoratoare in multe tari europene, dintre care Anglia este campioana.
Prognoze. Mai marii acestei lumi si oamenii de stiinta sunt de acord asupra unui aspect din nefericire extrem de negativ. In acelasi fel in care secolul 20 a fost caracterizat prin razboaie, genocide si confruntari ideologice majore, secolul 21 va fi caracterizat de dezastre naturale si crize tehnologice. Este clar pentru fiecare dintre noi ca in ultimii ani mai toate evenimentele climacterice sunt descrise la superlativ: cel mai puternic cutremur, cea mai mare inundatie, cele mai frecvente tornade, etc. Insa de aceasta data este vorba de o constatare stiintifica; savantii reuniti in Anaheim, California, pentru reuniunea the American Physical Society, au subliniat ca exista baze stiintifice pentru aceasta situatie. Ei au evocat faptul ca radiatiile electromagnetice ale soarelui, produc perturbari climaterice si pot afecta sistemul de alimentare cu electricitate. Lista posibilelor cataclisme si a regiunilor afectate, este lunga si extrem de ingrijoratoare. In ce ma priveste am gasit in aceasta prezentare un argument serios impotriva celor care cred ca sunt pe acest pamant pentru eternitate. Este clar, totul o dovedeste ca un final este de avut in vedere, un final care poate fi fericit sau dezastros, depinde de alegerea pe care o facem astazi.
Noi tornade s-au abatut asupra SUA. Seria tornadelor ucigase nu pare sa aiba sfarsit in SUA. In Oklahoma cel putin cinci persoane au fost ucise de furtuna, alte 60 au fost ranite. In statul Kansas doua persoane si-au pierdut viata din cauze similare. O noua avertizare de furtuna a produs panica in micul orasel Joplin din Missouri, distrus duminica de o tornada. Acolo furtuna a ucis 126 de oameni. Numeroase persoane continua sa fie date disparute. Tornada din Joplin a fost cea mai ucigasa din ultimii 60 de ani. Cateva sute de persoane sunt ranite. Tornada s-a produs intr-o zona dens populata din oras, devastand locuinte si magazine, un liceu si provocand pagube semnificative unuia dintre cele doua spitale din oras. Orasul de 50.000 de locuitori a fost distrus in proportie de doua treimi. In jur de 2.000 de cladiri au fost facute una cu pamantul. Cosmarul s-ar putea sa nu se fi terminat pentru Joplin, sau alte zone din Statele Unite, serviciul meteorologic avertizand ca este posibil sa se produca alte dezastre, intr-un an in care sezonul tornadelor a cunoscut o intensitate deosebita. Aria vizata de avertisment cuprinde parti din Texas, Oklahoma, Arkansas, Missouri si Nebraska. Cateva orase mari sunt pe harta de risc maxim, intre care Kansas City, Dallas, Oklahoma City si Tulsa. In total, furtunile au ucis in SUA anul acesta deja 5.000 de oameni.
Turcia. Cutremur. Un cutremur de 5,9 a lovit nord-vestul Turciei. Trei persoane si-au pierdut viata, potrivit autoritatilor. Una dintre victime a murit sarind de frica pe fereastra locuintei sale. Peste 20 de persoane au fost ranite. Epicentrul cutremurului a fost localizat la vest de orasul Kütahya. Numeroase cladiri, linii telefonice si de electricitate au fost avariate. Mai multe replici seismice au avut loc la cateva ore dupa cutremur. Acesta s-a simtit si in metropola Istanbul si in capitala Ankara.
Islanda. Vulcanul Grimsvoetn. Orarele de zbor ale mai multor companii aeriene sunt afectate de eruptia vulcanului islandez Grimsvoetn. 250 de zboruri au fost anulate pana acum in spatiul aerian britanic din cauza concentratiei ridicate de cenusa din aer, a anuntat Eurocontrol. Organizatia a avertizat ca traficul aerian va fi afectat marti in Danemarca si sudul Scandinaviei. Danemarca si Norvegia au restrictionat deja circulatia aeriana in anumite regiuni. Islanda si-a redeschis intre timp toate aeroporturile. Vulcanul Grimsvoetn continua sa arunce in aer cenusa. Norul va ajunge joi, potrivit Eurocontrol, in vestul Frantei si nordul Spaniei. Eruptia vulcanului islandez nu va avea, conform estimarilor oficiale, amploarea celei de anul trecut. In 2010, norul de cenusa provocat de vulcanul islandez Eyjafjallajökull a perturbat grav timp de mai multe saptamani zborurile in intreaga Europa. Mii de curse aeriene au fost anulate atunci.
Atacuri NATO fara precdent la Tripoli. Avioanele NATO, sprijinite de elicoptere franceze, au intreprins in cursul noptii o serie de raiduri aeriene in capitala libiana Tripoli, in ceea ce pare a fi cel mai amplu si mai intens atac de pana acum al operatiunii Unified Protector. Guvernul libian a anuntat ca trei persoane au fost ucise, iar 150 ranite, majoritatea civili din apropierea unei baze a armatei destinate voluntarilor. In jur de 20 de explozii s-au auzit in primele ore dupa miezul noptii. Raidurile au vizat complexul colonelului Muammar Gaddafi. NATO a precizat ca tinta principala a fost un parc auto al regimului libian. Franta si Marea Britanie vor sa sporeasca presiunea asupra regimului de la Tripoli, prin introducerea de elicoptere de lupta. Potrivit ministrului francez al apararii, Gerard Longuet, acestea sunt capabile de atacuri mai precise. In prezent, NATO are la dispozitie 200 de avioane pentru atacarea tintelor guvernului libian.
Atac NATO asupra navelor de razboi libiene. Avioanele NATO au distrus opt nave de razboi apartinand fortelor colonelului Muammar Gaddafi, in urma unei operatiuni coordonate desfasurate in porturile Tripoli, Al Khums si Sirte, informeaza un comunicat al Aliantei Nord-Atlantice. Toate tintele NATO au fost de natura militara si au legatura directa cu atacurile sistematice ale regimului Gaddafi asupra populatiei libiene, a declarat amiralul Russel Harding, comandantul-adjunct al operatiunii Unified Protector. Data fiind escaladarea folosirii mijloacelor navale, NATO nu a avut alta alegere decat sa intreprinda o actiune decisiva pentru a proteja populatia Libiei si fortele NATO aflate in Mediterana, precizeaza comunicatul. La 29 aprilie, informeaza NATO, fortele pro-Gaddafi au folosit mijloace navale pentru a mina intrarea in portul Misrata. In alte trei ocazii, fregatele NATO au interceptat ambarcatiuni ale fortelor pro-Gaddafi. In cursul unuia dintre aceste incidente, NATO a depistat un vas-capcana, care transporta o tona de explozibil.
Atentat dejucat la Kabul in timpul vizitei secretarului general al NATO. Un terorist sinucigas a incercat sa il asasineze pe seful adjunct al serviciilor afgane de securitate, la Kabul, in timpul vizitei secretarului general al NATO, relateaza RIA Novosti. Teroristul a condus o masina-capcana spre convoiul oficialului afgan, dar garzile au deschis focul si au impiedicat atacul. Teroristul a fost ranit. Talibanii au revendicat atacul. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, se afla intr-o vizita-surpriza in Afganistan, a anuntat marti biroul de presa al Aliantei. El se va intalni cu liderul afgan Hamid Karzai, precum si cu alti oficiali, pentru a discuta despre chestiuni legate de transferul de responsabilitate in securitate. In prezent, securitatea este asigurata de contingentul international sub comanda NATO. Procesul de transfer catre fortele afgane se va incheia pana in 2014, scrie NewsIn.
Sudanul de Sud. Lupte. Situatie umanitara grava in Sudanul de Sud, dupa ce trupe nord-sudaneze au pus stapanire pe orasul Abyei. Conform informatiilor furnizate de ONU, peste 15.000 de oameni si-au parasit locurile de bastina temandu-se sa nu incapa pe mainile soldatilor nord-sudanezi. Orasul Abyei, aflat in partea de sud a Sudanului, foarte bogata in resurse naturale, a fost cucerit sambata de nordisti.
Demonstratii pro-palestiniene cu morti si raniti la granita cu Siria si Libanul. Cel putin opt persoane au fost ucise de tiruri trase de armata israeliana in timpul unor demonstratii pro-palestiniene care au izbucnit la granita cu Siria si Libanul duminica, in ,,ziua catastrofei” (Nakba) prin care palestinienii au comemorat crearea statului israelian in 1948. Cateva zeci de persoane sunt ranite. Fortele israeliene au deschis focul asupra unor grupuri de protestatari la granitele Israelului cu teritoriile palestiniene, Siria si Liban. Protestatarii palestinieni au aruncat cu pietre in fortele israeliene de securitate, care au ripostat cu gaze lacrimogene si gloante de cauciuc. Ciocnirile au avut loc in patru puncte separate de trecere a frontierei: Erez in Gaza, langa Ramallah in Cisiordania, pe inaltimile Golan si la granita cu Libanul. In timpul unuia dintre aceste incidente, mii de sustinatori din Siria ai palestinienilor au intrat in Platoul Golan, o incursiune ,,grava”, potrivit Israelului. La randul sau, Siria a denuntat actiunile israeliene din Platoul Golan, teritoriu sirian anexat de Israel in 1967, calificandu-le drept ,,criminale”. In aceasta regiune, armata israelieana spune ca a tras numai focuri de avertisment in momentul in care un numar mare de protestatari au incercat sa treaca prin gardul de securitate de langa satul Majdal Shams.
Armata pakistaneza a recucerit baza militara atacata de talibani. Armata pakistaneza a reusit sa aduca sub control situatia la baza marinei din orasul-port Karachi, atacata de islamisti. Un purtator de cuvant al Ministerului Apararii a declarat ca, dupa 16 ore de lupte, islamistii nu mai opun rezistenta. Cladirea principala din interiorul bazei a fost recucerita de armata si unitati speciale contiua sa-i caute pe eventualii supravietuitori. Pana la 20 de luptatori islamisti, inarmati au patruns in interiorul bazei navale, unde s-au baricadat. In cursul schimburilor de focuri au fost ucisi 12 militari. Atacatorii au distrus si doua avioane. Atacul a fost revendicat de talibani, care au precizat ca a fost vorba de un act de razbunare a uciderii liderului retelei al Qaida, Osama Bin Laden. Talibanii au anuntat de asemenea ca alte actiuni similare vor avea loc curand.
Turneul european al presedintelui Obama incepe in Irlanda. Presedintele american Barack Obama, ajunge luni in Irlanda, incepand un turneu de o saptamana in Europa. Liderul de la Casa Alba va tine un discurs la Dublin si va vizita satul Moneygall, de unde unul dintre stramosii sai a emigrat in America in 1850. Presedintele Obama va fi intampinat de 350 de locuitori din Moneygall si de la fermele din apropiere, iar printre invitatii de onoare se numara si Henry Healy, un contabil de 26 de ani, var indepartat al presedintelui american. Seful de la Casa Alba va petrece noaptea de luni spre marti la resedinta ambasadorului american, dupa care va pleca la Londra, pentru o vizita de trei zile, in timpul careia va fi gazduit la Palatul Buckingham. Turneul sau va continua in Franta, unde va participa la summitul G8. In incheierea turneului european, Barack Obama va vizita Polonia.
UE sanctioneaza regimul de la Damasc. UE a decis impunerea de sanctiuni si impotriva presedintelui sirian Bashar al Assad. Acesta are interdictie de intrare in spatiul comunitar si a fost pus sechestru pe bunurile sale din Europa. Si alti membri ai regimului de la Damasc au ajuns pe lista sanctiunilor europene. Uniunea incearca sa faca astfel presiuni asupra lui Assad pentru a pune punct reprimarii violente a manifestatiilor organizate de opozitia siriana.
UE extinde sanctiunile impotriva Iranului. UE a decis inasprirea sanctunilor pentru regimul de la Teheran, pe fondul frustrarilor generate de lipsa progresului in discutile privind programul nuclear iranian. Ministrii de externe din tarile blocului comunitar au convenit la Bruxelles sa adauge pe lista celor sanctionati 100 de nume noi de companii si persoane fizice din Iran. Printre masurile luate impotriva acestora se numara inghetarea activelor si a conturilor bancare. Occidentul suspecteaza regimul de la Teheran ca incearca sa dezvolte arme atomice, la adapostul unui program nuclear civil. Iranul neaga acuzatiile si spune ca are nevoie de energia nucleara pentru a face fata cererilor tot mai mari de electricitate. Negocierile de suspendare a programului nuclear iranian, in schimbul unor beneficii comerciale si tehnologice, se afla de mai multa vreme intr-un punct mort.
Premierul Italiei dezminte uciderea de catre NATO a unui fiu al lui Gaddafi. Premierul italian Silvio Berlusconi a negat informatile potrivit carora fiul liderului libian Muammar Gaddafi si trei nepoti ai sai au fost ucisi intr-un raid al NATO de luna aceasta. “Fiul cel mai mic al lui Gaddafi nu locuieste in Libia, ci traieste in alta tara, la fel ca si cei trei nepoti”, a spus Berlusconi, precizand ca regimul libian incearca sa faca propaganda. Tripoli a anuntat ca Saif al-Arab, in varsta de 29 de ani, si trei dintre nepotii lui Gaddafi au murit la 1 mai, cand rachete NATO au lovit vila in care se afla liderul. El ar fi fost inmormantat la 5 mai. La funeralii au participat mii de oameni, in timp ce avioane NATO survolau zona. Participantii au cerut razbunare, in timp ce un sicriu, acoperit cu steagul libian, a fost coborat in pamant. Gaddafi nu a participat la inmormantare, dar au fost prezenti alti doi fii ai sai – Saif al-Islam si Mohammed.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Telefonul mobil. De mai mult timp cercetatorii incearca sa gaseasca raspuns la intrebarea daca radiatiile electromagnetice emise de telefoanele mobile sunt sau nu periculoase pentru sanatatea oamenilor. Cercetarile de laborator facute pe iepuri îi cobai, sugereaza ca anumite transformari au loc in creier in urma expuneri la aceste radiatii. Rezultatele mai multor studii conduse de grupul non-profit Environmental Health Trust (EHT), si care au fost prezentate saptamana aceasta la o sesiune stiintifica in Istanbul, Turcia, arata ca animalele de laborator, dupa o expunere de doua ore pe zi la radiatiile emise de telefoanele mobile, au avut o scadere semnificativa a memoriei si in abilitatea lor de a invata lucruri noi. Un alt studiu a observat transformari in structura creierului a mai multor cobai care au fost expusi 20 de minute la radiatii emise de telefoanele mobile. Un al treilea studiu a aratat ca transformari in materialul genetic au avut loc la iepurii care au fost expusi la radiatii de telefon, pe perioada sarcinii. Insa s-a observat ca puii de iepure, in ciuda modificarilor genetice nu au manifestat nici un defect aparent. Cercetatorii de la EHT sunt de parere ca radiatiile emise de telefoane pot dauna si celulelor umane, opinie destul de controversata in randul oameniilor de stiinta. Agency for Research on Cancer, organizatie afiliata cu World Health Organization, a publicat saptamana trecuta rezultatele unui studiu de 10 ani, in care se sugereaza ca incidentele de cancer la creier sunt mai frecvente la persoanele care au folosit telefonul mobil tot timpul. Cu toate acestea, in momentul de fata, majoritatea cercetatorilor sunt de parere ca radiatiile electromagnetice nu sunt daunatoare sanatatii oamenilor.
Textul saptamanii. ,,O! de ai fi luat aminte la poruncile Mele, atunci pacea ta ar fi fost ca un rau, si fericirea ta ca valurile marii”. Isaia 48,18
Petre si Paul Gheorghe