SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”
Semnele saptamanii 2 Iunie 2011
Epidemie. Ultimele zile s-au caracterizat printr-o extrem de mare agitatie a autoritatilor sanitare, mai intai din Germania, si apoi din Europa, legata de o epidemie cu un bacil coli deosebit de virulent. Fapt neobisnuit pentru o tara cu un nivel de control sanitar foarte sofisticat. Epidemia s-a raspandit cu repeziciune atingand in numai cateva zile peste 1.000 de cazuri si cativa morti. Miercuri seara s-a comunicat ca numarul mortilor a atins 17, 16 in Germania si unul in Suedia. In multe tari europene si in Rusia s-au semnalat cazuri de imbolnavire aparent importate din Germania, si s-au infiintat comisii si organisme de supraveghere sanitara. In fiecare zi, sute de noi bolnavi sunt internati in spital cu tulburari deosebit de grave, care risca sa lase sechele permanente, mai ales renale. O alta caracteristica este faptul ca aceasta epidemie a afectat persoane tinere in plina forma, mai ales femei. Spitalele din regiunea afectata duc lipsa de sange. Este clar ca epidemia nu a atins inca punctul culminant si ca mai are mult pana sa fie controlata. In primele ore ale declansarii epidemiei, autoritatile medicale din regiunea Hamburg au afirmat ca la origine se afla castravetii importati din Spania. Imediat s-a declansat o adevarata panica, castravetii spanioli au fost scosi de la vanzare, apoi toti castravetii, apoi salata si rosiile, ca apoi consumul de vegetale in general sa cunosca o diminuare dramatica. Pana miercuri nu s-a putut stabili cu exactitate sursa infestarii, dar a devenit clar ca nu vine din Spania. In acest context fermierii spanioli sustinuti de guvern au declansat o campanie de publicitate furibunda. Ziaristii au fost invitati sa viziteze serele si magaziile de tranzit de o curatenie impecabila, imaginea tonelor de fructe si zarzavaturi aruncate la gunoi a facut incojurul planetei. Daca pentru Germania este vorba de oameni bolnavi si de decese, pentru Spania in special este vorba de un adevarat cataclism economic. In Spania 70.000 de persoane au ramas fara lucru, iar pagubele materiale se cifreaza la 200 milioane de euro pe saptamana, aceasta in contextul unei economii cu cel mai ridicat nivel de somaj din Europa. Alfredo Perez Rubalcaba, adjunct al primului ministru spaniol, a declarat intr-un interviu, ca guvernul se va adresa Uniunii Europene pentru a primi ajutor, si va da in judecata autoritatile germane care au lansat aceasta acuzatie nejustificata.
Supermicrob. Cercetatorii canadieni au identificat o superbacterie numita NDM-1, la un batran de 86 de ani, care nu a parasit provincia Ontario de peste 10 ani. Aceasta descoperire este extrem de tulburatoare deoarece aceasta particula New Delhi metallo-1, afecteaza ADN-ul bacteriilor, ca de exemplu E.coli si Klebsiella, si le face sa devina rezistente la antibiotice. Pana acum aceste bacterii erau gasite in India si Pakistan, dar acum ele s-au raspandit cu ajutorul calatorilor care le transporta. Numai ca acest bolnav nu a calatorit si nu a fost in contact cu un calator purtator de asemenea bacterie, ceea ce dovedeste ca o asemenea mutatie genetica se poate produce independent, deci poate afecta pe oricine, oriunde.
Revolutiile se extind. Totul a inceput in tarile arabe din nordul africii, Tunisia, Egipt, unde mii si mii de tineri someri si fara perspective de viitor s-au revoltat impotriva unor conducatori tirani, si a unor guverne corupte. Speriati de aceste revolutii, dupa cateva saptamani de manifestatii, presedintele tunisian Zine al-Abidine Ben Ali, in ianuarie si ,,colegul” sau egiptean Hosni Mubarak in februarie, au abdicat in graba lasand locul noilor revolutionari. In unele situatii, o parte din ei au ajuns chiar membri ai guvernului, ca de exmplu tunisianul Slim Amamou, care insa a demisionat deja declarand ca nu este facut pentru politica. Sa fii dizident si sa strigi in strada lozinci impotriva guvernului, este mult mai interesant. Un alt exemplu si mai ingrijorator, acela al Libiei si Yemenului, unde fostii lideri: colonelul Moamar Gadhafi in Libia si Ali Saleh in Yemen, refuza sa abdice si au declansat adevarate razboaie civile. In Siria guvernul inca controleaza situatia si combate opozitia ucigand demonstrantii, sau ii baga la inchisoare. Iata insa ca incurajati de aceste situatii, tinerilor din tarile occidentale le-a venit ideia sa faca acelasi lucru. Asa se face ca de cateva saptamani bune, tocmai inaintea alegerilor, a avut loc in Spania, acelasi tip de revolutie, la care au participat peste 80.000 de persoane care se declara ,,indignate” de situatia economica in care se afla tara. Intr-adevar Spania este una din tarile europene care a cunoscut un declin serios in ultimii ani, somajul ajungand la cifre de peste 20%, iar cel al tinerilor la peste 30%. Se estimeaza ca cel putin 43% dintre tinerii diplomati nu isi gasesc slujba in primul an de la terminarea facultatii, iar atunci cand au slujba este mult sub calificarea lor, temporara, norma 50% si fara viitor. Saptamana trecuta grupuri masive de tineri au replicat aceste manifestatii in Franta, Grecia, si alte tari europene, dar politia a intervenit prompt si i-a trimis acasa. Desigur ca toate acestea sunt motive inderptatite, dar intrebarea este de ce in situatia in care au posibilitatea sa voteze in mod democratic si sa-si penalizeze in acest fel guvernantii, acesti tineri aleg aceasta forma extrema de manifestatie. Poate pentru ca au vazut ca merge, ca este mai usor sa faci presiune prin forta fara un program politico-social. Este usor sa spui ca esti indignat, ca vrei revolutie, dar dupa aceea?
Yemen revolta continua. Agentiile de presa continua sa relateze despre tulburarile care au loc in Yemen. Presedintele tari, Ali Abdullah Saleh, un ,,veteran” face fata unei opozitii inversunate din partea opozantilor sai care apartin unor triburi foarte influente. Insa in mijlocul acestor dispute pentru putere, se profileaza un singur invingator, al Qaeda, care incepe sa se instaleze in regiunile unde puterea centrala este indepartata de catre opozitie. Asa de exemplu localitatea Zinjibar, a cazut in mainile razboinicilor care se declara liberatori de sub dominatia ,,agentilor americani”. Opozantii politici oficiali spun ca presedintele a lasat in mod intentionat ca aceasta localitate sa cada in mana islamistilor, ca sa faca demostratia ce se va intampla daca el nu mai este la putere.
Record. Primavara aceasta a dat ocazie Frantei sa stabileasca un nou record de care s-ar fi lipsit bucuroasa. Meteorologii francezi precizeaza ca primavara lui 2011 este deja un record, fiind cea mai calduroasa din 1900 si cea mai secetoasa din ultimii 50 de ani. In aceasta primavara temperatura medie in Franta a fost cu 2.6 grade mai mare decat media anilor 1977-2000. In ce priveste cantitatea de ploaie cazuta, aceasta reprezinta numai 45% din media acelorasi ani. Din aceasta cauza la inceputul lunii mai 68% din bazinele raurilor aveau niveluri inferioare celui normal. Pentru a incerca sa faca fata crizei care afecteaza agricultorii si crescatorii de vite, (pasunile arata ca un desert) 54 din cele 95 de departamente franceze au impus limitarea consumului de apa interzicand spalarea masinilor, umplerea piscinelor si udarea gradinilor particularilor. Din nefericire serviciile meteorologice anunta o vara secetoasa si calda. In aceasta situatie culturile de cereale sunt compromise, cele de zarzavaturi la fel, altele cum ar fi capsunile, s-au copt inainte de vreme si toate dintr-o data. Insa poate cei mai afectati sunt crescatorii de vite care nu au unde sa scoata vitele la pascut, si au consumat deja rezervele de furaje. In aceste conditii guvernul a cerut ajutor Uniunii Europene care va trimite subventiile pentru anul acesta mai devreme, producatorii de cereale au inceput sa doneze, sau sa vanda la pret redus paiele, caile ferate ofera reducere de pret la transportul acestora, iar societatile de asigurari acorda reduceri de pret pentru cei afectati.
Depinde de perspectiva. Aceasta este o realitate veche decand lumea, depinde de perspectiva si aprecierea personala. Aceeasi persoana poate fi pentru unii un terorist, sau un martir, un erou, sau un criminal de razboi. Aceasta este situatia si pentru generalul sarb Ratko Mladic. Pentru comunitatea internationala el este un criminal de razboi responsabil pentru cel mai mare masacru etnic din ultimii ani, motiv pentru care a fost supranumit ,,macelarul din Balcani”. Pentru nationalistii sarbi el este un erou national, o figura de legenda. Faptul ca saptamana trecuta, din intamplare politia sarba l-a arestat pe Mladic, a produs un val de revolta in randul populatiei sarbe. Peste 10.000 de persoane extrem de agresivi au manifestat in fata cladirii parlamentului din Belgrad, cerand presedintelui Boris Tadic, si guvernului sa demisioneze. Este clar ca desi cautat de 16 ani, generalul a dus o viata linistita, protejat de fortele de securitate si militantii nationalisti; de fapt pana in 2004 el isi incasa linistit pensia de fost militar. Manifestantii nu numai ca purtau tablouri ale eroului lor, lozinci cu laude la adresa lui si insulte la adresa guvernului, dar au recurs la violenta si acte de vandalism. Manifestatia s-a soldat cu raniti, unii grav, pagube materiale si arestari.
Imigranti disparuti in Mediterana. Cel putin 270 de imigranti sunt dati disparuti dupa ce ambarcatiunea lor s-a defectat in Mediterana, relateaza Sky News. Oficialii tunisieni spun ca au reusit sa salveze 570 de persoane. Multi dintre imigrantii aflati la bord veneau din Libia si se indreptau spre Italia.
Chile. Proteste. Peste 25.000 de studenti chilieni s-au batut cu fortele de ordine in centrul orasului Santiago, din Chile. Tinerii sunt nemultumiti de sistemul de invatamant. Ei au protestat pasnic la inceput, insa au inceput sa arunce cu pietre in politisti dupa scurt timp. Fortele de ordine au ripostat cu tunuri cu apa, iar protestul a degenerat intr-o lupta de strada. Studentii au protestat fata de starea sistemului de educatie. Principalele revendicari ale tinerilor au fost accesul egal la educatie si sprijin financiar pentru aceia dintre ei care au datorii catre stat. Presedintele le-a promis burse de studiu si reesalonarea datoriilor pentru 100.000 de studenti. Asta nu i-a multumit insa pe tineri.
Lupte grele la granita afgano-pakistaneza. Lupte intense desfasurate la granita dintre Pakistan si Afganistan s-au soldat, potrivit unui nou bilant, cu uciderea a aproximativ 60 de persoane, din care 23 de la fortele de securitate pakistaneze. Aproximativ 200 de insurgenti si luptatori talibani au trecut granita venind dinspre Afganistan si au atacat orasul Shaltalo din districtul Upper Dir, informeaza politia pakistaneza. Intre timp situatia a revenit sub control. Zilele trecute in Pakistan s-au inrgistrat mai multe atacuri comise de islamisti. Extremistii au anuntat razbunare dupa uciderea liderului retelei teroriste al Qaida, Osama bin Laden.
Angela Merkel, in vizita in India. Cancelarul german Angela Merkel a ajuns in India, dupa o intarziere de peste doua ore. Aceasta a fost provocata de refuzul Iranului de a permite aeronavei in care se afla doamna Merkel sa survoleze teritoriul sau. Teheranul aprobase initial survolul, dar s-a razgandit brusc, fara a explica decizia. Anterior, un alt avion cu patru ministri germani la bord trecuse fara probleme prin spatiul aerian iranian. Guido Westerwelle, seful diplomatiei de la Berlin, a calificat gestul iranienilor drept o lipsa de respect la adresa Germaniei si l-a convocat pe ambasadorul Iranului. Angela Merkel participa la New Delhi la primele consultari interguvernamentale indo-germane. Tema principala de dialog este cooperarea economica si tehnologica. Cele doua parti vor discuta si despre cumpararea de catre India a 126 de avioane de lupta Eurofighter. Cancelarul german se va intalni cu premierul Manmohan Singh si cu presedintele Pratibha Patil.
Chile. Cutremur. Un cutremur de 6,3 grade s-a inregistrat in zona de coasta chiliana. Epicentrul a fost la aproape 100 de km sud-vest de Concepcion, la o adancime de 47 de km. Cutremurul a fost resimtit in intreaga zona din sudul si estul tarii, grav afectata de cutremurul de anul trecut.
OMS anunta ca tulpina E.coli este noua. Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat joi ca tulpina bacteriei E.coli aflata la originea epidemiei din Europa este noua. Testele genetice preliminare arata ca tulpina reprezinta o mutatie provenind din doua tipuri diferite de bacterii E.coli, si contine gene letale ce ar putea explica de ce epidemia din Europa are o asemenea amploare si pare atat de periculoasa. ,,Aceasta este o tulpina unica ce nu a mai fost izolata la pacienti pana acum”, a declarat un expert din OMS, precizand ca bacteria prezinta diferite caracteristici care o fac mai virulenta si ii permit sa fabrice o cantitate mai mare de toxine.
Minte sanatoasa in corp sanatos. ,,No-vacation nation”, este titlulul unui raport publicat de organizatia Center for Economic and Policy Research. In raport este detaliat faptul ca USA este singura tara industrializata in care companiile nu au obligatia sa ofere concediu de odihna platit. In realitate, majoritatea companiilor americane ofera voluntar anual intre 5 si 15 zile de concediu platit. Cu toate acestea, numai 57% din salariati profita de toate zilele de concediu. Aceasta inseamna ca anual 448 milioane de ore de vacanta raman nefolosite. Daca luam in considerare ca in USA, 39.000 de dolari reprezinta salariu mediu anual, aproximativ 67.5 miliarde dolari raman in buzunarele companiilor, care rareori compenseaza salariatii pentru zilele de concediu nefolosite. In comparatie, francezii folosesc 89% din cele 37 de zile de concediu anual la care au dreptul prin lege. Lucratorii din Italia, Germania, Australia, Anglia, precum si tarile scandinave, beneficiaza de cele mai multe zile de concediu din lume. Motivele pentru care americanii folosesc numai partial putinele ziele de concediu sunt complexe. In primul rand guvernul federal american nu obliga companiile sa garanteze concediu de odihna salariatilor lor. In anul 2009 a fost introdus in Congresul American un proiect de lege prin care sa oblige companiile sa asigure cel putin o saptamana de concediu platit pe an. Proiectul de lege a fost insa ignorat de Congres. De multe ori, in USA, salariatii privesc concediul ca un privilegiu si nu ca un drept. Un alt factor important este si faptul ca peste 12 milioane de americani sunt inca someri si cu gandul la asta este greu ca un salariat sa pretinda mai mult concediu, sau sa-si folosesca toate zilele de concediu disponibil. Don Brock, un inginer la o companie din Washington D.C. a declarat intr-un interviu pentru CNN, ca anual foloseste numai o saptamana din concediu, de teama ca superiorii lui il vor cataloga ca lenes si profitor. Apoi, tot mai multe companii solicita salariatilor sa continue sa lucreze chiar si in vacanta; sa raspunda la emails si sa poarte telefonul mobil cu ei la plaje sau la munte. Lucratorii din Germania, Italia si Franta folosesc luna august ca luna de vacanta, luna in care majoritatea populatie pleaca in concediu. Multe institutii, magazine si restaurante se inchid pe aceasta perioada ca sa dea posibilitatea lucratorilor sa-si petreaca concediu linistiti. In ciuda faptului ca americanii muncesc mai multe ore, productivitatea este insa mai redusa decat in alte tari. In clasamentul celor mai competitive tari industrializate, USA se claseza numai pe locul patru, in urma Suediei si Elvetiei, tari care garanteaza cel putin 4 saptamani de concediu anual. John de Graaf, specialist in relatii de munca, explica ca prezenta salariatilor la serviciu nu garanteaza ca vor fi si productivi. Concediu este important pentru sanatate, este o perioda in care creierul si organismul se relaxeaza si regenereaza. Mai multe studii internationale arata ca productivitatea si sanatatea unei persoane este strans legata de perioadele de odihna si relaxare de care lucratorul beneficiaza. Stresul si oboseala, atat fizica cat si intelectuala, contribuie la accidente de munca, greseli si o productivitate redusa. Este important pentru fiecare dintre noi sa profitam de concediu pentru a ne odihni, relaxa, pentru a imbogatii relatiile de familie si a regenera organismul pentru un alt an de munca si efort fizic si intelectual. De cele mai multe ori, zilele de vacanta petrecute cu familia constituie cele mai placute si pretioase amintiri pe care le avem.
Textul saptamanii. ,,Apoi am vazut iesind din gura balaurului, si din gura fiarei, si din gura prorocului mincinos trei duhuri necurate, care semanau cu niste broaste. Acestea sunt duhuri de demoni, care fac semne nemaipomenite, si care se duc la imparatii pamantului intreg, ca sa-i stranga pentru razboiul zilei celei mari a Dumnezeului Celui Atotputernic”. Apocalipsa 16,13-14
Petre si Paul Gheorghe
|
|