Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”
Semnele saptamanii 9 Iunie 2011
Vant de libertate. Vant de libertate, primavara araba, revolutia de jasmine, si tot felul de nume romantice au zugravit realitatea prea adesea tragica a situatiei dificile din tarile arabe, unde populatia la capatul rabdarii s-a revoltat impotriva unor dictatori la putere de decenii. Entuziasmati tinerii si alaturi de ei oameni politici si cetateni de rand din occident, au salutat aceste evenimente adesea sangeroase, cu aplauze. In Europa, tinerii au incercat sa-i imite organizand manifestatii. In Canada zilele trecute, Brigette DePape, o tanara de 21 de ani, angajata a senatului, a desfasurat in plina sedinta a Senatului, in timp ce primul ministru Stephen Harper proclama mesajul tronului, o pancarta pe care scria ,,Stop Harper”. Imediat evacuata din sala si apoi concediata, tanara a spus ca este impotriva politicii guvernului. Ea a spus ca doreste sa declanseze o miscare de masa, ca ar vrea sa vada si in Canada o ,,primavara araba”. Am incercat sa vad cum arata de fapt aceasta primavara araba, ce a adus in viata de toate zilele acest vant de primavara. Odata euforia trecuta, cruda realitate a iesit la iveala. Cei care traiesc in aceste tari au constatat cu tristete ca mizeria cotidiana a ramas aceeasi. Mii si mii de marocani si tunisieni au napadit Europa, atunci cand nu si-au pierdut viata in naufragii pe mare, devenind cersetori, dormind pe sub poduri, haituiti de politie, exploatati de patroni fara scrupule. In Libia unde Gadafi nu vrea sa capituleze, situatia este si mai catastrofica; rebelii si aviatia occidentala bombardeaza fara incetare cartiere intregi, vapoare si instalatii industriale. Dar dupa ce Gadafi va fi izgonit sau ucis, cine va mosteni aceste ruine, poporul eliberat. Un alt exemplu trist este Yemenul. Dupa ce a fost ranit, presedintele Ali Abdullah Saleh a plecat in Arabia Saudita pentru ingrijiri medicale. La auzul acestei vesti, mii si mii de oameni au invadat strazile cantand si dansand de bucurie. Odata ce presedintele a plecat, vicepresedintele Abdul Rabu Mansoor Hadi, a luat provizoriu puterea. Insa marile puteri occidentale sunt extrem de ingrijorate, deoarece situatia este complexa si plecarea fostului presedinte nu face decat sa o complice, deoarece exista un tineret care vrea o tara laica si seculara, sefii tribali foarte puternici care vor sa se respecte traditia, si mai ales o miscare al Qaeda extrem de activa care poate profita foarte bine de acest vid politic ca sa-si instaleze puterea, asa cum a facut-o in trecut Tabilanul in Afganistan. Daca pana acum aceste forte se aliasera ca sa lupte impotriva presedintelui Saleh, in prezent nimic nu le impiedica sa se lupte pentru putere intre ele. Pe de alta parte, sudul tarii este dominat de forte politice care vor sa faca secesiune. In acelasi timp situatia economica a tarii este dificila, nivelul saraciei este greu de imaginat.
Ce preocupa opinia publica. Pentru ca un ziar sa se vanda, pentru ca o emisiune sa aiba audienta, acestea trebuie sa prezinte ceva care sa intereseze, ceva care sa atraga cititorii sau auditorii. Agentiile de presa cheltuiesc sume colosale ca sa afle aceasta. Asadar atunci cand privim prima pagina a ziarelor putem afla cu precizie ce preocupa opinia publica, ce o intereseaza. Am incercat sa fac acest test la inceputul saptamanii si am ramas profund contrariat de ce am constatat. Ma asteptam sa aflu despre teribila situatie in care se afla sinistratii din orasul Josplin, unde au mai murit inca 3 persoane, aducand bilantul tornadei la 141 de morti, sau poate despre faptul ca cea din 27 aprilie care a devastat orasul Birmingham a ajuns la 241 de morti. Poate despre seceta din Franta urmata zilele acestea de ploi care au produs devastari teribile la recolta de fructe si struguri. Poate despre epidemia de E coli care se raspandeste ca o reptila, incet dar sigur afectand noi bolnavi, si mai ales aparand in noi teritorii: in Franta, Elvetia, Canada, etc. Poate ca ei vor scrie despre vulcanul Cordon Caulle din Chile, care a erupt producand tulburari in traficul aerian in regiune, mai ales in Argentina. Poate despre faptul ca in USA somajul continua sa creasca, ca criza proprietarilor care isi pierd casele, este departe de a fi terminata. Poate despre tulburarile din Siria unde sute de oameni mor in fiecare zi, despre razboiul din Libia, din Afganistan, si cate altele. Dar nu. M-am inselat, nici una din aceste subiecte nu era pe prima pagina, ci imagini de la procesul fostului director al Fondului Monetar International, DSK, care avea luni infatisare la tribunal. Dar nici aceasta nu a avut mare impact deoarece congresmanul democrat Anthony Weiner, i-a furat vedeta. Desi de curand casatorit, congresmanul in chestiune a trimis fotografii cam deochiate si a avut schimburi de E-mailuri cu tinere femei. Atunci cand faptele au iesit la vedere, el a pretins ca cineva i-a spart E-mailul si a trimis aceste fotografii si mesaje apoi a recunoscut ca a fost el. In pofida protestelor oponentilor politici, el a spus ca nu are de ce sa demisioneze. Ma gandeam ca desi nu prea politicoasa zicala romaneasca ,,tara piere, baba se piaptana”, se potriveste, din pacate de minune.
Raid NATO. Colonelul Milad Hussein al-Fi|hi, purtatorul de cuvant al armatei libiene, a fost ucis duminica intr-un raid NATO care a vizat sediul serviciilor de informatii din Tripoli. Potrivit unor surse guvernamentale libiene, bombardamentul NATO de duminica ar fi provocat victime si in randul civililor, insa numarul acestora nu a fost precizat. Colonelul Milad Hussein al-Fi|hi este cel mai probabil responsabil pentru crimele care au avut loc in orasul Zawiyah, au declarat reprezentanti ai opozitiei libiene, citate de Al Arabya. Libia, condusa de colonelul Muammar Gaddafi de mai bine de 40 de ani, este in prezent teatrul unei operatiuni internationale care vizeaza protejarea populatiei civile de trupele regimului de la Tripoli. Operatiunea a inceput la 19 martie, iar NATO a preluat comanda actiunilor militare la 31 martie.
Siria. Demonstratii. In Siria, in orasul Hama, s-au intrunit peste 100.000 de adversari ai regimului, spre a protesta impotriva violentelor politienesti. Demonstrantii au luat parte la ceremonia de inhumare a protestatarilor ucisi cu o zi inainte, de politie. Miscarea protestatara impotriva presedintelui Assad dureaza de la mijlocul lunii martie. Regimul acestuia a ucis pana acum peste 1.000 de persoane. Secretarul general ONU Ban Ki Mooon, s-a referit si la atrocitatea violentelor comise asupra copiilor. Orasul Hama, unde se desfasoara imensa demonstratie de protest, are o istorie tragica. In 1982, fortele de securitate ale fostului presedinte Hafez el Assad, tatal actualului sef de stat sirian, a ordonat masacrarea a cel putin 10.000 de persoane.
Pakistan. Atentat. In urma unei explozii in nord-vestul Pakistanului, sase persoane si-au pierdut viata si cel putin zece au fost ranite. Bomba a explodat in dreptul unei statii de autobuz in apropiere de orasul Peshawar. Nu se stie inca daca este vorba de un atentat sinucigas, sau de o detonare a explozibilului de la distanta. De la capturarea si uciderea lui Osama Bin Laden, islamistii au comis in Pakistan mai multe atentate in semn de razbunare.
Zilele Bisericii Evanghelice. La Dresda au luat sfarsit Zilele Bisericii Evanghelice, printr-un serviciu divin pe malurile Elbei, la care au luat parte peste 100.000 de credinciosi. Cea de-a 33-a editie a traditionalei manifestari ecumenice, este si cea mai mare intrunire din istoria Dresdei. Sambata, in program au avut loc dezbateri la care au luat parte si lideri politici de la Berlin, intre acestia cancelarul Angela Merkel si presedintele Germaniei, Christian Wulff.
Chinezii din Hongkong cer eliberarea lui Ai Weiwei. Zeci de mii de persoane au cinstit la Hongkong, memoria victimelor inabusirii in sange in piata Tienanmen, in 1989, a miscarii pentru democratie din China. Demonstrantii au solicitat acum si eliberarea pictorului, artistului plastic chinez Ai Weiwei.
Ministerul de Finante de la Atena a fost ocupat de sindicalisti. In semn de protest fata de politica de austeritate a guvernului din Grecia, sindicalistii au ocupat sediul Ministerului de Finante de la Atena. Membri sindicatului PAME, apropiat de comunisti, au desfasurat pe acoperisul cladirii un banner prin care cheama la greva generala ca mijloc de impotrivire la masurile de austeritate si preconizata privatizare. Premierul elen Giorgos Papandreu se intalneste la Luxemburg cu seful zonei euro, Jean Claude Juncker. In cursul intrevederii se va discuta mai ales despre situatia bugetara si financiara in care se afla Republica Elena.
Mediterana. Refugiatii nordafricani. In fata coastelor Tunisiei au fost recuperate trupurile neinsufletite a 150 de refugiati nordafricani. Anuntul a fost facut de angajati ai Natiunilor Unite. O ambarcatiune supraincarcata, avand la bord refugiati provenind mai ales din centrul si sudul continentului negru, care a pornit din Tunisia pentru a ajunge pe insula italiana Lampedusa, s-a scufundat in largul insulei tunisiene Kerkennah. La bordul vasului se aflau peste 800 de refugiati. Intr-o dramatica actiune, paza de coasta tunsiana a reusit sa salveze aproximativ 570 de refugiati.
Al Qaida mai pierde un cap. Trupele americane l-au lichidat intr-un atac cu drone, pe Ilyas Kashmiri, supranumit Geniul Raului, unul dintre cei mai influenti lideri ai retelei teroriste al Qaida, o legenda in randul jihadistilor de pretutindeni. A luptat impotriva trupelor sovietice din Afghanistan si a detonat bombe in Kasmirul disputat de India si Pakistan. O vreme si-a oferit serviciile politiei serete de la Islamabad, inainte de a intra in gruparea terorista Harakat Jihad al Islami, pe care a si condus-o in ultima vreme. Arestat in 2003 pentru planuirea asasinarii ex-presedintelui pakistanez Pervez Musharaf, dar pus in liberate la scurt timp dupa aceea, barbatul de 47 de ani, cu un singur ochi si barba vopsita in rosu, coordona, in cadrul retelei al Qaida, asa numita Brigada 313, unitatea speciala insarcinata cu organizarea de atacuri teroriste in Europa. Printre tintele vizate s-a numarat si Jyllands Posten, ziarul danez care a publicat controversatele caricaturi ale profetului Mahomed. Daca se confirma oficial lichidarea lui Kashmiri in atacul de la sfarsitul saptamanii trecute din Pakistan, trupele americane se pot lauda cu doua lovituri serioase aplicate retelei teroriste al Qaida in interval de aproape o luna. Pe 2 mai fusese ucis, la Abbottabad, cel mai cautat terorist al lumii, Osama bin Laden. Kashmiri era perceput, de atunci, alaturi de libianul Abu Yahya al-Libi (scapat din arest american) si yemenitul Nassir al Wuhayshi, unul dintre succesorii liderului miscarii teroriste fundamentaliste. La momentul atacului, lansat dintr-o drona, Kashmiri s-ar fi aflat, impreuna cu un grup de militanti apropiati, la un ceai, intr-o livada de mere de la granita afghano-pakistaneza, cunoscuta drept punct de refugiu al talibanilor si luptatorilor al Qaida. Este zona in care trupele americane si-au intensificat, de altfel, in ultimele luni, bombardamentele lansate din avioane teleghidate.
Angela Merkel a primit in SUA cea mai inalta distinctie civila. Presedintele american Barack Obama i-a conferit cancelarului german Angela Merkel, Medalia Libertatii, cea mai inalta distinctie civila in statul american. Ceremonia a avut loc la Casa Alba, in timpul unui banchet de stat in cinstea doamnei Merkel. Obama a spus cu aceasta ocazie ca Angela Merkel nu este doar prima femeie si primul cetatean est-german care conduce guvernul de la Berlin, ci si un lider extraordinar. Cancelarul federal a apreciat la randul sau ca primirea acestei medalii dovedeste parteneriatul excelent dintre SUA si Germania. Ceremonia de la Casa Alba a fost punctul culminant al vizitei de doua zile intreprinse de Angela Merkel la Washington.
India a testat o racheta nucleara. India a testat o racheta nucleara cu raza medie de actiune, care poate lovi obiective aflate la circa 350 de km distanta. Surse militare indiene au declarat ca testul a fost realizat in estul tarii, la baza militara Chandipur din regiunea Orissa. Atat India, cat si statul rival si vecin Pakistan, testeaza in mod regulat rachete balistice. Unii experti sunt de parere ca numai anul trecut cele doua tari si-au extins arsenalul atomic cu aproximativ 20-30 de focoase nucleare.
Coreea de Nord. Nou test balistic. Dupa o intrerupere de un an si jumatate, Coreea de Nord a testat din nou o racheta militara. Potrivit serviciilor secrete ale Coreei de Sud, o racheta cu raza scurta de actiune a fost lansata pe de coasta de vest a tarii comuniste inspre Marea Galbena. Testul, al carui scop a fost extinderea razei de actiune, a avut deja loc saptamanile trecute. Tensiunile dintre cele doua Coree au sporit de la scufundarea navei militare sud-coreene in martie 2010 si de la bombardarea, de catre Coreea comunista, a unei insule care apartine tarii vecine. In cele doua incidente au fost ucise 50 de persoane.
O racheta de tip Soiuz se indreapta spre ISS. O racheta ruseasca Soiuz, avand la bord trei astronauti se indreapta spre statia orbitala internationala ISS. Startul a avut loc la Cosmodromul Baikonur din Kazahstan. In capsula se afla un rus, un american si un japonez. Cei trei vor intari echipa aflata deja la bordul ISS.
Grave acuzatii la adresa regimului din Siria. Refugiati din oraselul sirian Gisr al-Sogur au adus grave acuzatii aparatului represiv al presedintelui Basar al Assad. Civili raniti care au reusit sa se refugieze in invecinata Turcie, au relatat despre atacuri cu elicoptere, razii si molestari executate de trupele regimului de la Damasc. In plus, se pare ca in Siria a existat si o rebeliune in structurile de stat. Potrivit opozitiei, 120 de membri ai serviciilor de securitate ar fi fost executati de armata fiindca au refuzat sa indeplineasca ordinul de a deschide focul asupra unor civili neinarmati. Guvernul a contrazis aceste acuzatii, afirmand ca cei in cauza ar fi fost ucisi de banditi inarmati.
Masacru. Un barbat in varsta de 73 de ani din statul american Arizona, a impuscat sase oameni, dupa care s-a sinucis. Acesta a comis faptele in mai multe locuri din orasul Yuma, anunta politia locala. Conform presei americane, faptasul era extrem de furios din cauza recentului divort prin care trecuse. Una din victimele sale era un avocat specializat pe drept familial. Barbatul a ucis-o inclusiv pe una din prietenele fostei sale sotii. Autorul masacrului a fost gasit mort ulterior pe o autostrada si pare sa se fi impuscat.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Stiri medicale. Stirile negative din lumea medicala predomina conversatiile din saptamana trecuta. Revista britanica Lancet Infectious Diseases, relateaza ca un nou membru din familia methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) a fost identificat. Anul trecut, numai in USA, bacteria MRSA a provocat mai multe victime decat AIDS. Noul tip de bacterie, este indeajuns de diferita ca nu poate fi detectata prin tehnica prezenta de testare. Asta inseamna ca un pacient testat pentru MRSA, poate avea un rezultat fals negativ la testul traditional de laborator numit polymerase chain reaction (PCR). Oamenii de stiinta lucreaza in prezent la modificarea sistemului de testare pentru a include si noul tip de MRSA. Bacteria S. aureus care este rezistenta la antibiotice, a fost descoperita la vacile din mai multe ferme britanice, precum si la mai multi pacienti din Marea Britanie, Danemarca si Germania. Saptamana trecuta, doua organizatii americane, Natural Resources Defense Council si Union of Concerned Scientists, au dat in judecata US Food and Drug Administration (FDA) pentru ca permite crescatorilor de vaci, porci, gaini si curcani sa ,,trateze” cu antibiotice animalele sanatoase. Hranirea cu antibiotice este practicata de mai multi ani in USA, si are ca scop sa aduca animalele la maturitate mai redepede si sa previna infectiile. Aceste stiri ar trebui sa ingrijoreze pe consumatorii de carne. Dar nici vegetarienii nu sunt lipsiti de griji cand se aseaza la masa. Oficialitatile germane incearca cu disperare sa gasesca sursa de contaminare cu bacteria Escherichia coli, a peste 2.500 de persoane, dintre care 24 au decedat. Castravetii importati din Spania au fost initial banuiti de contaminare, apoi plantele de alfalfa provenite dintr-o ferma din nordul Germaniei. Mii de persoane au raportat tulburari gastro-intestinale dupa ce au consumat salate si diferite vegetale. Mai multe fructe si vegetale sunt suspectate, insa pana in prezent nu s-a gasit un raspuns concludent. Secretarul American cu probleme de agricultura, Tom Vilsack, a declarat saptamana aceasta ca o infectie cu E. coli in US este putin probabila si masuri de protejare a vegetalelor au fost deja implementate. In realitate, sistemul alimentar este extrem de vulnerabil la acest tip de contaminari. In anii trecuti, in US mai multe sute de persoane au fost spitalizate cu infectii de E. coli provenite de la salata si spanac contaminat. Bacteria E. coli este prezenta in sistemul digestiv uman si ale animalelor, precum si in materia fecala.
Textul saptamanii. ,,El va sterge orice lacrima din ochii lor. Si moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tanguire, nici tipat, nici durere, pentru ca lucrurile dintai au trecut”. Apocalipsa 21,4
Petre si Paul Gheorghe