Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea.
,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului
este aproape, este chiar la uși“
Semnele săptămânii 24 Noeimbrie 2011
Europa în plină evoluție. Duminica trecută au avut loc în Spania alegeri, și așa cum era de așteptat partidul de dreapta a obținut o victorie zdrobitoare. Spania a fost confruntată ca și alte țări europene cu o criză economică violentă, procentajul șomajului este de 23% față de 5-8% cât era în vremurile bune. Din cauza acestei crize economice fără precedent, fostul prim ministru de stânga Zapatero, a renunțat să se prezinte, și a fost ales Mariano Rajoy, un politician de meserie, care nu a strălucit nici prin elocvență nici prin alt talent deosebit. Spre deosebire de alți politicieni el nu este capabil să țină discursuri înflăcărate, sau să exceleze prin talente oratorice speciale. De fapt în timpul campaniei el nu a făcut promisiuni precise, el a câștigat pentru că alegătorii nu aveau altă alternativă. În ultimele trei săptămâni după Grecia și Italia, Spania este a treia țară care schimbă guvernul. De fapt în ultimele luni alte patru țări europene: Danemarca, Portugalia, Finlanda și Islanda, au schimbat guvernele și au acum un guvern de dreapta. De fapt ce înseamnă un guvern de dreapta și care sunt implicațiile unui asemenea guvern? În vreme ce un guvern de stânga are orientări socialiste, este în general detașat de religie și promovează egalitatea socială și integrarea, guvernele de dreapta sunt naționaliste, atașate religiei și promovează unitatea națională în detrimentul integrării imigranților.
Belgia. Criza se agravează. Este un fapt mai puțin cunoscut, dar Belgia într-un sens simbolul Uniunii Europene, deoarece la Bruxel se află sediul majorității organismelor ei, continuă să fie măcinată de o criză instituțională fără precedent în istoria modernă. De 530 de zile Belgia nu are un guvern în adevăratul sens al cuvântului, ultimele alegeri nu au definit o majoritate, iar de atunci partidele politice nu se înțeleg cum să guverneze țara. În tot acest timp a avut loc un balet diplomatic de mediatori, formatori, negociatori, comisii și comitete, dar nu s-a ajuns la nici un acord. Ultimul în dată, Elio di Rupo, un fost și eventual viitor prim ministru și-a dat demisia realizând că nu poate face nimic. El a caracterizat situația actuală ca fiind “dramatică”. În plus de divergențele ideologice și de interesele contradictorii ale comunității francofone și flamande, țara este confruntată cu probleme bugetare importante. În lipsa unui guvern care să aibă autoritatea să ia măsuri efective, bugetul este în grav pericol, iar ca urmare Uniunea Europeană îi somează să ia măsuri, dacă nu, vor fi amendați, numai că nu are cine să ia aceste măsuri. Fără voia lor, belgienii renumiți pentru broderii și ciocolată, au devenit campioni absolut în materie de criză guvernamentală.
Vizita papală în Benin. Între 18 și 20 noiembrie, papa Benedict al XI-lea a făcut o vizită în Benin, după 1982 și 1993, este a treia oară când un papă vizitează această țară. O țară relativ mică, 110.000 km pătrați și 9 milioane de locuitori, Beninul este o piesă importantă în diplomația Vaticanului. După recensământul din 2002, 42.8% din populație este creștină, 27.1% catolică, 24.4% musulmană, iar 17.3% practică Vodun, adică un fel de spiritism bazat pe tradiții africane milenare. Problema este în realitate că peste 60% din populație practică Vodun, care din 1996 este recunoscută ca religie legală în Benin. Mulți din cei care se declară creștini practică și Vodun, mai mult încă, religii charismatice care profesează vorbirea în limbi și vindecări miraculoase, s-au răspândit foarte mult în acastă țară în ultimii ani. Acesta este motivul pentru care papa a dorit să viziteze Beninul și să încerce recuperarea acestor oi rătăcite. La sosirea pe aeroportul din Cotonou, papa a fost întâmpinat cu mare fast de președintele țării Thomas Yayi Boni. În discursurile rostite în cursul acestei vizite, papa a insistat asupra problemelor sociale și politice ale continetului african, asupra amintirilor triste lăsate de sclavagism. Odată în plus papa a dorit să se recomande ca un interlocutor privilegiat, ca un mediator potrivit al acestor conflicte. Dincolo de mesajul religios, papa a avut un mesaj politic și social clar și distinct, o dorință manifestată de a se impune pe acest continent în plină efervescență.
Leon Panetta propune impunerea de sancțiuni dure Iranului. Secretarul american al apărării, Leon Panetta, a declarat că un atac vizând Iranul ar putea avea consecințe nedorite și ar întârzia eforturile nucleare ale republicii islamice cu cel mult trei ani. Declarațiile par menite să pună capăt speculațiilor potrivit cărora un atac ar putea fi folosit pentru a bloca programul atomic al Teheranului. Marți, agenția ONU pentru energie nucleară, AIEA, a anunțat că Iranul desfășoară cercetări în vederea dezvoltării unor arme atomice. Panetta a subliniat că este posibil ca o acțiune militară să nu devieze Iranul de la intențiile sale și susține impunerea „celor mai dure sancțiuni economice și presiuni diplomatice asupra Iranului pentru a-și schimba comportamentul”. Joi, Daily Mail a scris că Israelul, cu susținere logistică americană, ar putea lansa operațiuni militare pentru a împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare înainte de Crăciun. Agenția pentru energie nucleară a descoperit că Iranul crează o bază de teste atomice, detonatoare nucleare și încearcă să construiască un model pe calculator al unui focos nuclear, care să se potrivească unei rachete existente deja.
Declarații tăioase la adresa Israelului. În cazul unui atac asupra instalațiilor nucleare iraniene, „Iranul va arunca Israelul în coșul de gunoi al istoriei”, a avertizat un general de la Teheran. „De fapt, una dintre cele mai mari dorințe ale noastre este ca regimul sionist să facă o astfel de mișcare”, a spus Amir Ali-Hajizadeh, comandantul departamentului aerospațial. În ultima vreme s-au intensificat speculațiile potrivit cărora Israelul va lovi instalațiile nucleare, dacă Iranul continuă să sfideze cererile Occidentului.
Iran. Posibilă cooperare cu AIEA. Iranul este dispus să își intensifice cooperarea cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat duminică ministrul iranian de externe Ali Akbar Salehi. „Suntem mai pregătiți ca niciodată să cooperăm cu AIEA, dacă agenția își echilibrează poziția și respectă regulile și acordurile garantate”, a afirmat Salehi. Agenția ONU pentru energie atomică (AIEA) și-a exprimat îngrijorarea față de „posibilele dimensiuni militare ale programului nuclear iranian” într-un raport dat publicității săptămâna trecută. Citând mii de pagini de documente, fotografii făcute din satelit și informații obținute de la statele membre, agenția a afirmat că Iranul face pași în direcția dezvoltării bombei nucleare, deși republica islamică susține că programul său este pur civil. ONU a adoptat săptămâna trecută o rezoluție în care își exprimă îngrijorarea în legătură cu intențiile Teheranului, iar Statele Unite intenționează să impună sancțiuni vizând sectorul petrochimic iranian.
Dispută între Irak și Turcia pe tema unor datorii. Irakul a interzis aterizarea avioanelor turce, în replică la o dispută pe tema datoriilor unei companii petroliere irakiene către Turcia. Ministrul irakian al transporturilor a spus că decizia de blocare a avioanelor turce este un răspuns la o decizie similară a Turciei față de avioanele irakiene. Însă un oficial turc a negat că Ankara ar fi luat o astfel de măsură. El a spus că Turcia a lansat doar un avertisment în cazul în care respectiva companie petrolieră irakiană de stat nu-și achită datoria de trei milioane de dolari. Ministrul irakian susține că Bagdadul nu a luat o decizie politică. „Irakul va anula decizia, dacă și Turcia va face acest lucru”, a subliniat el. Turkish Airlines a fost una dintre primele companii internaționale care au început zboruri directe către Bagdad, după război.
Trei reprezentanți ai khmerilor roșii în fața tribunalului. Trei foști oficiali de rang înalt ai regimului khmerilor roșii din Cambodgia sunt judecați începând de luni. Printre aceștia este Nuon Chea, cunoscut ca Fratele numărul doi, mâna dreaptă a lui Pol Pot, care a murit în 1998. Celelalte două persoane judecate acum sunt Khieu Samphan și Ieng Sary, fost ministru de externe. Toți trei neagă acuzațiile. Foștii lideri, acum în vârstă de 80 de ani, sunt acuzați de genocid și crime împotriva umanității. Regimul khmerilor roșii a căzut în 1979. Cambodgia a cerut ajutorul ONU și comunității internaționale pentru a forma un tribunal pentru judecarea foștilor lideri, la jumătatea anilor ’90. Procurorul britanic al ONU, Andrew Cayley, a declarat că procedurile vor transmite un mesaj ferm. „Dacă împingi o țară într-un asemenea dezastru, trecutul te va ajunge din urmă”, a spus el. Însă procesul este deja foarte criticat. Un bărbat ai cărui părinți au fost uciși de khmerii roșii a spus că judecarea a trei persoane pentru moartea a 1,7 milioane de oameni este insuficientă. Tribunalul comun ONU-Cambodgia a fost stabilit în 2006, dar, până acum, o singură persoană a fost condamnată. În prima zi de proces au fost prezenți în sală sute de oameni, printre care călugări, studenți, supraviețuitori.
Suspect de terorism arestat în SUA. Poliția din New York a arestat un bărbat suspectat că intenționa să comită atacuri cu bombă, vizând, printre altele, mașini ale forțelor de ordine și birouri poștale, a anunțat primarul Michael Bloomberg. Jose Pimentel, în vârstă de 27 de ani, a fost pus sub acuzare pentru terorism. El a fost descris drept un „lup singuratic” inspirat de al Ăaida, care ar fi vrut să comită atentate vizând trupele americane ce se întorceau din Irak și Afganistan. Pentru a construi o bombă, Pimentel ar fi folosit instrucțiunile publicate într-o revistă – au precizat autoritățile, care au prezentat și o replică a dispozitivului explozibil. Bărbatul se găsea sub supraveghere din mai 2009.
Tentativă de asasinare. Pușca folosită de bărbatul suspectat că a tras cel puțin două gloanțe spre Casa Albă și pus sub acuzare pentru tentativă de asasinare a președintelui Barack Obama sau a unui membru al personalului era de fabricație românească. Pușca de asalt semiautomată recuperată de FBI din mașina lui Oscar Ramiro Ortega-Hernandez fusese fabricată la Cugir și era echipată cu o lunetă mare, relatează postul de televiziune CBS. Martorii au declarat că suspectul avea înregistrată o astfel de armă în Idaho, iar când Ortega a dispărut în urmă cu câteva săptămâni, a luat arma cu el. Potrivit documentelor prezentate în instanță, autoritățile au descoperit și muniție suplimentară în mașina acuzatului: trei magazii de cartușe încărcate și mai multe cutii de gloanțe. Poliția a găsit și nouă cartușe folosite în mașină. Suspectul, în vârstă de 21 de ani, spune că Dumnezeu i-a dat misiunea personală de a ataca Casa Albă. La o primă evaluare, poliția consideră că este „instabil, cu tendințe violente”. Ortega a fost arestat miercuri, în Pennsylvania.
UE condamnă violențele din Egipt. Mii de protestatari au reocupat Piața Tahrir din Cairo – simbol al revoluției egiptene – după o încercare violentă a armatei și poliției de a-i evacua. Ciocnirile între manifestanți și forțele de ordine s-au soldat, până acum, cu 20 morți. Potrivit oficialilor din domeniul sănătății, nouă sute de persoane au fost rănite, între care cel puțin 40 de membri ai personalului de securitate. Între timp, demonstrațiile continuă. Protestatarii îi acuză pe liderii militari că încearcă să păstreze puterea, deși primele alegeri parlamentare de la îndepărtarea, în februarie, a președintelui Hosni Mubarak, vor avea loc peste o săptămână. Conducerea militară spune că este devotată revoluției și promisiunii de a asigura tranziția către democrație. Mulți dintre cei ieșiți în stradă cer deschis demisia șefului consiliului militar – mareșalul Tantawi – și sfârșitul întregului sistem al conducerii militare. În ultimele săptămâni, protestatarii – în majoritate islamiști și tineri activiști – au organizat demonstrații împotriva unui proiect de constituție care, spun ei, ar permite armatei să mențină prea multă putere după alegerea unui nou guvern civil. Incidentele sunt cele mai violente de la protestele din februarie, care l-au îndepărtat de la putere pe Hosni Mubarak. Alegerile parlamentare urmează să înceapă la 28 noiembrie și vor dura trei luni. Uniunea Europeană a condamnat violența „în cei mai fermi termeni”. Sefa diplomației europene, Catherine Ashton, a făcut apel la „calm și reținere”, recunoscând că procesul de tranziție este unul dificil și cu provocări.
Pasageri blocați pe aeroporturile din Londra. Mii de pasageri au rămas blocați duminică pe aeroporturile din Londra, din cauza ceții care a împiedicat decolarea sau aterizarea a sute de avioane, au anunțat autoritățile. Pe aeroportul Heathrow, cel mai mare din Marea Britanie, au fost anulate 132 de zboruri. Conducerea aeroportului cu un trafic de aproximativ 1.300 de zboruri pe zi a precizat într-un comunicat că 74 de decolări și 58 de aterizări au fost anulate. Alte curse au înregistrat întârzieri, iar autoritățile aeroportuare au recomandat pasagerilor să se informeze la companiile aeriene înainte de a pleca. Aeroportul London City, din estul capitalei britanice, a înregistrat întârzieri sau redirecționări în cazul a 44 de curse. Serviciile meteorologice britanice au anunțat că ceața ar putea afecta și alte regiuni ale țării.
State ale UE vor condamnarea regimului Assad. După criticile severe ale Ligii Arabe, legate de modul în care regimul din Siria acționează împotriva opoziției, Germania, Franța și Marea Britanie vor să obțină o condamnare a regimului Bashar el Assad, de către Adunarea Generală a ONU. Ambasadorul Germaniei la ONU, Peter Wittig, a declarat la New York că există sprijin larg pentru un asemenea demers. Mai multe inițiative ale celor trei țări europene, de a condamna Siria în Consiliul de Securitate au eșuat din cauza opoziției Rusiei și Chinei, țări cu drept de veto în forul suprem al Națiunilor Unite.
Revoluție sau evoluție? Acesta a fost un titlu de articol dintr-un ziar care trebuie să mărturisesc mi-a atras atenția. Era vorba ca de obicei în asemenea cazuri despre manifestanții care ocupă locuri centrale și vizibile în centrul marilor orașe din Nord America, de data aceasta era vorba de Toronto. Sătule de mizeria și promiscuitatea care bântuie în aceste locuri, oficialitătile au început să-i evacueze, dar în multe cazuri au nevoie de o hotărâre judecătorească. Așadar ziarul cita câteva din ducumenetele pe care manifestanții le-au depus la dosar împotriva ordinului de evacuare. Unul dintre ei era student la business management deci se pregătea să devină parte a sistemului capitalist, dar lupta împotriva lui. Am găsit această situație paradoxală. El scria “acest camping este un model de transparență și respect, un simbol al evoluției umane de la naționalismul retoric al străbunilor la o adevărată uniune a neamului omenesc”. Trebuie să vă mărturisesc că am citit de câteva ori și nu am înțeles la ce se referea când vorbește de transparență și de uniune la faptul că manifestanții se droghează și fac sex în piața publică în văzul trecătorilor? Alți manifestanți au produs opera literaro-filozofică în aceeași direcție vorbind despre dorința de a schimba societatea, de a evolua. Dacă evoluție înseamnă să trăiești în mizerie în parcul comunal, să arăți ca scăpat din junglă și să trăiești ca un parazit, eu personal mă lipsesc de orice fel de evoluție.
Minte sănătoasă în corp sănătos. Congresul American a descoperit un nou produs vegetal: Pizza. Săptămâna trecută, Congresul American a introdus pizza în categoria vegetalelor. La baza acestei hotărâri legislative se află cele două linguri de pastă de roșii pe care o pizza ar trebui să le conțină. Hotărârea a stârnit controversă în rândurile publicului, precum și a oamenilor de știință care contestă argumentul că două linguri de pastă de roșii pot fi considerate ca o porție de vegetale. La prima vedere, această nouă lege pare puțin ridicolă și deplasată, însă o analiză mai atentă dezvăluie motive sinistre. Începând cu anul 2009, administrația Obama, în frunte cu Michelle, soția președintelui, a declarat război obezității juvenile. După datele publicate de Center for Disease Control (CDC) aproximativ 12.5 milioane de copii americani între vârstele de 2 și 17 ani sunt considerați obezi. În ianuarie 2010, The U.S. Department of Agriculture (USDA) a prezentat noile reguli de dietă pentru școlile americane, școli unde peste 32 de milioane de copii servesc zilnic prânzul. Printre recomandații, USDA, cerea școlilor să reducă cantitatea de sare, zahar și grăsimi din alimentele servite copiilor, precum și reducerea porțiilor de cartofi prăjiți și de pizza din meniul școlilor. În pus, solicita ca școlile să mărească cantitatea de fructe, vegetale și grâne oferite elevilor. Adversarii acestor măsuri au realizat că o propagandă împotriva „efectelor nocive” ale fructelor și vegetalelor nu va avea prea mare succes pe scena opiniei publice, așa că au ales o cale mai simplă: convinge Congresul să declare pizza ca vegetală. Mulți și-au pus simpla întrebare: care este de fapt interesul congresului american să hrănească elevii cu pizza cinci zile pe săptămână? După cum spune ziarul The New York Times, membri congresului au avut $ 5.6 milioane de motive; aceasta fiind suma pe care membri congresului au primit-o în donații de la American Frozen Food Institute (AFFI), organizație care reprezintă interesele celor mai mari companii de produse alimentare, precum ConAgra Foods Inc, Schwan Food Co, Foods Ltd și J.R. Simplot Co, companii care anual vând școlilor produse congelate în valoare de peste $ 23 de miliarde. O reducere a cantității de pizza servită zilnic elevilor însemnă o reducere în profiturile acestor companii. Institute of Medicine, și National Academy of Sciences, organizații care inițial au făcut recomadațiile pe baza cărora guvernul american și USDA au cerut școlilor să mărească cantitatea de fructe și vegetale din dieta elevilor, recomanda părinților să devină mai implicați în viața copiilor lor și mai degrabă să pregătească ei prânzul copiilor decât să lase școlile să alimenteze copiii cu hamburgers, French fries și pizza, cinci zile pe săptămână. “Obiceiurile nesănătoase legate de alimetație care sunt dobândite în anii copilăriei, vor urmării toată viața pe acești copii, și rezultatele, pentru individ și societate în general, vor fi dezastruoase” a declarat un purtător de cuvânt de la organizația non-profit Center for Science în the Public Interest.
Textul săptămânii. ,,Unii se bizuies pe carele lor, altii pe caii lor; dar noi ne bizuim pe Numele Dmnului Dumnezeului nostru”. Psalmul 20,7
Petre și Paul Gheorghe