Viena. Cercetatorii de la Institutul de Biotehnologie Moleculara declara ca pot explica legatura dintre administrarea hormonilor sexuali sintetici si riscul ridicat de cancer mamar.
Inca din anul 2008, experti austrieci, membrii a ABCSG (grupa de studiu a cancerului mamar si de colon) declarau ca un medicament impotriva atrofiei osoase are de asemenea efect impotriva aparitiei cancerului mamar. Aceasta declaratie este acum explicata si intarita de o echipa condusa de Josef Penninger. Acesta presupunea de inca acum 10 ani ca exista o „filiera” oase – cancer mamar; Este vorba despre proteina Rankl – un factor generator de atrofie osoasa – care, dupa cum s-a putut dovedi cu ajutorul tehnologiei de ultima ora, joaca un rol evident in aparitia carcinomului mamar.
Penninger si colegii sai declara: Cancerul de san este unul dintre cele mai des intalnite feluri de cancer cu o incidenta de 1/8 in Europa si Statele Unite.
Atat ‚Women’s Health Initiative‘ cat si ‚Million Women Study‘ au aratat ca terapia cu hormoni artificiali accentueaza riscul aparitiei cancerului mamar si al decesului cauzat de acesta. In special alternativele sintetice ale progesteronului si ale MPA, care sunt luate de milioane de femei mai ales in contraceptive, maresc substantial riscul aparitiei acestui cancer.
Dezactivarea receptorului
Administrarea MPA-ului cauzeaza o productie masiva a proteinei Rankl – agent de dezvoltare a celulelor osteoclaste – in celulele epiteliale ale glandelor mamare.
O dezactivare a receptorilor pentru Rankl ar impiedica aparitia celulelor canceroase.
Penninger si colegii sai concluzioneaza ca „sistemul Rankl controleaza incidenta si aparitia cancerului mamar declansat de progesteron”.
Studiile au fost realizate de Daniel Schramek de la Imba, Lukas Kenner si echipa sa de la Universitatea de Medicina Viena, Laboratorul de Patologie Clinica a spitalului AKH si Institutul Ludwig Boltzmann de Cerecetare a Cancerului.
Concernul biotehnologic american Amgen a adus de curand pe piata europeana cel mai nou medicament impotriva atrofiei osoase si a metastazelor osoase in la cancerul de prostata, pe nume Denosumab. Acesta este compus din anticorpi monoclonali care neutralizeaza efectul Rankl. Alte studii cu Denosumab sunt in curs de desfasurare.
Cercetatori americani si spanioli relateaza in ultima editie a revistei de specialitate Nature despre experimente pe soareci la care s-a declansat cancerul mamar prin administrarea de hormoni. Dupa blocarea proteinei Rankl prin administrarea de medicamente, s-a observat scaderea ratei aparitiei cancerului cu 90%.
Penninger concluzioneaza ” acum ca stim care este mecanismul de aparitie a tumorilor, putem sa ne gandim la masuri de prevenire cum ar fi medicamente care blocheaza proteinele Rankl. Astfel putem spera la o scadere semnificativa a incidentei cancerului mamar.”
Pentru informatii suplimentare accesati www.origami.cc