Pilda celor zece fecioare
Autor Lori Balogh
Sursa: www.loribalogh.ro
Matei 25, 1-13
Caracterul special al Pildei celor zece fecioare reiese inca din primele ei cuvinte: “Atunci Imparatia cerurilor se va asemana…”
Cele mai multe din pildele Mantuitorului incep cu formula deja cunoscuta: “Imparatia cerurilor se aseamana…” fie cu un graunte de mustar, fie cu un semanator care a iesit sa semene, fie cu un navod aruncat in mare, fie cu o comoara ascunsa …In toate aceste formule de inceput, verbul se afla la prezent.
Doar doua din pildele rostite de Domnul incep putin diferit, avand verbul la viitor: “Atunci Imparatia cerurilor se va asemana…” Este vorba de Pilda celor zece fecioare si Pilda talantilor.
Expresia “atunci” si forma de viitor a verbului arata spre un anumit timp in care cele doua pilde vor avea o aplicatie speciala. Din acest punct de vedere, cele doua pilde depasesc caracterul unei ilustratii obisnuite, ele avand caracter profetic.
Toate celelalte pilde au o aplicatie generala. Intotdeauna biserica , prin care s-a manifestat Imparatia lui Dumnezeu, s-a asemanat cu un graunte de mustar care creste pana ce devine un copac, conform Pildei grauntelui de mustar. Intotdeauna in biserica lui Christos au existat si “pesti buni si pesti rai”, dupa cum ne spune Pilda navodului. Intotdeauna in biserica a existat si grau si neghina, conform Pildei neghinei… Biserica a cunoscut si va cunoaste, de la intemeierea ei si pana la sfarsitul timpului, unele fenomene , lupte si ispite indiferent de epoca in care si-a indeplinit misiunea.
Spre deosebire de acestea, Pilda celor zece fecioare si Pilda talantilor surprind aspecte din viata bisericii care trece printr-o perioada speciala-sfarsitul timpului de har, adica perioada din imediata apropiere a revenirii Mantuitorului.
De unde aceasta concluzie? Din studierea imprejurariloir in care au fost rostite aceste doua pilde de catre Mantuitorul.
Iata imprejurarile, asa cum reies din relatarile Scripturii:
Era in amurg, seara. Domnul Christos se afla pe Muntele Maslinilor impreuna cu ucenicii Sai, dupa ce intreaga dupa-amiaza le vorbise despre semnele revenirii Sale ( vezi Matei cap. 24 ! ). Dupa ce le-a amintit cateva semne, Domnul i-a indeamnat pe ucenici la veghere, aratand ca ziua revenirii Sale nu e cunoscuta de nimeni.
Printre altele, Domnul le-a spus:
“Atunci se va arata in cer semnul Fiului Omului. Toate semintiile pamantului se vor boci si vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului cu putere si cu o mare slava.” Matei 24, 30
“Atunci , din doi barbati care vor fi la camp, unul va fi luat si altul va fi lasat. Din doua femei care vor macina la moara, una va fi luata si alta va fi lasata.” Matei 24, 40-42
Sa retinem expresia “atunci” (cu care incepe si Pilda celor zece fecioare) care ne trimite la acel timp special al sfarsitului istoriei. In acel timp al sfarsitului, pilda urma sa aiba o aplicatie si o invatatura speciale pentru biserica lui Christos.
Pilda celor zece fecioare a fost inspirata dintr-o scena vie care s-a derulat prin fata ucenicilor in acea ocazie. In timp ce Mantuitorul rostea indemnul la veghere, in fata lor se desfasura scena unei nunti orientale, cu bogatie de lumina, cu oaspeti veseli, cu muzica din belsug… Zece fecioare imbracate in alb aveau menirea de a lumina calea mirelui atunci cand se intorcea cu mireasa pentru a intra in odaia de nunta. Scena vie din fata grupei ucenicilor a fost folosita de Mantuitorul pentru a ilustra niste adevaruri speciale cu privire la biserica ce va trai in imediata apropiere a revenirii Sale.
Analiza pildei:
Simbolurile folosite de Domnul in aceasta pilda nu sunt greu de descifrat:
1.Fecioarele reprezinta biserica curata a lui Christos. Biblia este bogata in pasaje in care poporul lui Dumnezeu este simbolizat printr-o femeie curata, cinstita ( Apocalipsa cap. 12; 2 Corinteni 11,2; Efeseni 5, 25 s.a. ) In acelasi timp, o femeie desfranata simbolizeaza o biserica apostaziata, despartita de Christos ( Apocalipsa cap. 17; Ezechiel cap. 16; 23 s.a. ).
2. Imparatia cerurilor nu se refera la o imparatie a unor fiinte extraterestre care vor invada lumea noastra, ci la Imparatia lui Dumnezeu care avanseaza acum in lume sub forma Imparatiei harului, pentru ca la revenirea lui Christos sa se instaureze Imparatia slavei.
Evreii foloseau expresia “Imparatia cerurilor” in loc de “Imparatia lui Dumnezeu” din respect fata de Numele lui Dumnezeu pe care evitau sa-L pronunte.
3. Candelele reprezinta Cuvantul lui Dumnezeu, conform Psalmului 119, 105:
“Cuvantul Tau este o candela pentru picioarele mele si o lumina pe cararea mea.”
4. Uleiul reprezinta prezenta Duhului Sfant, care da viata si caldura oricarei manifestari a vietii religioase, oricarei invataturi si doctrine, oricarei forme si ceremonii religioase. ( vezi Zaharia 4, 1-14 )
5. Mirele este Domnul Christos, asa cum e prezentat in Apocalipsa 19, 7-9 si 21, 9.
6. Mireasa simbolizeaza Noul Ierusalim, metropola Noului Pamant ( Apocalipsa 21, 9-27 ).
Ceea ce ne atrage atentia in aceasta pilda, ca si in Pilda nuntii fiului de imparat din Matei cap.22 este faptul ca biserica nu apare ca mireasa a Mielului ceresc. In Pilda fecioarelor biserica e reprezentata prin cele zece fecioare care ies in intampinarea Mirelui luminandu-i calea, in timp ce in Pilda nuntii fiului de imparat biserica e reprezentata de cei invitati la nunta.
Numarul fecioarelor ne poate spune ceva? De ce Domnul ne vorbeste de un numar egal de fecioare intelepte si neintelepte? Sa intelegem de aici ca la revenirea Sa Mantuitorul va gasi jumatate din biserica Sa pregatita, in timp ce cealalta jumatate va fi surprinsa nepregatita?
Sa nu uitam faptul ca ideea de parti egale mai apare si in alte parti din Evanghelii, in mod deosebit in Matei 24, 30 ;40-41 si Luca 17, 34. Acolo ni se spune ca din doi barbati care vor fi la camp, unul va fi luat si altul va fi lasat; din doua femei care vor macina la moara, una va fi luata, iar alta va fi lasata si din doi care vor fi in acelasi pat, unul va fi luat si celalalt va fi lasat. Ce sa intelegem de aici: ca jumatate din membrii bisericii vor fi mantuiti, iar jumatate nu ?
Mantuitorul foloseste ideea de parti egale cu un alt scop decat acela de a ne satisface curiozitatea. El vrea sa ne atraga atentia ca in biserica Sa exista doua clase distincte de credinciosi. Daca El ar fi folosit o alta proportie, de exemplu 1/9, sau 2/8 , sau 3/7, distictia dintre cele doua clase nu ar fi fost atat de evidenta. Ce ar fi insemnat , de ex. o fecioara neinteleapta pe langa alte noua fecioare intelepte? Ne-am fi magulit probabil cu gandul ca in biserica exista o majoritate pregatita si mantuita si o minoritate nepregatita si nemantuita.
Proportia de 5/5 pe care o foloseste Domnul in relatarea Pildei fecioarelor vrea sa ne atraga atentia ca, in biserica timpului sfarsitului, un numar apreciabil de mare de credinciosi va fi pregatit pentru revenirea Mantuitorului, dar si ca un numar la fel de mare de credinciosi va fi surprins nepregatit pentru acest eveniment. Avertismentul nu ne este dat spre descurajare, ci spre schimbarea atitudinii noastre fata de pregatirea pe care trebuie sa o facem.
Asemanari intre cele doua categorii de fecioare:
Pana la un moment dat nu se vede nicio deosebire intre fecioarele intelepte si cele neintelepte. E adevarat ca textul biblic sesizeaza ca fecioarele neintelepte nu si-au luat cu ele rezerva de ulei, insa acesta era un lucru ascuns privirii. Privite din exterior, toate cele zece fecioare pareau a fi la fel. Iata cateva asemanari izbitoare:
1. Toate sunt fecioare, ceea ce semnifica faptul ca au adevarul curat al Scripturii, fara sa se intineze cu invataturile si ratacirile false ale lumii.
2. La inceput, toate au candelele arzand. Ele au toate Cuvantul lui Dumnezeu in mana si in inima, cred in el , respecta cerintele lui Dumnezeu si au arvuna Duhului Sfant.
3. Toate Il asteapta pe Mire sa revina, marturisind credinta lor in revenirea Lui si bucurandu-se de aceasta.
4. Toate au atipit si adormit in perioada de intarziere a Mirelui. Ele au cazut intr-o stare de letargie spirituala, o stare de amorteala si de scadere a ravnei pentru salvarea sufletelor.
5. Toate fecioarele s-au trezit la strigatul de la miezul noptii.
Ce poate fi acest strigat de la miezul noptii? Din relatarea pildei rezulta ca acest strigat nu s-a auzit din mijlocul fecioarelor, lucru cat se poate de firesc, avand in vedere ca toate au adormit. Strigatul vine din afara, din exteriorul bisericii. Se pare ca nu oamenii vor striga, ci evenimentele, care vor fi la un moment dat atat de evidente incat vor trezi biserica adormita in intregime.
Care poate fi acel eveniment care va rasuna pentru biserica adormita ca un strigat la miezul noptii?
– Calamitatile naturale, dezastrele care se inmultesc pe zi ce trece? Desi ele se inmultesc de la o zi la alta si desi ele cresc in intensitate , ne obisnuim cu ele facandu-le incapabile sa trezeasca o biserica adormita.
– Razboaiele si pericolul inarmarii nucleare? Si cu acestea ne-am obisnuit.
– Inmultirea bolilor si aparitia unor pericole noi? Si cu acestea ne obisnuim, fara sa vedem biserica trezita.
– Caderea comunismului , deschizand calea predicarii Evangheliei in toata lumea? S-a implinit sub ochii nostri si totusi biserica nu s-a trezit.
– Ridicarea puterii papale si vindecarea ranii ei de moarte, conform profetiei din Apocalipsa cap. 13? O vedem cu ochii nostri si totusi somnul spiritual al bisericii nu e deranjat.
Atunci care ar putea fi acel eveniment mondial care va rasuna ca un strigat asurzitor la urechile unei biserici adormite ?
Decretul duminical– acesta se pare ca va trezi biserica din somnul ei adanc. Desi este un eveniment asteptat de intreaga biserica, urmare a unei profetii clare din Apocalipsa cap. 13, totusi acest eveniment exterior bisericii va fi ca sunetul sirenei de alarma in miez de noapte. In acele momente intreaga biserica se va trezi, stiind ca acesta este ultimul semnal al cerului ca sfarsitul e la usa. Indiferent daca acest strigat de la mizul noptii ne va gasi pregatiti sau nepregatiti, cu totii vom fi siguri ca acesta e inceputul sfarsitului.
“Asa dupa cum apropierea armatelor romane a fost un semn pentru ucenici despre apropiata distrugere a Ierusalimului, tot astfel aceasta apostazie ( decretul duminical ) poate fi un semn pentru noi ca limita rabdarii lui Dumnezeu este atinsa, ca masura nelegiuirii noastre este umpluta si ca ingerul harului este aproape sa-si ia zborul si niciodata nu se va mai intoarce.” Marturii pentru comunitate , vol.5, pag.451, trad. engl.
Esecul fecioarelor neintelepte s-a datorat unei singure cauze: lipsa uleiului de rezerva. Toate celelalte conditii le-au implinit, ceea ce reprezinta pentru noi un serios semnal de alarma. E suficient sa dovedim superficialitate intr-o singura directie, si mantuirea noastra poate fi pusa sub semnul intrebarii.
In ce a constat lipsa de intelepciune a celor cinci fecioare gasite nepregatite? Iata cateva raspunsuri spicuite din capitolul “In intampinarea Mirelui” al cartii “Parabolele Domnului Hristos” si capitolul “Profetii implinite” din cartea “Tragedia veacurilor”:
1. Neglijenta celor cinci fecioare de a-si umple vasele cu ulei de rezerva.
2. Ele nu s-au asteptat ca mirele sa intarzie asa de mult.
3. Nu s-au pregatit pentru o situatie de nevoie.
4. Slujirea lor a degenerat in formalism.
5. O falsa siguranta in care si-au leganat inimile.
6. Ele s-au multumit cu o lucrare superficiala.
7. S-au sprijinit pe ajutorul celorlalte fecioare in caz de lipsa .
“Cei reprezentati prin fecioarele nechibzuite nu sunt ipocriti. Ei au consideratie fata de adevar, l-au aparat si l-au sustinut. Unii ca acestia se simt atrasi catre cei care cred adevarul, dar nu s-au supus cu totul lucrarii Duhului Sfant. Ei n-au cazut pe Stanca Iisus Christos, si n-au lasat ca firea lor cea veche sa fie sfaramata…Ei nu cunosc pe Dumnezeu. N-au studiat caracterul Lui; n-au avut comuniune cu El; deci ei nu cunosc, nu stiu cum sa se increada in El, cum sa priveasca la El si sa traiasca. Slujirea lor inaintea lui Dumnezeu degenereaza in formalism… Ei isi leagana inimile in siguranta si nici nu se gandesc la vreun pericol…” Parabolele Domnului Hristos, pag. 285-286, Editura Proteios
Sentinta cerului in dreptul acestor fecioare neintelepte este una din cele mai teribile care pot fi auzite: “Adevarat va spun ca nu va cunosc.”( Matei 25, 12 )
Concluzii:
Cand Mantuitorul a rostit acesta pilda, expresia “Atunci Imparatia cerului se va asemana” indica un timp in viitor in care mesajul ei urma sa devina un adevar prezent. Noi putem spune: “Astazi Imparatia cerului se aseamana”.
Noi suntem cei care traim experienta celor zece fecioare. Cele cinci fecioare intelepte, dar si cele cinci neintelepte se afla intre noi. Noi suntem cei care purtam candelele adevarului, dar, din nefericire, nu toate candelele contin uleiul Duhului Sfant. Noi suntem cei atipiti si adormiti din cauza intarzierii Mirelui si, in loc sa veghem si sa luminam calea revenirii Sale, ne leganam in somnul dulce al comoditatii.
Ce fel de fecioare suntem? Nimeni nu are dreptul sa o spuna in dreptul semenilor sai, caci nimeni nu poate vedea in ce masura semenul nostru are sau nu ulei de rezerva in candela inimii sale. Doar timpul de criza va scoate la lumina diferenta dintre cele doua categorii de fecioare.
Dar stiu un lucru: -Atunci cand ma sprijinesc pe experienta , pe credinta si lucrarea fratilor mei, si nu pe propria mea experienta cu Dumnezeu, sunt o fecioara neinteleapta.
-Atunci cand religia mea se bazeaza pe emotii trecatoare si nu pe principii durabile, sunt o fecioara neinteleapta.
-Atunci cand neglijez ocaziile de a primi uleiul Duhului Sfant, pe caile randuite de Dumnezeu, sunt o fecioara neinteleapta.
-Atunci cand ma multumesc cu o lucrare superficiala, mai ales in ce priveste formarea caracterului, sunt o fecioara neinteleapta.
Diferenta dintre intelepciune si neintelepciune, atunci cand este vorba de mantuire, poate deveni diferenta intre viata vesnica si moarte vesnica.
Cine hotaraste acesta diferenta? Tu si cu mine. Alegerea ne apartine.