IOAN CIUCA
Pastorul, Ioan Ciuca, s-a nascut in anul 1933 in localitatea Curtisoara, judetul Olt, iar in anul 1948 a primit botezul credintei in Isus, devenind apoi, pastor in orasul Galati. Aici de fapt, a primit adevarata chemare practica a Evangheliei lui Isus. In 1959 se casatoreste cu Lucia Mohora. Din dragostea lor, s-au nascut doi copii, Pushelia si Cristian. Amandoi copiii au devenit muzicieni de profesie datorita educatiei ce le-a fost data din frageda pruncie. Copiii, Pushelia si Cristian, s-au bucurat de dragostea parinteasca iar evolutia lor pe plan profesionalo-muzical, a creat acea stare de stabilitate in caminul familiei, Ioan Ciuca.
In viata de pastoratie, Ioan Ciuca, a avut harul de la Dumnezeu sa aline durerea si suspansul din era ghetoului communist, condus de marele dictator al nostru Romanilor, tovarasul Secretar General al Partidului Comunist Roman si Presedinte al Romaniei Comuniste, Nicolae Ceausescu. Multa lume din Biserica Adventa Romana, apreciau modul de abordare al pastorului Ioan Ciuca, in viata practica a credintei in Isus, iar soliile sale despre revenirea lui Hristos a doua oara, erau adevarate mesaje de speranta pentru multa lume din aceea vreme de, comunism totalitar. Nu aveai voie sa faci botezuri, sa fii alaturi de tanara generatie, nu aveai voie sa ai o masina de scris deoarece erai pasibil cu puscaria. Orele de rugaciune particulare cu doua sau trei personae, erau interzise. Programele muzicale si mesajele lor erau cenzurate iar intalnirile tinerilor de sambata seara erau supervizate. Nu aveai voie sa citesti Biblia in tramvai, in autobus, in tren, in spatii publice sau in parcuri. Nu aveai voie sa canti Cantarile Sionului, decat numai in biserica din care faceai parte. In aceasta perioada a lucrat si slujit pastorul, Ioan Ciuca.
Din perioada 1980-1989, a fost presedinte al “Conferintei Bucuresti”, ca dupa anul 1989 sa devina “Conferinta Muntenia”. In aceasta functie a lucrat impreuna cu Uniunea de Conferinte din Romania, fiind un bun si docil ispravnic al “Conferinta Bucuresti”. Am lucrat cu domnia sa, la multe proiecte, eu ca arhitect si dansul ca presedinte de Conferinta. In viata mea de architect, nu am cedat, deoarece mergeam pe principiul ca o Biserica Adventa trebuie sa reflecte simbolurile ei in linii, forme si volume. Conducerea Bisericii Advente din Romania, de multe ori, nu intelegea ca arhitectura unei Biserici Advente trebuie sa reflecte, o stiinta, o tehnica, o arta. De multe ori, presedintele Ioan Ciuca, ma intelegea dar, spunea domnia sa, arhitectule, nu avem destule resurse financiare pentru creatiile tale arhitecturale ? Raspunsul meu era sec si intransigent, nu renunt la idée, si nu fac nici un compromis cu profesia mea de architect. Sa ne rugam la Cel de Sus si El ne va da, era raspunsul meu. E usor sa spui, e greu sa faci. Cu toate acestea, Dumnezeu a dat, si noi am lucrat, si in ciuda multor greutati de tot felul, am iesit BIRUITORI. Asa s-au ctitorit, Viile Noi din judetul Constanta, Oinacu din judetul Giurgiu, Curtisoara din judetul Olt, 6 Martie, azi Salcioara din judetul Tulcea, si lista continua.
Pentru mine ca arhitect, a fost un om temator de Dumnezeu, un om bun la inima, si nu purta ura pe tine chiar daca era supus unui terific bombardament de cuvinte din partea mea, ca arhitect. Spre exemplu, la Viile Noi Constanta, terminasem partea de structura si incepusem finisajele, interioare si exterioare. La timpul respectiv, nu aveam nici autorizatie de constructii cu extindere, nici aprobarea verbala macar a Departamentului Cultelor de a repara ceva la Viile Noi Constanta, dar nu aveam nici autorizatia de functionare a Spatiului respectiv, deoarece nu era biserica cu acte in regula de functionare. Spatiul respectiv, un residential in zona. Am atras atentia atunci, atat presdintelui Ioan Ciuca cat si contabiluilui Uniunii din aceea vreme, Nelu Dumitrescu, ca, daca nu terminam rapid ce am inceput, santem pasibili de a pierde imobilul aproape de finish. Trebuia urgent capitonarea interioara cu lemn a plafonului nou bagat in acoperis, si finisarea peretilor din interior. Dupa multa vorba, atat conferinta cat si uniunea si-au dat avizul, si interiorul a fost gata in timp record. La sosirea buldozelor pentru demolare, s-a facut o minune si anume, nu s-a demolat spatiul renovat pentru biserica. Pare un miracol, dar sa stiti ca a fost un miracol ceresc. Asa ca, nu a fost simplu dar, batalia a fost castigate, si biserica functioneaza si azi ca atunci cand s-a nascut. Pastorul Ioan Ciuca, a ramas la datorie, restul lucrurilor le vom sti in ceruri.
Am avut in pastorul presedinte de conferinta, Ioan Ciuca, un bun amic, care s-a rugat pentru mine la vremuri de restriste, deoarece planurile erau elaborate de mine si semnate tot de mine ca, architect. Dumnezeu ne-a ferit de multe necazuri si Numele Lui fie Laudat in veci. Pastorul Ioan Ciuca s-a dus la odihna temporara pe acest pamant. Raman amintirile unei vieti de tata de familie, pastor si presedinte in Biserica Adventa Romana, si un asteptator al cerului. Ne vom intalni cu el, Ioan Ciuca, in slava cereasca a lui Isus, in vesnicii, in vecii vecilor, AMIN !
Arh. Gheorghe Petrescu si Stanuta Petrescu
CUA University, Washington, DC., USA.
__________________
Gasiti mai jos cateva imagini cu pastorul Ioan Ciuca. Dati click pe imagini pentru a le mari.