În urma căderilor masive de zăpadă, s-a intervenit deja în câteva zone prin pastori și membri ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, acolo unde accesul era posibil, împărțind alimente de primă necesitate și apă celor afectați.
Din nefericire, există multe cazuri de bătrâni și familii cu mai mulți copii blocați în localități izolate și care se află pe lista noastră de priorități. Desi in Vrancea multi adventisti fac fata nametilor avand cele necesare supravietuirii, sunt insa si familii de credincioși adventiști afectați de această situație, în special familii de batrani si familii cu multi copii.
In acest moment voluntarii ADRA (pastori si laici) din Buzau si Braila sunt pe teren încercând să ducă alimente celor prinsi in zapada inainte ca drumurile sa redevina impracticabile.
În multe cazuri situația era dramatica si inainte insa acum, din cauza conditiilor meteo extreme, s-a deteriorat si mai mult. Principala problema o reprezinta prabusirea infrastructrii, drumurile fiind impracticabile si prin urmare oferirea unui ajutor minim devine o sarcina dificil de realizat.
În Vrancea, drumurile sunt deocamdată impracticabile și vor rămâne așa cel puțin încă o zi sau două, unele zone sunt chiar blocate, fiind situație de urgență. Aici am hotărât să intervenim cu maximă urgență și să oferim imediat alimente neperisabile (cumpărate cu ajutorul ADRA România de către voluntarii locali) imediat ce se vor debloca căile de acces. De asemenea, pregătim un stoc de alimente pentru ca împreună cu cele aduse de cei care vor să se implice, imediat ce se va putea, să formăm echipe de voluntari și să intervenim pentru ajutarea lor.
Am solicitat deja formarea unor grupe de voluntari care să intervină imediat ce accesul va fi posibil pentru a ajuta la dezăpezirea locuințelor celor bătrâni sau bolnavi pentru ca aceștia să aibă acces la lemne sau să poată fi preluați de rudele din alte localități.
Cei care doresc să se implice, pot face acest lucru fie oferindu-se ca voluntari sau oferind alimente (în mod special cei care sunt în apropierea zonelor afectate) fie oferind bani în unul dintre conturile ADRA deschise la BCR sector 3:
RO73 RNCB 0074 0292 1540 0001 – LEI
RO46 RNCB 0074 0292 1540 0002 – USD
RO78 RNCB 0074 0292 1540 0008 – EUR
Ce putem face?
Avem nevoie in unele zone de voluntari care sa lucreze la dezapezirea locuintelor persoanelor imobilizate la pat sau în varsta. În alte zone, avem nevoie de alimente, pături sau saci de dormit, butelii de gaz și generatoare electrice.
Colaboratorii locali au intervenit deja în unele situații prin intermediul Bisericilor Adventiste de Ziua a Șaptea din zonă însă nevoile sunt destul de mari având în vedere lipsa posibilităților de aprovizionare. De exemplu, una dintre familii topea zăpadă pentru a avea apă de băut….
Cum putem face aceasta?
Cei care sunt în preajma zonelor afectate, vă rugăm să aduceți cât mai rapid alimente greu alterabile cum ar fi conserve, ulei, mazare, paste făinoase, miere, supe instant la Bisericile Adventiste de Ziua a Șaptea din Buzau.
De asemenea, cel mai avantajos și rapid ar fi dacă am putea beneficia de formarea unor echipe, alcătuite din voluntari aflați în jurul acestor zone care să ajute pentru o zi – două la dezăpezirea unor persoane aflate în situații critice până acum.
Desigur, aceste echipe si activitatile dorite se vor face în functie de posibilitati si de recomandarile autoritatilor. De aceea, voluntarii sunt rugati sa anunte intentia lor de a participa la aceste actiuni pastorilor din zonă, la telefonul 021 25 25 117 sau la email office@adra.ro.
Cei care sunt din Bucuresti si doresc sa aduca astfel de alimente pot sa faca acest lucru venind la sediul ADRA Romania din b-dul. Pache Protopopescu nr 85 sector 2.
Pentru orice detalii, sunati la 021 25 25 117 sau trimiteti un email la office@adra.ro
IMPORTANT
Recomandări pentru prevenirea unor situatii dificile in caz de căderi abundente de zăpadă
Având în vedere extinderea acestor fenomene în special în toata zona de sud a României, pentru prevenirea unor situații nedorite, iată câteva elemente care ar putea să le fie de ajutor sau ar putea fi ajutati sa le realizeze în cel mai scurt timp posibil:
- să își facă provizii pentru câteva zile: pâine, apă potabilă, conserve, miere și alimente greu perisabile + o lanternă
- să se asigure că au pături, căciuli, mănuși, saci de dormit și lemne de foc în apropiere sau chiar în casă pentru a evita riscul de îngheț
- să îndepărteze zăpada din jurul casei periodic și să își asigure cel puțin o ieșire
- bătrânii să se mute în localități cu o infrastructură mai bună sau la rude unde pot fi în siguranță
- să anunțe telefonic, în cel mai scurt timp dacă se află în pericol la 112, la pastorul local, la rude și cunoscuți
- pastorii să aibă în vedere persoanele aflate in zone dificile si în măsura posibilităților să viziteze zonele afectate de zăpadă
Notă: Pentru ca se anunta vreme foarte rea in continuare rugam pe cei care au informatii despre situatii speciale din alte zone decat cele amintite sa ia legatura cu noi la telefon 021 25 25 117
Sursa: AARC