“Unde erai tu cand am intemeiat pamantul ? Spune daca ai pricepere.”
Daca am citit “Biblia” cel putin odata, ne dam seama ca, aceasta carte “Sfanta”, descrie in limbaj literar, imagini si compozitii vizuale de o maestrie cereasca ce numai, Dumnezeu putea sa le imagineze. Omul, creatura a Sa, a primit ca dar pe acest pamant, talanti in arta vizuala. In Eden, Adam si Eva, descopereau pe zi ce trece, noi valente ale acestei arte vizuale, iar schimbarile tonale dintre zi si noapte
placeau ochiului uman creeat dupa chipul lui Dumnezeu. Anatomia artistica a celor doi, Adam si Eva, scoteau in evidenta, raporturi precise pe verticala si orizontala, iar proportia corpului uman, domina marea arta compozitionala a lui Dumnezeu, El, Creatorul Universului. Coaja designului exterior al omului nou creeat, stralucea in razele luminii naturale iar miscarile lui conturau figuri elegante de o geometrie perfecta. Dupa proportie, vine stabilitatea lui pe verticala, raportata la lungimea si latimea sferei de actiune statica sau dinamica in concordanta cu parametrii functionali interioiri si exteriori ai corpului uman. Mai departe, simetria, pe verticala, raportata la meridianul globului pamantesc si cea orizontala, raportata la paralela aceluiasi glob pamantesc. Aceste doua axe de compozitie, reprezinta conceptia creeatiei Divinitatii, deoarece, dupa aceste doua axe a fost rastignit Isus. Diavolul, a lovit tocmai aici, si a vrut sa distruga simetria lucrurilor, dar, nu a reusit. Desi rastignit dupa aceste doua axe majore ale Creatiei, Isus a inviat si a restabilit axa de compozitie a Planetei Pamant.
Ritmul, un cursiv si mathematic parametru ce, reda corpului uman frumusete si armonie in miscare, cu schimbari de ritm in fractiuni de secunda. Echilibru, ca verticalitate si precizie in a oferi corpului uman, in orice situatie, siguranta statica si dinamica. Rezistenta, sau mai explicabil, capacitatea portanta a corpului uman in a rezista la socuri si seisme pe cele trei axe directionale, X,Y,Z. Piatra din capul unghiului, a fost imaginata primar ca un tetraedru regulat dupa cele cele trei axe ale Creatiei compozitionale. Astazi, marile computere demonstreaza précis, orice curbilinie compozitionalo-directionala dupa cele trei directii, X,Y,Z. Contrastul, dintre partile vizibile, pronuntate in concordanta cu cele invelite in coaja designului exterior. Contrastul da corpului uman o armonie de ritm intr-o diversitate de linii, forme si chiar volume. Functionalitatea, corpului uman, creeat dupa chipul lui Dumnezeu, dezvolta prin arta sa, valente creative pentru sine si pentru altii. Functia artistico-anatomica a corpului uman, este perfecta, iar parametrii functionali ai interiorului si exteriorului acestei masini complexe numita, “om”, ramane emblema actului de creatie a Marelui Eu Sant. Estetica critica a actului de creatie uman, scoate in evidenta, Frumosul, in cele trei variante : Frumosul Absolut, Relativ si Creativ. Sigur, fiecare element la nivlel de frumusete, trebuie trecut prin, “teoria culorii”, element important ce, in bataia luminii, creaza aceea lume a uriaselor armonii in multitudinea lor functionala. “Unde este drumul care duce la locasul Luminii ?”
Arh. Gheorghe Petrescu, CUA University, Washington, DC., USA