Noile cercetari in domeniul nutritiei arata ca alimentatia de origine animala este un factor de crestere a tumorilor.
Intr-un interviu acordat pentru Paginamedicala.ro, dr. Virgiliu Stroescu, doctor in Stiinte Medicale, spune ca proteinele animale sunt alergizante.
„Animalului i se dau antibiotice care ajung pana la urma in corpul omenesc, carnea lui contine hormoni care modifica constelatia hormonala a omului” explica dr. Stroescu.
Carnea de origine animala nu este recomandata. „Au ramas o serie intreaga de traditii si sloganuri, care sunt considerate reale, dar care s-au dovedit in ultimul timp false. Ideea ca alimentatia vegetariana este periculoasa si nu este sanatoasa a dainuit zeci de ani si inca mai sunt oameni care inca o cred”, considera medicul primar endocrinolog Stroescu.
In general medicii nu sunt adeptii alimentatiei vegetariene, deoarece „invatamantul medical are inca sechele din vechiul sistem comunist in care alimentatia era bazata pe carne”, declara pentru Paginamedicala.ro dr. Virgiliu Stroescu.
Alimentatia vegetariana contine fibre vegetale, necesare digestiei si metabolismului, iar ultimele cercetari „arata ca celuloza care era considerata pana acum total nedigerabila, s-a dovedit ca formeaza acizi grasi cu molecula scurta care hranesc celulele colonului si flora microbiana impreuna cu amidonul nedigarat” adauga dr. Stroescu, care a facut cateva studii cu privire la efectele benefice resimtite de pacientii care au urmat un regim vegetarian.
„La policlinica unde lucrez am observat ca persoanele care au renuntat macar partial la produsele animale au revenit la greutatea normala, starea lor de sanatate ameliorandu-se. In schimb la cei care nu au urmat un regim vegetarian s-a observat ca „dislipidemia s-a accentuat, au aparut accidente cardiovasculare”, spune Stroescu.
In anul 2000, s-au studiat substantele fitochimice, care se gasesc numai in plante, si nu in produse animale. Acestea au o actiune antioxidanta inimaginabila, cu plus de reglare a metabolismului.
Profesorul Dean Ornish din America a dovedit pe loturi semnificative de pacienti ca „ateroscleroza este reversibila la pacientii care consuma strict alimentate vegetariene , alimentatia fiind insotita de efort fizic zilnic de intensitate medie”.
Potrivit endocrinologului Virgiliu Stroescu, acest fapt „este contestat si in prezent de unele persoane considerate somitati medicale.”
„Acesti facori fitochimici, prezenti cu zecile de mii in plante, prin alimentatie, intra in sangele nostru si ne regenereaza organismul, continand enzime active, asa zisele substante vii”, spune medicul.
Educatie sanitara practica
Luna aceasta, Dr. Virgil Stroescu a participat la cea de-a opta editie a Taberei de sanatate si Familie de la Campulung Moldovenesc, unde s-au dezbatut temele de actualitate din domeniul nutritiei, diabetului, bolilor aparatului cardiovascular.
In ceea ce priveste acest eveniment, endocrinologul considera ca „nu exista o cale mai buna de educatie sanitara practica, decat a petrece in mijlocul naturii si daramand prejudecatile verificate in aceste tabere. Oamenii pleca total schimbati, au alte preocupari, alte conceptii.”
Temele precum factorii antistres, necesitatea efortului fizic rational zilnic si necesitatea unui nou stil de viata, s-au bucurat de un real interes in randul participantilor de la Tabara de Sanatate si Familie.
„As recomanda sa se faca cat mai des astfel de programe, prin Ministerul Sanatatii. Asemenea manifestari ar putea preveni bolile si ar reduce o medicamentatie inutila care costa” rezuma dr. Virgiliu Stroescu.
Pentru cei prezenti la eveniment, la inceput parea foarte greu, chiar de neimaginat, ca un regim vegetarian ar putea asigura o alimentatie sanatoasa, insa, dupa cateva zile de la inceperea taberei, oamenii au inceput sa se convinga de necesitatea unui nou stil de viata in ceea ce priveste alimentatia si miscarea.
Autor: Andreea Mosoiu
Sursa: PaginaMedicala.ro