SA NU-TI FACI CHIP CIOPLIT…
Motto:“Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur”- arhitect Gheorghe Petrescu
Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu – CUA University, Washington, DC, USA.
Sponsor: Adrian Dobrovolschi.
“Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor cari sant sus in ceruri, sau jos pe pamant, sau in apele mai jos decat pamantul. “Sa nu te inchini inaintea lor, si sa nu le slujesti; caci Eu, Domnul, Dumnezeul tau, sant un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea parintilor in copii pana la al treilea si al patrulea neam al celor ce Ma urasc, si Ma indur pana la al miilea neam de cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele.”
Sa nu-ti faci din viata ta un chip cioplit, adica, tot ce realizezi cu mintea si cu mainile tale, pe acest pamant in labirintul epocii contemporano-supertechnicizata, sa te inchini lor printr-o prezenta activa fara precedent, mai presus decat inchinarea la Dumnezeul tau, care te-a creat. Munca, peste puterile omenesti si cultivarea unui principiu de a castiga cati mai multi bani pentru aceasta viata trecatoare, in detrimentul sanatatii tale de natura fizica si spirituala, este un lucru rau. Acest lucru, aduce cu sine, o inchinare la un zeu imaginat de propria ta gandire si, conceput pe trairi omenesti.
Sa nu faci din copilul tau, fie baiat, fie fata, o zeitate pamanteana prin frumusetea lor trecatoare sau, prin talentul ce l-a primit ca dar de la Dumnezeu. Plaseaza-ti, baiatul sau fata, pe o orbita corecta si ascendenta spre cele spirituale, si atunci vei fi scutit de multe necazuri. Mandria, aroganta, superioritatea de tip tineresc, creeaza adevarate chipuri cioplite in tineretea propriilor tai copii, si culmea, te inchini si tu ca parinte la ele prin, adorare. Si asa se naste zeitatea vie din casa ta, prin cuvintele: “Baiat ca al meu si fata ca a mea, nu are nimeni in Biserica noastra.” Oare?
Sa nu faci din profesia ta un chip cioplit, caci degeaba ti-ai pierdut timpul daca, ai ajuns la conluzia ca, facultatea te-a facut mai superior si ca, ai ajuns mai sus cu o treapta decat, fratele sau sora ta de credinta, din angrenajul bisericii din care faci parte. Sa nu confundam darurile date de Dumnezeu cu zeitatile pamantene. Sa nu consideram vocabularul, scoala, educatia, profesia, cunostintele noastre, talentele ce ne-au fost date de Dumnezeul nostru, valori de superioritate dintre unii si altii din biserica. Atunci, cand te consideri ca ai valoare superioara fata de ceilalti, ai déjà pictate pe si in inima ta, icoane si chipuri cioplite imaginabile la care te inchini cand vrei si cand nu vrei. In concluzie, citeste cu atentie porunca a doua din Decalog si vezi pe ce drum te afli, si ai grija sa nu te mai inchini la orice, ci, Dumnezeului tau care te-a creat, Amin!